Leeslijst Nieuwsbegrip: Meer gesnoept in coronatijd

 • Plaatje
  'Het smulparadijs'

  Beyers, Annick
  E-boek / AVI: M4

  Lise, Hannah en Dotje zeuren altijd over hun eten. Mama wil dat ze gezond eten. Ze neemt de zusjes mee naar Het Smulparadijs.

 • Plaatje Chocola
  Chocola

  Thewissen, Meis
  AJ-boek / AVI: M5

  Er zijn verschillende soorten chocola. Puur, melk en wit. De chocola wordt gemaakt van cacaobonen. Ze groeien alleen in warme landen waar genoeg zon en regen is. Van de pitten van de cacaobonen wordt dan chocola gemaakt. Leer er over in dit boek.

 • Plaatje Chocolade
  Chocolade

  Woolf, Alex
  J-boek

  Heb je je wel eens afgevraagd waar chocolade vandaan komt en hoe lang we het al kennen? Lees in dit boek allerlei weetjes en feiten over de geschiedenis en de productie van chocolade.

 • Plaatje De betoverende mix van Bakkerij Bliss
  De betoverende mix van Bakkerij Bliss

  Littlewood, Kathryn
  B-boek

  Het is Roos, haar familie en Devin bijna gelukt om de snode plannen van graaf Caruso tegen te houden. Bijna, want hij heeft wel tante Lily ontvoerd! Maar dat is nog niet alles: in het kasteel van de graaf in Italië bevindt zich ook de San Caruso-bron: wie ervan drinkt, raakt verslaafd aan snoep...

 • Plaatje De Choco Cup
  De Choco Cup

  Stilton, Thea
  B-boek

  Antonio, een oude vriend van Paulina, nodigt de Thea Sisters uit voor een bezoek aan Choco Loco, een chocoladefabriek in Ecuador. Wie saboteert Choco Loco, zodat ze de Choco Cup niet kunnen winnen? De Thea Sisters gaan op onderzoek uit...

 • Plaatje De dropfabriek
  De dropfabriek

  Graaff, Wendy de
  J-boek

  Over drop: de herkomst, de ingrediënten, de verschillende soorten en hoe deze worden gemaakt. Met kleurenfoto's.

 • Plaatje De familie Boef en het lollycomplot
  De familie Boef en het lollycomplot

  Sparring, Anders
  A-boek

  Tuur is bijna jarig. Een cadeautje kopen dat doet de familie Boef liever niet. Zij stelen liever een cadeautje. Maar dat gaat niet altijd zo makkelijk als gedacht.

 • Plaatje De geheimen van Winterhuis Hotel
  De geheimen van Winterhuis Hotel

  Guterson, Ben
  B-boek

  Elizabeth keert terug naar Winterhuis Hotel, het hotel van haar grootvader. Het is er fantastisch met een snoepkeuken, bioscoop, skibaan en een bibliotheek met duizenden boeken. Dan wordt er ingebroken in de keuken. Is Elizabeth in gevaar?

 • Plaatje De gezondste opa van Europa
  De gezondste opa van Europa

  Sassen, Erna
  B-boek

  Oppasopa John verwent zijn varken met allerlei lekkers. En zelf snoept hij ook lekker mee. Het varken en opa John worden steeds dikker. Maaike bedenkt een plan om opa duidelijk te maken dat hij gezonder moet gaan leven.

 • Plaatje De Snoepfabriek moet sluiten
  De Snoepfabriek moet sluiten

  Bosman, Brigitte
  B-boek / AVI: E6

  De Snoepfabriek in Snekkerdam moet sluiten. Om een stokje voor de sluiting te steken, gaan opa en Wieber op onderzoek uit. Want stel je voor dat er geen dropjes, toffees of lolly's meer te krijgen zijn.

 • Plaatje De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen
  De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen

  Griffiths, Andy
  B-boek

  Andy en Terry wonen in een enorme boomhut. Er is een zwembad met reuzenhaaien, een geheim laboratorium, een limonadefontein en een snoepjesmachine die je overal volgt en snoepjes in je mond schiet als je trekt hebt... Andy en Terry hebben voor werken geen tijd, maar meneer Grootneus verwacht een nieuw...

 • Plaatje De waanzinnige boomhut van 39 verdiepingen
  De waanzinnige boomhut van 39 verdiepingen

  Griffiths, Andy
  B-boek

  Andy en Terry wonen in een enorme boomhut. Deze telt inmiddels 39 verdiepingen, waaronder een waterval van chocola. Andy en Terry beleven er de gekste avonturen. Voor hun werk, het schrijven van boeken, hebben ze geen tijd. Maar gelukkig hebben ze nu een machine die boeken kan schrijven...

 • Plaatje DIY met BiBi
  DIY met BiBi

  Bibi
  J-boek

  Marshmallow lolly's, eetbaar glas, glitterslijm... Youtuber Bibi laat je stap-voor-stap zien hoe je haar allerleukste DIY-ideeën kunt namaken.

 • Plaatje Een spoor van snoep
  Een spoor van snoep

  Lieshout, Esther van
  E-boek / AVI: M4

  Kit, Pom en Bors zijn schatzoekers. Ze volgen het spoor van snoep. Vinden ze de schat in het oude huis?

 • Plaatje Floor, goed geregeld!
  Floor, goed geregeld!

  Hoffman, Marjon
  A-boek / AVI: E5

  Floor heeft zo haar eigen ideeën over alles en iedereen. Daarom heeft ze weer 14 nieuwe regels verzonnen. Bij iedere regel vertelt ze een kort verhaal. Eén van de regels in dit boek is: 'Als je een kind bent, mag je nooit een snoepzak vragen voor je verjaardag.'

 • Plaatje Ga de uitdaging aan! : ontdek waarom gezond leven belangrijk is
  Ga de uitdaging aan! : ontdek waarom gezond leven belangrijk is

  Rijnders, Rebecca
  J-boek

  Drie kinderen moeten tijdens de vakantie voor zichzelf zorgen. Ze leven op pizza's en pannenkoeken, en spelen de hele dag de games. Maar als ze uitgespeeld zijn, willen ze weer gewoon eten. Ze gaan naar buiten, eten weer fruit en groente. En voelen zich veel fitter en prettiger.

 • Plaatje Hans & Grietje
  Hans & Grietje

  E-boek / AVI: E3
  Hans en Grietje zijn arm. Pap en Stiefmam hebben geen geld meer. Ze sturen Hans en Grietje naar het bos. De kinderen vinden een huis van koek. Daar woont een heks...

 • Plaatje Heerlijk Haags : of de geschiedenis van het Haagsche Hopje
  Heerlijk Haags : of de geschiedenis van het Haagsche Hopje

  Waarsenburg, Timo
  J-boek

  Hendrik Hop (1723-1808), een verwaand diplomaat, was een verslaafde koffiedrinker. Als hij koffie zet met veel room en suiker, en in slaap valt, stolt de drab. Deze smaakt naar karamel, de bakker hakt het in blokjes: Het Haagse Hopje!

 • Plaatje Het geheim van de gifmengers
  Het geheim van de gifmengers

  Kuyper, Hans
  A-boek

  Na zijn eerste slok chocoladedrank is Hendrik verslaafd. Wat een heerlijke drank. Stiekem gaat hij op zoek naar het geheim van de chocolademaker.

 • Plaatje Het geheim van de snoepfabriek
  Het geheim van de snoepfabriek

  Noort, Selma
  A-boek

  Meda's ouders willen een oude snoepfabriek weer opstarten. Meda en Jan gaan op zoek naar een geheim recept voor zuchtjes, een supersnoepje, dat ze nodig hebben om de fabriek te redden.

 • Plaatje Het geheim van de snoepfabriek
  Het geheim van de snoepfabriek

  O'Connell, David
  B-boek

  Van zijn superrijke oudoom erft Arthur een chocoladefabriek. Als hij de raadsels kan oplossen die hem zes voorwerpen opleveren. Maar hij is niet de enige bijna-erfgenaam...

 • Plaatje Het grote chocoplot
  Het grote chocoplot

  Callaghan, Chris
  B-boek

  Op televisie wordt gewaarschuwd voor de chocopocalyps: het einde van de chocola. Minke en haar oma gaan onmiddellijk op onderzoek uit. Heeft Garibaldi Chocolati er iets mee te maken?

 • Plaatje Het lekker land
  Het lekker land

  Gog, Marian van
  E-boek / AVI: M4

  Run, Bit en Zip hebben snoep nodig voor hun monstertje. Bit gaat naar Lekker Land, daar groeit het snoep gewoon aan de bomen. Maar er is iets mis in het land. Komt Bit wel terug met snoep?

 • Plaatje Hoe blijf je gezond?
  Hoe blijf je gezond?

  Owen, Ruth
  AJ-boek

  Leer over de hersens, het bloed en de adem, en ook over slapen, jezelf wassen, gezond eten en bewegen.

 • Plaatje Hoe wordt chocola gemaakt?
  Hoe wordt chocola gemaakt?

  Malam, John
  J-boek

  Chocolade wordt van cacaobonen gemaakt. Waar komen die eigenlijk vandaan? En hoe wordt het dan chocolade. Met internetlinks, register en quizvragen.

 • Plaatje Ik leef gezond
  Ik leef gezond

  Berg, Charlotte van den
  J-boek

  Lisa wil gezond leven. Ze doet haar best gezond te eten, voldoende te bewegen en te slapen.

 • Plaatje Joep Snoep
  Joep Snoep

  Horsten, Jolanda
  E-boek

  Meneer Soes heeft een winkel met snoep. Joep is gek op snoep en op meneer Soes. De rest van de klas vindt hem maar eng. En vooral zijn vrouw Kootje.

 • Plaatje Juf Nix snoept (niet meer)
  Juf Nix snoept (niet meer)

  Ivan & Ilia Illustraties, Maas
  A-boek / AVI: M5

  Juf Nix snoept heel graag, net als haar teckel. Ze is veel te dik. Haar klas wil dat ze weer gezond wordt, en bedenkt een plan.

 • Plaatje Koning Eddie en de kwade keizer
  Koning Eddie en de kwade keizer

  Riley, Andy
  A-boek

  Koning Eddie Glimmerbroek (9) zet nooit zijn kroon af. Hij geeft zijn onderdanen altijd chocolade, behalve die ene keer. Zijn onderdanen zijn dan ontevreden en keizer Nurbizoon valt zijn land binnen...

 • Plaatje Planeet Snoepiter
  Planeet Snoepiter

  Vandekerckhove, Ingrid
  A-boek

  Tom (8) komt vaak in het snoepwinkeltje van meneer Piekeprol. Als hij mee mag naar de planeet Snoepiter waar het snoep groeit, worden de bewoners bedreigd door snoepdroeken.

 • Plaatje Prinses Cupcake
  Prinses Cupcake

  Miltenburg, Sanne
  AK-boek

  Prinses cupcake is dol op zelfgebakken cupcakes. Van haar nieuwe juf mag niet niet meer snoepen en moet ze heel veel sporten. De prinses bedenkt een plan, want dat gaat haar echt te ver.

 • Plaatje Sam Schoffel doet het weer!
  Sam Schoffel doet het weer!

  Loon, Paul van
  A-boek / AVI: E4

  Sam en haar hond Huub lossen voor twee repen chocolade vreemde zaken op. Als op een dag de wonderlijkste voorwerpen verdwijnen, stort Sam haar speurhond en technisch assistent Joost Water zich vol op het onderzoek.

 • Plaatje Sjakie en de chocoladefabriek
  Sjakie en de chocoladefabriek

  Dahl, Roald
  B-boek

  Sjakie komt uit een heel arme familie. Toch is hij één van de vijf gelukkige winnaars, die de geheimzinnige chocoladefabriek van Willy Wonka mogen bezoeken. Het wordt een fantastische dag!

 • Plaatje Snoep
  Snoep

  Meulepas, Marianne
  AJ-boek / AVI: E6

  Snoep is lekker omdat het zoet is. Dat zoete komt van suiker of zoetstof. Elk land kent zijn eigen snoep. In Nederland lusten we graag drop. In snoep zitten ook vaak smaakstoffen en kleurstoffen. Lees over snoep in dit boek.

 • Plaatje Snoepkippen
  Snoepkippen

  Jolibois, Christian
  A-boek / AVI: E4

  Vuurhaan en zijn kippen gaan op zoek naar eten voor het grote feest van de Pootster. Het lekkerst zijn de witte klontjes van een oosterse koopman.

 • Plaatje Spreek je chocola?
  Spreek je chocola?

  Lester, Cas
  B-boek

  Jaz komt in de brugklas naast Nadima terecht. Nadima komt uit Syrië en spreekt de taal nog niet goed. Jaz is dyslectisch, maar dankzij een reepje chocola ontdekken ze de universele taal van vriendschap.

 • Plaatje Taart! : samen (voor) leesboek
  Taart! : samen (voor) leesboek

  Hieltjes, Kitty
  A-boek

  Over drie dagen viert de koningin haar halfde verjaardag. Ze snoept zoveel dat haar feestjurk te klein is. Daarom bakt de bakker de luchtigste taart van de wereld. Als ze de lucht in zweeft, blijkt ze heel veel vrienden te hebben!

 • Plaatje Van cacaoboon tot chocolade
  Van cacaoboon tot chocolade

  Ridley, Sarah
  AJ-boek

  Vind jij chocolade ook zo lekker, waar komt het eigenlijk vandaan? Lees waar cacaobomen groeien en hoe van de cacaobonen chocolade wordt gemaakt.

 • Plaatje Waarom je eigen scheten soms niet zo erg stinken! : en andere weetjes over eten en je lijf
  Waarom je eigen scheten soms niet zo erg stinken! : en andere weetjes over eten en je lijf

  Walraven, Esther
  J-boek

  Waarom kun je niet alles rauw eten? Waarom is snoep lekkerder dan witlof? Waarom vind je soms de hond in de pot? Weetjes over (gezond) eten en je lijf.

 • Plaatje Weet jij wat je eet?
  Weet jij wat je eet?

  J-boek
  Weet jij dat voeding gevolgen heeft voor ons humeur? Wat doet voeding met ons lijf? Allerlei aspecten van eten komen aan bod, ook wat gezond en ongezond is.

 • Plaatje Wie snoept er van de taart?
  Wie snoept er van de taart?

  Jongman, Mariken
  E-boek / AVI: M3 - E4

  Triks, de moeder van Wies, heeft een theehuis. En zij bakt de lekkerste taarten van de stad. Maar die taarten worden steeds gestolen. Wie is de dader? Een samenleesboek.