Leeslijst Nieuwsbegrip: 4 en 5 mei

 • Plaatje 13 in de oorlog : hoe kinderen de Tweede Wereldoorlog beleefden
  13 in de oorlog : hoe kinderen de Tweede Wereldoorlog beleefden

  Hoffmann, Hein
  J-boek

  Bij de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog vertellen gewone Nederlandse mensen hoe zij als kind de oorlog hebben beleefd. Het boek is gebaseerd op de televisieserie 13 in de Oorlog.

 • Plaatje 2040 : een verhaal over oorlog en verzet
  2040 : een verhaal over oorlog en verzet

  Geus, Mireille
  B-boek

  Mei 2040. Lotte is gevraagd om de toespraak op de Dam te houden. En ze weet niets over de Tweede Wereldoorlog. Met een virtual realitybril komt ze in 1943 terecht, en in een gevaarlijke situatie...

 • Plaatje Alleen Beer mocht mee
  Alleen Beer mocht mee

  Hollander, Vivian den
  B-boek

  Trudi moet tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar familie naar een Japans kamp. Samen met Beer maakt ze vrolijke, maar ook veel verdrietige dingen mee.

 • Plaatje Alles over Anne
  Alles over Anne

  Metselaar, Menno
  J-boek

  Dit boek vertelt het verhaal over het leven van Anne Frank. En beantwoordt vragen van kinderen van groep 7 en 8 over Anne Frank, de Jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog.

 • Plaatje Als de strijd is gestreden
  Als de strijd is gestreden

  Kenney, Karen Latchana
  J-boek

  Wat gebeurt er met de mensen als een oorlog voorbij is. Hoe is het leven in een vluchtelingenkamp, hoe worden de overgebleven landmijnen opgespoord en opgeruimd en wat doet het Rode Kruis?

 • Plaatje Altijd feest : samen de feesten van het jaar vieren
  Altijd feest : samen de feesten van het jaar vieren

  Molen, Janny van der
  J-boek

  In de Willemsstraat wonen veel verschillende mensen. Ze komen uit alle windstreken en vieren ieder hun eigen feesten. In dit boek lees je over de verschillende feesten, en waarom ze belangrijk zijn voor de kinderen en volwassenen. Bijvoorbeeld over Bevrijdingsdag.

 • Plaatje Anna is er nog
  Anna is er nog

  Vos, Ida
  B-boek

  Anna heeft zich in de Tweede Wereldoorlog steeds verborgen gehouden, want ze is een Joods meisje. Het valt na de oorlog niet mee om weer te vertrouwen op andere mensen. Een gevoelig verhaal over een hele verwarrende tijd.

 • Plaatje Anna
  Anna's oorlog

  Nolet, Beatrijs
  B-boek

  Anna mag niet met haar nieuwe buurjongen Borre omgaan. Het heeft iets met de oorlog te maken. Maar wat? Daar moet Anna zelf achter zien te komen.

 • Plaatje Anne Frank
  Anne Frank

  Coronado, Ángel
  J-boek

  Anne Frank was een Joods meisje dat in de Tweede Wereldoorlog moest onderduiken. In haar dagboek vertelt ze over haar leven.

 • Plaatje Anne Frank
  Anne Frank

  Dorosheva, Sveta
  AJ-boek

  Anne Frank moest in de Tweede Wereldoorlog onderduiken. Ze werd naar een kamp gebracht waar ze overleed. Later vond haar vader haar dagboek. Lees er over in dit boekje.

 • Plaatje Buiten is het oorlog : Anne Frank en haar wereld
  Buiten is het oorlog : Anne Frank en haar wereld

  Molen, Janny van der
  J-boek

  Dit verhaal neemt je mee in het leven van Anne Frank. Het verhaal wordt verteld rond tien thema’s: lachen, familie, oorlog, school, angst, schrijven, moed houden, verliefd zijn, verraad en dood. Voor kinderen die het dagboek 'Het Achterhuis' nog te moeilijk vinden. Ook als luisterboek verkrijgbaar.

 • Plaatje De bevrijding van het Stedelijk
  De bevrijding van het Stedelijk

  Schippers, K.
  J-boek

  In de Tweede Wereldoorlog was moderne kunst verboden. Een jongetje gaat na de oorlog voor het eerst mee naar het Stedelijk Museum in Amsterdam. Daar ziet hij voor het eerst moderne kunst.

 • Plaatje De boom van Anne
  De boom van Anne

  Cohen-Janca, Irène
  J-boek

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Anne Frank ondergedoken in het Achterhuis. Door het dakraam zag zij een grote kastanjeboom. Daarover schrijft zij ook in haar beroemde dagboek. In dit prentenboek vertelt de boom zijn eigen verhaal.

 • Plaatje De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog
  De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog

  J-boek
  Atlas waarin te zien is wat de Tweede Wereldoorlog voor Nederland betekende voor wat betreft aanloop, oorlogstijd, doorwerking tot vandaag.

 • Plaatje De Tweede Wereldoorlog in Nederland
  De Tweede Wereldoorlog in Nederland

  Hoof, Karin van
  J-boek

  In dit boekje lees je over de Tweede Wereldoorlog. Over de jodenvervolging, het verzet, de hongerwinter en de bevrijding.

 • Plaatje De vijand
  De vijand

  Calì, Davide
  A-boek

  Een soldaat in de woestijn zit daar letterlijk in de put. Even verderop zit een soldaat van de vijand in zijn eigen put. Een verhaal over de zinloosheid van oorlog.

 • Plaatje De wortels van Oranje en andere weetjes over Nederland
  De wortels van Oranje en andere weetjes over Nederland

  Horst, Marc ter
  J-boek

  Waarom is oranje de kleur van Nederland? Waarom zoete drop zouter is dan zoute drop? Lees in dit boek verbluffende en grappige en vooral ook interessante weetjes over Nederland.

 • Plaatje Dromen van vrijheid
  Dromen van vrijheid

  J-boek
  Uitspraken over vrijheid van bekende en minder bekende ‘wereldkampioenen mensenrechten’, zoals bijvoorbeeld Nobelprijswinnaars Nelson Mandela en Malala Yousafzai.

 • Plaatje Dromen van vrijheid
  Dromen van vrijheid

  Duin, Lieke van
  B-boek

  Marja woont met haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië (het huidige Indonesië). De Japanners worden de baas. Haar vader moet naar een kamp, de rest van de familie naar een ander kamp. Marja blijft hopen op de hereniging met haar vader.

 • Plaatje Familiegeheim
  Familiegeheim

  Cazemier, Caja
  B-boek

  Eva's opa wordt begraven. Maar waarom mag er niemand bij de begrafenis zijn? En wie is die geheimzinnige vrouw bij het graf?

 • Plaatje Groen en rood maken ruzie
  Groen en rood maken ruzie

  Anthony, Steve
  AK-boek

  De groene hagedissen en de rode rechthoeken hebben ruzie. De rode rechthoeken zijn slim, maar de groene hagedissen zijn sterk. Ze vechten alsof het oorlog is. Kan dat echt niet echt anders?

 • Plaatje Grote gedachten : verhalen over filosofie
  Grote gedachten : verhalen over filosofie

  Molen, Janny van der
  J-boek

  Meneer Swart geeft filosofieles op een middelbare school. Hij laat de leerlingen kennis maken met de ideeën van veertien bekende filosofen. En leert ze nadenken over zichzelf en de wereld waarin ze leven.

 • Plaatje Herdenken en vieren op 4 en 5 mei
  Herdenken en vieren op 4 en 5 mei

  Visser-van den Brink, Truus
  J-boek

  Op 4 mei herdenken we de mensen die zijn gestorven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei vieren we onze bevrijding en dat we in vrijheid mogen leven. Je leest er over in dit boekje.

 • Plaatje Het Achterhuis : dagboekbrieven 12 juni 1942-1 augustus 1944
  Het Achterhuis : dagboekbrieven 12 juni 1942-1 augustus 1944

  Frank, Anne
  C-boek

  Anne Frank is een joods meisje, dat in de Tweede Wereldoorlog met haar ouders, zusje en anderen ondergedoken is in een achterhuis op een Amsterdamse gracht. Ze schrijft in haar dagboek over alles wat haar van haar 13e tot haar 15e jaar bezighoudt. Ook als luisterboek verkrijgbaar.

 • Plaatje Het geheim van de oorlogskist
  Het geheim van de oorlogskist

  Gemert, Gerard van
  A-boek / AVI: E5 - M6

  Bij opa en om op zolder staat een kist met een hangslot. Anna en Davy vinden de sleutel en ontdekken dat de kist vol oude spullen uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog zit. Maar waar zijn de kostbare sieraden van opa’s ouders gebleven?

 • Plaatje Het kindertransport
  Het kindertransport

  Beer, Fedor de
  B-boek

  Na de dood van oma Vliegmachien stapelen de raadsels zich in rap tempo op. Marit probeert de waarheid over haar oma te ontrafelen. Haar speurtocht brengt haar bij een nare gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog.

 • Plaatje Het verhaal van Anne Frank
  Het verhaal van Anne Frank

  Metselaar, Menno
  J-boek

  Over het leven van Anne Frank (1929-1945) en over haar beroemde dagboek. Met veel foto's.

 • Plaatje Het verzet in de Tweede Wereldoorlog
  Het verzet in de Tweede Wereldoorlog

  Mersbergen, Zeger van
  J-boek

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er veel dingen verboden door nazi-Duitsland. Er waren mensen die dit niet pikten en in verzet kwamen. In dit boekje lees je hoe verzetsgroepen de vijand tegenwerkten.

 • Plaatje Hoe fel de zon ook scheen : verhalen over de Tweede Wereldoorlog
  Hoe fel de zon ook scheen : verhalen over de Tweede Wereldoorlog

  Dam, Arend van
  J-boek

  Verhalen over bekende en minder bekende Nederlanders die vijf jaar lang de Duitse bezetting meemaakten. Een periode in de Nederlandse geschiedenis die nooit vergeten mag worden.

 • Plaatje Ik kan nog steeds niet vliegen
  Ik kan nog steeds niet vliegen

  Woltz, Anna
  B-boek

  Luuk gaat naar Denemarken om aan te sterken na de hongerwinter. Drie maanden lang mag hij lui in het gras liggen en bessen met room eten. Maar op de boerderij zijn twee meisjes met een geheim; voor de Nederlandse Ida en de Deense Kirsten is de oorlog nog niet voorbij. Kan Luuk Ida en Kirsten helpen?

 • Plaatje Ik zal je bewaren
  Ik zal je bewaren

  Verstegen, Jeska
  B-boek

  De oma van Jeska noemt haar per ongeluk Hesje? Wie is die Hesje? Waarom wil haar moeder er niets over zeggen en zwijgt ze over bijna alles van vroeger? Houdt ze dingen geheim? Heeft het met de Tweede Wereldoorlog te maken?

 • Plaatje Imagine
  Imagine

  Lennon, John
  AJ-boek

  Een duif vliegt over de wereld om de vredesboodschap te brengen. Prentenboek met de Engelse en Nederlandse tekst van het lied van John Lennon.

 • Plaatje In de schaduw van de bevrijding
  In de schaduw van de bevrijding

  Scherpenhuizen, David
  C-boek

  Joop heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog twee vrienden, een Joodse jongen en een jongen die lid is van de Hitlerjugend. Zijn ouders zijn bij het verzet. Toch worden ze meegenomen na de oorlog, Joop is kwaad en ongerust...

 • Plaatje Kinderen met een ster
  Kinderen met een ster

  Letterie, Martine
  AJ-boek

  Rosa, Klaartje en Leo moeten een gele ster dragen op hun kleding, mogen niet meer naar het park en kunnen niet naar school. Verhalen over het leven van kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork terechtkwamen.

 • Plaatje Mister Orange
  Mister Orange

  Matti, Truus
  B-boek

  Linus maakt tijdens de Tweede Wereldoorlog kennis met mister Orange, een kunstschilder. Hij praat met de schilder over wat helpt in een oorlog: vechten of verbeelding.

 • Plaatje Naar het noorden
  Naar het noorden

  Meinderts, Koos
  B-boek

  Het is oorlog. Hongerwinter ... In de grote steden is nauwelijks nog iets te eten. Jaap, Nel en Kleine Kees vertrekken naar het platteland in het noorden waar nog voldoende voedsel is. Maar waar ook alles anders en vreemd is. Zien ze elkaar en hun ouders ooit weer terug?

 • Plaatje Nergens meer veilig
  Nergens meer veilig

  Heerze, Jan
  B-boek

  17 september 1944: Arnhem wordt gebombardeerd, er wordt gevochten om de brug over de Rijn. 'Rotoorlog, wanneer is die nou een keer afgelopen?' Maaike gaat met haar moeder, broertje en klasgenoot Jelle op de vlucht. Net als veel andere mensen uit de stad.

 • Plaatje Oorlog
  Oorlog

  Spilsbury, Louise
  J-boek

  In het nieuws gaat het vaak over oorlog. Hoe is het om een oorlog me te maken. Kun je een oorlog voorkomen. Je leest er over in dit boek.

 • Plaatje Oorlog in inkt : dagboekverhalen
  Oorlog in inkt : dagboekverhalen

  Brink, Annemarie van den
  J-boek

  Vrijheid vinden we nu heel gewoon, maar hoe was het voor kinderen en jongeren om de Tweede Wereldoorlog mee te maken? Dat weten we door hun dagboeken. In dit boek laten 14 jongens en meisjes jou hun verhalen meebeleven.

 • Plaatje Oorlogen en conflicten
  Oorlogen en conflicten

  Mersbergen, Zeger van
  J-boek

  In de hele wereld zijn er conflicten en oorlogen. Duizenden mensen slaan op de vlucht. Niet alleen volwassenen vechten, ook worden vaak kinderen ingezet. Lees er over in dit boekje.

 • Plaatje Oorlogsgeheimen
  Oorlogsgeheimen

  Vriens, Jacques
  B-boek

  Het Zuid-Limburgse dorpje waar Tuur woont, is bezet door de Duitsers. Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit erg spannend. Wie is in het dorp nog te vertrouwen?

 • Plaatje Oorlogswinter
  Oorlogswinter

  Terlouw, Jan
  C-boek

  Michiel maakt de oorlogswinter 1944-1945 mee. Hij raakt betrokken bij het verzet en komt voor gevaarlijke opdrachten te staan. Hij voelt zich daarin heel eenzaam, want hij mag niemand in vertrouwen nemen.

 • Plaatje Op een dag... : vijftig voorleesverhalen over feesten, tradities en gebruiken
  Op een dag... : vijftig voorleesverhalen over feesten, tradities en gebruiken

  Dam, Arend van
  J-boek

  Voorleesverhalen over feesten, tradities en gebruiken in Nederland. Zoals bijvoorbeeld: Bevrijdingsdag.

 • Plaatje Opgroeien in oorlog
  Opgroeien in oorlog

  Matthews, Jenny
  J-boek

  Een journalist reisde over de hele wereld naar oorlogsgebieden. Ze fotografeerde vooral kinderen, en vrouwen. Hoe zou jij het vinden als er oorlog was in jouw land, en dat moest verlaten?

 • Plaatje Schimmen uit het verleden
  Schimmen uit het verleden

  Engelen, Theo
  C-boek

  In hun nieuwe huis ontdekt Sander op zolder een geheime kamer waar tijdens de Tweede Wereldoorlog twee joodse jongens waren ondergedoken.

 • Plaatje Soldaat Wojtek
  Soldaat Wojtek

  Dumon Tak, Bibi
  B-boek / AVI: E6

  De beer Wojtek groeit in de Tweede Wereldoorlog op bij een groep Poolse soldaten. Ze nemen hem mee naar het oorlogsfront en hij wordt hun beste vriend.

 • Plaatje Toen het oorlog was : 1939-1945
  Toen het oorlog was : 1939-1945

  Groot, Annemiek de
  J-boek

  In dit boek wordt verteld wat er met Nederland en de Nederlanders is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Soms gaat het ook over gebeurtenissen buiten Nederland omdat die juist ook belangrijk waren.

 • Plaatje Toen mijn vader een struik werd
  Toen mijn vader een struik werd

  Leeuwen, Joke van
  B-boek

  Toda vertelt over de tijd dat de oorlog is uitgebroken. Haar vader moet weg om het land te verdedigen. Toda blijft bij oma, maar als het te gevaarlijk wordt, vlucht ze naar haar moeder die in een buurland woont. De reis is vol gevaar en vreemde ontmoetingen.

 • Plaatje Vechten voor vrijheid
  Vechten voor vrijheid

  Wiegers, Janneke
  B-boek

  Harm de Boer is koerier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een gevaarlijk leven, onderduiken, weg van zijn familie, steeds gecontroleerd worden door de bezetter. Gelukkig heeft Harm zijn geloof.

 • Plaatje Vergeten Oorlog
  Vergeten Oorlog

  B-boek
  Tien verhalen over kinderen uit verschillende landen die de Tweede Wereldoorlog mee hebben gemaakt.

 • Plaatje Verzetsmuseum Junior
  Verzetsmuseum Junior

  Zijl, Moniek van
  J-boek

  In Verzetsmuseum Junior ga je op onderzoek uit in de nagebouwde huizen van vier kinderen in de oorlog. Eva, Henk, Nelly en Jan vertellen hun verhaal. Lees meer over dit museum en de oorlogstijd in dit boekje.

 • Plaatje Vrijheid geef je door! : nationaal aandenken
  Vrijheid geef je door! : nationaal aandenken

  J-boek
  Dit boekje vertelt over oorlog, vrede, herdenken en vrijheid.

 • Plaatje Wat is goed, wat is kwaad?
  Wat is goed, wat is kwaad?

  Brenifier, Oscar
  J-boek

  Dit boek helpt je je nadenken over dingen die goed en dingen die slecht zijn.

 • Plaatje Wat is vrijheid?
  Wat is vrijheid?

  Brenifier, Oscar
  J-boek

  Wat is vrijheid? Kun je alles doen wat je wilt? Zijn alleen volwassenen vrij? Dit boek helpt je nadenken over vrijheid.

 • Plaatje Werken voor de vijand
  Werken voor de vijand

  Dam, Arend van
  B-boek

  Jori vertelt over zijn opa die als dwangarbeider in Duitsland verschrikkelijke dingen heeft beleefd. Opa praat liever niet meer over die oorlog.

 • Plaatje Wij blijven bij elkaar
  Wij blijven bij elkaar

  Letterie, Martine
  C-boek

  Het bijzondere verhaal van de joodse familie Birnbaum.

 • Plaatje Winterijs
  Winterijs

  Gestel, Peter van
  B-boek

  Vlak na de Tweede Wereldoorlog raken Thomas en Zwaan, allebei tien jaar, in Amsterdam, bevriend met elkaar.