Leeslijst Nieuwsbegrip: Nepnieuws

  • Plaatje Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal
    Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal

    Schutten, Jan Paul
    J-boek

    Hoe komt een uitzending van het NOS Jeugdjournaal tot stand? Wat komt er in de uitzending en wat niet? Wie werken er en gaat er weleens iets mis? Neem een kijkje achter de schermen.

  • Plaatje Borre, de journalist
    Borre, de journalist

    Aalbers, Jeroen
    A-boek

    De buurman van Borre werkt bij de krant. Hij heeft het heel druk. Gelukkig heeft Borre vakantie en kan hij het werk wel een weekje van de buurman overnemen. Hij gaat op pad, op zoek naar het nieuwste nieuws! Maar wat als er helemaal geen nieuws is? Dan verzin je het toch gewoon!

  • Plaatje D
    D'r bij zijn

    Trondheim, Lewis
    B-boek

    Nadia, een leerling-journaliste, maakt voor haar stage tv-interviews met extravagante figuren. Nadia weet dat de reportages schokkend of grappig moeten zijn om uitgezonden te worden, dus hoe extremer de figuren hoe beter. Cameraman Kobijn vraagt zich af of dit wel eerlijke journalistiek is.

  • Plaatje De bezoekers van Zirk
    De bezoekers van Zirk

    Andel, Emma van
    B-boek

    Journalist Mik heeft niets om over te schrijven. Jen en haar vrienden komen hem te hulp. Ze verkleden zich als wezens van de planeet Zirk. Het lijkt wel echt. ...

  • Plaatje De nieuwsjagers
    De nieuwsjagers

    Oldenhave, Mirjam
    B-boek

    De schoolkrantclub gaat naast de schoolkrant ook een website maken. Daarop plaatsen ze ook berichten over dingen waar ze in de schoolkrant niet over mogen schrijven, zoals de bende van Boelie waar iedereen bang voor is.

  • Plaatje De roze rapper
    De roze rapper

    Oldenhave, Mirjam
    B-boek

    De kinderen van de redactie van schoolkrant Flits.nl krijgen wanhopige briefjes van de Roze Rapper. Wie is de Roze Rapper? En wie maakt de spookgeluiden die 's nachts uit de Nijlandschool komen. Tijd voor de redactie om in actie te komen en ter plekke onderzoek te doen.

  • Plaatje Een BN
    Een BN'er als moeder

    Horsten, Jolanda
    B-boek / AVI: P

    De moeder van Floris en Hanna werkt bij Kidzz-Newzz. In dit nieuwsprogramma is een primeur te zien van de school van de kinderen. Hoe komen ze hieraan?

  • Plaatje Een wereldsmoes!
    Een wereldsmoes!

    Kuyper, Hans
    B-boek / AVI: M6

    Valentina hoort op het nieuws dat er bij haar in de buurt op de Veluwe een poema los rondloopt. Haar vriendje Job gaat het verhaal tot op de bodem uitzoeken...

  • Plaatje Het geheime dagboek van Colette
    Het geheime dagboek van Colette

    Stilton, Thea
    B-boek

    Vanilla gaat op zoek naar roddels voor de krant en steelt het dagboek van Colette. De Thea Sisters gaan natuurlijk op zoek naar de dader, maar doen intussen ook verslag van een hardloopwedstrijd.

  • Plaatje Het krantengeheim [+CD]
    Het krantengeheim [+CD]

    Widmark, Martin
    B-boek

    In het Waaldorps dagblad verschijnen gemene artikelen over inwoners van het dorp. Lars en Maja gaan uitzoeken wie dit allemaal verzonnen heeft!

  • Plaatje Het ware verhaal over Geronimo Stilton
    Het ware verhaal over Geronimo Stilton

    Babbelmuis, Bea
    B-boek

    Geronimo Stilton is de uitgever van de meest gelezen krant van Muizeneiland, 'De Wakkere Muis'. Journaliste Bea Babbelmuis vertelt allerlei nieuwtjes over hem.

  • Plaatje Lezen en schrijven
    Lezen en schrijven

    Guillain, Charlotte
    J-boek

    Wat doet een journalist, en schrijver, websitebeheerder of perschef? In dit boek staan allerlei boeiende beroepen die alles met lezen en schrijven te maken hebben.

  • Plaatje MediaWijs!? : jong en bewust op internet
    MediaWijs!? : jong en bewust op internet

    De Braeckeleer, Nico
    J-boek

    Hoe surf je op het internet, hoe vind je betrouwbare informatie? Uitleg, adviezen, tips en trucs over internet en andere nieuwe media.

  • Plaatje Minoes
    Minoes

    Schmidt, Annie M.G.
    B-boek

    Juffrouw Minoes is vroeger poes geweest en heeft nog veel 'katse' eigenschappen. Dat komt haar baas, de journalist Tibbe, die in een krant schrijft, goed van pas. Via de katten-persdienst komt hij heel wat verborgen en geheime zaken te weten.

  • Plaatje Nassim : nieuws van Nassim
    Nassim : nieuws van Nassim

    Buenen, Wendy
    C-boek

    Nassim, leerling van het Spangalis College, wil graag journalist worden en heeft daar veel voor over. Als hij ontdekt dat een journalist van de regionale krant geld achteroverdrukt, gaat hij op onderzoek uit.

  • Plaatje Nieuws
    Nieuws

    J-boek
    Feiten, meningen en ervaringen over het nieuws in kranten en op televisie.

  • Plaatje Nieuws
    Nieuws

    Zijl, Moniek van
    J-boek

    Nieuws gaat over iets wat nu gebeurt, of net gebeurd is. Mensen die ervoor zorgen dat het nieuws bij een groot publiek komt, zijn journalisten. Zij schrijven stukken voor kranten en internet. lees er over in dit boekje.

  • Plaatje Rokfords rattige roddelpers
    Rokfords rattige roddelpers

    Stilton, Geronimo
    B-boek

    De Rioolrat, de krant van Geronimo's rivale Ratja Ratmuis, heeft steeds spannende nieuwtjes op de voorpagina. Daardoor wil niemand meer Geronimo's krant ...

  • Plaatje Sociale media ...voor kids
    Sociale media ...voor kids

    Cleijn, César
    J-boek

    Stap voor stap wordt uitgelegd hoe sociale media als Twitter, Facebook en YouTube werken. Met tips om veilig te internetten.

  • Plaatje Waanwijs!
    Waanwijs!

    J-boek
    Hoe word je wijs uit de (media)waan van de dag? Wat is waar en wat niet in de media? Hoe word je gemanipuleerd? Een eigenzinnig thematijdschrift voor jongeren.

  • Plaatje Waar of niet waar? : kun jij de leugens van de waarheid onderscheiden?
    Waar of niet waar? : kun jij de leugens van de waarheid onderscheiden?

    Payne, Jan
    J-boek

    Een walrus kan op zijn tanden lopen. Is dat waar of niet waar? Diamanten kunnen in een laboratorium gekweekt worden. Feit of fabel? Kun jij leugens van de waarheid onderscheiden?

  • Plaatje Zo word je journalist
    Zo word je journalist

    Gruwel, Josée
    J-boek

    Als je journalist wilt worden moet je nieuwsgierig zijn, gemakkelijk contact kunnen maken met mensen zodat ze hun verhaal aan je willen vertellen. Ook moet je kritische vragen durven stellen.