In het internationale ruimtestation, ISS, doen astronauten wetenschappelijk onderzoek. Omdat het ruimtestation in een baan rond de aarde zweeft, zijn de astronauten gewichtloos. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Mooie beelden vanuit de ruimte. De Duitse astronaut Alexander Gerst heeft een filmpje van de aarde gemaakt vanaf het internationale ruimtestation ISS. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.
Een ruimtestation zo groot als een voetbalveld. In het ruimtestation ISS zijn astronauten druk bezig met wetenschappelijk onderzoek. En werken in de ruimte is niet zo makkelijk als het lijkt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
André Kuipers heeft 200 dagen doorgebracht in het ISS, het Internationale ruimtestation. Op 400 kilometer hoogte bestudeerde hij samen met andere astronauten de aarde. Maar er moest natuurlijk ook gegeten en geslapen worden. Allemaal zwevend, want in het ISS is geen zwaartekracht. Bekijk het filmpje...
Vanuit het ISS kon André Kuipers goed zien hoe de aarde verandert. Regenwoud dat verdwijnt en vissersboten die de oceanen leegvissen. Hoe ziet dat er vanuit de ruimte uit? Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
Astronaut André Kuipers heeft zijn ruimtereis inmiddels achter de rug. Het Klokhuis volgde zijn voorbereidingen op deze bijzondere reis. Zo komt Lisa alles te weten over het astronautenpak en André legt uit wat voor onderzoeken ze allemaal in de ruimte doen. Verder ontdekt Lisa dat astronauten...
Een astronaut heeft verschillende pakken, waaronder de flight suit voor in het ruimteschip. Hoe ziet zo’n pak er uit en waarom draagt een astronaut alleen sokken? Astronaut André Kuipers laat het zien. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een astronaut moet veel kunnen. Astronauten doen aan boord van een ruimtestation allerlei proeven. Ze moeten een raket kunnen besturen en dingen kunnen repareren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 196. Kijk in de (school)bieb.
Astronauten houden vanuit de ruimte contact met de aarde. Hoe werkt dat precies? En waarom kun je buiten een ruimtestation niet bellen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Op deze website van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vind je heel veel informatie over ons heelal, de aarde, leven in de ruimte, ruimtevaartuigen. Met dingen om te doen en nieuwtjes.
Astronauten krijgen op een ruimtereis te maken met enorme G-krachten. Bart Meijer stapt in een simulator om te ervaren hoe astronauten zich voelen. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
Als je naar de ruimte wil, heb je een raket nodig. Maar niet zomaar een raket. André Kuipers legt uit waarom een raket nooit recht omhoog gelanceerd wordt. En hoe het ging bij de eerste ruimtemissies naar de maan. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
Het is, op 20 november 2018, 20 jaar geleden dat ruimtestation ISS de ruimte in werd geschoten.Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over ruimtestation ISS: Wat is het ISS? Wat gebeurt er in het ISS? Hoe is het leven voor astonauten daar?
Ruimtestation ISS is jarig! 25 jaar geleden werd het eerste onderdeel de lucht in geschoten. ISS is een ruimtestation, eigenlijk een soort groot laboratorium. Er worden experimenten gedaan door astronauten. Die werken er niet alleen, ze wonen er ook, meestal ongeveer drie maanden. Bekijk de video op...
Astronaut worden is een droom van veel kinderen. Maar dat word je niet zomaar. En je moet meer kunnen dan een beetje rondzweven in de ruimte! Augusto ontdekt hoe het leven van een astronaut eruit ziet. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
NASA is de bekendste ruimtevaartorganisatie. Op deze speciale kidssite kun je games spelen, kleuren en veel feitjes ontdekken over de ruimte. De site is Engelstalig.
De ruimte is geen fijne plek voor mensen: er is geen lucht en het kan er heel heet en koud worden. Toch zijn we ontzettende nieuwsgierig naar de ruimte. Daarom is André Kuipers ook astronaut geworden. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
Je zweeft door een kamer. Je weet niet wat boven en beneden is. Je loopt over het plafond. Je laat je pen los en hij blijft hangen waar je hem losliet... Dat kan alleen maar in een ruimtestation. Daar is geen zwaartekracht die alles naar beneden trekt. Je bent er gewichtloos. Lees er over op de website...
Op 20 juli 1969 was Neil Armstrong de eerste mens die op de maan rond wandelde. Hij droeg een dik, wit ruimtepak en een helm. Hij zette een camera aan. Daardoor konden miljoenen mensen over de hele wereld 'erbij zijn'. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior...
In deze plusmini (voor kinderen die iets meer aankunnen) bekijk je een filmpje of website en geef je antwoord op de vragen in het 'raadselstraatje'. Zo kom je veel te weten over ruimtevaart.