Alles wat je moet weten over het coronavirus...

De maatschappij
Iemand met een mondkapje

De kans is groot dat je er al veel over gehoord hebt, het coronavirus. De officiële naam van dit virus is: COVID-19. Het virus brak eind 2019 uit in de stad Wuhan, gelegen in China. Inmiddels spreidt het virus zich over de rest van de wereld en is ook Nederland bezig met het nemen van maatregelen.

hand

Wat is het? 

De symptomen van het virus zijn vergelijkbaar met gewone griep. Keelpijn, hoesten, hoofdpijn en koorts komen het meeste voor. Er zijn waarschijnlijk ook veel mensen die het virus hebben, maar zich helemaal niet ziek voelen. Op dit moment is ons immuunsysteem nog onbekend met het virus, maar de kans is groot dat over een tijdje het coronavirus net zoals een griepje bekend zal staan.

Is het net zoals een ''gewone'' griep?

Het coronavirus wordt vergeleken met een normale griep (hoofdpijn, koorts, verkouden), maar blijkt in werkelijkheid andere gevolgen te hebben dan een griepje. Ondanks dat de symptomen hetzelfde zijn als bij een griepje zoals we die kennen, liggen de sterfte cijfers van corona hoger. Dit komt omdat COVID-19 een ''onbekend'' virus is voor ons lichaam. Er zijn dus nog helemaal geen antistoffen in je lichaam die dit virus tegen kunnen gaan.

Leeftijd

Voor jongeren en fitte volwassennen is dit niet levensgevaarlijk, je lichaam gaat hard aan het werk om het virus te bestrijden en je wordt na een aantal dagen beter. Voor oudere en zwakke mensen is dit helaas wel gevaarlijk. Oudere mensen, of mensen met ziekten hebben namelijk een minder goed immuunsysteem. Je immuunsysteem zorgt ervoor dat je weer beter wordt.

Ga je eraan dood?

De mensen die tot nu toe zijn overleden aan het virus zijn bijna allemaal ouder dan 60 jaar. Dit laat zien dat het virus vooral gevaarlijk is voor zwakkere mensen (zoals ouderen en zieken). Het gemiddelde sterftecijfer is momenteel 2,5 procent. Dit komt omdat Dat betekent dat kinderen en gezonde volwassenen er over het algemeen na een ‘‘flinke griep’’ weer bovenop zijn.

Maatregelen

Er worden veel maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat er geen hele scholen of bedrijven worden besmet. Zo heeft de premier bijvoorbeeld geadviseerd om geen handen meer te schudden en gaan bedrijven waar een werknemer besmet is, dicht om alles te reinigen.

Hoe voorkom je het?

Helemaal voorkomen dat je wordt besmet gaat helaas niet, maar je kunt je wel aan een paar regels houden om de kans zo klein mogelijk te houden. Dit zijn een paar regels:

  • Was je handen vaak met zeep.
  • Nies en hoest in je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Geef anderen geen hand.

Maak je eigen desinfecterende handgel! 

Mensen gaan massaal naar de drogist om zeep, desinfecterende handgel en andere ontsmettingsmiddelen te kopen. Sommige schappen zijn dan ook echt leeg! Daarom heeft Willem Wever een DIY Desinfecterende Handgel, zodat jij hoe dan ook je handen kunt ontsmetten!

handgel

Wat heb je nodig

  1. Een flesje of pompflesje om de inhoud in te doen.
  2. Aloë Vera gel
  3. 96% alcohol
  4. Essentiële olie (met geurtje)
  5. En een Mengkom, spatel en trechter.

Aan de slag!

Meng wat alcohol en Aloë Vera gel in een schone kom met de spatel. Meng dit tot je een gel-achtige substantie hebt. De hoeveelheid alcohol en Aloë Vera gel die je gebruikt hangt af van hoeveel gel je wilt maken. Vervolgens kun je nog wat essentiële olie toevoegen. Giet het mengsel in een flesje/pompje en ontsmetten maar!

WAT DOET HET CORONAVIRUS IN ONS LICHAAM?? | De Buitendienst | NPO Zapp

Tot slot heeft Zapp een video gemaakt, waarin op een leuke manier wordt uitgelegd hoe het virus werkt! Bekijk de video hier.