Leeslijst Nieuwsbegrip: Kinderboekenweek 2016

  • Plaatje Aan de kant, ik ben je oma niet!
    Aan de kant, ik ben je oma niet!

    Westera, Bette
    J-boek

    Wat weet jij van je opa en oma toen ze nog jong waren? In dit boek maak je kennis met verschillende bewoners van een verzorgingstehuis. In steeds twee levensverhalen in dichtvorm lees je wie of wat ze vroeger waren en hoe ze nu zijn. Over meneer van Dam, meneer Zeybek, mevrouw van Veen en anderen.

  • Plaatje De Gorgels
    De Gorgels

    Myjer, Jochem
    A-boek

    Midden in de nacht wordt Melle wakker. Er zit een vreemd wezentje op de rand van zijn bed. Het is een Gorgel. De vader van Melle werkt als bioloog bij Naturalis, 'de dode dierentuin'. Hij bestudeert de Gorgels al heel lang. Bestaan de Gorgels echt of...?

  • Plaatje De ogen van Sitting Bull
    De ogen van Sitting Bull

    Geus, Mireille
    B-boek

    Valentijns oma is oud en vergeetachtig. Zij komt tijdelijk bij hem en zijn ouders wonen. Valentijn moet dan zijn kamer met de mooie schildering van Sitting Bull afstaan. Hij wil dat oma snel weer weggaat. Of toch niet?

  • Plaatje De oma van de oma van mijn oma : hoe het leven vroeger was
    De oma van de oma van mijn oma : hoe het leven vroeger was

    Horst, Marc ter
    J-boek

    Hoe leefde de oma van je oma? En daar de oma van? Een boek vol verhalen over vroeger. Over theekransjes, ganzenveren, praatjes bij de pomp, elektrische fietsen, smartphones en meer.

  • Plaatje De redding van de zwevende oma
    De redding van de zwevende oma

    Vriens, Jacques
    B-boek / AVI: E6

    Nina, Eefie, Joost en Pepijn wonen in hotel De Korenwolf. Ze horen dat oma weggaat uit het hotel, omdat ze het traplopen zo lastig vindt. Dat mag niet gebeuren!

  • Plaatje De regels van drie
    De regels van drie

    Hof, Marjolijn
    B-boek

    Opi Kas woont helemaal alleen in IJsland. Twan, zijn zus Linde, hun moeder en oma reizen er heen om hem terug te halen naar Nederland. Maar daar denkt opi Kas heel anders over. Hij heeft een ontsnappingsplan bedacht en vraagt of Twan hem wil helpen.

  • Plaatje De rode zwaan
    De rode zwaan

    Kuyper, Sjoerd
    B-boek

    Jakob helpt zijn opa met het opknappen van zijn oude huis. Opa vertelt verhalen over vroeger, net echt... en spannend! Als opa ziek wordt, gaat Jakob op zoek naar de rode zwaan uit opa's verhalen.

  • Plaatje De stoerste opa van de wereld
    De stoerste opa van de wereld

    Kasse, Bram
    A-boek / AVI: M5

    Opa is te dik. Hij moet van de dokter gezonder eten en meer sporten. Maar daar heeft opa geen zin in.

  • Plaatje De tweelingoma
    De tweelingoma

    Minkman, Lorna
    B-boek / AVI: M6

    Finn is erg verdrietig als zijn oma overlijdt. Hij krijgt haar Chinese boodschappenkarretje. Daarin vindt hij een foto van oma met haar tweelingzus. Samen ...

  • Plaatje De veertiende goudvis
    De veertiende goudvis

    Holm, Jennifer L.
    B-boek

    De opa van Ellie is wetenschapper. Hij is erin geslaagd een middel te vinden tegen de ouderdom. Hij is weer een puber...

  • Plaatje De verdwenen oma
    De verdwenen oma

    Hooft, Mieke van
    A-boek

    Kiek en Zus komen vaak bij oma Pleun. Op een dag is ze verdwenen. Kiek en Zus doen er alles aan om oma Pleun te vinden.

  • Plaatje De verhalen van Opa Eik
    De verhalen van Opa Eik

    Badal, J.L.
    B-boek

    Opa Eik, een duizenden jaren oude boom, vertelt prachtige wonderlijke verhalen. Lees ook de andere delen: De grote storm, Het hart van de draak

  • Plaatje De vliegende cavia
    De vliegende cavia

    Visser, Rian
    A-boek / AVI: E6

    De cavia van Myrthes opa is verdwenen. Myrthe en haar vriendinnen gaan op zoek. Heeft Bastiaan iets met de verdwijning van de cavia te maken?

  • Plaatje De wraak van Knor
    De wraak van Knor

    Menten, Tosca
    A-boek

    Bette Babs krijgt van haar opa, die vroeger slager was, een varkentje als huisdier. Opa geeft haar goede raad en en het varkentje groeit en groeit. Maar opa heeft ook een geheim plan, hij wil een belangrijke worstwedstrijd winnen...

  • Plaatje Deze schelp verdient een kistje
    Deze schelp verdient een kistje

    Gansewinkel, Annie van
    A-boek

    De ouders van Veerle zijn omgekomen bij een ongeluk daarom woont ze bij haar opa. Opa heeft heel veel schelpen in een kistje, en elke schelp staat voor een herinnering. Veerle snapt niet altijd waarom hij die bewaart.

  • Plaatje Een vreemd feestje
    Een vreemd feestje

    Westera, Bette
    A-boek

    Job wil dolgraag, net als vorig jaar, zijn verjaardag vieren met een bezoek aan de Efteling met al zijn klasgenootjes. Maar het wordt een hele andere verjaardag...

  • Plaatje Extra speciaal (duh!)
    Extra speciaal (duh!)

    Pichon, Liz
    B-boek

    Opa en oma komen oppassen, de nieuwe buurman trekt gekke bekken en op school staat alles in het teken van sneeuw. Tom schrijft zijn belevenissen in zijn dagboek vol gekke krabbels en tekeningen.

  • Plaatje Familiegeheim
    Familiegeheim

    Cazemier, Caja
    B-boek

    Eva's opa wordt begraven. Maar waarom mag er niemand bij de begrafenis zijn? En wie is die geheimzinnige vrouw bij het graf?

  • Plaatje Ff offline
    Ff offline

    Kinney, Jeff
    B-boek

    Brams moeder bedenkt een plan: het hele dorp gaat een weekend offline. Geen elektriciteit. Bram vindt het geen goed idee. Als zijn opa net dat weekend komt logeren, loopt de spanning thuis nog verder op. Want vroeger was alles beter?

  • Plaatje Heel veel Jubelientje
    Heel veel Jubelientje

    Hagen, Hans
    A-boek

    Korte verhalen over het ondernemende meisje Jubelientje, haar vriendje Dirk-Jan en haar leuke oma.

  • Plaatje Heidi
    Heidi

    Stilton, Geronimo
    B-boek

    Heidi woont met haar opa in de bergen in Zwitserland. Ze wordt naar een rijke familie in Frankfurt gestuurd, als gezelschap voor hun dochter. Maar Heidi krijgt heimwee. Naar het beroemde verhaal van Johanna Spyri.

  • Plaatje Het grote boek van Madelief
    Het grote boek van Madelief

    Kuijer, Guus
    A-boek

    Dikke bundel van de vijf boeken over Madelief, een stoer meisje dat op straat, thuis en op school allerlei avonturen beleeft.

  • Plaatje Het kindertransport
    Het kindertransport

    Beer, Fedor de
    B-boek

    Na de dood van haar reislustige oma vindt Marit (13) een doos met kaarten die oma aan zichzelf stuurde. Haar speurtocht naar oma's geheim brengt haar bij een ...

  • Plaatje Hier waakt oma
    Hier waakt oma

    Boonen, Stefan
    A-boek

    Elk jaar gaan de tien kleinkinderen een weekend bij oma logeren. Dat is geweldig! Want samen met oma doen de kleinkinderen dan alles wat niet mag!

  • Plaatje Hoe ik mijn opa vond en alles anders werd
    Hoe ik mijn opa vond en alles anders werd

    Jetten, Gertrud
    B-boek

    Isa helpt haar oma vaak met de IJslandse paarden. Als Omi ziek wordt, wil ze nog één keer naar IJsland, om haar grote (geheime) liefde te ontmoeten. Isa gaat met haar mee.

  • Plaatje Joris en de geheimzinnige toverdrank
    Joris en de geheimzinnige toverdrank

    Dahl, Roald
    B-boek

    Joris (8) heeft een hekel aan zijn grootmoe, die hem altijd pest en bang maakt. Maar op een dag neemt hij wraak. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ...

  • Plaatje Jubelientje en de hoed van oma Blootje
    Jubelientje en de hoed van oma Blootje

    Hagen, Hans
    A-boek

    Oma is jarig en trakteert Jubelientje en Dirk-Jan op wel zes museumbezoeken. Jubelientje wil graag een eigen museum: Het Wat Heb Je Op Je Hoofd Museum, vol hoeden, helmen en... een hoed van koningin Máxima.

  • Plaatje Kleine Beer bij opa en oma
    Kleine Beer bij opa en oma

    Minarik, Else Holmelund
    A-boek / AVI: E4

    Wat is er heerlijker voor Kleine Beer dan een hele dag bij opa en oma te zijn? Hij krijgt van alles te zien en te horen en wordt lekker verwend met eten.

  • Plaatje Mijn oma
    Mijn oma's verhaal

    Grøndahl, Jens Christian
    B-boek

    Tijdens een bezoek vertelt oma Gladys aan Nina wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog met de Deense joden is gebeurd. Oma was toen zo oud als Nina nu is en had een vriendin die ook Nina heette. Deze Nina is na de oorlog naar Amerika verhuisd. Sindsdien heeft oma niets meer van haar gehoord.

  • Plaatje Mijn opa de bankrover
    Mijn opa de bankrover

    Kuyper, Sjoerd
    B-boek

    De opa van Grace begint in de war te raken. Hij moet naar een verzorgingstehuis en zijn bankrekening wordt geblokkeerd. Maar dat laat opa niet gebeuren.

  • Plaatje Mijn opa de trekvogel
    Mijn opa de trekvogel

    Ruben, Liesbeth
    J-boek

    Adam is geboren in Amsterdam. Hij heeft een Marokkaanse opa. Deze opa reist met hem langs alle plekken in Marokko waar hij herinneringen aan heeft: de stad Fès, het bergdorp waar hij geboren is, de medina en de woestijn.

  • Plaatje Mijn opa en ik en het varken Oma
    Mijn opa en ik en het varken Oma

    Hof, Marjolijn
    A-boek

    Een meisje logeert graag bij haar opa en zijn varken Oma. Opa bakt graag pannenkoeken, houdt van slootje springen en klimt soms op het dak. Samen beleven ze grappige avonturen. Om voor te lezen of om zelf te lezen.

  • Plaatje Oma Bellenblaas
    Oma Bellenblaas

    Breet, Margriet
    A-boek

    Jesse mag bij zijn oma logeren. Oma blijkt erg vergeetachtig. Als oma niet meer weet met welke bus ze terug naar huis moeten, wordt Jesse nerveus. ...

  • Plaatje Oma boef
    Oma boef

    Walliams, David
    B-boek

    Bah, Ben moet elke vrijdagavond naar zijn oma. Ze wil altijd scrabble spelen en stinkt naar koolsoep. Dan verklapt ze hem dat ze al jaren juwelen steelt. Samen beramen ze een grote juwelendiefstal bij de koningin. Maar dat loopt helemaal anders dan verwacht.

  • Plaatje Oma ontsnapt!
    Oma ontsnapt!

    Schotveld, Janneke
    B-boek

    Oma Babs woont in een huisje in de tuin van Tibbel en haar moeder. Op een dag vindt Tibbels moeder dat oma moet verhuizen naar een bejaardentehuis. Tibbel is het daar niet mee eens en loopt weg om oma te bevrijden. Maar dat is nog niet zo simpel...

  • Plaatje Oma Toos ... grandioos!
    Oma Toos ... grandioos!

    Bruggenkate, Reina ten
    E-boek / AVI: M4

    Het huis van oma Toos wordt gesloopt. Ze moet naar een verzorgingshuis. Maar dat wil ze niet!

  • Plaatje Oma Toos in Spanje
    Oma Toos in Spanje

    Bruggenkate, Reina ten
    E-boek / AVI: M4

    Oma mag mee op vakantie naar Spanje. Maar haar katten kunnen niet mee...

  • Plaatje Oma verdacht
    Oma verdacht

    Hooft, Mieke van
    A-boek

    Kiek en Zus snappen niets van hun oma. Oma is op dieet, maar zit toch te snoepen. Soms doet oma ook net of ze de meisjes niet herkent. Kiek gaat op onderzoek uit.

  • Plaatje Opa Appel is de beste!
    Opa Appel is de beste!

    Schotveld, Janneke
    A-boek / AVI: E5

    Opa kan ontzettend goed kunstwerken naschilderen. Mensen betalen veel geld voor zijn schilderijen. Maar op een dag wordt opa door de politie opgepakt. Moet hij nu de gevangenis in?

  • Plaatje Opa en het geheim van de smokkelaars
    Opa en het geheim van de smokkelaars

    Enquist, Per Olov
    A-boek

    Opa gaat weer met zijn kleinkinderen op expeditie naar de Berg met de Drie Grotten. Op een eenzame plaats vinden ze een vreemde tent. Het begin van een spannen avontuur.

  • Plaatje Opa laat zijn tenen zien en andere stripgedichten
    Opa laat zijn tenen zien en andere stripgedichten

    Vendel, Edward van de
    J-boek

    Tweeëntwintig gedichten in de vorm van stripverhalen.

  • Plaatje Opa vlucht
    Opa vlucht

    Walliams, David
    B-boek

    De opa van Jack is erg in de war. Hij denkt dat hij nog steeds als piloot in de Tweede Wereldoorlog vecht. Daarom moet hij naar een bejaardenhuis. Daar gebeuren vreemde dingen. Jack en opa plannen een ontsnapping...

  • Plaatje Opa, waar ben je?
    Opa, waar ben je?

    Dam, Arend van
    E-boek / AVI: M4

    Tam mist zijn opa. Die is op reis naar een ver land. Ze praten met elkaar via de computer. Maar dan raakt opa iets kwijt...

  • Plaatje Pas op, opa!
    Pas op, opa!

    Hollander, Vivian den
    E-boek / AVI: M4

    Opa Bullebak is de chagrijnigste oude knar van de hele buurt. Hij heeft een vreselijke snor, nare baard en gemene prikoogjes. En het allerergste is: de moeder van Tom en Mila heeft hem gevraagd om hun nieuwe oppas te worden! O nee!

  • Plaatje Sammie en opa
    Sammie en opa

    Koens, Enne
    B-boek

    Sam woont vier dagen in de week bij zijn opa. Opa heeft altijd tijd voor hem en vertelt de spannendste en stoerste verhalen. Omdat Sam graag wil vliegen, bouwt opa een vliegtuig voor hem. Maar een vluchtje maken dat lukt niet, want opa wordt ziek.

  • Plaatje Scooter Oma
    Scooter Oma

    Doorn, Dani van
    B-boek / AVI: E5

    Zigyy en Momo willen het weten: wie is toch die geheimzinnige scooter oma? Dat wordt een spannend avontuur.

  • Plaatje Sofie en de dolfijnen
    Sofie en de dolfijnen

    Vendel, Edward van de
    A-boek

    Sofie wil haar zieke oma graag opvrolijken. Ze bedenkt een plan met echte dolfijnen. Maar of het lukt? Met kleurige tekeningen, stripjes en weetjes over dolfijnen.

  • Plaatje Spekkie en Sproet : oma vermist!
    Spekkie en Sproet : oma vermist!

    Hollander, Vivian den
    A-boek / AVI: E5 - M6

    De oma van Spekkie geeft een groot verjaardagsfeest in een museum. Maar dan is oma ineens verdwenen. Hoog tijd voor Spekkie en Sproet om in actie te komen.

  • Plaatje Spijkerzwijgen
    Spijkerzwijgen

    Geest, Simon van der
    B-boek

    Vonkie logeert bij haar opa op de boerderij. Hij vertelt over zijn broers en wat ze vroeger allemaal uithaalden. Maar waarom vertelt hij niet alles? En waarom mag ze niet bij de oude molen in de buurt komen?

  • Plaatje Steffie en de mislukte inbrekers
    Steffie en de mislukte inbrekers

    Vriens, Jacques
    B-boek

    Steffie (12) woont met haar moeder aan het Kattenpleintje. Als er uit de supermarkt gestolen wordt en blijkt dat sommige bewoners van het pleintje vinden dat ...

  • Plaatje Tonje en de geheime brief
    Tonje en de geheime brief

    Parr, Maria
    B-boek

    Tonje woont in het Glimmerdal in Noorwegen. Tijdens de wintervakantie probeert ze salto's te skieën en probeert ze nieuwe sleeën uit. Dan ondekt ze dat haar beste vriend, de oude Gunnvald, een geheim heeft.

  • Plaatje Vlieg!
    Vlieg!

    Kunst, Marco
    B-boek

    Marius is een dromer. Hij komt graag bij zijn opa, die met hem naar de sterren kijkt en vliegers met hem bouwt. Als hij naar het huis van opa fietst, komt hij altijd langs kliniek Vreugdendal. En daar komt Marius liever niet langs.

  • Plaatje Yuna
    Yuna's maan

    Hagen, Hans
    B-boek

    Op het eiland luistert iedereen graag naar de verhalen van Yuna's oma. Oma wil dat Yuna haar plaats inneemt als verhalenvertelster. Maar Yuna weet niet wat ze vertellen moet en ze durft niet. Een geheimzinnige vreemdeling helpt haar.