Leeslijst Nieuwsbegrip: Kinderboekenweek 2016

 • Plaatje Aan de kant, ik ben je oma niet!
  Aan de kant, ik ben je oma niet!

  Westera, Bette
  J-boek

  Wat weet jij van je opa en oma toen ze nog jong waren? In dit boek maak je kennis met verschillende bewoners van een verzorgingstehuis. In steeds twee levensverhalen in dichtvorm lees je wie of wat ze vroeger waren en hoe ze nu zijn. Over meneer van Dam, meneer Zeybek, mevrouw van Veen en anderen.

 • Plaatje De Gorgels
  De Gorgels

  Myjer, Jochem
  A-boek

  Midden in de nacht wordt Melle wakker. Er zit een vreemd wezentje op de rand van zijn bed. Het is een Gorgel. Melle komt er achter dat zijn opa vroeger ook Gorgels zag. Bestaan de Gorgels echt of...?

 • Plaatje De ogen van Sitting Bull
  De ogen van Sitting Bull

  Geus, Mireille
  B-boek

  Valentijns oma is oud en vergeetachtig. Zij komt tijdelijk bij hem en zijn ouders wonen. Valentijn moet dan zijn kamer met de mooie schildering van Sitting Bull afstaan. Hij wil dat oma snel weer weggaat. Of toch niet?

 • Plaatje De oma van de oma van mijn oma : hoe het leven vroeger was
  De oma van de oma van mijn oma : hoe het leven vroeger was

  Horst, Marc ter
  J-boek

  Hoe leefde de oma van je oma? En daar de oma van? Een boek vol verhalen over vroeger. Over theekransjes, ganzenveren, praatjes bij de pomp, elektrische fietsen, smartphones en meer.

 • Plaatje De redding van de zwevende oma
  De redding van de zwevende oma

  Vriens, Jacques
  B-boek / AVI: E6

  Nina, Eefie, Joost en Pepijn wonen in hotel De Korenwolf. Ze horen dat oma weggaat uit het hotel, omdat ze het traplopen zo lastig vindt. Dat mag niet gebeuren!

 • Plaatje De regels van drie
  De regels van drie

  Hof, Marjolijn
  B-boek

  Opi Kas woont helemaal alleen in IJsland. Twan, zijn zus Linde, hun moeder en oma reizen er heen om hem terug te halen naar Nederland. Maar daar denkt opi Kas heel anders over. Hij heeft een ontsnappingsplan bedacht en vraagt of Twan hem wil helpen.

 • Plaatje De rode zwaan
  De rode zwaan

  Kuyper, Sjoerd
  B-boek

  Jakob helpt zijn opa met het opknappen van zijn oude huis. Opa vertelt verhalen over vroeger, net echt... en spannend! Als opa ziek wordt, gaat Jakob op zoek naar de rode zwaan uit opa's verhalen.

 • Plaatje De stoerste opa van de wereld
  De stoerste opa van de wereld

  Kasse, Bram
  A-boek / AVI: M5

  Opa is te dik. Hij moet van de dokter gezonder eten en meer sporten. Maar daar heeft opa geen zin in.

 • Plaatje De tweelingoma
  De tweelingoma

  Minkman, Lorna
  B-boek / AVI: M6

  Finn is erg verdrietig als zijn oma sterft. Hij erft haar Chinese boodschappenkarretje. Daarin vindt hij een foto van oma met haar tweelingzus. Samen met zijn zus gaat Finn op zoek naar oma's zus.

 • Plaatje De veertiende goudvis
  De veertiende goudvis

  Holm, Jennifer L.
  B-boek

  De opa van Ellie is wetenschapper. Hij is erin geslaagd een middel te vinden tegen de ouderdom. Hij is weer een puber...

 • Plaatje De verdwenen oma
  De verdwenen oma

  Hooft, Mieke van
  A-boek

  Kiek en Zus komen vaak bij oma Pleun. Op een dag is ze verdwenen. Kiek en Zus doen er alles aan om oma Pleun te vinden.

 • Plaatje De verhalen van Opa Eik
  De verhalen van Opa Eik

  Badal, J.L.
  B-boek

  Opa Eik, een duizenden jaren oude boom, vertelt prachtige wonderlijke verhalen. Lees ook de andere delen: De grote storm, Het hart van de draak

 • Plaatje De vliegende cavia
  De vliegende cavia

  Visser, Rian
  A-boek / AVI: E6

  De cavia van Myrthes opa is verdwenen. Myrthe en haar vriendinnen gaan op zoek. Heeft Bastiaan iets met de verdwijning van de cavia te maken?

 • Plaatje De wraak van Knor
  De wraak van Knor

  Menten, Tosca
  A-boek

  Bette Babs krijgt van haar opa, die vroeger slager was, een varkentje als huisdier. Opa geeft haar goede raad en en het varkentje groeit en groeit. Maar opa heeft ook een geheim plan, hij wil een belangrijke worstwedstrijd winnen...

 • Plaatje Deze schelp verdient een kistje
  Deze schelp verdient een kistje

  Gansewinkel, Annie van
  A-boek

  De ouders van Veerle zijn omgekomen bij een ongeluk daarom woont ze bij haar opa. Opa heeft heel veel schelpen in een kistje, en elke schelp staat voor een herinnering. Veerle snapt niet altijd waarom hij die bewaart.

 • Plaatje Een vreemd feestje
  Een vreemd feestje

  Westera, Bette
  A-boek

  Job wil dolgraag, net als vorig jaar, zijn verjaardag vieren met een bezoek aan de Efteling met al zijn klasgenootjes. Maar het wordt een hele andere verjaardag...

 • Plaatje Extra speciaal (duh!)
  Extra speciaal (duh!)

  Pichon, Liz
  B-boek

  Opa en oma komen oppassen, de nieuwe buurman trekt gekke bekken en op school staat alles in het teken van sneeuw. Tom schrijft zijn belevenissen in zijn dagboek vol gekke krabbels en tekeningen.

 • Plaatje Familiegeheim
  Familiegeheim

  Cazemier, Caja
  B-boek

  Eva's opa wordt begraven. Maar waarom mag er niemand bij de begrafenis zijn? En wie is die geheimzinnige vrouw bij het graf?

 • Plaatje Ff offline
  Ff offline

  Kinney, Jeff
  B-boek

  Brams moeder bedenkt een plan: het hele dorp gaat een weekend offline. Geen elektriciteit. Bram vindt het geen goed idee. Als zijn opa net dat weekend komt logeren, loopt de spanning thuis nog verder op. Want vroeger was alles beter?

 • Plaatje Heel veel Jubelientje
  Heel veel Jubelientje

  Hagen, Hans
  A-boek

  Korte verhalen over het ondernemende meisje Jubelientje, haar vriendje Dirk-Jan en haar leuke oma.

 • Plaatje Heidi
  Heidi

  Stilton, Geronimo
  B-boek

  Heidi woont met haar opa in de bergen in Zwitserland. Ze wordt naar een rijke familie in Frankfurt gestuurd, als gezelschap voor hun dochter. Maar Heidi krijgt heimwee. Naar het beroemde verhaal van Johanna Spyri.

 • Plaatje Het grote boek van Madelief
  Het grote boek van Madelief

  Kuijer, Guus
  A-boek

  Dikke bundel van de vijf boeken over Madelief, een meisje dat op straat, thuis en op school allerlei avonturen beleeft. Bevat o.a.Krassen in het tafelblad, waarin Madelief al pratend met opa en andere grote mensen, te weten probeert te komen hoe haar oma heeft geleefd.

 • Plaatje Het kindertransport
  Het kindertransport

  Beer, Fedor de
  B-boek

  Na de dood van oma Vliegmachien stapelen de raadsels zich in rap tempo op. Marit probeert de waarheid over haar oma te ontrafelen. Haar speurtocht brengt haar bij een nare gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog.

 • Plaatje Hier waakt oma
  Hier waakt oma

  Boonen, Stefan
  A-boek

  Elk jaar gaan de tien kleinkinderen een weekend bij oma logeren. Dat is geweldig! Want samen met oma doen de kleinkinderen dan alles wat niet mag!

 • Plaatje Hoe ik mijn opa vond en alles anders werd
  Hoe ik mijn opa vond en alles anders werd

  Jetten, Gertrud
  B-boek

  Isa helpt haar oma vaak met de IJslandse paarden. Als Omi ziek wordt, wil ze nog één keer naar IJsland, om haar grote (geheime) liefde te ontmoeten. Isa gaat met haar mee.

 • Plaatje Joris en de geheimzinnige toverdrank
  Joris en de geheimzinnige toverdrank

  Dahl, Roald
  B-boek

  Joris (8) heeft een grootmoeder die hem altijd pest en bang maakt. Op een dag neemt Joris wraak...

 • Plaatje Jubelientje en de hoed van oma Blootje
  Jubelientje en de hoed van oma Blootje

  Hagen, Hans
  A-boek

  Oma is jarig en trakteert Jubelientje en Dirk-Jan op wel zes museumbezoeken. Jubelientje wil graag een eigen museum: Het Wat Heb Je Op Je Hoofd Museum, vol hoeden, helmen en... een hoed van koningin koningin Maxima.

 • Plaatje Kleine Beer bij opa en oma
  Kleine Beer bij opa en oma

  Minarik, Else Holmelund
  A-boek / AVI: E4

  Wat is er heerlijker voor Kleine Beer dan een hele dag bij opa en oma te zijn? Hij krijgt van alles te zien en te horen en wordt lekker verwend met eten.

 • Plaatje Mijn oma
  Mijn oma's verhaal

  Grøndahl, Jens Christian
  B-boek

  Tijdens een bezoek vertelt oma Gladys aan Nina wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog met de Deense joden is gebeurd. Oma was toen zo oud als Nina nu is en had een vriendin die ook Nina heette. Deze Nina is na de oorlog naar Amerika verhuisd. Sindsdien heeft oma niets meer van haar gehoord.

 • Plaatje Mijn opa de bankrover
  Mijn opa de bankrover

  Kuyper, Sjoerd
  B-boek

  De opa van Grace begint in de war te raken. Hij moet naar een verzorgingstehuis en zijn bankrekening wordt geblokkeerd. Maar dat laat opa niet gebeuren.

 • Plaatje Mijn opa de trekvogel
  Mijn opa de trekvogel

  Ruben, Liesbeth
  J-boek

  Adam is geboren in Amsterdam. Hij heeft een Marokkaanse opa. Deze opa reist met hem langs alle plekken in Marokko waar hij herinneringen aan heeft: de stad Fès, het bergdorp waar hij geboren is, de medina en de woestijn.

 • Plaatje Mijn opa en ik en het varken Oma
  Mijn opa en ik en het varken Oma

  Hof, Marjolijn
  A-boek

  Een meisje logeert graag bij haar opa en zijn varken Oma. Opa bakt graag pannenkoeken, houdt van slootje springen en klimt soms op het dak. Samen beleven ze grappige avonturen. Om voor te lezen of om zelf te lezen.

 • Plaatje Oma Bellenblaas
  Oma Bellenblaas

  Breet, Margriet
  A-boek

  Jesse mag bij zijn oma logeren. Oma blijkt erg vergeetachtig. Als oma niet meer weet met welke bus ze terug naar huis moeten, wordt Jesse nerveus. ...

 • Plaatje Oma boef
  Oma boef

  Walliams, David
  B-boek

  Bah, Ben moet elke vrijdagavond naar zijn oma. Ze wil altijd scrabble spelen en stinkt naar koolsoep. Dan ontdekt Ben dat oma een duister geheim heeft...

 • Plaatje Oma ontsnapt!
  Oma ontsnapt!

  Schotveld, Janneke
  B-boek

  Oma Babs woont in een huisje in de tuin van Tibbel en haar moeder. Op een dag vindt Tibbels moeder dat oma moet verhuizen naar een bejaardentehuis. Tibbel is het daar niet mee eens en loopt weg om oma te bevrijden. Maar dat is nog niet zo simpel...

 • Plaatje Oma Toos ... grandioos!
  Oma Toos ... grandioos!

  Bruggenkate, Reina ten
  E-boek / AVI: M4

  Het huis van oma Toos wordt gesloopt. Ze moet naar een verzorgingshuis. Maar dat wil ze niet!

 • Plaatje Oma Toos in Spanje
  Oma Toos in Spanje

  Bruggenkate, Reina ten
  E-boek / AVI: M4

  Oma mag mee op vakantie naar Spanje. Maar haar katten kunnen niet mee...

 • Plaatje Oma verdacht
  Oma verdacht

  Hooft, Mieke van
  A-boek

  Kiek en Zus snappen niets van hun oma. Oma is op dieet, maar zit toch te snoepen. Soms doet oma ook net of ze de meisjes niet herkent. Kiek gaat op onderzoek uit.

 • Plaatje Opa Appel is de beste!
  Opa Appel is de beste!

  Schotveld, Janneke
  A-boek / AVI: E5

  Opa kan ontzettend goed kunstwerken naschilderen. Mensen betalen veel geld voor zijn schilderijen. Maar op een dag wordt opa door de politie opgepakt. Moet hij nu de gevangenis in?

 • Plaatje Opa en het geheim van de smokkelaars
  Opa en het geheim van de smokkelaars

  Enquist, Per Olov
  A-boek

  Opa gaat weer met zijn kleinkinderen op expeditie naar de Berg met de Drie Grotten. Op een eenzame plaats vinden ze een vreemde tent. Het begin van een spannen avontuur.

 • Plaatje Opa laat zijn tenen zien en andere stripgedichten
  Opa laat zijn tenen zien en andere stripgedichten

  Vendel, Edward van de
  J-boek

  Tweeëntwintig gedichten in de vorm van stripverhalen.

 • Plaatje Opa vlucht
  Opa vlucht

  Walliams, David
  B-boek

  De opa van Jack is erg in de war. Hij denkt dat hij nog steeds als piloot in de Tweede Wereldoorlog vecht. Daarom moet hij naar een bejaardenhuis. Daar gebeuren vreemde dingen. Jack en opa plannen een ontsnapping...

 • Plaatje Opa, waar ben je?
  Opa, waar ben je?

  Dam, Arend van
  E-boek / AVI: M4

  Tam mist zijn opa. Die is op reis naar een ver land. Ze praten met elkaar via de computer. Maar dan raakt opa iets kwijt...

 • Plaatje Pas op, opa!
  Pas op, opa!

  Hollander, Vivian den
  E-boek / AVI: M4

  Opa Bullebak is de chagrijnigste oude knar van de hele buurt. Hij heeft een vreselijke snor, nare baard en gemene prikoogjes. En het allerergste is: de moeder van Tom en Mila heeft hem gevraagd om hun nieuwe oppas te worden! O nee!

 • Plaatje Sammie en opa
  Sammie en opa

  Koens, Enne
  B-boek

  Sam woont vier dagen in de week bij zijn opa. Opa heeft altijd tijd voor hem en vertelt de spannendste en stoerste verhalen. Omdat Sam graag wil vliegen, bouwt opa een vliegtuig voor hem. Maar een vluchtje maken dat lukt niet, want opa wordt ziek.

 • Plaatje Scooter Oma
  Scooter Oma

  Doorn, Dani van
  B-boek / AVI: E5

  Zigyy en Momo willen het weten: wie is toch die geheimzinnige scooter oma? Dat wordt een spannend avontuur.

 • Plaatje Sofie en de dolfijnen
  Sofie en de dolfijnen

  Vendel, Edward van de
  A-boek

  Sofie wil haar zieke oma graag opvrolijken. Ze bedenkt een plan met echte dolfijnen. Maar of het lukt? Met kleurige tekeningen, stripjes en weetjes over dolfijnen.

 • Plaatje Spekkie en Sproet : oma vermist!
  Spekkie en Sproet : oma vermist!

  Hollander, Vivian den
  A-boek / AVI: E5 - M6

  De oma van Spekkie geeft een groot verjaardagsfeest in een museum. Maar dan is oma ineens verdwenen. Hoog tijd voor Spekkie en Sproet om in actie te komen.

 • Plaatje Spijkerzwijgen
  Spijkerzwijgen

  Geest, Simon van der
  B-boek

  Vonkie logeert bij haar opa op de boerderij. Hij vertelt over zijn broers en wat ze vroeger allemaal uithaalden. Maar waarom vertelt hij niet alles? En waarom mag ze niet bij de oude molen in de buurt komen?

 • Plaatje Steffie en de mislukte inbrekers
  Steffie en de mislukte inbrekers

  Vriens, Jacques
  B-boek

  Steffie (12) woont met haar moeder aan het Kattenpleintje. Als er uit de supermarkt gestolen wordt en blijkt dat sommige bewoners van het pleintje vinden dat ...

 • Plaatje Tonje en de geheime brief
  Tonje en de geheime brief

  Parr, Maria
  B-boek

  Tonje woont in het Glimmerdal in Noorwegen. Tijdens de wintervakantie probeert ze salto's te skieën en probeert ze nieuwe sleeën uit. Dan ondekt ze dat haar beste vriend, de oude Gunnvald, een geheim heeft.

 • Plaatje Vlieg!
  Vlieg!

  Kunst, Marco
  B-boek

  Marius is een dromer. Hij komt graag bij zijn opa, die met hem naar de sterren kijkt en vliegers met hem bouwt. Als hij naar het huis van opa fietst, komt hij altijd langs kliniek Vreugdendal. En daar komt Marius liever niet langs.

 • Plaatje Yuna
  Yuna's maan

  Hagen, Hans
  B-boek

  Op het eiland luistert iedereen graag naar de verhalen van Yuna's oma. Oma wil dat Yuna haar plaats inneemt als verhalenvertelster. Maar Yuna weet niet wat ze vertellen moet en ze durft niet. Een geheimzinnige vreemdeling helpt haar. Met mp3-cd met muziek en het verhaal.