Om het ruimteweer beter te begrijpen is de Solar Orbiter onderweg naar de zon. Eén van de doelen is de zon beter te begrijpen. Bekijk het nieuwsbericht en het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.
Er is nog veel te ontdekken over de zon. Daarom stuurde onderzoekers er een speciaal ruimtevaartuig naartoe.Het Jeugdjournaal geeft in dit filmpje antwoord op drie vragen over de zon: Wat weten we al over de zon? Zal de zon altijd blijven bestaan? Wat wordt er de komende tijd onderzocht?
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Of het dag of nacht is, komt door de aarde en de zon. De zon straalt licht naar de aarde. Als het stukje aarde waar wij wonen, richting de zon draait, kun je de zon zien. Dan is het licht bij ons: het is dag. n. Lees over dag en nacht op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...
Op deze website van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vind je heel veel informatie over ons heelal, de aarde, leven in de ruimte, ruimtevaartuigen. Met dingen om te doen en nieuwtjes.
NASA is de bekendste ruimtevaartorganisatie. Op deze speciale kidssite kun je games spelen, kleuren en veel feitjes ontdekken over de ruimte. De site is Engelstalig.
Ons zonnestelsel heeft acht planeten. Onze eigen aarde vind je tussen Venus en Mars, maar hoe zit het met de andere planeten? Met dit Snapje onthoud je de volgorde van de planeten! Bekijk het filmpje van op Schooltv.nl.
Hoe gaat een raket de lucht in? Bij het lanceren van een raket komt altijd een enorme druk vrij. Maar hoe kan dit en welke stoffen heb je hiervoor nodig? Bekijk dit filmpje van Schooltv.nl.
Raketten kunnen heel erg hoog de ruimte in schieten. Maar hoe komt dat eigenlijk? Waarom blijven ze niet gewoon op de grond staan? Ontdek het met dit proefje.
Bij raketten denk je misschien als eerste aan reizen in de ruimte. Maar met raketten worden ook weersatellieten de ruimte ingebracht. En zonder raketten zou er geen routeplanner zijn. Raketten worden helaas ook gebruikt als wapens. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...
In deze plusmini (voor kinderen die iets meer aankunnen) bekijk je een filmpje of website en geef je antwoord op de vragen in het 'raadselstraatje'. Zo kom je veel te weten over ruimtevaart.
Hoe groot is de zon, hoe werkt de zon, en hoe ver staat de zon bij ons vandaan? En wat maakt de zon zo ongelofelijk heet? Bart komt, in deze aflevering van Het Klokhuis, alles te weten over de enige ster van ons zonnestelsel.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
De zon is de energiebron van de aarde. Alles op aarde leeft, bestaat door de zon. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 053. Kijk in de (school)bieb.
De zon is belangrijk is ons leven. De zon zorgt voor licht en warmte op aarde, maar ook voor zwaartekracht. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 337. Kijk in de (school)bieb.
Wordt de zon nat als je hem in de zee ziet zakken? Wetenschapper Diederik legt aan de hand van een zelfgebouwd planetarium uit dat de aarde om de zon heen draait. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de zomer gaan we lekker naar het zuiden op vakantie. Daar is het namelijk lekker warm, veel warmer dan bij ons. Maar hoe komt dat eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Binnen in de zon is het verschrikkelijk heet: zo’n 15 miljoen graden. Dankzij ruimtetelescopen weten we steeds meer over hoe de zon werkt. Maar toch is de zon nog best onvoorspelbaar. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
De aarde draait om de zon. Maar vroeger dachten mensen dat het andersom was. André Kuipers vertelt waarom we niet zonder de zon zouden kunnen. Bekijk het filmpje van Ontdek de ruimte op Schooltv.nl.
Alle sterren gaan een keer dood. De zon ook. Maar wees niet bang: dat duurt nog miljarden jaren. André Kuipers laat zien wat er gebeurt als het zover is. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
Wij wonen op de planeet aarde. Maar er zijn nog zeven andere planeten in ons zonnestelsel. André Kuipers stelt ze aan je voor. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
Nienke maakt met sterrenkundige Joeri van Leeuwen een reis buiten ons zonnestelsel. Sommige planeten blijken daar alleen uit gas te bestaan! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.