Leeslijst Nieuwsbegrip: Tweede Kamerverkiezingen

  • Plaatje Bedrieger op Drakeneiland
    Bedrieger op Drakeneiland

    Rood, Lydia
    B-boek

    Omdat voorzitter Wendel niet wil vertellen waarom hij op Drakeneiland zit, kiezen de kinderen een nieuwe voorzitter. Al snel draait het op Drakeneiland om geld en edelstenen. (Op Drakeneiland wonen alleen kinderen. Er gebeurt van alles en kinderen moeten steeds samen weer een oplossing bedenken voor...

  • Plaatje De club van lelijke kinderen
    De club van lelijke kinderen

    Meinderts, Koos
    B-boek

    Dictator generaal Isimo wil van zijn land een mooi, schoon land maken. Daarom worden alle lelijke kinderen opgepakt en in een kamp gestopt. Twee lelijke kinderen weten te ontsnappen en willen de anderen bevrijden.

  • Plaatje De eilandenruzie
    De eilandenruzie

    Douglas, Jozua
    B-boek

    De presidenten van Costa Banana en Costa Kanaria hebben al jarenlang ruzie over een paar onbewoonde eilandjes. Zullen de presidenten ooit vrienden worden?

  • Plaatje De gruwelijke generaal
    De gruwelijke generaal

    Douglas, Jozua
    B-boek

    De vader van Rosa en Fico is president van Costa Banana. Hij is er helemaal alleen de baas. Hij woont met zijn gezin in een groot paleis. Hij bedenkt de gekste dingen en wetten en iedereen moet die dan uitvoeren. Lees ook de andere delen uit de serie Costa Banana.

  • Plaatje De kleur van bloed
    De kleur van bloed

    Molemaker, Rom
    C-boek

    De vader van Michiel is prominent lid van de PNB, de partij voor Nationaal Belang. Ongewild raakt Michiel in de problemen.

  • Plaatje De kloof
    De kloof

    Terlouw, Jan
    C-boek

    Het land van berg en Dal is door een diepe kloof in tweeën gesplitst. Ginder, de hoofdpersoon, wil erachter komen waarom er nog steeds geen brug is. Hij stuit daarbij op geheimen.

  • Plaatje Democratie
    Democratie

    Coffeng, Liesbeth
    J-boek

    Nederland is een democratie. Je bent vrij om te denken en te zeggen wat je vindt. Je mag kritiek hebben op de regering. Lees er meer over in dit boekje.

  • Plaatje Dr. Proktor redt de wereld (misschien)
    Dr. Proktor redt de wereld (misschien)

    Nesbø, Jo
    B-boek

    De maanmonsters plegen een coupe in Noorwegen en willen zo de rest van de wereld te veroveren. Dr. Proktor, Lise en Bulle richten een verzetsgroep op om de wereld te redden.

  • Plaatje Drakeneiland in nood
    Drakeneiland in nood

    Rood, Lydia
    B-boek

    Stijn ontdekt waarom de voedselvoorraden op Drakeneiland opeens snel opraken. De oplossing verdeelt de kinderen in twee kampen. Lukt het ze om de hongersnood te stoppen? (Op Drakeneiland wonen alleen kinderen. Er gebeurt van alles en kinderen moeten steeds samen weer een oplossing bedenken voor de problemen.)

  • Plaatje Drakeneiland in opstand
    Drakeneiland in opstand

    Rood, Lydia
    B-boek

    De kinderen op Drakeneiland moeten weer naar huis. Maar zij willen juist op Drakeneiland blijven en komen in opstand. Het bevalt ze wel zonder volwassenen. (Op Drakeneiland wonen alleen kinderen. Er gebeurt van alles en kinderen moeten steeds samen weer een oplossing bedenken voor de problemen.)

  • Plaatje Drenkeling op Drakeneiland
    Drenkeling op Drakeneiland

    Rood, Lydia
    B-boek

    Op het Drakeneiland is een drenkeling aangespoeld. Deze volwassen man zet het leven van de kinderen van het eiland volledig op z'n kop. (Op Drakeneiland wonen alleen kinderen. Er gebeurt van alles en kinderen moeten steeds samen weer een oplossing bedenken voor de problemen.)

  • Plaatje Fedde en Naomi leven vrij en blij
    Fedde en Naomi leven vrij en blij

    Oldersma, Folkert
    A-boek

    Verhalenbundel over Fedde en Naomi die ontdekken wat vrijheid betekent.

  • Plaatje Groep acht aan de macht
    Groep acht aan de macht

    Vriens, Jacques
    B-boek

    Groep acht van meester Mario is erg onrustig. De meester probeert dat te veranderen door met hen het democratiespel te spelen. Maar helpt dat wel?

  • Plaatje Grote gedachten : verhalen over filosofie
    Grote gedachten : verhalen over filosofie

    Molen, Janny van der
    J-boek

    Meneer Swart geeft filosofieles op een middelbare school. Hij laat de leerlingen kennis maken met de ideeën van veertien bekende filosofen. En leert ze nadenken over zichzelf en de wereld waarin ze leven.

  • Plaatje Het piranha-complot
    Het piranha-complot

    Douglas, Jozua
    B-boek

    Pablo Fernando is afgezet als president. Hij vlucht met zijn gezin naar Costa Kanaria. De president daar is Angelino(12) en hij benoemt Rosa en Fico tot adviseurs. Rosa ontdekt een complot.

  • Plaatje Ik doe mee
    Ik doe mee

    Berg, Charlotte van den
    J-boek

    Boris vertelt over de inrichting van onze democratie met zijn wetten, rechten en ook plichten. Als je wilt deelnemen aan de samenleving zijn sociale vaardigheden van groot belang.

  • Plaatje Koning van Katoren
    Koning van Katoren

    Terlouw, Jan
    C-boek

    Stach moet zeven moeilijke opdrachten volbrengen, waarbij hij al zijn moed en slimheid nodig heeft. Hierdoor beleeft hij fantastische avonturen en leert hij dat alles wat onrechtvaardig is kan worden bestreden.

  • Plaatje Lek
    Lek

    Brauw, Jacobine de
    C-boek

    De vader van de 16-jarige Willem is verongelukt, maar Willem denkt dat hij is vermoord. Samen met een journalist, een collega van zijn vader, gaat Willlem op zoek naar de feiten. Speelden politici een smerig spelletje om een besluit voor de bouw van kerncentrales erdoor te krijgen?

  • Plaatje Piraten, dieren, bejaarden : alles over de politiek, verkiezingen en democratie
    Piraten, dieren, bejaarden : alles over de politiek, verkiezingen en democratie

    Gesthuizen, Sharon
    J-boek

    Wie bepalen alle regels en wetten in Nederland? Waarom hebben dieren en piraten hun eigen politieke partij? Mag je voor alles demonstreren? Na het lezen van dit boek weet jij waarschijnlijk méér over de democratie en hoe de politiek werkt dan je ouders!

  • Plaatje Politiek, wat is dat?
    Politiek, wat is dat?

    Neutkens, Susanne
    J-boek

    Politiek gaat over regels maken en voorzieningen organiseren. Ook als jongere kun je inspraak hebben. Hoe werkt dit?

  • Plaatje Stem voor mij!
    Stem voor mij!

    Vandenbroucke, Pieter
    AJ-boek

    Op de boerderij worden verkiezingen gehouden. Paard is oud, en vindt dat een ander de boerderij moet leiden. Kip krijgt de meeste stemmen, maar niet genoeg. Ze moet samenwerken met Hond. Als dat maar goed gaat...

  • Plaatje Stemrecht
    Stemrecht

    Vègh, Gerda
    J-boek

    In Nederland heb je als je achttien jaar of ouder bent stemrecht. Dat betekent dat je mag stemmen over zaken die gebeuren in je woonplaats, Nederland of Europa. Lees er meer over in dit boekje.

  • Plaatje Strijd om Drakeneiland
    Strijd om Drakeneiland

    Rood, Lydia
    B-boek / AVI: M6

    Mo begrijpt er niets van. Hoe kan een groepje nieuwe kinderen zomaar de macht overnemen zonder zich aan de wetten te houden? Hij bedenkt een plan om het eiland terug te veroveren! (Op Drakeneiland wonen alleen kinderen. Er gebeurt van alles en kinderen moeten steeds samen weer een oplossing bedenken...

  • Plaatje Verkiezingen
    Verkiezingen

    Zijl, Moniek van
    J-boek

    Tijdens de verkiezingen doen politieke partijen hun best zoveel mogelijk stemmen te winnen. Waar kunnen mensen voor kiezen? En hoe gaat het dan? Lees er over in dit boekje.

  • Plaatje Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen : voor iedereen die meer over politiek wil weten
    Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen : voor iedereen die meer over politiek wil weten

    Hoogendoorn, Titia
    DJ-boek

    Wat weet jij eigenlijk van politiek en waarom is het belangrijk om te gaan stemmen? En waarom stem je op een bepaalde partij of persoon? Ontdek het in dit boek.

  • Plaatje Wat is een democratie?
    Wat is een democratie?

    Hardyman, Robyn
    J-boek

    We leven in Nederland in een democratie. Maar wat is dat precies? Waar was de eerste democratie? En hoe ziet de toekomst eruit voor de democartie? Je leest erover in dit boek.

  • Plaatje Wat is vrijheid?
    Wat is vrijheid?

    Brenifier, Oscar
    J-boek

    Wat is vrijheid? Kun je alles doen wat je wilt? Zijn alleen volwassenen vrij? Dit boek helpt je nadenken over vrijheid.