Documentatiecentrum

Afval

We maken in Nederland met z'n allen een heleboel afval. We doen het in vuilniszakken en de vuilniswagen komt het ophalen. Maar dan? Het meeste afval komt in een vuilverbrandingsinstallatie terecht. Daar zijn er zestien van in Nederland. In zo'n installatie wordt het afval verbrand in enorme ovens. Van het afval blijft na verbranding voornamelijk as over. Dat wordt gebruikt om asfalt van te maken. Magneten zorgen er eerst voor dat al het metaal uit de as wordt gehaald. Daar worden later weer blikjes van gemaakt. De rook die bij de verbranding ontstaat, is erg giftig. De giftige stoffen worden eruit gehaald, voordat de rook de lucht in gaat.

Afval is een milieuprobleem

In vuilverbrandingsovens wordt het heel erg heet. Wel 900 graden. Daar kunnen wij ons niet veel bij voorstellen, maar het is ontzettend heet. De warmte die vrijkomt bij de verbranding wordt nuttig gebruikt. Sommige vuilverbranders zorgen voor de verwarming in huizen en tuinbouwkassen. De meeste warmte wordt gebruikt om elektriciteit van te maken. Dat gaat zo: de afvaloven verwarmt een grote bak water. Als dat water gaat koken, komt er stoom vanaf. Door die stoom gaat een wiel draaien. Aan dat wiel zit een dynamo. Net als op je fiets, maar dan veel groter. De dynamo van de vuilverbrander maakt genoeg elektriciteit voor miljoenen gezinnen.

Voor meeuwen is er op een vuilstort altijd wel een lekker hapje te vinden.

Vervuilde grond kan niet worden verbrand. Schoonmaken kan ook niet. Daar is het volgende op gevonden. Vervuilde grond wordt naar vuilstortplaatsen gebracht. Die zijn zo gebouwd dat het vuil zich niet kan verspreiden. Op de schone bodem komt een speciale beschermlaag en daarop wordt het afval gestort. Boven op die laag afval komt een laag zand. Daarop wordt aarde gestort en op den duur zullen daar weer planten en bomen op gaan groeien. Het kost veel geld om vuilstortplaatsen aan te leggen. En het is moeilijk om er een goede plek voor te vinden. Want niemand wil graag in de buurt van zo'n stortplaats wonen.

Sommige stoffen zijn makkelijk te recyclen. Daarom gooien we glas in de glasbak. Dat glas wordt later gesmolten. Dan kan er nieuw glas van worden gemaakt. Ook papier en blik kunnen hergebruikt worden. Er worden veel spullen weggegooid die niet stuk zijn. Als jij je spijkerbroek niet meer past, kan je kleine broertje hem misschien nog aan. Dat is ook hergebruik. Er zijn winkels die handelen in tweedehands spullen. Misschien kan iemand anders ze nog wel gebruiken. Op Koninginnedag kun je altijd veel tweedehands spullen kopen. En zelf verkopen natuurlijk. Zo help je het milieu.

Op Koninginnedag kun je tweedehands spullen kopen en verkopen. Die spullen worden zo weer hergebruikt.

 

Details en informatie

  • Titel: Afval
  • Auteur(s): Moniek van Zijl
  • Nummer: jc053
  • Niveau: 2
  • Siso: J 614.65

Video bekijken

123movies