Appels met een bruin vlekje, oud brood en een restje avondeten. Je gooit misschien wel eens eten in de prullenbak, maar dat is zonde! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op de site van het Voedingscentrum vind je veel informatie over voedselverspilling. Antwoorden op vragen zoals: wat is voedselverspilling, wat kun je er tegen doen en wat is het effect op het milieu.
Elk jaar gooien we in Nederland meer dan 2 miljard kilo eten weg. Dat is veel te veel, vinden deskundigen. Ook als de tenminste-houdbaar-datum-verstreken is, kun je veel producten nog prima eten. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over voedselverspilling. Wat is een anti-afval-restaurant? Hoeveel eten gooien we dan weg? Waarom is voedselverspilling zo erg? (Dit is een bericht van 13 december 2016)
Marthe wil weten hoe mensen vroeger hun eten bewaarden, voordat er koelkasten bestonden. Samen met Tess bekijkt ze een ijskast, hoe eten gerookt wordt en fermenteert ze kool. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
In de koelkast kun je etenswaar leggen, dat gekoeld bewaard moet worden. Zo blijft het langer houdbaar. Maar hoe kan het dat een koelkast koud is? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Zo’n 10% van het groente en fruit belandt niet op ons bord omdat er teveel van is of omdat ze niet mooi genoeg zijn. Te groot, te klein, te dik, te dun of te krom. Maar je kunt ze gewoon eten. Lees er meer over op deze site.
Wij gooien veel voedsel weg omdat het 'over de datum' is. Dat is niet altijd nodig. Nienke gaat langs onderzoekers die bezig zijn met slimme verpakkingen. Hoe kunnen zij er voor zorgen dat ons verse eten langer houdbaar wordt? Kan een zak sla middels een chip SMS-en dat 'ie opgegeten moet worden? Bekijk...
Op de etiketten van voedingsmiddelen staat tot welke datum de inhoud houdbaar is. Maar soms kun je het ook na die datum nog prima eten. Daarom zitten er op sommige verpakkingen chipjes die de houdbaarheidsdatum van een product precies kunnen berekenen. Bekijk het filmpje vn de Buitendienst op Schooltv.nl.
Je staat er misschien wel eens bij stil. Dat het zonde is dat we voedsel verspillen doordat een deel in de verpakking achterblijft. Daarom is het goed te weten dat je door slim te vouwen je ook het laatste restje uit je pak vla of yoghurt krijgt. Kijk op deze website hoe je dat handig doet.