Leeslijst Griffels, penselen en vlag en wimpels 2020

 • Plaatje Adres onbekend
  Adres onbekend

  Nielsen, Susin
  C-boek

  Felix (12) wil niet dat zijn vrienden en schoolgenoten weten dat hij met zijn moeder in een kampeerbusje woont. Dan krijgt hij een geniaal idee...

 • Plaatje Alles gaat slapen want nu is het nacht
  Alles gaat slapen want nu is het nacht

  Lindgren, Astrid
  AP-boek

  Alle kinderen moeten naar bed. Iedereen gaat slapen. Maar één poesje wil niet slapen en loopt in haar eentje buiten. Daar zijn nog meer dieren die liever spelen dan slapen.

 • Plaatje Beestachtige buren : ontdek onze wilde zoogdieren
  Beestachtige buren : ontdek onze wilde zoogdieren

  Jansen, Bouwien
  J-boek

  Ga je mee op safari in eigen land? In dit boek lees je alles over de wilde zoogdieren bij jou om de hoek.

 • Plaatje Bizar
  Bizar

  Kuyper, Sjoerd
  C-boek

  Sallie Mo woont in haar boeken. Maar nu mag ze van dokter Bloem drie maanden niet meer lezen. Ze moet nadenken over wat ze ziet en hoort en dat opschrijven.

 • Plaatje Björn en de wijde wereld
  Björn en de wijde wereld

  Perret, Delphine
  A-boek

  Beer Björn woont met zijn vrienden in het bos. Hij wordt in de lente wakker, en vraagt zich af of er veel veranderd is deze winter...

 • Plaatje Brons : over glimmende schatten in mistige moerassen
  Brons : over glimmende schatten in mistige moerassen

  Dielemans, L.
  J-boek

  Dit boek gaat over brons. Het allereerste metaal dat door mensen werd ontdekt en gebruikt. Je gaat met archeologen mee op onderzoek en ontdekt interessante weetjes, verhalen en geheimen over de bronstijd.

 • Plaatje Cicade
  Cicade

  Tan, Shaun
  C-boek

  Al 17 jaar werkt een cicade foutloos en trouw als databeheerder op kantoor. Als hij eindelijk met pensioen mag vliegt hij een mooie toekomst tegemoet.

 • Plaatje De dag waarop de draak verdween
  De dag waarop de draak verdween

  Haeringen, Annemarie van
  AK-boek

  Meneer Long wist het als kind al: draken brengen geluk. Maar wat als er een echte draak op de deur klopt?

 • Plaatje De man met de zeegroene ogen
  De man met de zeegroene ogen

  Meinderts, Koos
  AK-boek

  Aan zee woont een man met zeegroene ogen. Hij leeft van de wind en wat de zee hem schenkt. Op een dag spoelt er een fles aan met de boodschap: zoek de schat. Hij besluit aan de oproep gehoor te geven.

 • Plaatje De vuurzeevlieg en andere dierenverhalen
  De vuurzeevlieg en andere dierenverhalen

  Tellegen, Toon
  B-boek

  Een bundel korte verhalen over dieren. Over een vuurvliegje dat een vuurmonster wil zijn, over een giraf die zich afvraagt of de twee steeltjes op zijn kop ook zonder hem kunnen en andere dieren met bijzondere wensen.

 • Plaatje De weglopers
  De weglopers

  Stark, Ulf
  A-boek

  Opa ligt met hartproblemen in het ziekenhuis en moopert er op los. Klein-Gottfried bedenkt een plan om opa uit het ziekenhuis te laten ontsnappen en één weekend met hem naar het huis te gaan waar opa altijd met oma heeft gewoond. Maar weglopen uit het ziekenhuis is niet zo eenvoudig.

 • Plaatje Die zomer met Jente
  Die zomer met Jente

  Koens, Enne
  B-boek

  Marie verhuist naar een nieuwbouwwijk. Ze laat haar beste vriendin Zoë achter, maar maakt op haar eerste dag in de polder al een nieuwe vriendin: Jente. Er volgt een zomer vol avontuur. Maar kan Marie Jente net zo vertrouwen als ze Zoë vertrouwde?

 • Plaatje Dit is geen Cobra
  Dit is geen Cobra

  Weve, Sylvia
  J-boek

  Wat als je, zoals Marie, een kanarie paars maakt, niet binnen de lijntjes kleurt en hem wieltjes geeft? Dan moet je naar een internaat: de Ambassade voor Kinderen met Waarnemingsproblemen en Aanpassingsmoeilijkheden. Daar leer je netjes tekenen, zoals het hoort. ’s Nachts op de zolder ontstaat verzet....

 • Plaatje Dor
  Dor

  Shusterman, Neal
  D-boek

  Tijdens de grote droogte verdwijnen de ouders van Alyssa en Garret. Met hun buurjongen Kelton gaan ze op weg naar het safe house van zijn vader.

 • Plaatje Drama queen
  Drama queen

  Visser, Derk
  C-boek

  Angel zet vaak een grote mond op en stelt zich flink hard op. Totdat Kayleigh, het nieuwe meisje in haar klas, door haar pantser heen weet te dringen. De vader van Kayleigh handelt in illegaal vuurwerk en voordat Angel het weet, is Kayleigh plotseling weer verdwenen.

 • Plaatje Everest
  Everest

  Sangma Francis, ...
  J-boek

  Welkom in de wereld van de Mount Everest, een magische plek, de hoogste plek ter wereld, de ultieme uitdaging voor bergbeklimmers. Een boek boordevol weetjes zoals bijvoorbeeld: Hoe meet je een berg? En hoe word je bergbeklimmer?

 • Plaatje Flin, of De verloren liefde van een eenhoorn
  Flin, of De verloren liefde van een eenhoorn

  Lloyd, Henry
  B-boek

  Flin wordt grootgebracht door twee arenden, Van de tweehoofdige dwerg Mono leert hij overleven in het bos. En Mono vertelt Flin dat hij een mens is. Flin is nieuwsgierig naar deze wezens. Hij gaat op zoek. Onderweg ontmoet hij een meisje en een eenhoorn...

 • Plaatje Goeie ouwe George
  Goeie ouwe George

  Rosoff, Meg
  A-boek

  Sinds moeder besloten heeft yogalessen te nemen, is het een puinhoop bij de familie Appeltje. Gelukkig heeft hond George een plan om orde op zaken te stellen.

 • Plaatje Hallo Teckel Tom!
  Hallo Teckel Tom!

  Westera, Bette
  AK-boek

  Teckel Tom vindt het prima zo met al zijn broertjes en zusjes en mama Moeps in een grote doos. Maar op een dag wordt hij in een andere doos gezte. Waar gaat hij naartoe?

 • Plaatje Hee daar mijn twee voeten
  Hee daar mijn twee voeten

  Leeuwen, Joke van
  J-boek

  Veertig veelal grappige gedichten over file, kennis, een gordeldier, en het raampje in een vliegtuig.

 • Plaatje Het geheime boek van de ontdekkingsreiziger
  Het geheime boek van de ontdekkingsreiziger

  Keen, Teddy
  J-boek

  Een handboek voor avonturiers met een schat aan informatie en tips. Zo leer je onder meer hoe je een kamp opslaat, je eigen schuilplaats, een vlot, tandenborstel, touwladder, rugzak of visspeer maakt, een kampeeruitrusting en survivalkit samenstelt, bergen beklimt en vis vangt.

 • Plaatje Het geheime boek van Sinterklaas
  Het geheime boek van Sinterklaas

  Zwigtman, Floortje
  J-boek

  Waar komt Sint Nicolaas vandaan? Er zijn veertien heiligen geweest die Sint Nicolaas heetten. De rol van zijn hulp is ook vaak veranderd. Met recepten en liedjes.

 • Plaatje Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle
  Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle

  Geest, Simon van der
  B-boek

  Eva heeft een andere huidskleur dan haar moeder. Ze kent haar vader niet en haar moeder wil niets over hem vertellen. Als Eva een werkstuk moet maken kiest ze 'biologische vaders' als onderwerp. Door het werkstuk gaat ze op zoek naar haar vader in Suriname. Zal ze hem vinden?

 • Plaatje Hoe groen klinkt een gitaar? en 99 andere dingen die je moet weten over klassieke muziek
  Hoe groen klinkt een gitaar? en 99 andere dingen die je moet weten over klassieke muziek

  Bergé, Pieter
  J-boek

  Wat is het verschil tussen een opera en operette? Welk muziekstuk duurt oneindig? Wandeling door de geschiedenis van de klassieke muziek, met aandacht voor ...

 • Plaatje Hoe voed ik mijn ouders op?
  Hoe voed ik mijn ouders op?

  Jensen, Stine
  J-boek

  Heb jij een telefoon-ouder, een beren-op-de-weg-ouder of een dat-hoort-nu-eenmaal-zo-ouder..? Dit boek geeft je tips hoe je probleemouders het beste kunt aanpakken.

 • Plaatje Homme en het noodgeval
  Homme en het noodgeval

  Mieras, Annejan
  B-boek

  Homme (bijna 10) baalt. Zijn rare klasgenootje Pien komt bij hen logeren omdat haar moeder ziek is. Homme vindt het niet leuk. Ze krijgt zijn kamer, en ze wordt steeds voorgetrokken...

 • Plaatje Hup, Herman!
  Hup, Herman!

  Jagtenberg, Yvonne
  AK-boek

  Hangbuikzwijn Herman houdt niet van wedstrijdjes. Hij is goed in modderen en wroeten. Het wedstrijdgedoe van de kippen en de haan maakt hem chagrijnig. Hij zal eens laten zien wie de eerste en de beste is.

 • Plaatje IJzerkop
  IJzerkop

  Van Rijckeghem, Jean-Claude
  D-boek

  Gent, 1808. Stans wordt uitgehuwelijkt aan een rijke handelaar omdat haar familie financiële problemen heeft. Ze vlucht, wordt soldaat in het leger van Napoleon en ontdekt een heel ander leven.

 • Plaatje Ik wou dat ik een vogel was
  Ik wou dat ik een vogel was

  J-boek
  In dit dikke boek lees je bij elke dag van het jaar een natuurgedicht. Over vogels, bloemen, regen, over kikkers, sprinkhanen en een warme zomerdag.

 • Plaatje Jane, de vos & ik
  Jane, de vos & ik

  Britt, Fanny
  B-boek

  Hélène wordt op school gepest. Haar wereld is eenzaam en kleurloos, behalve als ze leest in Jane Eyre. Als ze op schoolkamp een vosje tegenkomt, verandert ...

 • Plaatje Miss Eenhoorn
  Miss Eenhoorn

  Vendel, Edward van de
  A-boek

  Ayla wil heel graag meedoen met de verkiezing tot Miss Eenhoorn. Maar ze is een zebra, en de jury wil haar niet kiezen. Ayla bedenkt een plan en zorgt er voor dat iedereen die anders is ook mag meedoen.

 • Plaatje Naar de overkant
  Naar de overkant

  Klootwijk, Wouter
  A-boek

  Als Steef in de mast is geklommen ziet hij aan de overkant een meisje. Hij maakt een vlot en vaart naar haar toe. Ze beleven samen leuke avonturen.

 • Plaatje Nadir en Zenith in de wereld van Escher
  Nadir en Zenith in de wereld van Escher

  Reek, Wouter van
  AJ-boek

  Nadir en Zenith komen terecht in een wereld die anders is dan hij lijkt. Het zijn tekeningen van meneer Escher. En die tekent onbekende nieuwe werelden.

 • Plaatje Niemand ziet het
  Niemand ziet het

  Verroen, Dolf
  C-boek

  Victor wil graag naar het gymnasium, maar dat is in 1947 niet zo gewoon. En er is nog iets. Victor houdt van jongens, maar durft daarover met niemand te praten. Totdat een meisje verliefd op hem wordt...

 • Plaatje Poëzie hardop : 35 columns met 95 gedichten van 65 dichters
  Poëzie hardop : 35 columns met 95 gedichten van 65 dichters

  Hagen, Hans
  J-boek

  Een bundel columns van Hans & Monique Hagen die laten zien hoe fijn het is om gedichten (hardop) te lezen.

 • Plaatje Stel dat ...
  Stel dat ...

  Reid, Alastair
  AJ-boek

  Stel dat ik mijn eigen raket bouwde en naar de maan vloog. Of dat ik bij een circus woonde en mijn lievelingsleeuw onze restjes bracht. Als kind hoor je veel ...

 • Plaatje Stop! Monsters!
  Stop! Monsters!

  Janssen, Mark
  AK-boek

  Twee zusjes gaan op weg met een bakfiets vol oud ijzer en andere troep. Onderweg worden ze tegengehouden door angstaanjagende monsters. Wat willen die monsters? En kunnen de meisjes wel uit hun klauwen blijven? Een tekstloos prentenboek.

 • Plaatje Tijger
  Tijger

  Jutte, Jan
  AK-boek

  Josefien wandelt graag in het bos. Daar komt ze een tijger tegen. Ze neemt hem mee naar huis. Al gauw is iedereen aan Tijger gewend. Maar dan krijgt Tijger last van heimwee... Josefien belsuit hem naar huis te brengen.

 • Plaatje Toen het oorlog was : 1939-1945
  Toen het oorlog was : 1939-1945

  Groot, Annemiek de
  J-boek

  In dit boek wordt verteld wat er met Nederland en de Nederlanders is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Soms gaat het ook over gebeurtenissen buiten Nederland omdat die juist ook belangrijk waren.

 • Plaatje Uit elkaar
  Uit elkaar

  Westera, Bette
  J-boek

  Mensen zijn verliefd, wonen samen in één huis, krijgen kinderen en zijn gelukkig samen. Maar soms gaat de liefde over en besluiten ze weer uit elkaar te gaan. De gedichten in dit boek gaan over echtscheiding en hoe dat voor kinderen is.

 • Plaatje Vos en Haas : een boef in het bos
  Vos en Haas : een boef in het bos

  Vanden Heede, Sylvia
  A-boek

  Ping Jing mist Jak. De andere dieren zeggen dat hij een boef is. Daar gelooft Ping Jing niks van. Ever is weer verliefd op Jak. Maar durft hij haar dat ook ...

 • Plaatje Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt : gedichten waar je wat aan hebt
  Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt : gedichten waar je wat aan hebt

  Vendel, Edward van de
  J-boek

  25 grappige en verrassende gedichten waarin je raad krijgt als je geen lievelingsdier hebt, als het regent of als je opa steeds meer vergeet.

 • Plaatje Zwerveling
  Zwerveling

  Van den Ende, Peter
  B-boek

  Tekstloze strip.