Leeslijst Nieuwsbegrip: Serious Request 2019

  • Plaatje Achter de heuvels
    Achter de heuvels

    Vanacker, Hans
    B-boek

    Innocent woont op het platteland van West-Afrika. Hij wordt door zijn oom en het stamhoofd verkocht aan een handelaar in de stad. Zijn moeder kan niet meer rondkomen na de dood van zijn vader en grootvader. Als hij betrapt wordt op zakkenrollen, moet hij gaan werken in een granietgroeve.

  • Plaatje Borre en Frau Gründlich
    Borre en Frau Gründlich

    Aalbers, Jeroen
    B-boek

    Frau Gru?ndlich is lerares Duits, maar is ook actief in de mensenhandel. Hoe gaan Borre en zijn vrienden dit vuile zaakje oplossen?

  • Plaatje Casablanca girl
    Casablanca girl

    Huizing, Gonneke
    C-boek

    Nadia is gevlucht uit Casablanca. Gelokt naar het Westen met mooie beloftes, waar niets van waar blijkt te zijn. Haar houvast is haar dochtertje Sarai. Lukt het een nieuwe toekomst op te bouwen voor hen samen?

  • Plaatje De ponyshow
    De ponyshow

    De Braeckeleer, Nico
    A-boek

    Manon woont sinds kort met haar vader en haar zusje bij Saskia, de nieuwe vriendin van haar vader. Met de mensen van de manege gaan ze geld inzamelen voor een goed doel.

  • Plaatje De vlucht van de kraanvogel
    De vlucht van de kraanvogel

    De Vos, Danny
    C-boek

    Yo komt uit Korea en heeft nachtmerries. Ze logeert bij Melle. Samen ontmoeten ze Mac. Zijn vader is hypnotiseur en wil Yo helpen. Nadat ze een foto of Facebook zetten, begint een spannend avontuur.

  • Plaatje De vlucht van Omid
    De vlucht van Omid

    Geel, Lysette van
    B-boek

    Het waargebeurde verhaal van Omid. Omid heeft een leverziekte, waarvoor hij in Iran niet goed behandeld kan worden. Met zijn zussen en moeder gaat hij op reis naar Nederland. Zijn vader blijft achter.

  • Plaatje Een helse tocht
    Een helse tocht

    Vervloed, Peter
    B-boek / AVI: E6

    Rashid en zijn familie moeten vluchten uit hun land. In een gammele boot proberen ze de oceaan over te steken. Dit boek bevat ook informatie over vluchtelingen. Let op! Dit is een verhaal over kinderen die heftige dingen meemaken.

  • Plaatje Een mooie actie
    Een mooie actie

    Hollander, Vivian den
    A-boek / AVI: E4

    De Effies verkopen loten. De opbrengst is voor een goed doel. Bas heeft zes loten. Zal hij een prijs winnen?

  • Plaatje Getaway
    Getaway

    Scherstra, Martin
    B-boek / AVI: M6

    Karlijn en Chris mogen mee op reis met hun vader, die vrachtwagenchauffeur is. Ze ontmoeten onderweg chauffeur Helmut en ontdekken dat hij een vreemde lading vervoert. Ze belanden ze in een avontuur waarbij mensensmokkel centraal staat.

  • Plaatje Geven aan goede doelen
    Geven aan goede doelen

    Nelissen, Kim
    J-boek

    Hulporganisaties werken meestal voor één goed doel. Door geld in te zamelen kunnen ze hulp bieden of kan er onderzoek gedaan worden. Lees er over in dit boekje.

  • Plaatje Gevlucht! : voor oorlog, honger en geweld
    Gevlucht! : voor oorlog, honger en geweld

    Brundle, Harriet
    J-boek

    Waarom vluchten mensen, hoe doen ze dat en waar komen ze terecht? En hoe kijken andere mensen hier tegenaan? Je leest er over in dit boek.

  • Plaatje Het geheim van de dj
    Het geheim van de dj

    Oordt, Wieke van
    A-boek / AVI: E5 - M6

    Bill moet van zijn vader voetballer worden. Maar Bill houdt niet van voetbal. Hij wil dj worden. Daarom doet hij stiekem mee met een dj-wedstrijd, want eigenlijk moet je daarvoor 13 zijn.

  • Plaatje Het geheim van de vlucht
    Het geheim van de vlucht

    Visscher, Hajo
    B-boek

    Shukri en haar tweelingszus Amira raakten elkaar kwijt toen ze vanuit Somalië naar Europa vluchtten. Isa en Ruben willen Shukri helpen met de zoektocht naar haar zus. Dat wordt een moeilijke zoektocht.

  • Plaatje Het gouden shirt
    Het gouden shirt

    Gemert, Gerard van
    B-boek

    De Keniaanse jongen Onesmus, die profvoetballer in Engeland wil worden, is hij een week op proef bij Tottenham Hotspur. Daar ontdekt hij dat de voetbalscout een mensensmokkelaar is.

  • Plaatje Hoppa!
    Hoppa!

    Oldenhave, Mirjam
    A-boek

    Er komt een fancy fair op de school van Mees Kees. Het geld is voor een goed doel. Mees Kees maakt met groep 6B een circusvoorstelling. Dat wordt vast een groot succes! Of toch niet..?

  • Plaatje Lieke is verliefd
    Lieke is verliefd

    Schröder, Jette
    A-boek / AVI: E5 - M6

    De klas van Lieke zamelt geld in voor school, omdat deze honderd jaar bestaat. Ze verzinnen allerlei leuke dingen om geld te verdienen.

  • Plaatje Saar wil winnen
    Saar wil winnen

    Hollander, Vivian den
    A-boek / AVI: E4

    De hockeyclub van Saar zamelt geld in voor een goed doel. Saar doet allerlei klusje om veel geld op te halen. Maar dan is ze haar geldblikje kwijt...

  • Plaatje Samen
    Samen

    Green, Alison
    AK-boek

    Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen aardig is voor elkaar? Kijk en lees hoe je aardig kunt zijn voor dieren, voor iemand die verdrietig is, voor nieuwe buren of als mensen een andere taal spreken.

  • Plaatje Samen op de vlucht
    Samen op de vlucht

    Van Sever, Nadja
    B-boek

    Ahmed en Fahraz vluchten beiden uit Afghanistan, het land van de Taliban. Hun vlucht is niet gemakkelijk en ze moeten oppassen voor allerlei gevaren.

  • Plaatje Toen mijn vader een struik werd
    Toen mijn vader een struik werd

    Leeuwen, Joke van
    B-boek

    Toda vertelt over de tijd dat de oorlog is uitgebroken. Haar vader moet weg om het land te verdedigen. Toda blijft bij oma, maar als het te gevaarlijk wordt, vlucht ze naar haar moeder die in een buurland woont. De reis is vol gevaar en vreemde ontmoetingen.

  • Plaatje Vluchtelingen
    Vluchtelingen

    Roberts, Ceri
    J-boek

    Hoe is het om te vluchten uit je eigen land? Hoe ziet het leven van een asielzoeker eruit? Wat is een verblijfsvergunning? Dit boek geeft je antwoord op allerlei vragen over vluchtelingen en asielzoekers.

  • Plaatje Zo word jij een top DJ in 10 lessen
    Zo word jij een top DJ in 10 lessen

    Booma (DJ)
    J-boek

    Wil je graag een beroemde dj worden zoals Tiësto, Armin van Buuren of Martin Garrix? In dit boek vind je superhandige tips die je helpen een fantastische dj te worden. Of je nu een wereldster wilt worden, bij de radio wilt werken of lekker op je kamer wilt mixen.