Probeer op een groter scherm

Om optimaal gebruik te maken van de Aha!-vragengenerator heeft u een groter beeldscherm nodig. Probeer eens op een tablet of laptop. Better yet, het Digibord voor uw klas.

overzicht alle vragen

Welkom bij de Aha!-vragengenerator

Hier ontdekken basisschoolleerkrachten en -leerlingen hoe leuk wetenschap en technologie en Onderzoekend & Ontwerpend Leren is. Het behandelen van een vraag duurt 15 minuten. Het antwoord ontdekt de klas door een experiment uit te voeren of door een creatieve oplossing te bedenken. Na het lezen van de verklaring aan het einde van elke les zal de klas denken: ‘Aha! Zo zit dat dus.’

Op zoek naar informatie over W&T of meer lesideeën?
Je kunt hier kosteloos meer lesideeën downloaden die je kunt gebruiken voor W&T in de klas!

Voor welke groepen
De Aha!-vragengenerator is geschikt voor groepen 1 t/m 8. Tot en met groep 5 raden we aan om de vragen klassikaal te behandelen.

Benodigdheden
Voor de meeste vragen kun je gebruik maken van materialen die standaard in het klaslokaal aanwezig zijn. Je kunt de vragen filteren op benodigdheden ‘standaard in de klas’ of ‘extra’.

Privacyverklaring

Waarom krijgen bladeren in de herfst een andere kleur?

kies zelf een vraag

Waarom krijgen bladeren in de herfst een andere kleur?

Dit heb je nodig

  • Een paar groene bladeren van een boom die in de herfst verkleurt. Niet van de grond geraapt, maar ‘vers’ afgeknipt, liefst nét voor je dit experiment gaat doen.
  • Een glazen pot
  • Een flesje alcohol (van de supermarkt of de drogist)
  • Een koffiefilter
1

Zo zoek je dit uit:

Scheur de bladeren in stukjes en leg die onderin de pot. Giet er alcohol overheen. Laat dat mengsel even staan en roer af en toe voorzichtig. Knip na ongeveer een half uur een strook van het koffiefilter af en zet die in de pot, met de onderkant in de alcohol (je kunt de bovenkant met een stukje plakband vastmaken aan de pot, voor de stevigheid). Laat alles een uurtje staan.

2

Bespreek met elkaar:

  • Wat gebeurde er?
  • Hoe denk je dat dit komt?

Aha! Zo zit dat dus...

De alcohol ‘trekt’ de kleur uit de bladeren. Die werd dus groen. Toen je de papieren strook erin hing, trok de vloeistof daarin. Maar tegen de tijd dat de alcohol weer vervlogen was, zag je op het papier niet alleen groen, maar ook een beetje geel en misschien zelfs wat rood of bruin: de herfstkleuren dus!

De bladeren van loofbomen hebben hun herfstkleuren altijd al in zich. Maar in de bladeren zit de stof chlorofyl, die met behulp van de zon zorgt voor de groene kleur. Als de zon in het najaar minder sterk wordt, wordt het chlorofyl minder sterk. Bovendien trekken de bomen, net voor de bladeren afsterven, de stof terug uit de bladeren en slaan hem op in de takken. Zo krijgen de andere pigmentstoffen, die dus voor andere kleuren zorgen, dan nog even de kans om zich te laten zien.