Leeslijst Nederland Leest Junior 2020 : Dwars door de storm

 • Plaatje Alleen Beer mocht mee
  Alleen Beer mocht mee

  Hollander, Vivian den
  B-boek

  Trudi moet tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar familie naar een Japans kamp. Samen met Beer maakt ze vrolijke, maar ook veel verdrietige dingen mee.

 • Plaatje Broergeheim
  Broergeheim

  Wild, Emiel de
  B-boek

  Een verhaal in brieven. Stefan, de broer van Joeri, is verdwenen. Gewoon weg, opeens. Joeri verhuist met zijn ouders, en in het nieuwe huis is zelfs geen kamer voor Stefan. Joeri schrijft Stefan brieven, en doet een schokkende ontdekking.

 • Plaatje De duik
  De duik

  Kuyper, Sjoerd
  B-boek

  In Willemstad in Curaçao is een oude brug met een geheim: de Pontjesbrug. Wie onder de brug door zwemt belandt in het verleden. Roly weet het geheim van zijn vader, maar mag er niemand iets over vertellen. Als zijn vader na een duik niet meer terugkomt besluit Roly zijn geheim te delen met zijn vriendinnetje...

 • Plaatje De jongen achter in de klas
  De jongen achter in de klas

  Raúf, Onjali Q.
  B-boek

  In de klas van Alexa (9) komt een nieuwe jongen. Ahmet, een Syrische vluchteling, die alleen Koerdisch spreekt. Samen met een paar vrienden wil ze hem helpen.

 • Plaatje De oorlog overzee
  De oorlog overzee

  Hoof, Karin van
  J-boek

  Nederland was in de Tweede Wereldoorlog groter dan nu. Ook Suriname, en de Antillen hadden met de oorlog te maken. Alle Duitsers werden daar in kampen gezet. Nederlands-Indië werd bezet door Japan.

 • Plaatje De reis van Syntax Bosselman : verhalen over de slavernij
  De reis van Syntax Bosselman : verhalen over de slavernij

  Dam, Arend van
  J-boek

  Nederland gebruikte slavernij om rijk te worden. Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen en Johan Maurits van Nassau vertellen hun verhaal, maar ook Syntax Bosselman verhaalt over zijn leven als slaaf op een plantage in Suriname. In 1883 kwam hij naar de Wereldtentoonstelling in Amsterdam, maar niet...

 • Plaatje De vlucht van Omid
  De vlucht van Omid

  Geel, Lysette van
  B-boek

  Het waargebeurde verhaal van Omid. Omid heeft een leverziekte, waarvoor hij in Iran niet goed behandeld kan worden. Met zijn zussen en moeder gaat hij op reis naar Nederland. Zijn vader blijft achter.

 • Plaatje De zee kwam door de brievenbus
  De zee kwam door de brievenbus

  Noort, Selma
  B-boek

  Zeeland, 1953. Er raast een flinke storm... De dijk breekt. Het water komt het huis van Liesje binnen en komt hoger en hoger. De hele familie vlucht naar de zolder. Ze zijn bang. Wat moeten ze doen?

 • Plaatje Dromen van succes : van kind tot sportheld
  Dromen van succes : van kind tot sportheld

  Barend, Barbara
  J-boek

  Dirk Kuijt was als kleine Dicky al bezeten van voetbal. Dafne Schippers ontdekte toevallig dat ze goed was in atletiek. Lieke Martens vertelt over haar teamgenootjes. 25 topsporters vertellen hoe ze uitgroeiden tot echte beroemdheden.

 • Plaatje Dromen van vrijheid
  Dromen van vrijheid

  Duin, Lieke van
  B-boek

  Marja woont met haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië (het huidige Indonesië). De Japanners worden de baas. Haar vader moet naar een kamp, de rest van de familie naar een ander kamp. Marja blijft hopen op de hereniging met haar vader.

 • Plaatje Dubbel vermist
  Dubbel vermist

  Jonge, Tanja de
  C-boek

  Mitchell vindt in hun nieuwe huis een koekblik dat verstopt was, met een geboortekaartje er in en een tekening. Samen met zijn vriend Brent gaat hij op zoek naar Chris Peeters en zijn zus Laura. Maar als Chris niet gevonden wil worden, komt Mitchell in een gevaarlijke situatie terecht.

 • Plaatje Dwars door de storm
  Dwars door de storm

  Letterie, Martine
  B-boek

  De Groningse Tjakkie en de Molukse Jacob hebben allebei een droom. Een droom die lijnrecht tegen die van hun ouders ingaat. Zullen hun dromen werkelijkheid worden? Een verhaal uit begin jaren ’50.

 • Plaatje Eenzaam in de oorlog
  Eenzaam in de oorlog

  Letterie, Martine
  J-boek

  Eddy van Thijn heeft een longontsteking die maar niet wil genezen. Toch moet hij met zijn moeder naar kamp Westerbork.

 • Plaatje Familiegeheim
  Familiegeheim

  Cazemier, Caja
  B-boek

  Eva's opa wordt begraven. Maar waarom mag er niemand bij de begrafenis zijn? En wie is die geheimzinnige vrouw bij het graf?

 • Plaatje Gevlucht! : voor oorlog, honger en geweld
  Gevlucht! : voor oorlog, honger en geweld

  Brundle, Harriet
  J-boek

  Waarom vluchten mensen, hoe doen ze dat en waar komen ze terecht? En hoe kijken andere mensen hier tegenaan?

 • Plaatje Het Pungelhuis
  Het Pungelhuis

  Huizing, Annet
  B-boek

  Pas na het overlijden van opa hoort Ole (13) over zijn bestaan. Volgens zijn vader was het een vreselijke man. Waarom?

 • Plaatje Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle
  Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle

  Geest, Simon van der
  B-boek

  Eva heeft een andere huidskleur dan haar moeder. Ze kent haar vader niet en haar moeder wil niets over hem vertellen. Als Eva een werkstuk moet maken kiest ze 'biologische vaders' als onderwerp. Door het werkstuk gaat ze op zoek naar haar vader in Suriname. Zal ze hem vinden?

 • Plaatje Ik zal je bewaren
  Ik zal je bewaren

  Verstegen, Jeska
  B-boek

  De oma van Jeska noemt haar per ongeluk Hesje? Wie is die Hesje? Waarom wil haar moeder er niets over zeggen en zwijgt ze over bijna alles van vroeger? Houdt ze dingen geheim? Heeft het met de Tweede Wereldoorlog te maken?

 • Plaatje Indonesië
  Indonesië

  Brink, Annemarie van den
  J-boek

  Indonesië ligt in het zuidoosten van Azië, tussen de Indische Oceaan en de Grote Oceaan.Indonesië is verdeeld in meer dan 17 duizend grote en kleine eilanden. Lees in dit boekje meer over dit land.

 • Plaatje Indonesië
  Indonesië

  Burton, Tristan
  J-boek

  Kennismaking met Indonesië rond hoofdthema's, waarbij economische aspecten een grote rol spelen. Met vele kleurenfoto's, grafieken en kaarten.

 • Plaatje Indonesië
  Indonesië

  Rossi, Saskia
  J-boek

  Beknopte informatie over Indonesië; over de geschiedenis, het landschap, klimaat, sociale en politieke problemen, bevolking, cultuur en godsdienst.

 • Plaatje Justins rivaal
  Justins rivaal

  Rood, Lydia
  B-boek

  Justin woont regelmatig bij een pleegopa en -oma als zijn Rwandese moeder het moeilijk heeft. Zelf is hij te dik. Dan komt de grootste pestkop van de klas ook bij zijn pleeggezin wonen...

 • Plaatje Mijn opa de trekvogel
  Mijn opa de trekvogel

  Ruben, Liesbeth
  J-boek

  Adam is geboren in Amsterdam. Hij heeft een Marokkaanse opa. Deze opa reist met hem langs alle plekken in Marokko waar hij herinneringen aan heeft: de stad Fès, het bergdorp waar hij geboren is, de medina en de woestijn.

 • Plaatje Moeder nummer nul
  Moeder nummer nul

  Hof, Marjolijn
  B-boek

  Fejzo is geadopteerd. Zijn biologische moeder komt uit Bosnië. Fejzo heeft veel vragen over haar. Er is maar één manier om al die vragen te beantwoorden: Hij gaat naar haar op zoek.

 • Plaatje Nederlands-Indië
  Nederlands-Indië

  Hoof, Karin van
  J-boek

  Het tropische eilandenrijk Indonesië hoorde tot 1949 bij Nederland. Nederlanders kwamen al rond 1600 naar deze eilanden voor de handel. In dit boekje lees je over de geschiedenis van Nederlands-Indië.

 • Plaatje Nooit meer thuis
  Nooit meer thuis

  Letterie, Martine
  C-boek

  Lily moet met haar familie naar Nederland emigreren. Ze zijn niet langer welkom in Indië, of Indonesië zoals het nu heet. Nederland is koud en vreemd. En wie is toch die witte man die ze steeds in haar dromen ziet?

 • Plaatje Oorlog zonder vader
  Oorlog zonder vader

  Letterie, Martine
  B-boek

  Franks vader wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog gearresteerd. Als ze na een tijdje niets meer van zijn vader horen, duurt het lang voordat ze erachter komen wat er is gebeurd. Voor Frank is het niet gemakkelijk om voor zijn moeder, zus en broertje te zorgen!

 • Plaatje Samen op de vlucht
  Samen op de vlucht

  Van Sever, Nadja
  B-boek

  Ahmed en Fahraz vluchten beiden uit Afghanistan, het land van de Taliban. Hun vlucht is niet gemakkelijk en ze moeten oppassen voor allerlei gevaren.

 • Plaatje Spijkerzwijgen
  Spijkerzwijgen

  Geest, Simon van der
  B-boek

  Vonkie logeert bij haar opa op de boerderij. Hij vertelt over zijn broers en wat ze vroeger allemaal uithaalden. Maar waarom vertelt hij niet alles? En waarom mag ze niet bij de oude molen in de buurt komen?

 • Plaatje Spoorloos op de Droomplaneet
  Spoorloos op de Droomplaneet

  Velden, Myron van der
  B-boek

  Minnie (12) vindt zichzelf doodgewoon. Alleen haar dromen blijken bijzonder. Meester William neemt een speciale droomtest af. Minnie wordt op missie gestuurd naar de Droomplaneet om twee kinderen te redden.

 • Plaatje Vluchtelingen
  Vluchtelingen

  Crusio, Lonneke
  J-boek

  Mensen vluchten uit hun land vanwege oorlog, of andere gevaren. Soms met hun familie, soms blijft een deel van de familie achter. Lees er over in dit boekje.

 • Plaatje Vluchtelingen
  Vluchtelingen

  Roberts, Ceri
  J-boek

  Hoe ziet het leven van een asielzoeker eruit? Wat is een verblijfsvergunning? Dit boek geeft je antwoord op allerlei vragen over vluchtelingen en asielzoekers.

 • Plaatje Werken voor de vijand
  Werken voor de vijand

  Dam, Arend van
  B-boek

  Jori vertelt over zijn opa die als dwangarbeider in Duitsland verschrikkelijke dingen heeft beleefd. Opa praat liever niet meer over die oorlog.

 • Plaatje Wij blijven bij elkaar
  Wij blijven bij elkaar

  Letterie, Martine
  C-boek

  Het bijzondere verhaal van de joodse familie Birnbaum.

 • Plaatje Zwarte sneeuw
  Zwarte sneeuw

  Vlugt, Simone van der
  C-boek

  Het levensverhaal van Emma, in het Limburg van de 19e eeuw. Op 14-jarige leeftijd al moet Emma hard werken in een kolenmijn. Rudolf, zoon van een grootaandeelhouder, trekt zich haar lot aan en helpt haar aan baan als dienstbode bij een rijke familie.