Leeslijst Nieuwsbegrip: Ontdekking bij 'Meisje met de parel'

 • Plaatje De kantoortoren van Babel
  De kantoortoren van Babel

  Eykman, Karel
  J-boek

  Een bundel met gedichten over volwassen worden, met jeugdherinneringen van de schrijver en andere onderwerpen. Bevat ook het gedicht: De melkmeid van Vermeer, bij het beroemde schilderij.

 • Plaatje Een hele kunst... : Nederlandse kunstenaars en hun werk in vijftig voorleesverhalen
  Een hele kunst... : Nederlandse kunstenaars en hun werk in vijftig voorleesverhalen

  Dam, Arend van
  J-boek

  Vijftig korte verhalen over Nederlandse kunstenaars. Lees het verhaal over Johannes Vermeer.

 • Plaatje Grote kunst voor kleine kenners: museumschatten : opnieuw een uitzonderlijke route langs 30 wereldberoemde schilderijen
  Grote kunst voor kleine kenners: museumschatten : opnieuw een uitzonderlijke route langs 30 wereldberoemde schilderijen

  Vanderheyden, Thaïs
  J-boek

  Van dertig wereldberoemde schilderijen maakte de tekenares nieuwe prenten. Echter, de mensen zijn vervangen door dieren. Met interssante weetjes over de schilders.

 • Plaatje Het grote Rijksmuseum voorleesboek : de beste kinderboekenschrijvers over de meesterwerken uit het Rijksmuseum
  Het grote Rijksmuseum voorleesboek : de beste kinderboekenschrijvers over de meesterwerken uit het Rijksmuseum

  J-boek
  Kinderboekenschrijvers uit Nederland en Vlaanderen vertellen hun eigen verhaal bij hun favoriete schilderij uit het Rijksmuseum in Amsterdam. Zo vertelt Francine Oomen een verhaal bij het Melkmeisje van Vermeer.

 • Plaatje Het kleine Rijksmuseum
  Het kleine Rijksmuseum

  AJ-boek
  Bekijk 120 kunstwerken uit het Rijksmuseum. Schilderijen van bijvoorbeeld Rembrandt en Johannes Vermeer. Je ziet op de ene bladzijde een stukje van een kunstwerk en op de andere bladzijde lees je het bijbehorende woord. Bijvoorbeeld aardbei, kroon of olifant.

 • Plaatje Het meisje met de parel
  Het meisje met de parel

  Reen, Ton van
  AJ-boek

  Johannes Vermeer is een beroemde schilder. Zijn dochter Lia tekent haar zus Maria, met een hanger van haar oma in het oor. Johannes maakt zelf ook een schilderij van Maria.

 • Plaatje Het meisje met de parel : en andere verhalen over de meesterwerken van het Mauritshuis
  Het meisje met de parel : en andere verhalen over de meesterwerken van het Mauritshuis

  J-boek
  Wie is verliefd op het meisje met de parel? Kinderboekenschrijvers vertellen een verhaal bij de meesterwerken uit het Mauritshuis in Den Haag.

 • Plaatje Het verhaal achter de beroemdste schilderijen van de wereld
  Het verhaal achter de beroemdste schilderijen van de wereld

  Ayres, Charlie
  J-boek

  Lees in dit boek de verhalen bij twintig beroemde schilderijen uit de periode van de vijftiende tot en met de negentiende eeuw. Met veel weetjes over de meesterwerken en de kunstenaars.

 • Plaatje Isabella Boem en de schilder Pieter de Hooch
  Isabella Boem en de schilder Pieter de Hooch

  Kuyper, Margje
  A-boek

  Isabella groeit op bij de schilder Pieter de Hooch (1629-1684). Samen lopen ze vaak door Delft. Isabella vraagt de schilder om taferelen in Delft vast te leggen. Delft is de stad waar je ook het straatje van Johannes Vermeer vindt.

 • Plaatje Kijken voor kinderen
  Kijken voor kinderen

  Hockney, David
  J-boek

  Kunstenaar David Hockney leert je kijken naar kunst. Kijken naar lijnen, licht, schaduw, ruimte, spiegelingen, technieken, beweging en veel meer. Kunst op grotwanden, schilderijen, boeken, laptops en telefoons. Een wereld vol beelden.

 • Plaatje Kleurenwarreling
  Kleurenwarreling

  Kérillis, Hélène
  AJ-boek

  Elisabeth uit de Blauwe Stad en Melchior uit de Rode Stad zijn verliefd op elkaar, maar dat mag niet. Melchior gaat op onderzoek uit. Hij wil weten hoe het zit. Een prentenboek over de schilder Johannes Vermeer

 • Plaatje Kunsthelden
  Kunsthelden

  Jonckheer, Barbara
  J-boek

  Maak kennis met 25 Nederlandse kunstenaars uit alle tijden onder wie Avercamp, Escher, Mondriaan en Vermeer. Nederlandse kunstenaars die ‘anders’ dachten en deden dan gebruikelijk was. Dit boek leert je op een andere manier naar kunst te kijken.

 • Plaatje Kunstige kwasten : de meest spraakmakende kunstenaars aller tijden
  Kunstige kwasten : de meest spraakmakende kunstenaars aller tijden

  Richards, Mary
  J-boek

  Weetjes en feiten over bekende kunstenaars van de renaissance tot de hedendaagse kunst.

 • Plaatje Maurits Muis
  Maurits Muis

  Schubert, Ingrid
  AJ-boek

  Maurits Muis woont in het Mauritshuis. Op een nacht ontdekt hij dat zijn meisje met de parel is gestolen! Hij gilt zo hard, dat een haan, twee cavia's en het puttertje uit de schilderijen hem komen helpen om de dief te vangen.

 • Plaatje Meesterlijk! : zo kijk je met kinderen naar kunst
  Meesterlijk! : zo kijk je met kinderen naar kunst

  Nottebohm, Maria-Christina Say
  J-boek

  Dit boek helpt je een handje bij het kijken naar kunst. Je ziet vijftig prachtige schilderijen van kunstenaars uit de veertiende tot en met de vroeg twintigste eeuw. Met informatie over de kunstenaar, de gebruikte techniek, een sfeertekening van het schilderij en opvallende weetjes.

 • Plaatje Meisje met de parel
  Meisje met de parel

  Chevalier, Tracy

  Griet treedt als dienstmeisje in dienst bij de schilder Johannes Vermeer. Het mooie meisje weet al snel een plek te veroveren binnen het gezin. De kunstenaar raakt in de loop der jaren steeds meer gecharmeerd van haar schoonheid, en besluit haar te schilderen...

 • Plaatje Nèt echt!! Of tóch niet?
  Nèt echt!! Of tóch niet?

  Verhoeven, Melanie
  J-boek

  Wat is echt en wat niet? Grote afbeeldingen van de schilderijen uit het Mauritshuis. Met informatie en weetjes over het schilderij en de schilder.

 • Plaatje Op tijdreis door de schilderkunst
  Op tijdreis door de schilderkunst

  Smudja, Ivana
  J-boek

  Stripverhaal waarin de geschiedenis van de schilderkunst wordt verteld. Met informatie over beroemde schilders als Leonardo da Vinci, Michelangelo en Rembrandt en Vermeer.

 • Plaatje Opgesloten!
  Opgesloten!

  Koning, Lizette de
  B-boek

  Joris wordt tijdens een schoolreisje op de wc van het Mauritshuis opgesloten. Hij wordt bevrijd door een jongen die uit een schilderij is gestapt. Joris gaat met hem mee en komt in het zeventiende-eeuwse Delft terecht.

 • Plaatje Vermeer
  Vermeer

  J-boek
  Dit kunsttijdschrift DADA gaat over een van de meest beroemde schilders uit de Gouden Eeuw. Johannes Vermeer (1632 - 1675) woonde zijn hele leven in Delft en liet een klein oeuvre van 35 schilderijen na.

 • Plaatje Word jij ook een Hollandse meester?
  Word jij ook een Hollandse meester?

  Bie, Ceciel de
  J-boek

  Wat is er zo speciaal aan de Hollandse schilderkunst? Het licht natuurlijk. Licht dat bestaat uit prachtige kleuren. In dit lees- en doe-boek kom je alles te weten over licht en kleur en hoe je dat kunt tekenen en schilderen.

 • Plaatje Zijn mooiste model
  Zijn mooiste model

  Hoefnagel, Marian
  C-boek

  Meike werkt als dienstmeisje in het huishouden van de Delftse schilder Johannes Vermeer. Alleen zij mag in zijn atelier komen en hem helpen met verf maken. Op een dag besluit hij haar te schilderen. Het verhaal is een eenvoudige bewerking van het boek Meisje met de parel van Tracy Chevalier, dat verfilmd...