Op Keti koti, elk jaar op 1 juli, wordt de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd. Op de site van Samsam lees je er over. Bekijk ook het filmpje. (Afbeelding: website Samsam)
Keti Koti is een jaarlijks terugkerende feestdag ook wel Dag van de vrijheden en Kettingsnijden genoemd in Suriname. Het is een herdenking van de afschaffing van de slavernij. Lees er meer over op deze website.
Mensen te koop! Nederlandse kooplieden handelden vroeger in mensen. Dat vond men heel gewoon toen. Ze haalden die mensen uit Afrika. Wil je daar wel eens meer van weten? Bekijk dan het filmpje op Schooltv.nl.
In de digitale bibliotheek van de Nederlandse letteren kun je de complete tekst van het boek 'De hut van oom Tom' geschreven door Harriet Beecher Stowe lezen of downloaden. Een uitgave uit 1921. Het verhaal gaat over het leven van een aantal slaven in Noord-Amerika in de eerste helft van de 19e eeuw....
Canonliedjes zijn leuke, aanstekelijke en leerzame liedjes over de geschiedenis van Nederland. Dit liedje over Kofi gaat over de slavernij. Lees de songtekst en luister naar het muziekfragment.
Uitgebreide informatie bij het boek Manhatan van Rob Ruggenberg. Het verhaal speelt zich af rond 1643 in Amerika. Op Manhatan, een eiland, waar de Nederlanders een kolonie hebben gesticht. Met recensies, fragmenten, veel achtergrondinformatie en info over de schrijver.
Vroeger werd er in slaven gehandeld. De slaven werden in schepen over de oceaan vervoerd. Een vreselijke reis. Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.
Niet zo heel lang geleden werkten er Afrikaanse slaven op de Nederlandse plantages. Ze werkten heel erg hard maar kregen niets betaald. En als ze protesteerden, volgde er een vreselijke straf... Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Om werk te doen voor de kolonisten werden slaven uit Afrika gehaald. Slaven moesten doen wat hun eigenaar wilde. Ze werkten op de plantages van de kolonisten en verdienden niks. Andere slaven moesten voor hun eigenaar en hun huis zorgen. Maar de slaven wilden vrij zijn, ze kwamen in opstand. Lees hier...
Het Klokhuis gaat naar Ghana. Dolores ontdekt dat haar voorouders uit dit Afrikaanse land zijn weggevoerd, om in Suriname als slaven op de plantages te werken.
Als mensen gedwongen worden om tegen hun wil te werken, heet dat slavernij. Slavernij bestaat al bijna zo lang als er mensen zijn. Vroeger hielpen slaven in het huishouden van rijke mensen. Ze vochten in het leger of deden zwaar werk op het land of in de mijnen. Lees er over op de website van Docukit....
Jeugdbibliotheek.nl helpt jou aan handige informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Met verwijzingen naar boeken, filmpjes en websites. Let op, zit je in groep 7 of 8, kies dan Basisschool groep 7-8.
Voor het werk op de plantages haalt de West-Indische Compagnie slaven uit Afrika. In 1863 schaft Nederland in navolging van Engeland, de slavernij af. Bekijk het filmpje van Histoclips op Schooltv.nl.
In de zeventiende en achttiende eeuw vonden inwoners van de Nederlandse Republiek het normaal dat zij andere mensen tot slaaf konden maken. Tegenwoordig denken we daar heel anders over. Lees in deze lesbrief over de slavernij en slavenhandel.
Tijdens de Gouden Eeuw tiert de Nederlandse handel welig. Casper komt uit Afrika als bediende naar Amsterdam. Hij weet zijn vrijheid te heroveren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Als je goed oplet, kun je in kunstwerken sporen zien van slavenhandel en slavernij. Handelaren van de VOC en WIC verkochten namelijk niet alleen grondstoffen en producten, ze handelden ook in mensen. Bekijk het filmpje van Topstukken van het Rijksmuseum op Schooltv.nl.
De Slavernij Junior is een zesdelige geschiedenisserie voor kinderen, gepresenteerd door Lisa Wade. Zij vertelt het verhaal van de slavernij en laat je filmpjes zien. Niet alleen slavernij van vroeger, maar ook slavernij zoals die nu nog voorkomt in bijvoorbeeld Bangladesh en Benin. Kijk hier voor meer...
Rapper Typhoon heeft een rap gemaakt over de slavernij. Zijn voorouders moesten op de plantages in Suriname werken. Op deze manier werd Nederland heel rijk. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Dit spreekbeurtpakket kan gebruikt worden bij een boekbespreking over het boek De reis van Syntax Bosselman, geschreven door Arend van Dam. Je kunt de informatie ook gebruiken bij een spreekbeurt over slavernij. Kijk onder het kopje Spreekbeurtpakket & lesbrief, daar staat een link en kun je het...