Leeslijst Nieuwsbegrip: Serious Request 2019

 • Plaatje Achter de heuvels
  Achter de heuvels

  Vanacker, Hans
  B-boek

  Innocent woont op het platteland van West-Afrika. Hij wordt door zijn oom en het stamhoofd verkocht aan een handelaar in de stad. Zijn moeder kan niet meer rondkomen na de dood van zijn vader en grootvader. Als hij betrapt wordt op zakkenrollen, moet hij gaan werken in een granietgroeve.

 • Plaatje Borre en Frau Gründlich
  Borre en Frau Gründlich

  Aalbers, Jeroen
  B-boek

  Frau Gru?ndlich is lerares Duits, maar is ook actief in de mensenhandel. Hoe gaan Borre en zijn vrienden dit vuile zaakje oplossen?

 • Plaatje Casablanca girl
  Casablanca girl

  Huizing, Gonneke
  C-boek

  Nadia is gevlucht uit Casablanca. Gelokt naar het Westen met mooie beloftes, waar niets van waar blijkt te zijn. Haar houvast is haar dochtertje Sarai. Lukt het een nieuwe toekomst op te bouwen voor hen samen?

 • Plaatje De ponyshow
  De ponyshow

  De Braeckeleer, Nico
  A-boek

  Manon woont sinds kort met haar vader en haar zusje bij Saskia, de nieuwe vriendin van haar vader. Met de mensen van de manege gaan ze geld inzamelen voor een goed doel.

 • Plaatje De vlucht van de kraanvogel
  De vlucht van de kraanvogel

  De Vos, Danny
  C-boek

  Yo komt uit Korea en heeft nachtmerries. Ze logeert bij Melle. Samen ontmoeten ze Mac. Zijn vader is hypnotiseur en wil Yo helpen. Nadat ze een foto of Facebook zetten, begint een spannend avontuur.

 • Plaatje De vlucht van Omid
  De vlucht van Omid

  Geel, Lysette van
  B-boek

  Het waargebeurde verhaal van Omid. Omid heeft een leverziekte, waarvoor hij in Iran niet goed behandeld kan worden. Met zijn zussen en moeder gaat hij op reis naar Nederland. Zijn vader blijft achter.

 • Plaatje Een helse tocht
  Een helse tocht

  Vervloed, Peter
  B-boek / AVI: E6

  Rashid en zijn familie moeten vluchten uit hun land. In een gammele boot proberen ze de oceaan over te steken. Dit boek bevat ook informatie over vluchtelingen. Let op! Dit is een verhaal over kinderen die heftige dingen meemaken.

 • Plaatje Een mooie actie
  Een mooie actie

  Hollander, Vivian den
  A-boek / AVI: E4

  De Effies verkopen loten. De opbrengst is voor een goed doel. Bas heeft zes loten. Zal hij een prijs winnen?

 • Plaatje Getaway
  Getaway

  Scherstra, Martin
  B-boek / AVI: M6

  Karlijn en Chris mogen mee op reis met hun vader, die vrachtwagenchauffeur is. Ze ontmoeten onderweg chauffeur Helmut en ontdekken dat hij een vreemde lading vervoert. Ze belanden ze in een avontuur waarbij mensensmokkel centraal staat.

 • Plaatje Geven aan goede doelen
  Geven aan goede doelen

  Nelissen, Kim
  J-boek

  Hulporganisaties werken meestal voor één goed doel. Door geld in te zamelen kunnen ze hulp bieden of kan er onderzoek gedaan worden. Lees er over in dit boekje.

 • Plaatje Gevlucht! : voor oorlog, honger en geweld
  Gevlucht! : voor oorlog, honger en geweld

  Brundle, Harriet
  J-boek

  Waarom vluchten mensen, hoe doen ze dat en waar komen ze terecht? En hoe kijken andere mensen hier tegenaan?

 • Plaatje Het geheim van de dj
  Het geheim van de dj

  Oordt, Wieke van
  A-boek / AVI: E5 - M6

  Bill moet van zijn vader voetballer worden. Maar Bill houdt niet van voetbal. Hij wil dj worden. Daarom doet hij stiekem mee met een dj-wedstrijd, want eigenlijk moet je daarvoor 13 zijn.

 • Plaatje Het geheim van de vlucht
  Het geheim van de vlucht

  Visscher, Hajo
  B-boek

  Shukri en haar tweelingszus Amira raakten elkaar kwijt toen ze vanuit Somalië naar Europa vluchtten. Isa en Ruben willen Shukri helpen met de zoektocht naar haar zus. Dat wordt een moeilijke zoektocht.

 • Plaatje Het gouden shirt
  Het gouden shirt

  Gemert, Gerard van
  B-boek

  De Keniaanse jongen Onesmus, die profvoetballer in Engeland wil worden, is hij een week op proef bij Tottenham Hotspur. Daar ontdekt hij dat de voetbalscout een mensensmokkelaar is.

 • Plaatje Hoppa!
  Hoppa!

  Oldenhave, Mirjam
  A-boek

  Er komt een fancy fair op de school van Mees Kees. Hij maakt met groep 6B een circusvoorstelling. Dat wordt vast een groot succes! Of toch niet..?

 • Plaatje Lieke is verliefd
  Lieke is verliefd

  Schröder, Jette
  A-boek / AVI: E5 - M6

  De klas van Lieke zamelt geld in voor school, omdat deze honderd jaar bestaat. Ze verzinnen allerlei leuke dingen om geld te verdienen.

 • Plaatje Saar wil winnen
  Saar wil winnen

  Hollander, Vivian den
  A-boek / AVI: E4

  De hockeyclub van Saar zamelt geld in voor een goed doel. Saar doet allerlei klusje om veel geld op te halen. Maar dan is ze haar geldblikje kwijt...

 • Plaatje Samen
  Samen

  Green, Alison
  AK-boek

  Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen aardig is voor elkaar? Kijk en lees hoe je aardig kunt zijn voor dieren, voor iemand verdrietig is, voor nieuwe buren of als mensen een andere taal spreken.

 • Plaatje Samen op de vlucht
  Samen op de vlucht

  Van Sever, Nadja
  B-boek

  Ahmed en Fahraz vluchten beiden uit Afghanistan, het land van de Taliban. Hun vlucht is niet gemakkelijk en ze moeten oppassen voor allerlei gevaren.

 • Plaatje Toen mijn vader een struik werd
  Toen mijn vader een struik werd

  Leeuwen, Joke van
  B-boek

  Toda vertelt over de tijd dat de oorlog is uitgebroken. Haar vader moet weg om het land te verdedigen. Toda blijft bij oma, maar als het te gevaarlijk wordt, vlucht ze naar haar moeder die in een buurland woont. De reis is vol gevaar en vreemde ontmoetingen.

 • Plaatje Vluchtelingen
  Vluchtelingen

  Roberts, Ceri
  J-boek

  Hoe ziet het leven van een asielzoeker eruit? Wat is een verblijfsvergunning? Dit boek geeft je antwoord op allerlei vragen over vluchtelingen en asielzoekers.

 • Plaatje Zo word jij een top DJ in 10 lessen
  Zo word jij een top DJ in 10 lessen

  Booma (DJ)
  J-boek

  Wil je graag een beroemde dj worden zoals Tiësto, Armin van Buuren of Martin Garrix? In dit boek vind je superhandige tips die je helpen een fantastische dj te worden. Of je nu een wereldster wilt worden, bij de radio wilt werken of lekker op je kamer wilt mixen.