Zoeken: 2e 20wereldoorlog

Ik zoek informatie voor groep:
4 5 6 7 8 iedereen
  • Plaatje Anne Frank - 1
    hetklokhuis.nl
    Anne Frank - 1

    Deel een van een tweeluik uit over Anne Frank. Het dagboek dat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft geschreven is over de hele wereld bekend. Anne heeft de oorlog niet overleefd. Haar beste vriendin Hanneli leeft nog wel. Margreet praat met haar over Anne's leven. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Anne Frank - 2
    hetklokhuis.nl
    Anne Frank - 2

    Deel twee van het tweeluik over Anne Frank. Anne Frank zat tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan twee jaar ondergedoken in het Achterhuis. Daar schrijft ze haar wereldberoemde dagboek. Uiteindelijk belandt ze toch in een concentratiekamp, waar ook haar vriendin Hanneli gevangen zit. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Aparte wijken voor joden
    schooltv.nl
    Aparte wijken voor joden

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden joden steeds meer buitengesloten uit de samenleving. Ze moeten een jodenster dragen en wonen in speciale joodse wijken. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Arnhem, september 1944
    schooltv.nl
    Arnhem, september 1944

    In 1944 was Jan Eykelhoff 24 jaar. Hij hoorde bij een Nederlandse verzetsgroep en maakte de slag om Arnhem mee. Luister naar zijn verhaal in de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De bevrijders van de oorlog
    schooltv.nl
    De bevrijders van de oorlog

    Ted, Guy, Alan zijn drie geallieerde soldaten die, samen met vele anderen, Nederland hebben bevrijd van de Duitsers. Voor hen begint de bevrijding van West-Europa op 6 juni 1944. Op die datum landen geallieerde legers in Normandië. Vandaaruit trekken ze op richting het noorden en bereiken ze uiteindelijk...

    x
  • Plaatje Bevrijding
    hetklokhuis.nl
    Bevrijding

    Op 5 mei 2015 vierden we dat Nederland 70 jaar geleden werd bevrijd van de Duitse bezetters. De bevrijding van Nederland heeft bijna een jaar geduurd. In deze aflevering van Het Klokhuis zie je een deel van de Bevrijdingsroute en ontmoet je ooggetuigen die hun eigen bevrijdingsverhaal vertellen.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Bevrijding
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Bevrijding

    Als de overgave van de Duitse troepen in Nederland is getekend, viert het hele land feest. Geallieerde troepen worden door duizenden mensen aan de kant van de weg begroet, kinderen rijden mee op tanks, krijgen kauwgum en chocolade van de soldaten en dagenlang wordt er feest gevierd. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje De bevrijding begint
    schooltv.nl
    De bevrijding begint

    In 1943 verliest de Duitse bezetter steeds meer terrein in Europa. Alle ogen zijn gericht op Engeland, dat een invasie over zee voorbereidt. Alleen weet niemand wanneer die gaat plaatsvinden... Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; De bezetting
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; De bezetting

    De Duitsers zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog de baas in Nederland. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Bram overleeft een bombardement
    schooltv.nl
    Bram overleeft een bombardement

    Acteur Bram van der Vlugt is 10 jaar oud als hij het bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag overleeft. Het huis waarin hij samen met zijn vader en broertje woont brandt helemaal af. Zijn moeder was er niet, die was joods en opgepakt omdat ze geen ster wilde dragen. Na het bombardement moet het...

    x
  • Plaatje Hoe was het om het bombardement van Rotterdam mee te maken?
    schooltv.nl
    Hoe was het om het bombardement van Rotterdam mee te maken?

    Tom is vijf jaar oud als Rotterdam gebombardeerd wordt door het Duitse leger in de Tweede Wereldoorlog. De huizen tegenover zijn huis stonden allemaal in brand. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een brug te ver
    schooltv.nl
    Een brug te ver

    Op 6 juni 1944 landden de Amerikaanse, Engelse en Canadese troepen aan de Franse kust. De Engelse generaal Montgomery maakte een plan om ook Nederland snel te bevrijden om daarna Duitsland binnen te vallen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Capitulatievlag
    schooltv.nl
    Capitulatievlag

    Waar stond de witte vlag in de Tweede Wereldoorlog voor? Rapper Gers Pardoel legt het uit!Dit voorwerp is te zien in Museum Rotterdam en OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Caribisch gebied in oorlog
    schooltv.nl
    Caribisch gebied in oorlog

    In 1940 is Curaçao een kolonie van Nederland. Maar in tegenstelling tot Nederland wordt het Caribische eiland niet bezet door de Duitsers. Toch gaat de tweede wereldoorlog hier niet ongemerkt voorbij. Twee ooggetuigen vertellen hun verhaal. Bekijk het filmpje van Jong in oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe was het leven in concentratiekamp Vught?
    schooltv.nl
    Hoe was het leven in concentratiekamp Vught?

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in concentratiekamp Vught onder andere joden, politieke gevangenen en homoseksuele mensen opgesloten door de Duitsers. Het leven in het kamp was zwaar. De gevangenen werden vernederd. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje D-day
    schooltv.nl
    D-day

    Op 6 juni 1944 landen tienduizenden geallieerde soldaten op de Franse kust. De bevrijding van Europa kan beginnen. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Grote herdenking van D-day, een beslissende dag in de Tweede Wereldoorlog
    jeugdjournaal.nl
    Grote herdenking van D-day, een beslissende dag in de Tweede Wereldoorlog

    D-day is één van de belangrijkste momenten in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over D-day: Wat gebeurde er op D-day? Waarom heet het D-day? Wat gebeurt er vandaag? Dit is een bericht van 6 juni 2019.

    x
  • Plaatje Deportatie
    verzetsmuseum.org
    Deportatie

    Lees op de website van het Verzetsmuseum over de deportatie van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

    x
  • Plaatje Waarom is Dodenherdenking op 4 mei?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom is Dodenherdenking op 4 mei?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Duitsers in Nederland
    schooltv.nl
    Duitsers in Nederland

    Toen de Duitsers Nederland hadden bezet, hadden Nederlanders weinig vrijheid. Sommigen kwamen in verzet, anderen sloten zich aan bij de NSB. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Duitsland geeft zich over
    schooltv.nl
    Duitsland geeft zich over

    De geallieerden drijven Hitler in het nauw. Hij kan geen kant meer op. Op straat vieren mensen de bevrijding van Nederland. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Engeland
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Engeland

    Over Nederlandse waaghalzen, die tijdens de bezetting naar het vrije Engeland vluchten, om zo te kunnen vechten tegen de Duitsers. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Engelandvaarders
    schooltv.nl
    Engelandvaarders

    Als in Nederland de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, proberen veel mensen te vluchten naar Engeland, dat nog niet bezet is door de Duitsers. Vanuit Engeland werken ze aan de bevrijding van Nederland. Ook koningin Wilhelmina doet dat. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Anne Frank
    jeugdbibliotheek.nl
    Anne Frank

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Anne Frank
    schooltv.nl
    Anne Frank

    Wereldberoemd is het dagboek van Anne Frank. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moet zij als joods meisje met haar familie onderduiken in het achterhuis van haar vaders kantoor in Amsterdam. In de tussentijd wordt haar vriendin Hanneli opgepakt en afgevoerd naar concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland....

    x
  • Plaatje Anne Frank in concentratiekamp Bergen-Belsen
    schooltv.nl
    Anne Frank in concentratiekamp Bergen-Belsen

    Wat er is gebeurd met Anne Frank en haar familie nadat ze zijn gearresteerd in het Achterhuis heeft ze niet kunnen opschrijven in haar dagboek. In november 1944 worden Anne en haar zus Margot gescheiden van hun moeder en op transport gezet naar een ander concentratiekamp. In Bergen-Belsen worden de zusjes...

    x
  • Plaatje Anne Frank in doorgangskamp Westerbork
    schooltv.nl
    Anne Frank in doorgangskamp Westerbork

    Wat er is gebeurd met Anne Frank en haar familie nadat ze zijn gearresteerd in het Achterhuis heeft ze niet kunnen opschrijven in haar dagboek. Toch hebben we wel een idee wat er gebeurd is. Het is een vreselijk verhaal dat begint in de zomer van 1944 in Kamp Westerbork. Bekijk het filmpje van Het videodagboek...

    x
  • Plaatje Anne Frank in vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau
    schooltv.nl
    Anne Frank in vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau

    Wat er is gebeurd met Anne Frank en haar familie nadat ze zijn gearresteerd in het Achterhuis heeft ze niet kunnen opschrijven in haar dagboek. Toch hebben we wel een idee wat er gebeurd is. Nadat Anne en haar familie een tijdje gevangen zijn gehouden in Kamp Westerbork, worden ze op transport gezet...

    x
  • Plaatje Mini-pad Anne Frank
    mini-pad-annefrank.yurls.net
    Mini-pad Anne Frank

    In dit mini-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over Anne Frank.

    x
  • Plaatje Na de dood van Anne Frank
    schooltv.nl
    Na de dood van Anne Frank

    In februari 1945 zijn Anne en Margot Frank in concentratiekamp Bergen-Belsen overleden. Anne’s moeder is een maand eerder overleden in het vernietigingskamp van Auschwitz-Birkenau en ook de andere bewoners van het Achterhuis zijn in Duitse kampen omgekomen. Alleen de vader van Anne, Otto Frank,...

    x
  • Plaatje Tijdlijn: Het leven van Anne Frank
    schooltv.nl
    Tijdlijn: Het leven van Anne Frank

    Anne Frank heeft de Tweede Wereldoorlog niet overleefd, maar haar dagboek wel. In ‘Het Achterhuis’ schrijft ze over onderduiken, de oorlog en haar gedachtes en gevoelens. Na de oorlog is haar dagboek wereldberoemd geworden. In deze tijdlijn scroll je door haar leven, van haar geboorte in...

    x
  • Plaatje Vensterplaat Anne Frank
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Anne Frank

    Op deze plaat over Anne Frank is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Wat is er gebeurd met Anne Frank?
    schooltv.nl
    Wat is er gebeurd met Anne Frank?

    Anne en haar familie worden net als veel andere Joden afgevoerd naar concentratiekampen. In deze kampen worden miljoenen Joden vermoord. Op die manier wil Hitler alle Joden in Europa uitroeien. Bekijk het filmpje van Het videodagboek van Anne Frank op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie heeft Anne Frank verraden?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wie heeft Anne Frank verraden?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Gebombardeerd horloge
    schooltv.nl
    Gebombardeerd horloge

    Gers Pardoel vertelt over een horloge dat stil blijft staan als de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau wordt gebombardeerd. Dit voorwerp is te zien in het Kazemattenmusem in Kornwerderzand. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gelovige radio
    schooltv.nl
    Gelovige radio

    In de Tweede Wereldoorlog kwamen mensen de tijd door, door naar de radio te luisteren. Wat helpt jou door de tijd heen? Gers Pardoel vertelt er meer over! Dit voorwerp is te zien in het Kazemattenmuseum Kornwerderzand. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gewapend verzet
    schooltv.nl
    Gewapend verzet

    Tijdens de Duitse bezetting is het Nederlandse verzet vooral uit op voedselbonnen voor onderduikers en wapens uit het buitenland. Omdat de Duitsers er niet achter mogen komen, gebruiken ze een speciale code: morse. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in oorlog ; Gewapend verzet
    hetklokhuis.nl
    13 in oorlog ; Gewapend verzet

    De wapens voor de verzetsmensen tijdens de Tweede Wereldoorlog worden vaak door Engelse vliegtuigen gedropt. Soms gaat dat heel erg fout, zijn de verzetsmensen verraden en worden ze opgepakt door Duitse soldaten. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Het dagboek van Anne Frank bestaat 75 jaar
    jeugdjournaal.nl
    Het dagboek van Anne Frank bestaat 75 jaar

    Op 12 juni 1942 kreeg Anne Frank een dagboekje voor haar verjaardag. Ze schreef er in tijdens de tijd dat ze zat ondergedoken in het Achterhuis. Haar dagboek werd later wereldberoemd. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. (Dit is een bericht van 12 juni 2017)

    x
  • Plaatje Hitler en nazi-Duitsland
    docukit.nl
    Hitler en nazi-Duitsland

    In 1919 werd Hitler lid van de Duitse Arbeiderspartij, een politieke partij met extreem nationalistische ideeën. De leden werden nationaal-socialisten of nazi’s genoemd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 100. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Wie was Hitler?
    schooltv.nl
    Wie was Hitler?

    Als Adolf Hitler in 1933 aan de macht komt, wil hij van Europa een groot Duits rijk maken. In 1939 valt hij Polen binnen en in 1940 is ook Nederland aan de beurt. De geallieerden weten de nazi’s in 1945 te verslaan. Hitler pleegt zelfmoord voor ze hem kunnen oppakken. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe kwam Hitler aan de macht?
    schooltv.nl
    Hoe kwam Hitler aan de macht?

    Adolf Hitler is niet tevreden met hoe het in Duitsland gaat en hij geeft de Joden daar de schuld van. Hij gaat de politiek in. In 1932 wordt zijn partij de grootste en wordt Hitler de baas van Duitsland. Hitler wil van heel Europa een groot Duits rijk maken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie was Adolf Hitler?
    educatie-en-school.infonu.nl
    Wie was Adolf Hitler?

    Informatie over Adolf Hitler. (Let op: deze site bevat reclame.)

    x
  • Plaatje Honger in oorlog
    schooltv.nl
    Honger in oorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt voedsel steeds schaarser. Voedingsmiddelen gaan op de bon en mensen staan uren in de rij voor een bordje eten uit de gaarkeuken. Ze eten zelfs suikerbieten en kinderen worden eropuit gestuurd om voedsel te sprokkelen bij boerderijen. Veel mensen sterven van de honger....

    x
  • Plaatje Hongersnood in Nederland
    schooltv.nl
    Hongersnood in Nederland

    In de winter van 1944 is er bijna nergens eten meer te krijgen. Ook de brandstof is op terwijl Nederland een bitterkoude winter te wachten staat. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hongertochten
    schooltv.nl
    Hongertochten

    Omdat er tijdens de hongerwinter bijna geen eten is, trekken mensen naar het platteland om eten te zoeken. Ze ruilen hun bezittingen voor een stuk kaas of wat eieren. Veel mensen overleven de hongertochten niet. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hongerwinter
    schooltv.nl
    Hongerwinter

    Monnik las in het dagboek van zijn oma over de hongerwinter van 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna schreef hij dit lied over de gaarkeukens, eten op de bon, hout zoeken voor de kachel en hongertochten om te smeken bij boeren om eten. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Hongerwinter
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Hongerwinter

    In de Hongerwinter van 1944 is er in grote delen van Nederland een groot tekort aan voedsel. Duizenden mensen, vaak kinderen trekken er daarom dagelijks op uit op zoek naar voedsel. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Het einde van de hongerwinter
    schooltv.nl
    Het einde van de hongerwinter

    In 1944 spreken de geallieerden met de verliezende Duitsers af dat ze het bezette deel van Nederland voedsel mogen brengen. Met vliegtuigen voorzien ze mensen van bloem, suiker en meel. De hongerwinter is voorbij! Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe was het om de hongerwinter mee te maken?
    schooltv.nl
    Hoe was het om de hongerwinter mee te maken?

    Tom was 9 jaar tijdens de hongerwinter van 1944. Het zuiden van Nederland was al bevrijd. Als straf zorgden de Duitsers dat er geen voedsel meer naar het westen kon komen. Eten was schaars en Tom en vele andere leden honger. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Indië
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Indië

    Nederlands- Indië wordt door Japan onder de voet gelopen. Christiaan en zijn vader belanden in een mannenkamp waar ze onder vreselijke omstandigheden proberen te overleven. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Joden
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Joden

    Kaat (12 jaar, Amsterdam) wordt niet meer toegelaten in het zwembad of de bioscoop. Ze wordt verplicht om een gele Jodenster te dragen, en ze krijgt een grote J in haar persoonsbewijs gestempeld, zodat ze altijd herkenbaar is. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Joden worden weggevoerd
    schooltv.nl
    Joden worden weggevoerd

    De joden in Nederland leven voortdurend in angst voor de Duitsers. Sommige families duiken onder om niet opgepakt te worden. Maar honderdduizend Nederlandse joden worden in goederentreinen naar Duitsland weggevoerd en komen nooit meer terug. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Drie vragen over de Jodenster
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de Jodenster

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote gele ster op je kleding dragen, zodat iedereen kon zien dat je Joods was: De Jodenster. Het Jeugdjurnaal geeft in dit filmpje antwoord op drie vragen over de Jodenster. Wat is een Jodenster? Waarom moesten Joodse mensen deze ster dragen? Waarom vonden de nazi's...

    x
  • Plaatje Jodensterren op de rol
    schooltv.nl
    Jodensterren op de rol

    Vanaf 3 mei 1942 moeten alle joden van zes jaar en ouder zichtbaar op hun kleding aan de linkerzijde een zogenaamde Jodenster dragen. Gers Pardoel vertelt hier meer over. Dit voorwerp is te zien in het Joods Historisch Museum. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Jong in oorlog
    schooltv.nl
    Jong in oorlog

    Wat gebeurde er in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog? In deze schoolplaat vertellen ooggetuigen hoe het was om als kind de oorlog mee te maken. Zoom in op de kaart en ontdek de belangrijkste concentratiekampen, bombardementen en veldslagen in Nederland van 1940 tot 1945. Bekijk de Interactieve...

    x
  • Plaatje Joods Monument
    joodsmonument.nl
    Joods Monument

    Het Joods Monument gedenkt de meer dan 104.000 personen die in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog als joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Een website met namen, verhalen en herinneringen.

    x
  • Plaatje Kamp Auschwitz
    schooltv.nl
    Kamp Auschwitz

    Een vernietigingskamp voor 1,5 miljoen joden. De Duitsers willen van de joden af. Daarom brengen ze hen naar zogenaamde concentratiekampen zoals Auschwitz. Daar worden ze ondergebracht in kale barakken en uiteindelijk vermoord. Bekijk het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Concentratiekamp Auschwitz (WikiKids)
    wikikids.nl
    Concentratiekamp Auschwitz (WikiKids)

    Informatie over het concentratiekamp Auschwitz uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Nederlands Auschwitz Comité
    auschwitz.nl
    Nederlands Auschwitz Comité

    Het Nederlands Auschwitz Comité organiseert jaarlijks op de laatste zondag van januari de herdenking van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz. Hier vind je informatie over de herdenking, over het Spiegelmonument in Amsterdam en de expositie in Auschwitz.

    x
  • Plaatje Spreekbeurtpakket Kamp Westerbork
    kampwesterbork.nl
    Spreekbeurtpakket Kamp Westerbork

    Ga jij een werkstuk over kamp Westerbork maken? Op de webstie vind je een werkstukwijzer, een boekje vol informatie, tips en verhalen. Natuurlijk kun je de werkstukwijzer ook gebruiken voor je spreekbeurt. Met behulp van dit boekje kun je aan je klasgenoten vertellen over de geschiedenis van kamp Westerbork...

    x
  • Plaatje Kano Engelandvaarders
    schooltv.nl
    Kano Engelandvaarders

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog proberen heel veel mensen het vrije Engeland te bereiken. Gers Pardoel vertelt over een kano die gebruikt werd in de oorlog. Deze kano komt uit de privécollectie van de familie Peteri. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kind in het kamp in oorlog
    schooltv.nl
    Kind in het kamp in oorlog

    Fred Mouw is twee jaar als de Tweede Wereldoorlog begint. Freds vader is joods, maar zijn moeder niet. Eind 1944 zit het gezin ondergedoken, maar ze worden verraden en opgepakt door de Duitsers. De vader van Fred komt in doorvoerkamp Westerbork terecht, maar Fred en zijn moeder worden vrijgelaten. De...

    x
  • Plaatje Klikplaat Wordt Gemist
    i.micr.io
    Klikplaat Wordt Gemist

    Deze klikplaat geeft je een inkijk in het leven van joden vóór en tijdens de oorlog. En vertelt het verhaal van anti-joodse maatregelen tijdens de oorlog en hoe die ervaren werden. Deze klikplaat is een onderdeel van de online leeromgeving bij het project Wordt Gemist van het Joods Cultureel...

    x
  • Plaatje Knikkers van Anne Frank
    schooltv.nl
    Knikkers van Anne Frank

    Knikkers zijn voor kinderen een bijzondere schat tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gers Pardoel vertelt over de knikkers van Anne Frank. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een koude, hongerige winter
    schooltv.nl
    Een koude, hongerige winter

    Tulpen, suikerbieten en waterige soep. In de hongerwinter tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten de inwoners uit de steden in het noorden en westen van ons land op hongertocht om aan voedsel te komen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Na de oorlog
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Na de oorlog

    De oorlog is afgelopen en Nederland is bevrijd. Het land ligt in puin en moet worden opgebouwd. Overal liggen onontplofte bommen en landmijnen die geruimd moeten worden. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje De Nationale Jeugdstorm
    schooltv.nl
    De Nationale Jeugdstorm

    Duitse kinderen gingen tijdens de Tweede Wereldoorlog naar de Hitler-jugend. Voor Nederlandsekinderen was er ook zo'n vereniging, de Jeugdstorm. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederland bevrijd
    schooltv.nl
    Nederland bevrijd

    Ieder jaar, op 5 mei, is het feest: Bevrijdingsdag. Dan vieren we onze vrijheid sinds de Tweede Wereldoorlog. Voor die vrijheid hebben veel soldaten hard gevochten. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederland bezet
    schooltv.nl
    Nederland bezet

    In bezet Nederland gaat het leven gewoon door. Maar als de Duitsers onze fietsen, benzine en goederen inpikken, moeten er creatieve oplossingen worden gezocht. Zoals voedselbonnen. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederlands-Indië in oorlogstijd
    schooltv.nl
    Nederlands-Indië in oorlogstijd

    De Japanners onderwerpen Nederlands-Indië aan hun gewelddadige regime. Duizenden Nederlanders en Indonesiërs sterven in Japanse werkkampen. Tot 2 Amerikaanse atoombommen op Japan een eind maken aan de Tweede Wereldoorlog, ook in Nederlands-Indië. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Onderduiken
    hetklokhuis.nl
    Onderduiken

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog duiken honderdduizenden mensen onder omdat ze vervolgd worden door de Duitsers. Joden, Sinti en Roma om wie ze zijn. En jonge mannen die niet in Duitsland willen werken, en mensen die in het verzet zitten om wat ze doen. Nienke praat met Pieter, Harry en Mieke, die om verschillende...

    x
  • Plaatje Hoe is het om als kind onder te duiken in de Tweede Wereldoorlog?
    schooltv.nl
    Hoe is het om als kind onder te duiken in de Tweede Wereldoorlog?

    Herman Polak is drie jaar als de Tweede Wereldoorlog begint. Hij is joods en moet onderduiken. Hij zit zonder zijn ouders ondergedoken bij een familie in Amsterdam. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De oorlog in Nederland is voorbij
    schooltv.nl
    De oorlog in Nederland is voorbij

    Als de vrede ondertekend is, viert heel Nederland feest. Maar het gaat mis als Duitse soldaten op de menigte beginnen te schieten. Het zijn de laatste slachtoffers die de Duitsers maken in ons land, want de oorlog is voorbij. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe een oorlog begint (Liedje)
    schooltv.nl
    Hoe een oorlog begint (Liedje)

    Bij geschiedenis leer je dat de Tweede Wereldoorlog in Nederland begint op 10 mei 1940. Maar is een oorlog wel op een datum vast te pinnen? Daarover gaat dit lied, gezongen door Matteo van der Grijn. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De oorlog in Nederlands-Indië
    schooltv.nl
    De oorlog in Nederlands-Indië

    De Tweede Wereldoorlog treft niet alleen Nederlanders binnen de landsgrenzen. Ook overzee, in Nederlands-Indië, voelen Nederlanders dreiging. Niet vanuit Duitsland, maar vanuit Japan. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Operatie Market Garden
    schooltv.nl
    Operatie Market Garden

    De bevrijding van Nederland wordt tot staan gebracht als Operatie Market Garden mislukt. De Duitsers zijn te sterk voor de geallieerde parachutisten en troepen. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Pleegkind in oorlog
    schooltv.nl
    Pleegkind in oorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben veel gezinnen het niet breed. Het leven is duur, helemaal met veel monden om te voeden. Daarom brengen sommige ouders hun kinderen onder bij pleeggezinnen. Hoe is het om je veilige thuis te verlaten en te gaan wonen bij mensen die je niet kent? Twee ooggetuigen die...

    x
  • Plaatje Postduiven tijdens de Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Postduiven tijdens de Tweede Wereldoorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog vlogen duiven vrij rond, zij konden boodschappen brengen naar de geallieerden, dus werden ze gedood. Gers Pardoel vertelt er meer over. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Putten in de oorlog
    hetklokhuis.nl
    Putten in de oorlog

    Van 1940-1945 werd Nederland bezet door nazi-Duitsland. Onschuldige mensen werden opgepakt zonder dat ze zich konden verdedigen. Dat gebeurde ook in Putten. Een half jaar voordat de oorlog zou eindigen, werden 659 mannen afgevoerd naar Duitsland. Die hadden niks gedaan, maar werden toch zonder proces...

    x
  • Plaatje Hannie Schaft, het meisje met het rode haar
    hannieschaft.nl
    Hannie Schaft, het meisje met het rode haar

    Hannie Schaft, het meisje met het rode haar, was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Op deze pagina lees je meer over haar leven. Deze informatie is ook handig voor een werkstuk of spreekbeurt.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Arnhem
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Arnhem

    Samen met zijn opa houdt Joost (10 jaar, Arnhem) nauwgezet de razendsnelle opmars van de geallieerden bij. Wanneer duizenden parachutisten bij Arnhem landen zal Nederland toch ook snel bevrijd worden, hopen ze. Maar dat loopt helaas anders want de belangrijke slag om Arnhem wordt verloren. Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Soldaat in Nederlands-Indië in oorlog
    schooltv.nl
    Soldaat in Nederlands-Indië in oorlog

    Julius Ernst woont in Nederlands-Indië als in 1940 ook in Azië de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Hij zit net als zijn vader in het KNIL, het koninklijk Nederlands Indisch leger en vecht tegen het Japanse leger. Als Nederlands-Indië zich overgeeft wordt Julius gedwongen te werken aan een...

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Een stad in brand
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Een stad in brand

    Als in mei 1940 Duitse troepen ons land binnen vallen proberen Nederlandse militairen met man en macht de Duitsers tegen te houden. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Truitje van hondenhaar
    schooltv.nl
    Truitje van hondenhaar

    Rapper Gers Pardoel legt meer uit over het truitje van hondenhaar. Dit voorwerp is te zien in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Tweede Wereldoorlog
    tweedewereldoorlog.nl
    Tweede Wereldoorlog

    Website met heel veel informatie over de Tweede Wereldoorlog.

    x
  • Plaatje Tweede Wereldoorlog 1939-1945
    tracesofwar.nl
    Tweede Wereldoorlog 1939-1945

    Een website met zeer uitgebreide informatie over de Tweede Wereldoorlog. Deze site is moeilijk en eigenlijk voor volwassenen. Ben je geïnteresseerd? Neem gerust eens een kijkje.

    x
  • Plaatje Canon-pad de Tweede Wereldoorlog
    canon-pad-wo2.yurls.net
    Canon-pad de Tweede Wereldoorlog

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de Tweede Wereldoorlog.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    canonvannederland.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    Van 1940 tot 1945 was er in de wereld weer een grote oorlog. Deze oorlog heet de Tweede Wereldoorlog. Nederland deed ook mee in deze oorlog. Lees meer op de website van entoen.nu. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    jeugdbieb.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    Van 1940 tot 1945 was er in de wereld een grote oorlog. Deze oorlog heet de Tweede Wereldoorlog. Kijk hier voor websites en filmpjes.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    hetklokhuis.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    De Tweede Wereldoorlog heeft in vele opzichten verwoestend werk gedaan. Zeventig jaar later is de Explosieven Opruimingsdienst nog steeds bezig om de resten van die oorlog op te ruimen. Met origineel archiefmateriaal legt Bart uit hoe ons land leed onder het geweld en hoe de oorlogsmunitie terecht is...

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    De Tweede Wereldoorlog was voor veel Nederlanders een zware tijd. Joden waren hun leven niet meer veilig en eten was op de bon. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    jeugdbibliotheek.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    jeugdbieb.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    De Tweede Wereldoorlog (1940-1945) is een grote en nare gebeurtenis in de wereldgeschiedenis. Hier een aantal feiten, sites en filmpjes op een rijtje.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    docukit.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    Op 4 mei is het Dodenherdenking. Dan herdenken we in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Die oorlog duurde van 1940 tot 1945. Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. Want op die dag in 1945 eindigde de oorlog in Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in...

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    docukit.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    Op 4 mei is het Dodenherdenking. Dan herdenken we in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Die oorlog duurde van 1940 tot 1945. Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. Want op die dag in 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog in Nederland
    docukit.nl
    De Tweede Wereldoorlog in Nederland

    Een akelig hoofdstuk uit de geschiedenis van verschillende Europese landen is de Tweede Wereldoorlog. In Nederland heeft die oorlog precies vijf jaar geduurd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 085. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Het einde van de Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Het einde van de Tweede Wereldoorlog

    In 1945 neemt de kracht van het Duitse leger verder af, ondanks de verwoestende raketten die ze gebruiken tegen de Engelsen. Als de Russen in april 1945 Berlijn hebben veroverd beseft Hitler dat het voorbij is en pleegt hij zelfmoord. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog overzee
    docukit.nl
    De Tweede Wereldoorlog overzee

    Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) waren Suriname en de Nederlandse Antillen koloniën die door de Nederlandse regering werden bestuurd. Daarnaast had Nederland ook een kolonie in Azië: Nederlands-Indië. Hoe kregen deze gebieden te maken met de Tweede Wereldoorlog? Lees...

    x
  • Plaatje Tijdlijn Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Tijdlijn Tweede Wereldoorlog

    Van 1940 tot 1945 was Nederland bezet door de Duitsers. Zij bepaalden de regels en waren de baas. Maar ondertussen zaten veel Nederlanders niet stil. Er werd gestaakt, mensen gingen in het verzet en langzaamaan werd Europa bevrijd. Wat gebeurde precies wanneer? Bekijk de Interactieve Schoolplaat op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurde er tijdens de Tweede Wereldoorlog?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat gebeurde er tijdens de Tweede Wereldoorlog?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is er in de Hollandsche Schouwburg gebeurd?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat is er in de Hollandsche Schouwburg gebeurd?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Webpad Tweede Wereldoorlog
    webpad-wo2.yurls.net
    Webpad Tweede Wereldoorlog

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de Tweede Wereldoorlog.

    x
  • Plaatje Vechten voor de vijand in oorlog
    schooltv.nl
    Vechten voor de vijand in oorlog

    Arjen de Groot is tien jaar als de Tweede Wereldoorlog begint. Arjens vader sluit zich aan bij de NSB die met de Duitse bezetters samenwerken. Als geallieerde legers Nederland vanuit het zuiden bevrijden, besluit het gezin te vluchten naar Duitsland, waar Arjen terecht komt bij de Hitlerjugend. Hier...

    x
  • Plaatje Vermommingsbril Hannie Schaft
    schooltv.nl
    Vermommingsbril Hannie Schaft

    In de Tweede Werelfoorlog vermomden verzetsstrijders zich om het de bezetters zo moeilijk mogelijk te maken. Gers Pardoel vertelt over de vermommingsbril van Hannie Schaft. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Vernietiging
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Vernietiging

    Roos (13 jaar, Amsterdam) is met haar ouders opgepakt en weggevoerd naar doorgangskamp Westerbork. Hier wachten ze op transport naar de vernietigingskampen in Polen. Niemand wil naar het onbekende oosten, waar nog nooit iemand is teruggekeerd. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Verraad en verzet
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Verraad en verzet

    Els brengt in het geheim krantjes en posters rond. Gevaarlijk werk, want als de Duitsers erachter komen, kan ze zwaar gestraft worden. Over het Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Verzet en verraad
    schooltv.nl
    Verzet en verraad

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest het verzet voorzichtig zijn: ze gebruikten codes die de Duitsers niet konden ontcijferen. Toch ging het soms mis. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het verzet
    docukit.nl
    Het verzet

    Op 10 mei 1940 begon in Nederland de Tweede Wereldoorlog. De meeste mensen probeerden, vooral de eerste jaren, zo gewoon mogelijk door te leven. Ze deden braaf wat de Duitsers zeiden. Maar een klein aantal mensen vocht in het geheim door. Zij zaten in het verzet. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Hoe was het om bij te dragen aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog?
    schooltv.nl
    Hoe was het om bij te dragen aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog?

    Gusta was 13 toen ze verzetskranten rondbracht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog mochten kranten alleen maar nieuws brengen dat positief was voor de Duitse bezetter. Daarom werden door het verzet geheime kranten gemaakt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het verzet in de Tweede Wereldoorlog
    docukit.nl
    Het verzet in de Tweede Wereldoorlog

    Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger Nederland en België binnen en werden beide landen bezet. Politieke partijen werden verboden, behalve de NSB omdat deze partij met de Duitsers samenwerkte. Er kwam censuur op kranten en radioprogramma’s. Sommige mensen verzetten zich door een eigen krantje...

    x
  • Plaatje Verzet in oorlog
    schooltv.nl
    Verzet in oorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog maken de Duitsers de dienst uit in Nederland. Mensen die het niet met de Duitse overheersing eens zijn, gaan zich organiseren in het verzet. Ze proberen de Nazi’s te saboteren. Alles moet in het geheim, want als je gepakt wordt, word je opgesloten of vermoord. Twee...

    x
  • Plaatje Verzet tegen de Duitsers
    schooltv.nl
    Verzet tegen de Duitsers

    Veel Nederlandse jongens en mannen moeten werken voor de Duitsers. Maar vaak willen ze dat niet en duiken ze onder. Er vormen zich verzetsgroepen die hen helpen door identiteitspapieren te vervalsen en voedselbonnen te stelen.Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waar blijven ze nou? (Liedje)
    schooltv.nl
    Waar blijven ze nou? (Liedje)

    In 1944 wordt het zuiden van Nederland bevrijd. De rest van ons land moet de hongerwinter doorstaan. Ook vandaag de dag zijn er mensen op de vlucht voor oorlog. Dit liedje gaat over wachten op bevrijding. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie niet weg is wordt gezien (boek)
    schooltv.nl
    Wie niet weg is wordt gezien (boek)

    Een boek van Ida Vos. Beleef de Tweede Wereldoorlog door de ogen van het joodse meisje Rachel. Ze mag niet meer fietsen, geen verstoppertje meer spelen in het park, boodschappen doen op speciale tijden, en tenslotte moet ze zich echt gaan verstoppen, samen met haar zus Esther. Bekijk de animatie op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wereldlichtjesdag
    wereldlichtjesdag.nl
    Wereldlichtjesdag

    Elke 2e zondag in december is het Wereldlichtjesdag. Op deze dag, om 19.00 uur 's avonds, steken mensen over de hele wereld kaarsjes aan om overleden kinderen te herdenken. Ga naar de website voor meer informatie.

    x