Leeslijst Nieuwsbegrip: Denk 2x na voor je iets deelt

  • Plaatje #groep 8
    #groep 8

    Cazemier, Caja
    B-boek

    Rosalie en Valentijn vloggen over hun leven in groep 8. De juf wordt er helemaal gek van en legt de klas een challenge op: twee weken zonder telefoon! Kunnen ze dat? Een samenleesboek.

  • Plaatje #Selfie
    #Selfie

    Cazemier, Caja
    C-boek

    Mirte baalt van haar ouders. Die behandelen haar als een klein kind, vindt ze. Als ze via social media een wat oudere jongen ontmoet die haar leuk vindt, voelt ze zich eindelijk begrepen en serieus genomen. Ze gaat helemaal op in haar internetliefde. Elke dag appt ze met Twan. Maar dan wil hij haar echt...

  • Plaatje Alles kids! : verhalen om verder te vertellen
    Alles kids! : verhalen om verder te vertellen

    Verbeke, Kristel
    B-boek

    De Hollebolleweg lijkt een gewone straat waar heel gewone kinderen wonen. Maar is dat wel zo? Een bundel met verhalen over ouders die scheiden, familiegeheimen, wonen in een asielzoekerscentrum, pesten via social media, leren omgaan met autisme en afscheid nemen.

  • Plaatje Ava en het gesponnen poezenweb
    Ava en het gesponnen poezenweb

    Poelmann, Marieke
    B-boek

    Ava ontmoet op straat de rode kater Scratch. Hij vertelt haar dat de katten zelf allerlei leuke dingen op internet zetten. Nu hebben ze hulp nodig, want de katten lopen gevaar in het dierenasiel...

  • Plaatje Bekeken
    Bekeken

    Gemert, Gerard van
    B-boek

    Myrthe kan supergoed voetballen, zij is aanvoerder van FC De Madonna's. Allemaal geweldig dus! Tot er ineens foto’s rondgestuurd worden van De Madonna’s onder de douche … Wie heeft dat gedaan?

  • Plaatje Bram zit altijd op het net
    Bram zit altijd op het net

    Vandyck, Kim
    E-boek / AVI: M3

    Bram zit heel vaak op het net. Dat vindt mama niet goed. Bram verzint een smoes. Hij zoekt iets op voor juf...

  • Plaatje Code wifi
    Code wifi

    Hest, Monique van
    A-boek / AVI: M5

    Aleks is helemaal vergroeid met zijn telefoon en de game Code Alarm. Zelfs op vakantie, als hij met zijn oma en Sofya naar Kroatië gaan. Onderweg ontmoeten ze Jara en Ammar die door mensensmokkelaars de grens over worden gezet.

  • Plaatje De dag dat oma het internet kapotmaakte
    De dag dat oma het internet kapotmaakte

    Kling, Marc-Uwe
    A-boek

    Oma heeft het internet stuk gemaakt. Per ongeluk. Wat moeten de kinderen nu doen, zonder internet, in de vakantie?

  • Plaatje De TikTok challenge
    De TikTok challenge

    Jacobs, Annet
    B-boek

    De klas van Nova doet mee aan een TikTok challenge. Nova kan niet meedoen omdat haar moeder TikTok niets vindt. Dan vindt ze een telefoon en doet ze stiekem mee onder een schuilnaam.

  • Plaatje Fake! : alles wat je (niet) moet geloven over nepnieuws, mindfuck en complottheorieën
    Fake! : alles wat je (niet) moet geloven over nepnieuws, mindfuck en complottheorieën

    Bon, Annemarie
    J-boek

    Waarom geloven mensen zoveel onzin? Wanneer is nieuws echt en wanneer niet? Hoe kun je dat zeker weten? Waar moet je op letten? En hoe kun je slim en veilig surfen op internet? Dit boek geeft antwoorden op jouw vragen.

  • Plaatje Gehckt
    Gehckt

    Pijpers, Remco
    B-boek / AVI: E6

    De computer van Dimitri is op school gehackt. Dat was de eerste keer, en onschuldig bedoeld. Hij wordt later nog een keer gehackt, zijn foto wordt bewerkt door iemand en er gebeuren hele nare dingen. Met uitleg van belangrijke begrippen, zodat je meteen meer over dit onderwerp te weten komt.

  • Plaatje Haas redt het bos
    Haas redt het bos

    Bon, Annemarie
    A-boek

    Paradijsvogel Radijsje komt op bezoek in het bos van Haas. Ze maakt overal foto's en filmpjes van. Als haar vrienden ook naar het bos komen wordt het wel erg druk, en ze maken ook veel rommel en herrie in het bos...

  • Plaatje Hackers met hoedjes : en andere verhalen over hoe computers werken en wat ze allemaal kunnen
    Hackers met hoedjes : en andere verhalen over hoe computers werken en wat ze allemaal kunnen

    Duits, Ines
    J-boek

    Computers zijn overal om je heen. We denken bij computers vaak aan de pc, de laptop of de tablet, maar wist je dat de wasmachine, het rekenmachientje, je mobiele telefoon of een elektrische auto ook voorbeelden van computers zijn. Het is handig als je een beetje weet hoe ze werken. Daarover lees je in...

  • Plaatje Hartjes & bommen
    Hartjes & bommen

    Slegers, Marlies
    B-boek / AVI: E5

    Stijn en Meral doen beiden mee aan een wedstrijd op Instagram. Ze moeten zoveel mogelijk likes verzamelen voor hun foto met hun grootouders. De prijs is een meet en greet met vlogger Nicky Perez in Disneyland.

  • Plaatje Hashtag Hermelien : onderuit
    Hashtag Hermelien : onderuit

    Moss, Emma
    B-boek

    Hermeliens ouders gaan scheiden. Daar heeft ze het moeilijk mee. Gelukkig is er de skiweek van school naar Frankrijk. Dat wordt vloggen...

  • Plaatje Help! Ik was op tv!
    Help! Ik was op tv!

    Bergh, Inge
    B-boek

    Als plotseling een cameraploeg voor de deur staat, heeft Janne geen zin om hieraan mee te werken. Toch verschijnen er beelden van haar op televisie. Iedereen is boos.

  • Plaatje Het boek van elindo
    Het boek van elindo

    Avastia, Elindo
    J-boek

    Veiligheid, privacy, online pesten, schermtijd, algoritmes, zeurende ouders... Allemaal dingen die te maken hebben met internet. Elindo van Ketnet vertelt je er over en geeft je handige tips.

  • Plaatje Het geheim van de wifi
    Het geheim van de wifi

    Dam, Angelique van
    A-boek

    Sarah baalt: ze zit op een camping zonder wifi! Nu kan ze niets posten op Instagram, en raakt ze vast haar vriendinnen kwijt. Tot ze Gijs ontmoet: hij weet waar wifi is.

  • Plaatje Het geheim van de YouTube-ster
    Het geheim van de YouTube-ster

    Velden, Myron van der
    A-boek

    Flo heeft een beroemde zus. Iris heeft 150.000 volgers op YouTube. Thuis draait alles om Iris en vloggen. Maar Iris heeft een geheim, en wat zal er gebeuren als Flo dit online onthult...

  • Plaatje Het internet en ik
    Het internet en ik

    Berg, Charlotte van den
    J-boek

    Ray zit veel op internet. Hij weet dat je veilig met je gegevens om moet gaan. Zo kunnen anderen er geen misbruik van maken. Wat kun je doen als er toch problemen zijn? En kun je er ook verslaafd aan raken?

  • Plaatje Het vloggers-handboek
    Het vloggers-handboek

    Birley, Shane
    J-boek

    Dit handboek geeft jou allerlei tips: hoe maak je de beste vlogs? Waar haal je inspiratie vandaan, hoe schrijf je een goed script, en hoe moet je je vlog uploaden? En hoe dat je dat allemaal veilig online.

  • Plaatje Laat me met rust
    Laat me met rust

    Möllmann, Maaike
    C-boek

    Voor de school op een scooter staat Daniel. Tess is onder de indruk van hem en gaat met hem mee. Daniel dreigt haar naaktfoto's op social media te zetten als ze hem niet betaalt. Tess wordt steeds ongelukkiger.

  • Plaatje Like me!
    Like me!

    Cazemier, Caja
    C-boek

    Zilver zag er tegenop om naar de brugklas te gaan. Maar dat het zo erg zou worden... Geen idee waarom, maar Lizz heeft het meteen al op haar gemunt. In de klas, via Instagram en Whatsapp. Bijna de hele klas doet mee...

  • Plaatje Lucy Lotje : ramp online
    Lucy Lotje : ramp online

    Moss, Emma
    B-boek

    Op de eerste dag op haar nieuwe school maakt Lucy een enorme blunder. Een klasgenoot filmt het hele incident en zet het filmpje op YouTube. Als wraak begint Lucy een vlogkanaal. Tot haar verbazing wordt haar vlog binnen de kortste keren razend populair… Een verhaal over vier vriendinnen en de wereld...

  • Plaatje Nep
    Nep

    Cazemier, Caja
    B-boek / AVI: M6

    Jasmijn is nieuw in groep 8. Ze is meteen populair om haar beroemde moeder en mooie kleren. Is ze wel echt wie ze zegt dat ze is?

  • Plaatje Privacy en internet
    Privacy en internet

    Bruins, Alieke
    J-boek

    Foto's liken, informatie zoeken, op een link klikken. Op internet laat je sporen achter. Bedrijven en organisaties volgen die sporen. Waarom doen ze dat? En wat betekent dat voor jouw privacy? Je leest erover in dit boekje.

  • Plaatje Selfie
    Selfie

    Middelbeek, Mariëtte
    C-boek

    Britt krijgt een iPhone voor haar goede rapport. Ze plaatst overal selfies en andere foto's. Op Instagram, Snapchat en zelfs Facebook. Al snel heeft ze veel volgers. Dan wordt ze het slachtoffer van cyberpesten...

  • Plaatje Sociale media
    Sociale media

    Schone, Heleen
    J-boek

    Sociale media, wie gebruikt het niet? Bijna iedereen verstuurt wel eens berichten, foto’s of filmpjes. Met sociale media kun je nog veel meer doen. Jammer dat sommige mensen ook onaardig doen tegen elkaar.

  • Plaatje TikTok : the challenge
    TikTok : the challenge

    J-boek
    Tips en trucs om filmpjes te maken en te monteren voor TikTok.

  • Plaatje Vampier app
    Vampier app

    De Braeckeleer, Nico
    B-boek

    Amy en Dylan downloaden de vampier-app op hun smartphone. Elke keer als ze deze gebruiken verzamelen ze bloedpunten, waar ze in de app verder mee kunnen. De app blijkt echter gevaarlijk...

  • Plaatje Van YouTube-ster tot influencer
    Van YouTube-ster tot influencer

    Zett, Sabine
    B-boek

    Collins channel wordt steeds beroemder. Maar nog steeds weet niemand dat Collin achter het poemamasker van die coole YouTuber zit. Collin twijfelt of hij zal meedoen aan de verkiezing van klassenvertegenwoordiger. Als iemand het zware leven van een scholier succesvol kan beïnvloeden, is het hij toch...

  • Plaatje Veilig online
    Veilig online

    Hubbard, Ben
    J-boek

    Wat is internet? Zijn social media veilig? Wat kun je online delen? Ontdek meer over de online wereld die je elke dag gebruikt.

  • Plaatje Verkeerd verbonden!
    Verkeerd verbonden!

    Holm, Jennifer L.
    B-boek

    Eindelijk heeft Pippa ook een mobiele telefoon. Nu kan ze appen met haar klasgenoten, selfies posten, filmpjes maken... En vooral nog meer volgers krijgen als haar populaire klasgenootje Felicia.

  • Plaatje Vos en Haas : feestboek
    Vos en Haas : feestboek

    Vanden Heede, Sylvia
    AK-boek

    Piep en Tok zijn op het feest. Iedereen lacht en praat en heeft plezier. Maar Iek niet. Iek zit onder een boom met draadjes in zijn oren. Hij kijkt naar een ding dat 'ping' zegt. 'Dat is zijn smartfoon', legt Tok uit. 'Daarmee zit hij op zijn feesboek.' Uil vindt het maar gek.

  • Plaatje What the hack!
    What the hack!

    Genova, Maria
    J-boek

    De laptop van André is gehackt. André is heel verbaasd en boos en komt direct in actie tegen de geheimzinnige cybercrimineel. Naast dit spannende verhaal vind je in dit boek ook veel tips om zelf te voorkomen dat je wordt gehackt.

  • Plaatje What
    What's @ppening?

    Dijkers, Marieke
    C-boek

    Thijs heeft verkering met Milou, het mooiste meisje van de klas. Dan gooit Boy roddels op de app. Thijs is nergens meer veilig voor het digitaal pesten. Het gaat veel verder dan alleen een zogenaamd grapje...

  • Plaatje WWW.wat? : alles wat je altijd al wilde weten over internet
    WWW.wat? : alles wat je altijd al wilde weten over internet

    Holleben, Jan von
    J-boek

    Dit boek geeft antwoord op allerlei vragen over internet. Lees hoe en waarom het internet is ontstaan, wat je op het internet kunt doen, hoe je veilig kunt surfen en hoe je je gedraagt op internet.

  • Plaatje YouTube® filmpjes maken voor kids
    YouTube® filmpjes maken voor kids

    Willoughby, Nick
    J-boek

    In dit boek leer je YouTube-filmpjes maken. Je krijgt uitleg over film en geluid opnemen, scènes belichten, je film bewerken en monteren. En hoe je uiteindelijk een filmpje kunt uploaden naar YouTube.