Sinterklaas en chocoladeletters zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe is dat zo gekomen? Bekijk de clipphanger over de oorsprong van de chocoladeletter in dichtvorm op schooltv.nl.
Sinterklaas kan natuurlijk niet zonder chocoladeletters! Lisa laat zien hoe dit heerlijk snoepgoed wordt gemaakt. Verrassend: ze begint in de haven van Amsterdam, daar liggen enorme bergen cacaobonen. Maar ze eindigt uiteraard in de chocofabriek. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Nederlanders zijn gek op chocolade. Ze eten er ieder elk jaar gemiddeld zo'n zeven kilo van op. Je hebt chocolade in soorten en maten. Ga maar eens bij een chocolaterie kijken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 050. Kijk in de (school)bieb.
Download de kruiswoordpuzzel. De afbeeldingen op de 'flipping' pagina kun je omdraaien door erop te klikken. In de tekst kom je woorden tegen, die je ook kunt vinden in de puzzel die je gedownload hebt. Zo kom je meer te weten over chocolade.
Witte haaien zijn de schrik van veel mensen. Dat is nergens voor nodig, want ze lusten helemaal geen mensenvlees! Lees nog meer feitjes over de witte haai op de website van National Geographic Junior.
Het Witte Huis is het huis waar de president van Amerika woont en werkt. De werkkamer van de president wordt het Oval Office genoemd. Het Witte Huis is in de loop der jaren steeds groter geworden en bevat zelfs een filmtheater, een tennisveld en een basketbalveld. Bekijk het filmpje van Het Jeugdjournaal...
Het laatste nog levende mannetje van de noordelijke witte neushoorn is dood. Het mannetje leefde in een park in Kenia en had problemen met zijn gezondheid. Van de neushoornsoort leven er nu nog maar twee, allebei vrouwtjes. Meer weten? Bekijk de filmpjes op de site van het Jeugdjournaal.
Wildlands deelt graag kennis en weetjes met jullie over de dieren uit hun dierentuin. Je kunt deze informatieve leesplacemat over de witte neushoorn downloaden en printen of op internet bekijken. Online vind je dan ook nog filmpjes, geluiden, foto's, mopjes, quizvragen en meer... Vergeet niet ook de...
Wil je meer weten over de witte neushoorn, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over deze neushoorn.
Witte Donderdag is de donderdag voor Pasen. Christenen herdenken dan het laatste avondmaal van Jezus. Het is één van de dagen uit de Goede Week. Lees erover op de site Weet wat je viert.
Witte Donderdag is een feestdag waar het laatste avondmaal van Jezus wordt herdacht. Lees er over op Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.
Ze worden gezien als de meest gevreesde zeedieren. Toch houden haaien helemaal niet van mensenvlees. Kijk voor weetjes, feiten en filmpje over witte haaien op de site van National Geographic Junior.
Najin en Fatu zijn de laatste witte neushoorns ter wereld. Ze leven in een reservaat in Kenia, waar ze goed worden verzorgd. Ze zijn zo tam dat je zelfs kan aaien! Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
Wildlands deelt graag kennis en weetjes met jullie over de dieren uit hun dierentuin. Je kunt deze informatieve leesplacemat over de witte neushoorn downloaden en printen of op internet bekijken. Online vind je dan ook nog filmpjes, geluiden, foto's, mopjes, quizvragen en meer... Vergeet niet ook de...
Peper heb je in allerlei kleuren. Eva komt erachter dat al die peperkorrels afkomstig zijn van de tropische peperplant. Door ze op verschillende manieren te bewerken, krijgen ze verschillende kleuren en ook een verschillende smaak. Daarom is de ene peper scherper dan de andere. Bekijk het filmpje van...
Elias (10) vertelt over het boek Sjakie en de chocoladefabriek: ‘Toen ik dit boek las had ik zo’n zin in chocolade. Ik wilde steeds een reep pakken en opeten. Ik wou eigenlijk zelf in die chocoladefabriek zijn, en álles op eten. Maar ja Elias weet wel beter, want wat je leert uit dit...
Warme chocolademelk kun je maken van poeder dat je oplost in heet water. Ha lekker, denk je misschien. Maar weet je ook hoe warme chocolademelk klinkt? Probeer het maar eens.
Chocoladepastilles worden gemaakt van chocola. Dat gebeurt in de fabriek. Daar krijgen ze alle kleuren van de regenboog. Wil je zien hoe dat gaat? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Lekker, een croissant met chocola vanbinnen! Hoe krijgen ze dat eigenlijk voor elkaar? Eerst wordt het deeg gemaakt: rollen, rollen en nog eens rollen. Daarna gaat de chocola erin en kunnen de croissants in de oven. Smullen maar! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Nina en Henok uit Amsterdam houden van chocoladeletters. Maar dan het liefst gemaakt van ‘goede’ chocola. Maar wat is dat? En hoe herken je het in de winkel? Ze gingen op bezoek bij het keurmerk UTZ. Bekijk het filmpje op de site van Samsam.
Het lievelingsboek van Thia (7) is Red de Witte Walvis. Dit boek van Geronimo Stilton gaat over liefde en vakantie, en het gaat allebei bijna mis. Geronimo weet zich geen raad met de liefde. En de vakantiebestemming waar hij zijn lieve Pettie mee naartoe neemt is ontzettend vervuild. Luister naar De...
Een chocoladeletter in je schoen. Heel lekker natuurlijk, maar wat als je die letter niet kan lezen omdat je slechtziend of blind bent? Daar heeft een kleuterjuf uit Rotterdam iets op bedacht: een chocoladeletter in braille. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit...
Het boek Sjakie en de chocoladefabriek, geschreven door Roald Dahl, is bekroond met een Gouden Boek. In dit bericht van Jeugdbieb.nl lees je er meer over.
Er is een dier dat opvalt door zijn witte en zwarte strepen. Maar in een kudde valt hij juist helemaal niet op. Slim hè, de zebra? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering worden vragen beantwoord over kinderlokkers. Daar gaan veel wilde verhalen over rond, maar bestaan ze eigenlijk echt? Wat willen ze van kinderen? En wat kan je doen als...
Werken in een chocoladefabriek, wie droomt er niet van. De Schooltv.nl neemt een kijkje in zo'n fabriek en laat je zien hoe die heerlijke chocola gemaakt wordt.
Chocola wordt gemaakt van de cacaoboon. In de fabriek worden de bonen verhit en samen met andere ingrediënten verwerkt enorme chocoladeblokken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Mensen eten al heel lang chocola. Een van de eerste mensen die de cacaoboon ontdekten, waren de Maya's, in Zuid-Amerika. Maar hoe maak je van een cacaoboon eigenlijk lekkere eetbare chocolade? Bekijk deze aflevering van het Klokhuis.
Een bonbon wordt gemaakt van chocolade, met een zachte vulling aan de binnen kant. Bijvoorbeeld een vulling met aardbeiensmaak, pistachesmaak of van crème freche. Maar hoe krijg je die vulling er eigenlijk in? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Bij Pasen horen natuurlijk paaseitjes! Grote paaseieren zijn vaak hol en kleintjes zijn vaak van massieve chocolade. Maar je hebt ook paaseitjes die worden gevuld met de lekkerste ingrediënten, zoals karamel. Maar hoe doen ze dat eigenlijk? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Tony’s Chocolonely is een voorbeeld van eerlijke chocolade. Vind je het leuk en belangrijk om daar een spreekbeurt over te houden? Tony's helpt je een handje met dit spreekbeurtpakket.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Voor 1 kilo chocola zijn minstens 300 cacaobonen nodig! Cacaobonen komen uit Midden- en Zuid-Amerika, waar ze groeien in de peulen van de cacaoboon. Na de oogst moeten de bonen gisten en drogen. Daarna zijn ze klaar om chocola van te maken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Roos is gek op hagelslag. En dus wil ze graag weten hoe haar favoriete broodbeleg wordt gemaakt. Het begint allemaal met de cacaoboon. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Witte vliegen brengen veel schade toe aan planten in kassen.Een sluipwesp is een vijand van de witte vlieg. Deze legt een ei in de pop van de witte vlieg. De larve van de wesp leeft van de inhoud van de pop. Zo komt er uit deze pop geen witte vlieg meer maar een wesp. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Uit onderzoek blijkt: we snoepen in Nederland behoorlijk meer in coronatijd. Vooral aan chocola en drop geven we meer geld uit dan vóór de pandemie. Bekijk dit nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 7 juni 2021.
In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over snoep. Dit webpad is speciaal gemaakt voor de Kinderboekenweek 2009 met als thema: Eten en snoepen in kinderboeken.
De beloega heet ook wel de witte dolfijn of witte walvis. Deze dolfijnen leven tussen de ijsschotsen van de Noordelijke IJszee. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.
Eet jij graag hagelslag bij het ontbijt? Chocolade of gekleurd, een lekkere manier om je dag zoet te beginnen. Maar toch zonde om al die gemorste hagelslag om je bord weg te gooien. Met deze hagelslagzuiger is dat verleden tijd! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Het stroomt door je hele lichaam: bloed. Maar waarom eigenlijk? Nizar onderzoekt wat bloed is en waarom we het nodig hebben. Bij de bloedbank ziet hij wat er gebeurt met het bloed dat je doneert. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Dolores en Lisa houden een broodbelegwedstrijd: wie weet het eerst hoe hagelslag en muisjes worden gemaakt? Lisa gaat naar de hagelslagfabriek en Dolores naar de muisjesfabrikant. En waarom eten we bij geboorten beschuit met muisjes? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In de week voor Pasen wordt op verschillende dagen naar dit feest toegeleefd. Die week, die wordt de "Stille" of de "Goede Week" genoemd. Elke dag is een stukje van het verhaal van Jezus dood en opstanding. Bekijk deze clip van Schooltv.nl.
Eitjes, paashazen en een lekker ontbijt. Veel mensen in Nederland vieren dit weekend Pasen. Maar wat is Pasen eigenlijk? En wat vieren we precies? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 17 april 2025.
Denischa en haar twee zusjes hebben sikkelcelziekte. De bloedcellen in hun lichaam hebben een andere vorm dan bij mensen zonder sikkelcelziekte. Eva zoekt uit wat dat voor gevolgen heeft en hoe je van de ziekte kunt genezen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Chocoladevlokken worden gemaakt van cacaobonen. Deze bonen zijn de zaden van een vrucht, die groeit aan grote cacaobomen in bijvoorbeeld Brazilië en Ecuador. Maar hoe worden er van die bonen nou gekrulde vlokken gemaakt, die je op je boterham kunt strooien? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op...
De film Wonka is gebaseerd op Willy Wonka, de chocalatier uit het beroemde boek Sjakie en de chocoladefabriek, geschreven door Roald Dahl. De film is vanaf 13 december 2023 te zien in de bioscoop. (Kijkwijzer: 6 jaar, geweld)
Misschien heb je hem online al voorbij zien komen: de Dubai-reep. De chocoladereep is opeens heel populair. Een chocolademaker uit Schiedam verkocht er vroeger zo'n 30 per dag en nu opeens een paar duizend per dag. Bekijk het TikTok-filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 19...
De ijsbeer heeft een witte vacht. Heel vroeger bestond de ijsbeer ook nog niet en waren alle beren bruin. Tot er zo’n twee miljoen jaar geleden een grote ijstijd aanbrak. Toen heeft de ijsbeer zich langzaam aangepast aan een wereld vol sneeuw en ijs. Zijn witte vacht geeft hem een goede schutkleur...
Lekker aardbeien! Een mooie rode vrucht met witte pitjes. Die pitjes zijn de zaadjes, maar die worden meestal niet gebruikt voor nieuwe aardbeiplanten. Als je meer wilt weten bekijk je het filmpje van Schooltv.nl.
Hoe kunnen bacteriën en virussen het lichaam binnendringen? Bij een infectie spelen witte bloedcellen een belangrijke rol door bijvoorbeeld antistoffen aan te maken. Met een antibiogram wordt gekeken voor welk antibioticum een bacterie gevoelig is. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Eeuwenlang was een kleine groep witte machthebbers de baas in Zuid-Afrika. Zij bedachten regels zodat ze de zwarte bevolking officieel konden discrimineren. Dit systeem heet apartheid. Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 3 februari 2025.
Ken jij de 'Arendsoog-boeken'? Je ouders of grootouders vast wel. Er zijn in totaal wel 63 delen van deze serie uitgekomen met de dappere cowboy Arendsoog en zijn vriend, de indiaan Witte Veder, in de hoofdrol. De boeken zijn geschreven door J. Nowee en P. Nowee. Als je meer wilt weten, kijk dan maar...
Asperges staan bekend als 'de koningin der groenten'. Maar hoe chique dit witte goud ook mag zijn: aspergesteken is noeste arbeid. De handen moeten flink uit de mouwen worden gestoken. Bart legt uit hoe asperges geteeld en verwerkt worden. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Je kent ze waarschijnlijk wel, die zachte, witte broodjes met een lekkere vulling: bapao! Het is een van oorsprong Aziatisch broodje. Het geheim achter zijn zachte buitenkant: hij wordt niet gebakken maar gestoomd! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Bernadette woont in een molen in het stadje Lourdes in Frankrijk. Op een dag ziet Bernadette iets heel bijzonders: een mooie dame in witte kleren. Die mooie dame is Maria, de moeder van Jezus. Lees er over op Missiokids.
Als de overgave van de Duitse troepen in Nederland is getekend, viert het hele land feest. Geallieerde troepen worden door duizenden mensen aan de kant van de weg begroet, kinderen rijden mee op tanks, krijgen kauwgum en chocolade van de soldaten en dagenlang wordt er feest gevierd. Bekijk deze aflevering...
Vera heeft bijen. Ze vindt het leuk om te kijken wat ze allemaal uitspoken in de bijenkast. Dan trekt ze haar witte pak en zodat de bijen haar niet kunnen prikken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Hier kun je gratis papieren bouwmodellen printen. Een dinosaurus, het Witte Huis, een kerstman en nog veel meer. Kies maar. Het is wel handig als je een kleurenprinter hebt. De site is Engelstalig, maar wijst zich vanzelf. (Let op: deze site bevat reclame)
Waar stond de witte vlag in de Tweede Wereldoorlog voor? Rapper Gers Pardoel legt het uit!Dit voorwerp is te zien in Museum Rotterdam en OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In zijn boeken schept schrijver Roald Dahl werelden vol reuzen, heksen en andere griezels. Dahl overlijdt in 1990, maar zijn boeken zijn nog steeds erg populair onder kinderen. Ook zijn veel van zijn boeken verfilmd, zoals Sjakie en de Chocoladefabriek. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.
In de dressuursport moeten paarden er altijd op en top uitzien. Voordat ze meedoen aan een wedstrijd krijgen ze dus eerst een uitgebreide verzorgingsbeurt. Marle kijkt mee bij een dressuurwedstrijd van Madeleine Witte-Vrees en haar paard Cennin. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Heb je weleens op een pak chocoladehagel 'Fair Trade' zien staan? Fair trade betekent 'eerlijke handel'. De handel is niet overal eerlijk geregeld in de wereld. Mensen in verre landen moeten hard werken om producten te maken en te verbouwen voor de westerse landen. Vaak krijgen ze daar veel te weinig...
Het is een oeroude techniek. Voedsel laten rotten om het goed en lang houdbaar te houden. Maar ook om er allerlei lekkernijen van te maken. Dat heet fermenteren. Bijvoorbeeld zuurkool. Dat wordt gefermenteerd en in dat proces komt ook dan die zure smaak los. In dit ‘verrotte’ proces ontstaat...
Full Proof is een programma van de makers van Het Klokhuis over wetenschappelijke proefjes. Spannende proefjes die je bijna allemaal kunt doen met spullen uit je eigen keuken! De proefjes worden niet gedaan door mannen met witte jassen in een laboratorium, maar gewoon buiten door kinderen zoals jij....
Ganzen zijn grote watervogels. Ze hebben een zachte witte vacht. Van hun veren maken wij bijvoorbeeld dekbedden. Ganzen zijn gek op water en vers groen gras. Wil je meer weten over de gans? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op veel plaatsen in de stad ligt een heel netwerk van witte ribbellijnen. Deze 'geleidelijnen' zijn aangelegd voor blinden en slechtzienden zodat ze zich kunnen oriënteren. Maurice ervaart met een blinddoek op hoe ingewikkeld het kan zijn om je als slechtziende door het verkeer te bewegen. Bekijk...
Lekker griezelen! Lees hier verhalen over schimmen, dwaallichtjes, luchtgeesten, natuurgeesten, witte wieven, spoken en andere vreemde (nachtelijke) wezens die je angst proberen aan te jagen... (Let op: deze site bevat reclame.)
Maarten Luther spijkerder op 31 oktober 1517 een vel papier op een kerkdeur in het Duitse stadje Wittenberg. Daarop vertelde hij in 95 punten waar hij het in de kerk niet mee eens was. Lees erover op de site Weet wat je viert.
De familie Dubbel neemt deel aan een chocoladewedstrijd. Wanneer er problemen ontstaan in de chocolaterie, worden ze gedwongen te verhuizen naar een camping, waar moeder Chanelle het animatieteam leidt en vader Jan de keuken runt. De film is vanaf 24 juli 2024 te zien in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:
Psoriasis is een huidziekte waarbij je allemaal rode plekken met witte schilfers op je huid krijgt. Een huidarts legt uit hoe psoriasis ontstaat en Dolores laat zien welke middelen er tegen deze huidziekte allemaal bestaan. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Een hyacintenbol krijgt aan de onderkant een groot aantal witte wortels. Aan de bovenkant komen de dicht op elkaar gepakte bladeren, met daartussen de knoppen, tevoorschijn. In de loop van het voorjaar groeien de knoppen uit tot een bloemtros. In de clip van Schooltv.nl krijg je uitleg.
Je lichaam heeft een bijzonder systeem om je te beschermen tegen allerlei ziekmakers: je immuunsysteem. Wanneer er indringers voor de deur staan, komen je huid, je slijmvliezen en je witte bloedcellen in actie. Bekijk de Cliphhanger op schooltv.nl.
Wie droomt er niet van een witte kerst? We zingen erover samen met Edsilia Rombley en Romy Monteiro! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Onze goedheiligman lijkt met zijn rode outfit en witte baard best op de kerstman. Eigenlijk is deze Santa Claus ook niets meer dan een afgeleide van onze Sinterklaas, met de vriendelijke groeten van Coca Cola. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.
Een komeet herken je aan zijn witte staart van stof en gas. Een meteoor kan afkomstig zijn uit een komeet en wordt pas zichtbaar als hij door de dampkring suist: een vallende ster. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Als je een konijn uit een wit papier knipt en dat papier op een donkere achtergrond legt heb je twee konijnen: een witte en een zwarte! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de Noordzee leven verschillende soorten kwallen. De oorkwal komt het meeste voor. Dit is een doorzichtige kwal met vier roze of witte ringen. Hij kan je niet steken, omdat hij niet door de huid heen komt. Ook de zeepaddenstoel steekt niet. De blauwe haarkwal en de kompaskwal kunnen dit wel, die kan...
Landschildpadden hebben een stevig schild, dat bij een paring wel wat moeilijkheden oplevert. Toch zien de dieren kans te paren. Het vrouwtje legt ronde, witte eieren. De jonge schildpadjes bevrijden zich uit hun ei en gaan daarna hun eigen weg. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl over de voortplanting...
Als je op een snelle manier iets wilt opwarmen, zoals chocolademelk of soep, dan kun je de magnetron gebruiken. Maar hoe werkt zo’n magnetron eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Bij patat hoort mayonaise. Het bestaat uit olie, azijn, ei en kruiden. Omdat olie en azijn niet met elkaar mengen, werkt het ei als een zogenaamde emulgator. Zo krijg je dus dat lekkere witte sausje. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Begin jij al te kwijlen als je aan chocoladetaart denkt, of een patatje met? Dat speeksel verschijnt automatisch in je mond als je hersenen denken dat er eten aan komt. En het heeft best een belangrijke functie! Bekijk het filmpje van het Klokhuis op Schooltv.nl.
Een mueslireep wordt natuurlijk gemaakt van muesli, maar ook van bijvoorbeeld rozijnen, noten, appelstukjes en chocoladestukjes. Maar hoe maak je van al deze ingrediënten een reep? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Deze app laat je kennis maken met de twintig nationale parken in Nederland. Je leert van alles over bijzondere planten en dieren. Elk nationaal park heeft zijn eigen game, waarmee je een wit pootje kunt behalen. Wie alle witte pootjes heeft verzameld krijgt een natuurexpert-diploma.
Er zijn nog maar vijf soorten neushoorns; de witte en de zwarte neushoorn komen in Afrika voor, de Indische, Javaanse en de Sumatraanse neushoorn in Azië. Stropers doden de neushoorns voor hun hoorns, die ze willen verkopen. Op de site WNF-Rangers lees je meer over neushoorns.
Vanaf de puberteit tot aan de overgang is het voor meisjes elke maand hetzelfde liedje: je wordt ongesteld. Als de eicel in je baarmoeder niet bevrucht is, ruimt je baarmoeder het slijmvlies op via je vagina. Gelukkig zijn er voor tijdens je menstruatie tampons, maandverband, menstruatiecups en: chocoladerepen....
Ieder jaar op 5 december rijdt Sinterklaas door het land. Hij brengt cadeautjes rond op zijn witte paard. Nu Amerigo met pensioen is, doet hij dat op de schimmel Ozosnel. Maar waarom is het paard van Sinterklaas eigenlijk wit en niet zwart of bruin? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een paardenbloem is eerst een bloem met gele blaadjes, en daarna een bol met witte pluisjes. Die pluisjes met zaadjes zijn een soort parapluutjes, die je ervan af kunt blazen. Hoe verandert de bloem van blaadjes naar pluisjes? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De meeste paddenstoelen komen in de herfst uit de grond. De vliegenzwam is heel bekend. Het is de paddenstoel uit het liedje: 'Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen'. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 126. Kijk in de (school)bieb.
De paashaas, chocolade paaseitjes, de Matthäus Passion, het verhaal van Pasen... wat wil je weten? Kijk hier voor weetjes, feiten, filmpjes en websites.
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over The Passion 2018, de grote musical over de laatste dagen van het leven van Jezus Christus. Waar gaat The Passion over? Hoe zo Witte Donderdag? Passion betekent dus Pasen? Dit is een bericht van 29 maart 2018.
The Passion vertelt het verhaal van de laatste uren van het leven van Jezus. Bekende artiesten zingen Nederlandstalige liedjes en spelen en vertellen zo het lijdensverhaal. Dat doen ze dit jaar in Terneuzen en is op Witte Donderdag, 17 april 2025, te zien op tv bij KRO-NCRV. Op deze site lees je er alles...
Een piano heeft een heleboel witte en zwarte toetsen. Als je erop drukt slaat er in de piano een hamertje op een snaar. Zo maak je muziek! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Sinds de coronacrisis weet iedereen wat een QR-code is. Maar hoe werkt ie eigenlijk? Pascal ontdekt dat de QR-code is bedacht door een Japanse slimmerik. Hij werd voor het ontwerp van al die zwarte en witte blokjes geïnspireerd door een Aziatisch bordspel. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op...
In de 17e eeuw verzinnen witte mensen dat mensen van andere rassen minderwaardig zijn. Het gevolg: eeuwenlange slavernij en onderdrukking van zwarte mensen. Miljoenen mensen zijn gedood door die op racisme gebaseerde slavernij. Slavernij is gelukkig afgeschaft, maar racisme bestaat nog steeds. Bekijk...
In de Wereld Feesten Almanak lees je informatie over Hervormingsdag, een herdenkingsdag op 31 oktober in de protestantse kerken. Deze dag staat in het teken van Maarten Luther die op 31 oktober 1517 zijn 95 proteststellingen tegen de katholieke kerk op de deur van de Slotkapel te Wittenberg gespijkerd...
Bart gaat naar de rijstfabriek. Hij ziet hoe met een superstofzuiger een lading graanrijst de fabriek ingezogen wordt. Verder zakt hij af in een rijstsilo van twintig meter diep en legt hij natuurlijk uit wat het verschil is tussen witte, zilvervlies- en snelkookrijst. Wil jij dat ook wel eens weten,...
Roze hoort bij meisjes en blauw bij jongens, vinden we. Vroeger was dat nog niet zo: toen droegen alle baby’s witte kleertjes. Pas toen er geboortekaartjes kwamen, gingen mensen daar roze en blauwe kleurtjes op gebruiken. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Jip en Pip bakken zandtaartjes met saus. Maar Flip heeft eigenlijk liever chocoladesaus! Saus schrijf je met een au. Hoe ziet de au eruit en waar zie je de letter au om je heen? Bekijk het filmpje van Letterjungle op schooltv.nl.
Op 5 december vieren we in Nederland pakjesavond, met Sinterklaas en zijn pieten. In andere landen bestaan ook feesten waarbij mannen met witte baarden cadeautjes uitdelen, en dan moet je niet alleen denken aan de kerstman. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.
Mert (11) vertelt over Sjakie en de grote glazen lift van Roald Dahl. Dit verhaal begint waar het boek Sjakie en de chocoladefabriek eindigde: in de lucht! Sjakie en zijn familie komen in Amerikaans luchtgebied, wat leidt tot grote misverstanden… Luister naar De Waanzinnige Podcast op schooltv.nl.
Chocolade is lekker, spruitjes zijn vies en van het eten van pepers breekt het zweet je uit. Maar hoe komt het eigenlijk dat eten smaakt zoals het smaakt? En waarom proeft niet iedereen hetzelfde? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 25 januari 2025.
'Hoera, er ligt sneeuw!' roepen veel kinderen als ze 's winters sinds lang weer eens een witte wereld zien. Snel naar buiten, want sneeuw is heerlijk om mee en in te spelen. En zo vaak sneeuwt het niet in Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior...
Op de plaats waar een misdrijf is geweest, zoals een inbraak of een overval, worden vaak mensen van de forensische opsporingsdienst ingeschakeld: de ‘mannen in witte pakken’. We noemen zo’n plaats een ‘plaats delict’. Daar moeten wij erachter komen wie het heeft gedaan....
Kaas van amandelen, saus van de bast van een boom, chocolade van kastanjes: de meest onverwachte ingrediënten weet sterrenkok Emile van der Staak om te toveren tot heerlijke gerechten. Janouk neemt een kijkje in zijn keuken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Heb jij taaislijmziekte? Of heeft bijvoorbeeld jouw zus, vader of vriendinnetje taaislijmziekte? Dan wil je er vast meer over weten. Wat is taaislijmziekte eigenlijk? En kun je iets doen om er minder last van te hebben? Als je naar het ziekenhuis moet wat gebeurt er dan? En wie zijn die mensen in witte...
Je hebt ze in verschillende soorten: groene, zwarte of witte thee. Maar wisten jullie dat alle theesoorten van dezelfde theeplant komen? Of nog beter: van hetzelfde theeblaadje. Sommigen zeggen dat thee toevallig in China is ontdekt. Anderen beweren dat de monniken in India vroeger thee dronken zodat...
Wist je dat je varkens ook als huisdier kunt houden? Varkens zijn grappige dieren, en ze zijn ook nog eens heel slim. Ze kunnen zelfs ruiken waar de chocoladepinda’s verstopt zijn! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Ons buurland het Verenigd Koninkrijk bestaat uit de vier landen Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Wales. Het Koninkrijk is bekend van de witte krijtrotsen, tradities zoals afternoon tea, de grote meren en het niet altijd even goede weer. Bekijk het filmpje van De wereld rond op schooltv.nl.
Ruben heeft Vitiligo. Op zijn huid zitten witte plekken, doordat het pigment daar ontbreekt. Het lijkt net alsof hij twee verschillende huidskleuren heeft. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Op een grote paddenstoel rood, met witte stippen... Ken je dat liedje nog? Het gaat over een paddenstoel: de vliegenzwam! Een paddenstoel is de vrucht van een schimmel. Onder de grond groeien schimmeldraden en boven de grond een paddenstoel. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Als je 's zomers in de tuin zit of in het park, zie je bijna altijd wel een vlinder. Soms een witte, andere keren een met prachtige kleuren. Vlinders zien er heel teer uit en zitten nooit lang stil. Hup, daar gaan ze weer. Naar de volgende bloem. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...
Vogels poepen en plassen tegelijk: het witte is de plas en het zwarte puntje is de poep. Als vogelpoep een andere kleur heeft, komt dat door wat ze gegeten of gedronken hebben. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Ieder jaar komt er 480 miljoen kilo wortelen van het land. Zaadveredelaars zorgen er voor dat dat alleen lekkere wortelen zijn. Maurice gaat op zoek naar het goede zaad. Wist je trouwens dat er ook witte, gele en paarse wortelen worden geteeld? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Er bestaan witte wortels, gele wortels en zelfs paarse wortels. In Nederland eten we voornamelijk de oranje wortel. Maar waar komt die kleur eigenlijk vandaan? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Als je een ziekenhuis binnen stapt, kom je in een andere wereld terecht. Er lopen mensen in witte jassen rond. Dat zijn artsen of verpleeg-kundigen. Zij werken in het ziekenhuis. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 231. Kijk in de (school)bieb.
Het wild van Zuid-Afrika is niet alleen te bewonderen op het land. Ook langs de kust leven prachtige dieren. Maurice bezoekt Dyer Island: een prachtig natuurgebied waar zo'n 60.000 Kaapse pelsrobben leven naast een kolonie Afrikaanse pinguïns. Tussen al dat lekkers jaagt de witte haai. Maurice gaat...
Zuurkool is de wintergroente bij uitstek. Dolores helpt mee met de kooloogst in het najaar. Om de witte kool te kunnen bewaren wordt er van oudsher al zuurkool van gemaakt. Hoe wordt die kool zuur en wat heeft zout daar mee te maken? Dolores gaat naar de zuurkoolfabriek. Bekijk deze aflevering van Het...
Zwanen zijn grote watervogels. Er zijn witte en zwarte zwanen. Dankzij hun zwemvliezen kunnen ze goed zwemmen. En na een flinke aanloop kunnen ze ook vliegen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.