In 2020 mag niemand vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling. Lees het nieuwsbericht en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 13 november 2020.
Als er iets misgaat bij het afsteken van vuurwerk, kun je ernstig gewond raken. Pim kreeg een vuurpijl in zijn gezicht en is nu aan een oog blind. Draag dus altijd een vuurwerkbril, ook als je alleen naar vuurwerk kijkt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
In sommige streken van Nederland is het traditie om met de jaarwisseling niet alleen vuurwerk af te steken, maar ook carbid te schieten. Hiervoor gebruikt men een melkbus en wat carbid. Hoe het precies gaat lees je op deze site. Het resultaat is in elk geval een keiharde klap!
In sommige plaatsen is het schieten van carbid een echte oudjaarstraditie. Ook kinderen doen eraan mee. Het geeft keiharde knallen. Maar zoals met alle vuurwerk moet je er natuurlijk wel mee oppassen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Sinds Julius Ceasar onze kalender invoerde bestaat er een 1 januari. De eerste dag van het jaar! Nienke vertelt waarom wij het aanbreken van die dag vieren. Waar komen de oliebollen vandaan? Waarom steken wij vuurwerk af? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Jaarlijks worden rond de 1.400 jongeren naar Halt gestuurd, omdat zij zich niet aan de vuurwerkregels houden. Vernielingen, brandstichting, geluidsoverlast en het lastigvallen van hulpdiensten zijn situaties die veel voorkomen tijdens oud en nieuw. Lees er over op de site van Halt.
Geen jaarwisseling zonder sterretjes! Maar hoe wordt dit feestelijke vuurwerk eigenlijk gemaakt? In de fabriek krijgen metalen staafjes een laagje van verschillende chemicaliën die ervoor zorgen dat de sterretjes straks prachtig goud gaan branden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Rotjes, duizendklappers, vuurpijlen. Met oud en nieuw gebeurt het heel veel: vuurwerk afsteken. Maar wat is vuurwerk? Hoe steek je het aan? En bestaat er zoiets als koud vuur?! Bekijk het filmpje op Schooltv Beeldbank.
Wie vuurwerk heeft uitgevonden, weet niemand. Er wordt wel gezegd dat het een kok in China was, duizend jaar geleden. Hij ontdekte dat een combinatie van stofjes een knal kon geven. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 140. Kijk in de (school)bieb.
Vuurwerk hoort bij de jaarwisseling. Helaas vallen er ook elk jaar ernstig gewonden en soms zelfs doden door vuurwerk. Vaak doordat niet iedereen verantwoordelijk omgaat met vuurwerk of doordat het vuurwerk illegaal en daardoor onveilig is. Op de site van de politie lees je er alles over.
Op oudjaarsavond mag je vuurwerk afsteken. Overal in de wereld wordt op deze manier het nieuwe jaar begonnen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 328. Kijk in de (school)bieb.
Hoe ontstaat een harde knal? Hoe komt er kleur in vuurwerk? En hoe kan vuurwerk zo hoog komen? Nienke zoekt het allemaal uit in een lab en gaat kijken bij een vuurwerkshow. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Bijna iedereen heeft weleens vuurwerk afgestoken: sterretjes, rotjes, vuurpijlen of sierpotten. Maar hoe werkt vuurwerk nou eigenlijk? En wat gaat er allemaal in? Daar kom je achter als je het verslag leest van de Kinderlezing van het NEMO Science Museum van december 2015.
In Nederland steken veel mensen graag vuurwerk af tijdens de jaarwisseling. Waar komt die traditie eigenlijk vandaan en hoe is vuurwerk uitgevonden? Bekijk het clipje uit Studio Snugger op Schooltv.nl.
Wil je weten hoe je zo veilig mogelijk vuurwerk afsteekt? Of wat wel en niet mag op het gebied van vuurwerk? Op de website politie.nl vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over vuurwerk.
Boem! Knal! Jij vindt het geluid van knallend vuurwerk soms al hard. Dieren horen deze knallen nog harder dan wij. Lees de vuurwerktips voor huisdieren op de site van de Dierenbescherming!