Probeer op een groter scherm

Om optimaal gebruik te maken van de Aha!-vragengenerator heeft u een groter beeldscherm nodig. Probeer eens op een tablet of laptop. Better yet, het Digibord voor uw klas.

overzicht alle vragen

Welkom bij de Aha!-vragengenerator

Hier ontdekken basisschoolleerkrachten en -leerlingen hoe leuk wetenschap en technologie en Onderzoekend & Ontwerpend Leren is. Het behandelen van een vraag duurt 15 minuten. Het antwoord ontdekt de klas door een experiment uit te voeren of door een creatieve oplossing te bedenken. Na het lezen van de verklaring aan het einde van elke les zal de klas denken: ‘Aha! Zo zit dat dus.’

Op zoek naar informatie over W&T of meer lesideeën?
Je kunt hier kosteloos meer lesideeën downloaden die je kunt gebruiken voor W&T in de klas!

Voor welke groepen
De Aha!-vragengenerator is geschikt voor groepen 1 t/m 8. Tot en met groep 5 raden we aan om de vragen klassikaal te behandelen.

Benodigdheden
Voor de meeste vragen kun je gebruik maken van materialen die standaard in het klaslokaal aanwezig zijn. Je kunt de vragen filteren op benodigdheden ‘standaard in de klas’ of ‘extra’.

Privacyverklaring

Waarom is de zonsondergang rood?

kies zelf een vraag

Waarom is de zonsondergang rood?

Dit heb je nodig

  • Een langwerpig glazen schaaltje (een kleine ovenschaal bijvoorbeeld)
  • Witte vloeibare zeep in een pompflesje
  • Water
  • Zaklamp

1

Hoe zoek je dit uit

  • Pomp drie tot vier keer scheutjes vloeibare zeep in het schaaltje.
  • Vul het schaaltje met water en meng de zeep er doorheen, zodat het water troebel wordt.
  • Schijn met de zaklamp achter het schaaltje.
2

Bespreek met elkaar

  • Wat gebeurt er?
  • Hoe denk je dat dit komt?

Aha! Zo zit dat dus...

Het witte licht dat wij zien van de zon bestaat uit alle kleuren van de regenboog. De kleuren van de regenboog zijn: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Die kleuren van het licht kunnen we zien wanneer het tegelijkertijd regent en de zon schijnt. Het licht van de zon wordt dan afgebogen door de regen en daardoor ontstaat er een regenboog in de lucht.

Overdag gaat het licht van de zon recht naar je oog, dit wordt gemengd met alle deeltjes die in de lucht zitten. We zien dan het witte licht. Maar eigenlijk is het helemaal niet zo simpel. Een kleine hoeveelheid van het witte licht van de zon wordt namelijk afgebogen en schijnt andere kanten op. Dit wordt ook wel verstrooiing genoemd. Dat heeft ermee te maken dat om de aarde de dampkring zit, die bestaat uit kleine deeltjes stof en moleculen. De stofdeeltjes en moleculen buigen sommige kleuren licht meer af dan andere kleuren. Blauw is een kleur die meer afbuigt dan andere kleuren en wordt dan ook als eerste afgebogen. Hierdoor zien we overdag een blauwe lucht.

Wanneer de zon ondergaat gaat hij steeds lager staan en moet hij door die veel dikkere laag door de dampkring heen. In die dampkring zijn meer stofdeeltjes en moleculen waar het licht tegenaan botst en waardoor het licht wordt afgebogen of verstrooid. Rood is de enige kleur die heel lang rechtdoor blijft gaan en niet snel wordt verstrooid. Omdat alle andere kleuren wel snel worden verstrooid zien we bij een zonsondergang alleen het rode licht.