Leeslijst Lezen over oorlog

  • Plaatje
    ' Nieuwe buren'

    J-boek
    In deze 'Dichter' lees je gedichten over hoe is het om, soms door oorlog of armoede, naar een ander land te vluchten. Over hoe het was, in het geboorteland, en hoe het nu hier is, in Nederland.

  • Plaatje De jongen achter in de klas
    De jongen achter in de klas

    Raúf, Onjali Q.
    B-boek

    De 9-jarige Ahmet komt als oorlogsvluchteling uit Syrië in een Londense schoolklas terecht. Alexa (9, ik-persoon) en een paar klasgenoten willen hem helpen. ...

  • Plaatje De koffer
    De koffer

    Naylor-Ballesteros, Chris
    AK-boek

    Op een dag komt er een raar dier met een grote koffer bij Vogel, Haas en Vos. Als het dier slaapt maken ze de koffer open, want ze vertrouwen hem niet.

  • Plaatje De koning die het donker verbood
    De koning die het donker verbood

    Haworth-Booth, Emily
    AK-boek

    Een prins is heel bang voor het donker. Als hij koning wordt verbiedt hij het donker. Er komt zelfs een kunstzon die altijd aan is en er komen ‘anti-donker’ wetten. De koning heeft zijn zin, maar de brugers verzetten zich en bedenken een plan om het donker terug te krijgen.

  • Plaatje De tunnel
    De tunnel

    Woltz, Anna
    C-boek

    1940, Londen. Ella, net ziek geweest, moet samen met Quinn, Jay en Robbie schuilen in de tunnels van de metro voor het luchtalarm als er bommen vallen. Hoewel ze heel verschillend zijn, hebben ze ook veel steun aan elkaar.

  • Plaatje De vijand
    De vijand

    Calì, Davide
    A-boek

    Een soldaat in de woestijn zit daar letterlijk in de put. Even verderop zit een soldaat van de vijand in zijn eigen put. Een verhaal over de zinloosheid van oorlog.

  • Plaatje Een gevaarlijk spel
    Een gevaarlijk spel

    Prins, Ruben
    A-boek

    Mats en Milad spelen oorlogje in het bos. Daar mogen ze eigenlijk niet zijn. Het spel wordt net echt als ze een vreemde man zien en hen wegjaagt. Wat is er toch aan de hand met die man?

  • Plaatje Een hondenleven
    Een hondenleven

    Cirici, David
    B-boek

    Mos had het fijn bij het gezin waar hij woonde. Tijdens een bombardement raakt hij zijn baasjes kwijt. Ineens is hij een arme straathond. Nu bestaat zijn leven uit honger, kou, angst, verwondingen en eenzaamheid.

  • Plaatje Een kleine kans
    Een kleine kans

    Hof, Marjolijn
    B-boek / AVI: M4

    Kieks vader is dokter in een ver land dat in oorlog is. Ze is bang dat hem iets ergs overkomt en maakt een plan om die kans te verkleinen.

  • Plaatje Een warm geheim
    Een warm geheim

    Karels-Meeuse, M.H.
    A-boek / AVI: E4

    Thijs vertelt over zijn oom die hulpgoederen naar Oekraïne brengt. Ook vertelt hij over zijn geloof.

  • Plaatje Fedde en Naomi leven vrij en blij
    Fedde en Naomi leven vrij en blij

    Oldersma, Folkert
    A-boek

    Verhalenbundel over Fedde en Naomi die ontdekken wat vrijheid betekent.

  • Plaatje Gevlucht! : voor oorlog, honger en geweld
    Gevlucht! : voor oorlog, honger en geweld

    Brundle, Harriet
    J-boek

    Waarom vluchten mensen, hoe doen ze dat en waar komen ze terecht? En hoe kijken andere mensen hier tegenaan? Je leest er over in dit boek.

  • Plaatje Groen en rood maken ruzie
    Groen en rood maken ruzie

    Anthony, Steve
    AK-boek

    De groene hagedissen en de rode rechthoeken hebben ruzie. De rode rechthoeken zijn slim, maar de groene hagedissen zijn sterk. Ze vechten alsof het oorlog is. Kan dat echt niet echt anders?

  • Plaatje Hele verhalen voor een halve soldaat
    Hele verhalen voor een halve soldaat

    Lindelauf, Benny
    C-boek

    Zes broers worden om beurten opgeroepen voor het leger. Bij een grenspost in de woestijn moeten ze de wachtposten een gift geven. Het enige wat ze hebben zijn verhalen.

  • Plaatje Hoe Tortot zijn vissenhart verloor
    Hoe Tortot zijn vissenhart verloor

    Lindelauf, Benny
    C-boek

    Veldkok Tortot leeft voor de oorlog. Hij zorgt ervoor dat hij altijd dient in het leger dat aan het winnen is. Hij ziet soldaten komen en gaan, de een nog jonger en naiever dan de ander. Aan het einde van de oorlog laat hij zijn ezel zijn eigen weg kiezen...

  • Plaatje Imagine
    Imagine

    Lennon, John
    AJ-boek

    Een duif vliegt over de wereld om de vredesboodschap te brengen. Prentenboek met de Engelse en Nederlandse tekst van het lied van John Lennon.

  • Plaatje In de val
    In de val

    Doorn, Dani van
    B-boek / AVI: E5

    Sasja en Igor leven op straat in de Oekraïne. Soms verdienen ze wat eten of geld als ze klusjes kunnen doen. Boris, een bendeleider, wil hen inzetten als koeriers. Sasja wil dat niet...

  • Plaatje Kind i
    Kind i

    Tasane, Steve
    B-boek

    Op 3 juli is kind I 10 jaar geworden. Niemand weet het, want hij heeft geen papieren. Helemaal alleen is hij in het vluchtelingenkamp gekomen. Samen met zijn vrienden E en L bedenkt hij spelletjes en proberen ze te overleven.

  • Plaatje Mister Orange
    Mister Orange

    Matti, Truus
    B-boek

    Linus maakt tijdens de Tweede Wereldoorlog kennis met mister Orange, een kunstschilder. Hij praat met de schilder over wat helpt in een oorlog: vechten of verbeelding.

  • Plaatje Onderweg
    Onderweg

    Sanna, Francesca
    AJ-boek

    Een kind vertelt hoe het leven veranderde na het uitbreken van een oorlog, hoe het gezin besluit te vluchten zoals vele anderen. En over hoe zij reizen, over vele grenzen heen, op zoek naar een veilig thuis.

  • Plaatje Onmogelijke opdracht
    Onmogelijke opdracht

    Heijboer, André
    C-boek

    Zomer 2014, Oekraïne. Dávid(15) moet stoppen met school om zijn vader te helpen met de varkens. Als deze zich aansluit bij de pro-Russische separatisten moet het gezin op de vlucht.

  • Plaatje Oorlog
    Oorlog

    Spilsbury, Louise
    J-boek

    In het nieuws gaat het vaak over oorlog. Hoe is het om een oorlog mee te maken? Kun je een oorlog voorkomen? Je leest er over in dit boek.

  • Plaatje Op de vlucht
    Op de vlucht

    Hest, Pimm van
    AK-boek

    Een klein meisje wordt omringd door oorlog, gevaar. Haar huis is geen veilig thuis meer. Ze laat alles achter en gaat op de vlucht. In het nieuwe land is alles anders. Heel langzaam komt er weer zon in haar leven...

  • Plaatje Opgroeien in oorlog
    Opgroeien in oorlog

    Matthews, Jenny
    J-boek

    Een journalist reisde over de hele wereld naar oorlogsgebieden. Ze fotografeerde vooral kinderen, en vrouwen. Hoe zou jij het vinden als er oorlog was in jouw land, en dat moest verlaten?

  • Plaatje Owen en de soldaat
    Owen en de soldaat

    Thompson, Lisa
    B-boek

    De vader van Owen (12) is als soldaat uitgezonden naar Syrië, en zijn moeder is depressief. De enige waar hij mee kan praten is het standbeeld van de stenen soldaat in het park. De gemeente wil het beeld weghalen maar Owen onderneemt actie...

  • Plaatje Reis door de tijd
    Reis door de tijd

    Stilton, Geronimo
    B-boek

    Keizer Kattenklauw III wil Muizeneiland de oorlog verklaren! Professor Volt stuurt Geronimo op reis door de tijd om het geheim van de vrede te vinden.

  • Plaatje Toen mijn vader een struik werd
    Toen mijn vader een struik werd

    Leeuwen, Joke van
    B-boek

    Toda vertelt over de tijd dat de oorlog is uitgebroken. Haar vader moet weg om het land te verdedigen. Toda blijft bij oma, maar als het te gevaarlijk wordt, vlucht ze naar haar moeder die in een buurland woont. De reis is vol gevaar en vreemde ontmoetingen.

  • Plaatje Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw : het ongelooflijke verhaal van de tweeling Nadja en Viktor
    Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw : het ongelooflijke verhaal van de tweeling Nadja en Viktor

    Morosinotto, Davide
    C-boek

    De tweeling Nadja en Viktor moet de stad ontvluchten want de Duitsers proberen Sint-Petersburg in handen te krijgen. Door een miscommunicatie zijn Viktor en Nadja ver van elkaar verwijderd. Viktor probeert Nadja te vinden. Dit boek vertelt wat een oorlog met je doet. En geeft een inkijkje in hoe het...

  • Plaatje Vluchtelingen
    Vluchtelingen

    Roberts, Ceri
    J-boek

    Hoe is het om te vluchten uit je eigen land? Hoe ziet het leven van een asielzoeker eruit? Wat is een verblijfsvergunning? Dit boek geeft je antwoord op allerlei vragen over vluchtelingen en asielzoekers.

  • Plaatje Wij zijn ontdekkingsreizigers
    Wij zijn ontdekkingsreizigers

    Shahrjerdi, Shahrzad
    AK-boek

    Een jongen vertelt zijn kleine zusje dat ze op ontdekkingsreis gaan. Ze zullen hun huis moeten achterlaten, soms moeten rennen en eten wat ze maar kunnen vinden. Ze gaan op zoek naar een fijne, veilige plek.