Leeslijst Tiplijst Kinderjury 2022, 10-12 jaar

 • Plaatje 500 appjes die ik niet wil lezen
  500 appjes die ik niet wil lezen

  Stoffels, Maren
  B-boek

  Esper zit in groep acht. Hij wordt gepest, op school maar ook via de groepsapp. Niemand weet het of kan hem helpen...

 • Plaatje Amari en de Nachtwachters
  Amari en de Nachtwachters

  Alston, B.B.
  B-boek

  Amari (12) ontdekt via een test bij het Bureau van Bovennatuurlijke Zaken dat ze een magiër is. Een illegaal talent, waardoor ze met de nek wordt aangekeken. Kan ze ondanks alles haar vermiste broer Quinten vinden?

 • Plaatje Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de boekenmaffia
  Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de boekenmaffia

  Douglas, Jozua
  B-boek

  Meneer de Bruin wil samen met Lev (11) een detectivebureau beginnen. Lev heeft daar helemaal geen zin in. Als zijn vader verdacht wordt van de misdaad in de bibliotheek, moet hij toch in actie komen.

 • Plaatje De beste juf van de hele wereld
  De beste juf van de hele wereld

  Sikkel, Manon
  A-boek / AVI: E5

  Marie zit op de leukste school van de wereld. Als ze hoort dat haar school moet fuseren met een niet zo leuke school, onderneemt ze actie. Ook vindt ze dat haar juf mee moet doen aan de wedstrijd voor de 'beste juf van de hele wereld'.

 • Plaatje De chocoladetandarts en 237 andere waanzinnige beroepen
  De chocoladetandarts en 237 andere waanzinnige beroepen

  Menten, Tosca
  B-boek

  Weet jij al wat je later wilt worden? Of nog niet? Ontdek 238 bijzondere beroepen.

 • Plaatje De duistere diepte
  De duistere diepte

  Sandnes, Hans Jørgen
  B-boek

  Orelia komt in Saltvik wonen bij een pleeggezin. Ze wordt vrienden met de oude visser Bern. Allebei houden ze van onderwaterwezens. Als ze op zoek gaan vinden ze iets heel anders!

 • Plaatje De goede dieven
  De goede dieven

  Rundell, Katherine
  B-boek

  De opa van Vita is door een gemene oplichter zijn verouderde kasteel kwijtgeraakt en heeft niets meer. Vita zoekt hem op in New York en is vastbesloten alles ...

 • Plaatje De jongen die iedereen laat lachen
  De jongen die iedereen laat lachen

  Rutter, Helen
  B-boek

  Billie Pieters (11) wil heel graag cabaretier worden, en kan goed drummen. Alleen: hij stottert. Op de middelbare school is een talentenjacht. Doet hij mee als drummer, of als cabaretier?

 • Plaatje De race van de keizer
  De race van de keizer

  Gray, Annelise
  B-boek

  Dido (12) is dol op paarden. Haar droom is zelf meedoen aan de races in het Circus Maximus. Alleen: dat is verboden voor meisjes. Als haar vader wordt vermoord, zweert ze wraak...

 • Plaatje De razende recordbrekers
  De razende recordbrekers

  Pearson, Jenny
  B-boek

  Lucy en Sandesh bedenken een plan: ze willen deelnemen aan de nieuwe show van Paul Castellini. Als ze een record breken, kan Lucy een ontmoeting regelen tussen haar moeder en Paul. Zo wordt haar moeder vast weer gelukkig.

 • Plaatje De vloek van de Inca
  De vloek van de Inca's

  Reefs, Michael
  B-boek

  Tante Lara en de andere Tempeljagers hebben 35 uur om een staf van de Inca's te vinden in Peru. Als de staf niet op tijd wordt teruggelegd naar een bepaald altaar, zal de zon nooit meer opgaan...

 • Plaatje De wraak van het beest
  De wraak van het beest

  Meggitt-Phillips, Jack
  B-boek

  Bethany en Peregrinus Pincet willen het huis van Peregrinus 'ontbeesten'. Daarna willen ze vrijwilligerswerk doen om hun leven te beteren. Maar niemand vertrouwt een ex-pestkop. En is het monster wel echt verslagen?

 • Plaatje De zomer waarin ik in een caravan woonde
  De zomer waarin ik in een caravan woonde

  Feltzer, Evelien
  B-boek

  Juno (ik-persoon) baalt enorm. Vlak voordat ze naar groep acht gaat, hebben haar ouders een camping gekocht. En ook nog aan de andere kant van het land, ver ...

 • Plaatje Geen brug te ver
  Geen brug te ver

  Ponti, James
  B-boek

  Geheim agenten Sydney, Brooklyn, Parijs, Rio en Kat gaan op missie naar San Francisco. Ze zijn op zoek naar een mol in hun organisatie, maar het blijkt dat zijzelf ook onderzocht worden...

 • Plaatje Groetjes uit Zeerijp
  Groetjes uit Zeerijp

  Geel, Lysette van
  B-boek

  Chrisje (11) zit in groep 8 van de basisschool in Zeerijp, Noordoost-Groningen. Als een aardbeving de school beschadigt, starten de meester en de klas een inzamelingsactie. Dan verdwijnen het geld en de meester...

 • Plaatje Het extreem gênante leven van Lottie
  Het extreem gênante leven van Lottie

  Kirby, Katie
  B-boek

  Lottie (12) ziet er tegenop om naar de middelbare school te gaan. Haar beste vriendin is naar Australië verhuisd en zelf is ze helemaal niet cool. Hoe kan ze dat veranderen?

 • Plaatje Het meisje dat kon vliegen
  Het meisje dat kon vliegen

  Forester, Victoria
  B-boek

  Piper mag van haar ouders haar speciale gave niet gebruiken. Piper kan namelijk vliegen! Ze wordt uitgenodigd voor een school waar meer bijzondere kinderen zijn.

 • Plaatje Het meisje dat op een olifant ontsnapte
  Het meisje dat op een olifant ontsnapte

  Farook, Nizrana
  B-boek

  Chaya (12) is een meesterdief. Ze steelt om haar arme dorpsgenoten te helpen. Nadat ze juwelen van de koningin heeft gestolen, komt Neel - haar beste vriend - in de problemen. Samen met hem vlucht ze op een gestolen olifant de jungle in.

 • Plaatje Kopje-onder
  Kopje-onder

  Kinney, Jeff
  B-boek

  Omdat Bram en zijn familie toch vakantie willen vieren, vertrekken ze met de camper van zijn oom. Maar de camping is niet helemaal wat ze verwachten, en dan komt er ook nog noodweer....

 • Plaatje Luna
  Luna

  Koolwijk, Pieter
  B-boek

  Luna hoort heel haar leven al stemmen. Vervelende stemmen. Daarom woont ze in Huize Hoop. Tot haar moeder haar meeneemt naar het verlaten vakantiepark van haar vader. Saai…. Of toch niet?

 • Plaatje Mus & kapitein Kwaadbaard en De koers naar de Kraken
  Mus & kapitein Kwaadbaard en De koers naar de Kraken

  Hassing, Kevin
  B-boek

  Mus en kapitein Kwaadbaard komen in actie tegen het gevaar van de Kraken. Deze gigantische inktvis kleurt het zeewater blauw met venijn, een gif waaraan ...

 • Plaatje Nooit zeggen dat je nichtje mooi kan zingen!
  Nooit zeggen dat je nichtje mooi kan zingen!

  Hoffman, Marjon
  A-boek

  Zeg nooit dat je nichtje mooi kan zingen, voordat je naar haar concert bent geweest! In dit boek staat deze regel en nog 13 andere grappige en brutale regels van de eigenzinnige Floor.

 • Plaatje Rekenen voor je leven
  Rekenen voor je leven

  Vendel, Edward van de
  J-boek

  Groep 7 van de Rover Hoepsika-school willen niet meer rekenen met hun oude rekenboeken. Ze willen rekenen met vragen die voor hen belangrijk zijn, in hun leven. Dus: elke week één vraag, iedereen één.

 • Plaatje Rick
  Rick

  Gino, Alex
  B-boek

  In de brugklas krijgt Rick (12) steeds de vraag of hij op jongens of meisjes valt. Rick is daar helemaal niet mee bezig. Om te ontdekken wie hij is, sluit hij zich aan bij het Regenboog Spectrum.

 • Plaatje Viruswereld : over snot en superspreaders
  Viruswereld : over snot en superspreaders

  Horst, Marc ter
  J-boek

  Virussen kun je met een gewone microscoop niet ondekken. Ze zijn heel klein, maar toch maken ze miljarden mensen ziek. Hoe kan dat?