Leeslijst Nieuwsbegrip: Paarse Vrijdag

 • Plaatje Actie voor onze roze juf!
  Actie voor onze roze juf!

  Kaathoven, Netty van
  B-boek

  Als de school invaljuf Ieke als vaste juf wil aanstellen, komt er protest van ouders. Juf Ieke is namelijk lesbisch en daar is niet iedereen gelukkig mee.

 • Plaatje Changemakers
  Changemakers

  Ikink, Inge
  J-boek

  Tien Kindervredesprijswinnaars vertellen in dit boek waarvoor zij strijden. Zo vertelt Andrew (13) uit Ghana over de kinderen in Somalië die hongersnood meemaken en Alexey (17) laat zien hoe hij zich inzet voor homoseksuele, lesbische, biseksuelen en transgender jongeren. Dit boek verscheen ook als...

 • Plaatje Dat zou ik nooit doen!
  Dat zou ik nooit doen!

  Westera, Bette
  J-boek

  Hoe goed ken jij jezelf? Allerlei vragen, tests, bizarre verhalen en feiten over menselijk gedrag. Over zien en niet zien, onthouden en vergeten, elkaar accepteren en bij een groep willen horen. De filmpjes genoemd in het boek en de doe-het-zelftests staan op de website www.datzouiknooitdoen.nl.

 • Plaatje De boer en de dierenarts
  De boer en de dierenarts

  Lammers, Pim
  AK-boek

  Alles gaat mis op de boerderij. De boer wil de kippen melken en zoekt eieren bij de varkens. Is de boer ziek of is er misschien iets heel anders aan de hand?

 • Plaatje De jongen in de jurk
  De jongen in de jurk

  Walliams, David
  B-boek / AVI: E6

  Dennis houdt van voetballen, maar ook van mooie dameskleding. Hij raakt bevriend met de mooie Lisa. Ze stelt voor dat Dennis verkleed als meisje met haar mee naar school gaat.

 • Plaatje De jurk van Jan
  De jurk van Jan

  Vandewoude, Katrien
  A-boek / AVI: M3 - M5

  Fien ziet dat buurman een jurk koopt. Voor wie koopt hij die? Verhaal geschreven op twee niveaus om samen met beginnende lezers te lezen.

 • Plaatje Een cavia en twee moeders
  Een cavia en twee moeders

  Feller, Pieter
  B-boek

  Sep en zijn twee moeders, Lotte en Maartje verhuizen van Amsterdam naar een stadje in de provincie. De kinderen in zijn nieuwe klas en de buurvrouw moeten wennen aan het idee dat Sep twee moeders heeft.

 • Plaatje Eruit!
  Eruit!

  Coolwijk, Marion van de
  C-boek

  Kirsten, het vriendinnetje van Mees, heeft het uitgemaakt. Mees worstelt met gevoelens voor zijn beste vriend Job. Zou hij homo zijn?

 • Plaatje Gelukkige vaderdag, Silvie
  Gelukkige vaderdag, Silvie

  Minne, Brigitte
  A-boek

  Waarom mag Ferre niet meer bij Zita thuis komen? Omdat haar vader ziek is? Dan vertelt Ferre dat haar vader wordt uitgescholden door Leander omdat hij graag vrouwenkleren draagt. Hij is in het verkeerde lichaam is geboren.

 • Plaatje George
  George

  Gino, Alex
  B-boek

  George is een jongen, tenminste aan de buitenkant. Van binnen voelt George zich een meisje. Dat durft zij niemand te vertellen. Ze wil graag de hoofdrol in het toneelstuk, maar die is voor meisjes...

 • Plaatje Het lammetje dat een varken is
  Het lammetje dat een varken is

  Lammers, Pim
  AK-boek

  De schapen grazen altijd in de wei. De varkens rollen altijd door de modder. Behalve één lammetje, dat lijkt wel een varkentje. Daar weet de dierenarts wel iets op...

 • Plaatje Hoe bedoel je?
  Hoe bedoel je?

  Jager, Elsbeth de
  B-boek

  De ouders van Naomi gaan scheiden. Haar vader is namelijk verliefd op een man. AVI-E4. Vanaf ca. 9 jaar.

 • Plaatje Ik ben Marit
  Ik ben Marit

  Vries, Elly de
  B-boek / AVI: M5

  Marit zit in groep 8 en heeft allerlei problemen. Ze wil bij Sanne's groepje horen en vraagt zich af of je wel normaal bent als je een meisje ook leuk vindt. Ze mist haar oma met wie ze alles bespreekt, maar die nu in het ziekenhuis ligt.

 • Plaatje Joep!
  Joep!

  Haayema, Mark
  AK-boek

  Schaap Joep stottert. Dat is lastig, zeker als je iets belangrijks wil vertellen. Zijn vrienden zijn ongeduldig en maken snel zijn zinnen af. Maar dat is juist niet wat Joep wil vertellen. Gelukkig wil het buurschaap Dirk wel naar hem luisteren.

 • Plaatje Jongensdroom
  Jongensdroom

  Minkman, Lorna
  C-boek

  Toen David veertien was, wist hij definitief dat hij door het leven wou gaan als een jongen, ondanks het feit dat hij een meisjeslichaam had. Nu is hij zeventien en neemt hij medicijnen om zijn mannelijkheid te activeren. Maar het leven wordt er niet gemakkelijker op. Hoe reageren zijn klasgenoten?

 • Plaatje Keepster gezocht
  Keepster gezocht

  Feller, Pieter
  B-boek

  Amy, keepster van FC Daalbergen, raakt geblesseerd. De ouders van reservekeepster Maaike willen niet dat ze voetbalt. En dat is niet het enige probleem waar trainster Rosalie mee worstelt. Gedrukt in dyslexieletter.

 • Plaatje Koning & koning
  Koning & koning

  Haan, Linda de
  AK-boek

  Als een kroonprins ooit koning wil worden, dan moet hij getrouwd zijn. Dus ging de oude koningin, die eindelijk wel eens met pensioen wilde, op zoek naar een geschikte partner voor haar zoon.

 • Plaatje Kussen helpt niet
  Kussen helpt niet

  Bambust, Fran
  B-boek

  De volgzame Sharmila komt in het lijf van Bert terecht. Dan ontdekt ze dat ze zelf wil bepalen wat ze doet en wie ze is. Ze wil gewoon zichzelf zijn.

 • Plaatje Luisje en de IJsprinses
  Luisje en de IJsprinses

  Gavander, Kerstin
  B-boek / AVI: E6

  Luisje sluit vriendschap op haar nieuwe school met Ingrid, die ze de IJsprinses noemt. Als een meisje van haar oude school opduikt, zorgt dat eerst voor problemen.

 • Plaatje Meisje van Mars
  Meisje van Mars

  Woltz, Anna
  D-boek

  Al heel vroeg weet Evert dat hij eigenlijk een meisje is, maar in een ander lichaam zit. Zijn ouders begrijpen het niet. De weg daar naartoe blijkt lang en ellendig.

 • Plaatje Mijn zus is homo : ik ben een héhólesmó sapiens
  Mijn zus is homo : ik ben een héhólesmó sapiens

  Buren, Wanda van
  J-boek

  Mart vertelt dat zijn zus Veron van meisjes houdt. Dat heet geen homo, maar anders. Mart verzint een nieuw woord: heholesmo sapiens. Hij legt dit woord ook op school uit.

 • Plaatje Prinses Nina
  Prinses Nina

  Achterbergh, Marlise
  AK-boek

  Eeen sprookje over prinses Nina die weet wat ze wil. Ze wil zeker niet trouwen met zo'n stomme, saaie prins. Maar dan komt prinses Melowo op bezoek, met haar wil prinses Nina wel trouwen.

 • Plaatje Storm
  Storm

  Bruijstens, Miriam
  B-boek

  Storm is vaak samen met zijn vriendinnetje Mara. Tot hij plots stapelverliefd wordt op Will, de nieuwe jongen in de klas. Ineens is alles anders en stormt het in zijn lichaam en in zijn hoofd. En dan gebeurt er ook nog iets in een echte storm ...

 • Plaatje Topscorer
  Topscorer

  Hoefnagel, Marian
  C-boek

  Jochem, de nieuwe spits van het eerste elftal, wordt gepest omdat hij op jongens valt. Als hij topscorer wordt, krijgt hij problemen met doping en geld.

 • Plaatje Treiterkoppen, kangoeroes en geheimen
  Treiterkoppen, kangoeroes en geheimen

  Kruijs, Carolien
  B-boek

  Bikkel zit sinds kort op een school in Rotterdam. Zijn klas mag meedoen aan een quiz op tv. Daar ontmoet hij zijn vroegere klasgenoten uit Friesland. Kan hij zijn geheim nu nog verborgen houden?

 • Plaatje Uit de kast! En dan? : gays m/v vertellen alles
  Uit de kast! En dan? : gays m/v vertellen alles

  Meer, Yvette van der
  J-boek

  Wat doe je als je weet dat je homoseksueel bent? Met ervaringen van jongeren en aandacht voor reacties van je omgeving, vooroordelen, rolmodellen, enz.

 • Plaatje Wee wee wee punt muis punt en el
  Wee wee wee punt muis punt en el

  Os, Erik van
  E-boek / AVI: M3

  Muis zoekt een man via 'ie meel'. Ze zoekt en zoekt, ze wordt het zat. En wil ze nog wel een man...?

 • Plaatje Wij zijn bijzonder : misschien zijn wij een wonder
  Wij zijn bijzonder : misschien zijn wij een wonder

  Lieshout, Ted van
  J-boek

  Grappige en ontroerende gedichten over anders zijn.