Documentatiecentrum

De huid

Je huid zit om je heen als een goed passend jasje. Dat jasje houdt je hele lichaam netjes bij elkaar. Je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Aan de huid kun je ongeveer zien hoe oud iemand is. Bij baby's en kinderen is de huid glad. Tieners hebben vaak jeugdpuistjes en oude mensen krijgen rimpels. Je kunt nog meer aan de huid zien. Iemand die het koud heeft, krijgt kippenvel. Heeft iemand het warm, dan gaat hij juist zweten. En is iemand verlegen? Dan gaat hij blozen en zijn huid krijgt een rode kleur.

In een donkere huid zit veel pigment, in een blanke huid niet.

Drie lagen

De huid bestaat uit drie lagen. De buitenste laag heet de opperhuid. Die laag beschermt je lichaam tegen indringers, zoals bacteriën. Dat zijn heel kleine beestjes die je ziek kunnen maken. De opperhuid regelt ook de temperatuur van je lichaam. Door de poriën komt zweet naar buiten als het lichaam te warm is. De middelste laag van de huid heet de lederhuid. Daarin zitten bloedvaten, zweetklieren en zenuwen. Er zitten ook haarzakjes in waar haren uit groeien. Naast elk zakje ligt een talgkliertje dat talg afscheidt. Talg is een vettige stof die de huid soepel houdt en beschermt tegen uitdroging. Het onderhuidse bindweefsel is de derde laag van de huid. Die bestaat vooral uit vet.

Aan de littekens op de huid kun je zien bij welke stam deze man hoort.

Ga jij elke dag in bad of onder de douche? Dan wordt je huid mooi schoon. Maar was je niet te lang en zorg ervoor dat het water niet te heet is. Water en zeep tasten het beschermende laagje van de opperhuid aan. Je huid wordt er droog van. Het weer heeft ook invloed op je huid. Door te veel zon kan je huid verbranden. Hij wordt dan rood en doet pijn. Je huid kan dan gaan vervellen. Te veel zon kan ook kanker veroorzaken. Dat is een ernstige ziekte. Daarom is het belangrijk om je goed in te smeren met een anti-zonnebrandmiddel.

Als je een wondje hebt, is het verstandig de huid te ontsmetten. Dat doe je bijvoorbeeld met jodium of betadine. Een ontsmettingsmiddel doodt ziektekiemen. Als een snee of schaafwond niet diep is, geneest de huid meestal snel. Dat doet de huid zelf. Is de wond dieper, dan is ook de lederhuid beschadigd. Zo'n wond geneest wel, maar je blijft een litteken zien. Is een wond nog dieper, dan moet een dokter de huid hechten. Als er veel bloed uit een wond komt, is dat griezelig om te zien. Maar het is wel nuttig. Het bloed spoelt de wond schoon.

Details en informatie

  • Titel: De huid
  • Auteur(s): Brenda van Dam
  • Nummer: JC144
  • Niveau: 2
  • Siso: J 600.51
123movies