In 2018 is het 100 jaar geleden idat de Zuiderzeewet is vastgesteld. De Zuiderzeewerken hebben ervoor gezorgd dat het Nederland van nu er heel anders uitziet dan het Nederland van 100 jaar geleden. Lees er meer over op deze site.
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de Zuiderzeewet: Waarom kwam er een Zuiderzeewet? Wat gebeurde er toen met de Zuiderzee? Zijn er nog meer plannen voor het gebied?
De Afsluitdijk verbindt Noord-Holland met Friesland. Hij is maar liefst 32 kilometer lang en daarmee de langste dijk van Europa. Maar wist je dat de Afsluitdijk eigenlijk een dam is? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Ingenieur Lely maakte aan het begin van de twintigste eeuw het plan voor de bouw van de Afsluitdijk. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met werkblad.
Op 28 mei 1932 werd de Zuiderzee afgesloten van de Noordzee. De Zuiderzee werd een meer, het IJsselmeer. Het zoute water werd zoet. Niet iedereen was blij met de bouw van de Afsluitdijk... Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Toen de Zuiderzee het IJsselmeer werd, kon nieuw land worden drooggelegd. Land werd gemaakt uit zee. Zo ontstond de jongste provincie van Nederland: Flevoland. Het is nu een drukke provincie met steden als Almere, Lelystad en Emmeloord. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De Afsluitdijk is gebouwd tussen 1927 en 1932. De aanleg veranderde veel voor de inwoners rondom de Zuiderzee, nu het IJsselmeer. Op het eiland Urk leefden de bewoners van de visserij. Na aanleg van de Afsluitdijk werd het water zoet en moesten de vissers verplaatsen. Urk werd een schiereiland door drooglegging....
Nederland krijgt er een nieuwe eilandengroep bij: Marker Wadden.Op de site van Natuurmonumenten vind je meer informatie over dit bijzondere project in het Markermeer. (Foto: Straystone fotografie)
Jeugdbibliotheek.nl helpt jou aan handige informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Met verwijzingen naar boeken, filmpjes en websites. Let op, zit je in groep 7 of 8, kies dan Basisschool groep 7-8.
Nederland heeft de meeste polders van de wereld. De oudste is de Beemster in Noord-Holland. Polders werden en worden gemaakt ter bescherming tegen het water. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 4. Kijk in de (school)bieb.
Vroeger kon het bij storm flink spoken op de Zuiderzee. Maar in 1932 kwam er een dijk tussen de Waddenzee en de Zuiderzee: de Afsluitdijk. De Zuiderzee heette vanaf toen IJsselmeer. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 215. Kijk in de (school)bieb.
Nienke neemt je 100 jaar mee terug in de tijd, toen het IJsselmeer nog de Zuiderzee was. Slapen in een bedstee, leven van de gevangen vis, de mannen op zee. Zelfs de kinderen helpen mee om geld te verdienen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vertelt over het dagelijkse leven rond de Zuiderzee, voordat de Afsluitdijk in 1932 de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer. Er is een binnen- en een buitenmuseum. Op de website vind je alle informatie.
In Enkhuizen staat het Zuiderzeemuseum. Het museum gaat over de tijd tot 1932, toen het IJsselmeer nog een zee was: de Zuiderzee. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 19. Kijk in de (school)bieb.