Documentatiecentrum

Illustraties in kinderboeken

Een illustrator kan van een hoofdpersoon in een boek een beroemd figuur maken. Iedereen weet hoe de GVR, Pluk van de Petteflet, Kikker en Winnie de Poeh eruitzien. Dick Bruna is met Nijntje zó beroemd geworden dat er een museum over hem geopend is: het dick bruna huis in Utrecht. Illustratoren kunnen ook prijzen winnen. Elk jaar tijdens de Kinderboekenweek wordt het Gouden Penseel uitgereikt. Dat is de prijs voor de beste Nederlandse kinderboekenillustrator. Er zijn ook Zilveren Penselen te winnen. Illustraties zijn belangrijk voor een kinderboek. Ze brengen het boek tot leven. Ze laten zien wat er in het verhaal gebeurt en om welke personen en figuren het gaat.

Jip en Janneke zie je al lang niet meer alleen maar in boeken!

Verhaal of echt

Er zijn twee soorten illustraties: Informatieve illustraties en illustraties bij een verhaal. Een illustratie bij een verhaal versterkt de sfeer ervan. De illustrator kan zelf weten wat hij tekent. Hij gebruikt zijn fantasie. Bij een informatieve illustratie is dat niet de bedoeling. Zo'n tekening moet heel precies kloppen en laten zien hoe iets echt is. Een tekening kan iets soms beter uitleggen dan een stuk tekst. Een illustrator die informatieve illustraties maakt, bestudeert het onderwerp eerst heel goed. Pas als hij helemaal weet hoe het zit, gaat hij aan het werk.

Elke illustrator heeft zijn eigen stijl. Dick Bruna maakt heel simpele tekeningen met dikke lijnen en heldere kleuren. Harry Geelen schildert spontaan en wild en gebruikt warme kleuren. Op de tekeningen van het echtpaar Ingrid en Dieter Schubert is altijd heel veel te zien. Ze tekenen heel precies, zoals de dingen ook in het echt zijn. Maar ze maken de tekening altijd een beetje anders of mooier met hun fantasie. Als je veel kinderboeken hebt gelezen, ga je de stijl van de illustratoren herkennen. Want een illustratie in een kinderboek is een soort handtekening van de tekenaar.

Ingrid en Dieter Schubert hebben dezelfde stijl. Zij werken echt samen aan één tekening!

Wie gek is op tekenen, kan later misschien naar de kunstacademie. Dan moet je wel talent en fantasie hebben en creatief zijn. Op de kunstacademie word je opgeleid tot kunstenaar. Daarna moet je zelf hard werken om kinderboek-illustrator te worden. Je moet eerst heel veel kinderboeken lezen en de tekeningen goed bekijken. Met tekeningen van jezelf kun je naar een uitgever van kinderboeken gaan. En dan maar hopen dat die je werk bijzonder vindt en je een opdracht geeft voor het maken van illustraties. Het is wel moeilijk om van illustreren je beroep te maken. Veel illustratoren hebben er nog een baan naast om genoeg geld te verdienen.

Details en informatie

  • Titel: Illustraties in kinderboeken
  • Auteur(s): Truusje Vrooland-Löb
  • Nummer: JC181
  • Niveau: 1
  • Siso: J 684.94
123movies