Leeslijst Nieuwsbegrip: Kinderboekenweek met thema 'En toen?'

 • Plaatje Achter de draad
  Achter de draad

  Kuyper, Hans
  C-boek

  Mars woont met Geert, de leider van een groep smokkelaars, in één huis. Soms gaat Mars mee als Geert mensen of goederen de grens overbrengt. Op een dag keert Geert niet terug. Juist als de moeder van baby Reentje overlijdt. Mars neemt een dapper besluit, hij zal Reentje naar haar familie over de grens...

 • Plaatje Alle hens! : stoere marineverhalen
  Alle hens! : stoere marineverhalen

  J-boek
  Zeventien verhalen over de marine, spelend van 1522-2016. De voorwerpen en hoofdpersonen zijn te zien in het Marinemuseum in Den Helder.

 • Plaatje Alleen Beer mocht mee
  Alleen Beer mocht mee

  Hollander, Vivian den
  B-boek

  Trudi moet tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar familie naar een Japans kamp. Samen met Beer maakt ze vrolijke, maar ook veel verdrietige dingen mee.

 • Plaatje Alles komt goed, altijd
  Alles komt goed, altijd

  Vereecken, Kathleen
  B-boek

  1914. Alice zit nog op de basisschool als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Eerst lijkt het of het allemaal wel goed komt, maar het wordt steeds gevaarlijker. De familie wil vluchten maar de oorlog is overal...

 • Plaatje Berend en de roofridders
  Berend en de roofridders

  Letterie, Martine
  A-boek

  Drie verhalen over Berend die op een kasteel woont. Hij beleeft met zijn zusje en zijn valk allerlei avonturen.

 • Plaatje Bevroren tijd
  Bevroren tijd

  Dijkzeul, Lieneke
  C-boek

  In de winter van 1597 mogen twee jongens mee op ontdekkingsreis met kapitein Van Heemskerck. Als het schip vastloopt in het ijs, zijn ze gedwongen te overwinteren op Nova Zembla.

 • Plaatje Bloedgeld
  Bloedgeld

  Vlugt, Simone van der
  C-boek

  Om uit het rasphuis te komen gaat een jonge man varen op een schip van de VOC. Na de dood van de kapitein neemt hij de leiding over en besluit zeerover te worden.

 • Plaatje Boem, weg!
  Boem, weg!

  Vaarmeijer, Marcel
  B-boek / AVI: E5

  Na de dood van zijn vader verhuist de 10-jarige Gino met zijn moeder naar Enschede. Maar de vuurwerkramp haalt zijn leven nogmaals overhoop.

 • Plaatje Broederschap van de Bok
  Broederschap van de Bok

  Naus, Reggie
  C-boek

  Peter (16) moet in de 18e eeuw voor zijn zieke moeder zorgen. Hij raakt betrokken bij de 'Bokkenrijders'. In deze eeuw vinden in Maastricht overvallen en inbraken plaats. Anna, deskundige op het gebied van de 'Bokkenrijders' wordt door de politie ingeschakeld....

 • Plaatje Brons : over glimmende schatten in mistige moerassen
  Brons : over glimmende schatten in mistige moerassen

  Dielemans, L.
  J-boek

  Dit boek gaat over brons. Het allereerste metaal dat door mensen werd ontdekt en gebruikt. Je gaat met archeologen mee op onderzoek en ontdekt interessante weetjes, verhalen en geheimen over de bronstijd.

 • Plaatje Buiten is het oorlog : Anne Frank en haar wereld
  Buiten is het oorlog : Anne Frank en haar wereld

  Molen, Janny van der
  J-boek

  Dit verhaal neemt je mee in het leven van Anne Frank. Het verhaal wordt verteld rond tien thema’s: lachen, familie, oorlog, school, angst, schrijven, moed houden, verliefd zijn, verraad en dood. Voor kinderen die het dagboek 'Het Achterhuis' nog te moeilijk vinden. Ook als luisterboek verkrijgbaar.

 • Plaatje Clara
  Clara

  Feller, Pieter
  B-boek

  Clara woont in Amsterdam in 1911. Zij heeft een grote droom, ze wil verder leren en ontdekkingsreiziger worden. Maar dan gebeurt er iets naars, haar vader wordt ernstig ziek.

 • Plaatje De bende van Lijp Kot
  De bende van Lijp Kot

  Bos, Wim
  B-boek

  Amsterdam, 18e eeuw... Pontus woont in een weeshuis en heeft een een baantje als bezorger op de vismarkt. Op een dag wordt hij beschuldigd van moord. Hij vlucht en komt terecht bij de bende van Lijp Kot. Komt het nog goed met Pontus?

 • Plaatje De diamant van Banjarmasin
  De diamant van Banjarmasin

  Dam, Arend van
  J-boek

  In het kinderboekenweekgeschenk 2020 lees je verhalen over de Nederlandse geschiedenis. Over helden, gelukszoekers en inwoners van lang geleden.

 • Plaatje De duik
  De duik

  Kuyper, Sjoerd
  B-boek

  In Willemstad in Curaçao is een oude brug met een geheim: de Pontjesbrug. Wie onder de brug door zwemt belandt in het verleden. Roly weet het geheim van zijn vader, maar mag er niemand iets over vertellen. Als zijn vader na een duik niet meer terugkomt besluit Roly zijn geheim te delen met zijn vriendinnetje...

 • Plaatje De Grieken
  De Grieken

  Boshouwers, Suzan
  AJ-boek

  Tweeduizend jaar geleden moesten Griekse kinderen ook al leren lezen, schrijven en rekenen. Ze kregen sterrenkunde, muziekles en moesten hun lichaam trainen. Prentenboek met informatie over de oude Grieken, met een spel en miniquiz.

 • Plaatje De jongen die in de muur verdween
  De jongen die in de muur verdween

  Rood, Lydia
  B-boek

  Dirk wil later ook chirurgijn worden. Hij gaat stiekem naar een anatomische les van zijn vader, chirurgijn Tulp. Dan ontdekt hij dat Rembrandt van Rijn van deze les een schilderij heeft gemaakt. Dirk moet zichzelf van het groepsportret zien te krijgen. Zal hem dat lukken?

 • Plaatje De jongen met de vulpen
  De jongen met de vulpen

  Mahieu, Ineke
  B-boek

  Pijke wil graag doorleren. Maar als zijn moeder overlijdt, moet hij van zijn stiefvader in Den Haag gaan werken. Door de nieuwe Kinderwet van 1874 mag dat niet meer. Hoe moet hij nu overleven?

 • Plaatje De Kinderboekenweek
  De Kinderboekenweek

  Ridder, Isabelle de
  AJ-boek

  Wat is de Kinderboekenweek? Waar wordt het gevierd? Wie maken kinderboeken?

 • Plaatje De reis van Syntax Bosselman : verhalen over de slavernij
  De reis van Syntax Bosselman : verhalen over de slavernij

  Dam, Arend van
  J-boek

  Nederland gebruikte slavernij om rijk te worden. Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen en Johan Maurits van Nassau vertellen hun verhaal, maar ook Syntax Bosselman verhaalt over zijn leven als slaaf op een plantage in Suriname. In 1883 kwam hij naar de Wereldtentoonstelling in Amsterdam, maar niet...

 • Plaatje De schelmenstreken van Reinaert de Vos
  De schelmenstreken van Reinaert de Vos

  Meinderts, Koos
  J-boek

  In dit boek worden de oude verhalen 'Van den Vos Reynaerde' opnieuw verteld. Spannende en grappige verhalen over de slechterik Reinaart de Vos. Elk verhaal is geïllustreerd door een bekende illustrator.

 • Plaatje De slavenring
  De slavenring

  Vlugt, Simone van der
  C-boek / AVI: P

  Spannend historisch verhaal, dat speelt in de Romeinse tijd. De Germaanse Folkrad wordt door Romeinen gevangen genomen en belandt als slaaf in Pompeji, net voor de grote vulkaanuitbarsting van de Vesuvius.

 • Plaatje De steen en de tijd : een reis van 150.000 jaar geleden tot nu
  De steen en de tijd : een reis van 150.000 jaar geleden tot nu

  Visser, Rian
  AK-boek

  Een grote steen maakt over het ijs een reis over de aarde. Als het ijs is gesmolten, blijft de steen achter. Er verandert veel rond de steen door de eeuwen heen. Alleen de steen blijft hetzelfde.

 • Plaatje De val van de Vredeborch
  De val van de Vredeborch

  Beckman, Thea
  C-boek / AVI: P

  Tijdens de Spaanse overheersing in de 16e eeuw proberen de burgers van Utrecht Alva en zijn soldaten te verdrijven. Eén van hun leiders is Jan Jacobs van Leemputte.

 • Plaatje De vloek van het zwarte water
  De vloek van het zwarte water

  Kuyper, Hans
  B-boek

  Stel je voor, je loopt door een museum en ineens hoor je een stem... Het overkomt Justin als hij met zijn klas op schoolreisje is. De tijd lijkt stil te staan... Aak, een jongen uit de ijzertijd vertelt zijn verhaal aan Justin.

 • Plaatje De vlucht van Omid
  De vlucht van Omid

  Geel, Lysette van
  B-boek

  Het waargebeurde verhaal van Omid. Omid heeft een leverziekte, waarvoor hij in Iran niet goed behandeld kan worden. Met zijn zussen en moeder gaat hij op reis naar Nederland. Zijn vader blijft achter.

 • Plaatje De zee kwam door de brievenbus
  De zee kwam door de brievenbus

  Noort, Selma
  B-boek

  Zeeland, 1953. Er raast een flinke storm... De dijk breekt. Het water komt het huis van Liesje binnen en komt hoger en hoger. De hele familie vlucht naar de zolder. Ze zijn bang. Wat moeten ze doen?

 • Plaatje Een aap op de wc : een dierentuin in oorlogstijd
  Een aap op de wc : een dierentuin in oorlogstijd

  Akveld, Joukje
  J-boek

  Alle dieren van de dierentuin, waaronder chimpansee Phientje en neushoorn Kali, gaan verhuizen. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en wordt Rotterdam gebombardeerd.

 • Plaatje Elegast
  Elegast

  Kruijssen, Agave
  B-boek

  Bewerking van het beroemde Middeleeuwse verhaal van Keizer Karel en de door hem verstoten ridder Elegast. Met zwart-witte illustraties.

 • Plaatje Haaieneiland
  Haaieneiland

  Ruggenberg, Rob
  C-boek

  Eén van de schepen op ontdekkingsreis in de Stille Zuidzee, loopt op een klif en vergaat. Matroos Roemer grijpt zijn kans en blijft met vier anderen achter op een klein koraaleiland. Hij raakt bevriend met een meisje en ontdekt dat het er levensgevaarlijk is.

 • Plaatje Held op sokken
  Held op sokken

  Westera, Bette
  AK-boek

  Lang geleden, in de middeleeuwen, hadden alle ridders baarden. Behalve ridder Roderik, en die telde dan ook niet mee. Maar laat hij nu net iets kunnen waarmee hij alle andere ridders aftroeft: hij maakt de lekkerste drakengehaktballen! Met tekst op rijm.

 • Plaatje Het boek van alle dingen
  Het boek van alle dingen

  Kuijer, Guus
  B-boek / AVI: E5

  De 9-jarige Thomas en zijn moeder worden gestraft in naam van God en soms geslagen door zijn vader, die erg gelovig is. Thomas gelooft op zijn eigen manier en houdt hele gesprekken met Jezus. Gelukkig krijgen ze hulp.

 • Plaatje Het dagboek van Nurdius Maximus in de Lage Landen
  Het dagboek van Nurdius Maximus in de Lage Landen

  Collins, Tim
  B-boek

  Nurdius (13) wil graag een beroemde held worden. Die kans krijgt hij, als zijn vader naar de Lage Landen vertrekt. Zijn vriend Linos en hij worden gevangen genomen door de barbaren. Gisila, een barbaars meisje redt hen. Nurdius staat voor een dilemma...

 • Plaatje Het grote Rembrandt voorleesboek : 24 verhalen over de meesterwerken van Rembrandt in het Rijksmuseum
  Het grote Rembrandt voorleesboek : 24 verhalen over de meesterwerken van Rembrandt in het Rijksmuseum

  J-boek
  De beroemde schilder Rembrandt geeft ons met zijn schilderijen een kijkje in het Amsterdam van de 17e eeuw. In dit boek zie je 24 schilderijen waarbij bekende kinderboekenschrijvers hun verhaal vertellen.

 • Plaatje Het hele soepzootje : het ontstaan van het heelal, de aarde, de mensen en de rest
  Het hele soepzootje : het ontstaan van het heelal, de aarde, de mensen en de rest

  Bal, Floor
  AJ-boek

  Dit verhaal is een reis door de tijd en vertelt de geschiedenis van onze aarde

 • Plaatje Het land van de farao
  Het land van de farao's! : verhalen over het oude Egypte

  Dam, Arend van
  J-boek

  Rust er echt een vloek op het openen van de graftombe van een farao? Tien spannende verhalen die zich afspelen in het oude Egypte.

 • Plaatje Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino
  Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino's

  Van Genechten, Guido
  AK-boek

  Een kip is toch geen dino? Of toch wel? Kom maar op met het bewijsmateriaal.

 • Plaatje Het Pungelhuis
  Het Pungelhuis

  Huizing, Annet
  B-boek

  Pas na het overlijden van opa hoort Ole (13) over zijn bestaan. Volgens zijn vader was het een vreselijke man. Waarom?

 • Plaatje Hoe fel de zon ook scheen : verhalen over de Tweede Wereldoorlog
  Hoe fel de zon ook scheen : verhalen over de Tweede Wereldoorlog

  Dam, Arend van
  J-boek

  Verhalen over bekende en minder bekende Nederlanders die vijf jaar lang de Duitse bezetting meemaakten. Een periode in de Nederlandse geschiedenis die nooit vergeten mag worden.

 • Plaatje Hoe overleef ik het jaar 2000?
  Hoe overleef ik het jaar 2000?

  Oomen, Francine
  B-boek

  Rosa viert oud en nieuw bij Jonas, die op een boerderij in Limburg woont. Jonas' vader is al maanden bezig de overgang naar het nieuwe millenium voor te bereiden. Als even na twaalven inderdaad de elektriciteit uitvalt, slaat de schrik toe.

 • Plaatje Iemand in het bijzonder : verhalen over markante vrouwen
  Iemand in het bijzonder : verhalen over markante vrouwen

  Dam, Arend van
  J-boek

  In de Nederlandse geschiedenis waren veel bijzondere vrouwen. Je leest er over in dit boek.

 • Plaatje Josephina : een naam als een piano
  Josephina : een naam als een piano

  Robben, Jaap
  A-boek

  Een verhaal over oma Josephina. Oma was niet altijd oma, ze was een mama, een mevrouw, een meisje, een kindje, een baby. Maar nu vergeet oma steeds meer.

 • Plaatje Kasteel in zicht! : op avontuur in kastelen van Nederland en Vlaanderen
  Kasteel in zicht! : op avontuur in kastelen van Nederland en Vlaanderen

  Schuurman, Ida
  J-boek

  Hoge torens, donkere trappen en enorme zalen. Een kasteel heeft vaak iets sprookjesachtigs en ook iets geheimzinnigs. Bij ieder kasteel hoort ook een lange geschiedenis. Je leest er alles over in dit boek.

 • Plaatje Kinderboekenweek
  Kinderboekenweek

  Horen, Lien van
  J-boek

  Alles over de Kinderboekenweek, een feestweek in oktober. De beste en mooiste boeken krijgen prijzen.

 • Plaatje Kinderen met een ster
  Kinderen met een ster

  Letterie, Martine
  AJ-boek

  Rosa, Klaartje en Leo moeten een gele ster dragen op hun kleding, mogen niet meer naar het park en kunnen niet naar school. Verhalen over het leven van kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork terechtkwamen.

 • Plaatje Lang geleden... : de geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen
  Lang geleden... : de geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen

  Dam, Arend van
  AJ-boek

  Vijftig korte verhalen over belangrijke gebeurtenissen en personen uit de Nederlandse geschiedenis.

 • Plaatje Manhatan
  Manhatan

  Ruggenberg, Rob
  C-boek

  In 1642 monstert Peye aan op een schip naar de Nieuwe Wereld. Daar wil hij zijn vader zoeken. Maar het schip vergaat en Peye spoelt aan op een eiland voor de Amerikaanse kust. Daar ontmoet hij een Indiaans meisje en een ontsnapte slaaf.

 • Plaatje Marie Curie
  Marie Curie

  Sánchez Vegara, Isabel
  AJ-boek

  Toen Marie wilde studeren, mocht dat niet omdat ze een vrouw was. Later werd ze beroemd door haar wetenschappelijke ontdekkingen. Prentenboek over het leven en werk van Marie Curie.

 • Plaatje Marijn bij de Lorredraaiers : een gevaarlijke liefde in de slavernij
  Marijn bij de Lorredraaiers : een gevaarlijke liefde in de slavernij

  Diekmann, Miep
  C-boek / AVI: E6

  Marijn is scheepsarts op een slavenschip. De onmenselijke toestanden daar dwingen hem, geheel tegen de mening van zijn tijd (17e eeuw) in, volgens zijn gevoelens te handelen.

 • Plaatje Naar het noorden
  Naar het noorden

  Meinderts, Koos
  B-boek

  Het is oorlog. Hongerwinter ... In de grote steden is nauwelijks nog iets te eten. Jaap, Nel en Kleine Kees vertrekken naar het platteland in het noorden waar nog voldoende voedsel is. Maar waar ook alles anders en vreemd is. Zien ze elkaar en hun ouders ooit weer terug?

 • Plaatje Niemand ziet het
  Niemand ziet het

  Verroen, Dolf
  C-boek

  Victor wil graag naar het gymnasium, maar dat is in 1947 niet zo gewoon. En er is nog iets. Victor houdt van jongens, maar durft daarover met niemand te praten. Totdat een meisje verliefd op hem wordt...

 • Plaatje Nu is later vroeger : een boek over de tijd
  Nu is later vroeger : een boek over de tijd

  Leeuwen, Joke van
  J-boek

  De tijd kun je niet vastpakken, niet ruiken, horen, proeven of zien. Want wat is tijd nu precies? Lees en ontdek in dit boek allerlei interessante en leuke weetjes.

 • Plaatje Offerkind
  Offerkind

  Ruggenberg, Rob
  C-boek

  Vanuit Falwa (de Veluwe, 4000 jaar geleden) vlucht Aïn met haar neef Kraai. Onderweg redden ze een baby die als offerkind was bedoeld. Samen trekken ze verder naar Wasnare aan zee.

 • Plaatje Oorlogswinter
  Oorlogswinter

  Terlouw, Jan
  C-boek

  Michiel maakt de oorlogswinter 1944-1945 mee. Hij raakt betrokken bij het verzet en komt voor gevaarlijke opdrachten te staan. Hij voelt zich daarin heel eenzaam, want hij mag niemand in vertrouwen nemen.

 • Plaatje Op zoek naar Jeroen : Bosch in zijn schilderijen
  Op zoek naar Jeroen : Bosch in zijn schilderijen

  Loon, Paul van
  J-boek

  Paul van Loon belandt via een put in een Andere Werkelijkheid. Het is de wereld van Jeroen Bosch, een schilder van vreemde wezens.

 • Plaatje Paarden, zwaarden en rare baarden : sport bij de Romeinen
  Paarden, zwaarden en rare baarden : sport bij de Romeinen

  Meijer, Fik
  J-boek

  Zo zou een sporttijdschrift in de tijd van de Romeinen er uit kunnen zien. Met interviews met de grootste atleten, het laatste sportnieuws uit Olympia, achtergronden en wedstrijdverslagen over de Olympische Spelen, gladiatorengevechten en wagenrennen.

 • Plaatje Palmen op de Noordpool : het grote verhaal van klimaatverandering
  Palmen op de Noordpool : het grote verhaal van klimaatverandering

  Horst, Marc ter
  J-boek

  Het klimaat verandert voortdurend. Dat was altijd al zo, maar nu gaat het veel sneller. Waarom? En welke dingen hebben daar invloed op?

 • Plaatje Piratenzoon
  Piratenzoon

  Ruggenberg, Rob
  C-boek

  Zain wordt gevangen genomen door Spanjaarden en moet als slaaf gaan werken op een oorlogsschip. Het schip vaart naar Zeeland om te vechten tegen de opstandelingen daar. Een levensgevaarlijke tocht. Kan Zain ontsnappen?

 • Plaatje Tien torens diep : een verhaal over vriendschap
  Tien torens diep : een verhaal over vriendschap

  Vriens, Jacques
  B-boek / AVI: E5

  Stef en Victor willen later in de mijnen gaan werken, ondanks het feit dat Victors vader in de mijn is verongelukt. Ze richten een speciale, geheime club op waar Wietske ook lid van wil worden, maar dat zien de jongens niet zitten.

 • Plaatje Vandaag ben ik ridder!
  Vandaag ben ik ridder!

  Goverde, Thijs
  E-boek / AVI: E3

  Een ridder is dapper. Een prinses is lief. Is dat wel zo?

 • Plaatje Verboden te vliegen
  Verboden te vliegen

  Letterie, Martine
  A-boek

  Fietje en haar familie houden duiven. Fietje praat met ze en weet zeker dat ze haar verstaan. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, lopen de duiven gevaar. De Duitsers nemen alles in beslag. Fietje bedenkt een plan om de duiven te redden.

 • Plaatje Vos Haas : het land van de Nijl
  Vos Haas : het land van de Nijl

  Vanden Heede, Sylvia
  A-boek

  Rob neemt Vos en Haas mee op reis naar Egypte. Rob is de reisgids. Rob vertelt allerlei weetjes over het oude Egypte en die worden door Haas aangevuld met allerlei feiten uit zijn boek. Vos en Haas komen zo van alles te weten over farao's, tempels, piramides en mummies.

 • Plaatje Wat een geschiedenis!
  Wat een geschiedenis!

  Mack
  AJ-boek

  Reis als een tijdreiziger door de geschiedenis van de mensen en de dieren.

 • Plaatje Weg uit de Peel
  Weg uit de Peel

  Vriens, Jacques
  B-boek

  Janneke heeft een hard leven in De Peel. Er is veel armoede onder de veenarbeiders. Ze droomt ervan om verder te leren voor onderwijzeres.

 • Plaatje Winterijs
  Winterijs

  Gestel, Peter van
  B-boek

  Vlak na de Tweede Wereldoorlog raken Thomas en Zwaan, allebei tien jaar, in Amsterdam, bevriend met elkaar.

 • Plaatje Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de ridders
  Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de ridders

  Devos, Sarah
  J-boek

  Hoe werd je ridder en wat deden ze eigenlijk? Professor Breinstein vertelt je, met veel grapjes, alles wat je maar weten wilt over ridders. Met veel, ook ...

 • Plaatje Zwarte sneeuw
  Zwarte sneeuw

  Vlugt, Simone van der
  C-boek

  Het levensverhaal van Emma, in het Limburg van de 19e eeuw. Op 14-jarige leeftijd al moet Emma hard werken in een kolenmijn. Rudolf, zoon van een grootaandeelhouder, trekt zich haar lot aan en helpt haar aan baan als dienstbode bij een rijke familie.