Australië is een bijzonder land. Het lijkt een eiland, maar is toch een werelddeel. Het land ligt bijna onder onze voeten, aan de andere kant van de wereldbol. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 100. Kijk in de (school)bieb.
Het bestrijden van een natuurbrand is vaak een race tegen de klok. Het moet snel gebeuren en bovendien zijn er in die gebieden vaak geen wegen voor de brandweerwagens. Dan worden blushelikopters ingezet. Nienke gaat mee op oefening. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
In Frankrijk zijn de zomers warm en droog. Daardoor kunnen er gemakkelijk branden ontstaan in de bossen. Gelukkig zijn er maatregelen getroffen om bosbranden te voorkomen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Als er iets ernstigs gebeurt, kun je het alarm-nummer 1-1-2 bellen. Degene die de telefoon opneemt, vraagt waar het is gebeurd. En wie je nodig hebt: de brandweer, politie of een ambulance. Alles bij elkaar lijkt het lang te duren. Maar de brandweer zal altijd binnen ongeveer acht minuten aanwezig zijn....
Wij zijn hele grote machines. Wij kunnen dingen bouwen, slopen, tillen, hakken, zagen, malen, slepen en graven. Dat is wat we doen. Dit is de brandweerauto die spuit heel veel water. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een brand is spannend. Vaak staan er mensen te kijken. Gelukkig zijn er ook mensen die een brand graag willen blussen. Blussen is maar één taak van de brandweer. Een andere taak is bijvoorbeeld helpen bij ernstige auto-ongelukken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...
Een brandweerauto heeft heel veel onderdelen. De belangrijkste zijn de pomp en de watertank. In deze clip van Schooltv.nl kun je zien hoe een brandweerauto eruit ziet.
Kangoeroes komen oorspronkelijk uit Australië. Ze leven daar in het droge binnenland en hebben enorme achterpoten om te springen. Kangoeroes zijn buideldieren. De vrouwtjes hebben op een buik een grote huidplooi: de buidel. In de buidel worden de jonkies gedragen. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje...
Een beest dat rechtop staat en even hoog is als een mens. Dat op grote voeten rond hupt. Mensen wisten niet wat ze zagen toen ze voor het eerst zo’n dier tegenkwamen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 313. Kijk in de (school)bieb.
Kangoeroes hebben geen trampoline nodig om hoog te springen. Ze hebben heel sterke achterpoten en een handige staart. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Lange tijd dachten we dat de oorspronkelijke bewoners van Australië ‘ik weet het niet' bedoelden als ze kangoeroe zeiden. Klopt het, of is het kletspraat? Bekijk het clipje uit Studio Snugger op Schooltv.nl.
Margreet reist af naar Australië om er alles te weten te komen over de kangoeroe. Zo bezoekt ze een opvangcentrum voor babykangoeroes. Kijk maar naar deze aflevering van Het Klokhuis.
Hij is 1.60 meter lang, weegt 90 kilo en heeft een staart van ruim een meter. Kijk voor weetjes over de rode reuzenkangoeroe op de site van National Geographic Junior.
Koala's zijn misschien wel de schattigste inwoners van Australië. Ze komen overal langs de oostkust van het land voor. En ook op stukken van de zuidkust en noordkust kun je ze tegen het lijf lopen. Kijk voor weetjes en feiten over de koala´s op de site van National Geographic Junior.
Als er ergens een ramp of een oorlog is, dan zijn er veel slachtoffers. Die hebben snel hulp nodig. Maar vaak zijn er niet genoeg dokters en hulpverleners. Dan komt het Rode Kruis in actie. De mensen van die organisatie sturen medicijnen, tenten, dekens, dokters en alles wat er verder maar nodig is....
Kun je het je voorstellen, kerst vieren in je zwembroek? Toch kan het, in Australië! Je kan de aarde namelijk in tweeën delen: het zuidelijk halfrond en het noordelijk halfrond. Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.
De mannetjes van het vogelbekdier hebben bij elke achterpoot een giftige stekel. Daarmee verdedigen ze zich als ze worden aangevallen. Kijk voor weetjes, feiten en filmpjes over vogelbekdieren op de site van National Geographic Junior.