Probeer op een groter scherm

Om optimaal gebruik te maken van de Aha!-vragengenerator heeft u een groter beeldscherm nodig. Probeer eens op een tablet of laptop. Better yet, het Digibord voor uw klas.

overzicht alle vragen

Welkom bij de Aha!-vragengenerator

Hier ontdekken basisschoolleerkrachten en -leerlingen hoe leuk wetenschap en technologie en Onderzoekend & Ontwerpend Leren is. Het behandelen van een vraag duurt 15 minuten. Het antwoord ontdekt de klas door een experiment uit te voeren of door een creatieve oplossing te bedenken. Na het lezen van de verklaring aan het einde van elke les zal de klas denken: ‘Aha! Zo zit dat dus.’

Op zoek naar informatie over W&T of meer lesideeën?
Je kunt hier kosteloos meer lesideeën downloaden die je kunt gebruiken voor W&T in de klas!

Voor welke groepen
De Aha!-vragengenerator is geschikt voor groepen 1 t/m 8. Tot en met groep 5 raden we aan om de vragen klassikaal te behandelen.

Benodigdheden
Voor de meeste vragen kun je gebruik maken van materialen die standaard in het klaslokaal aanwezig zijn. Je kunt de vragen filteren op benodigdheden ‘standaard in de klas’ of ‘extra’.

Privacyverklaring

Kun je zonder een 3D-bril een 3D-tekening maken?

kies zelf een vraag

Kun je zonder een 3D-bril een 3D-tekening maken?

Dit heb je nodig

  • Witte vellen
  • Liniaal
  • Potlood
  • Zwarte stift
  • Gekleurde stiften
1

Zo zoek je dit uit

3D, dat betekent driedimensionaal. Dat betekent dat je drie dimensies ziet: lengte, breedte en diepte. Een normale tekening is 2D.

Wat is het verschil tussen 2D en 3D?

Hoe zou je een tekening in 3D kunnen maken?

2

Bekijk dit filmpje

Ga daarna zelf aan de slag!

Bekijk video

Aha! Zo zit dat dus...

Voor onze ogen is 3D heel normaal. We zien eigenlijk alles in 3D. Dat komt omdat onze ogen een klein stukje uit elkaar staan. Ieder oog laat iets anders zien. Dat merk je als je even een oog dicht doet. Die verschillende beelden voegen je hersenen samen. Bij een ‘normale’ film zie je alles in 2D. Bij een 3D-film wordt er gebruik gemaakt van technieken die het beeld in twee stukjes verdelen. Met de 3D-bril op je neus maken je hersens er weer één beeld van.