Het is de bedoeling dat er tijdens de klimaattp duidelijke afspraken gemaakt worden over hoe alle landen met elkaar de opwarming van de aarde tegen kunnen gaan. De klimaattop in Glasgow (Verenigd Koninkrijk) duurt van 1 tot 12 november 2021. Bekijk het nieuwsbericht en de filmpjes op de site van het...
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Het broeikaseffect ontstaat, omdat CO2 en andere gassen een beschermende laag vormen om de aarde. Ze laten de verwarmende stralen van de zon door, maar houden een deel van de warmte vast. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Je ziet het niet, maar de CO2 die we met zijn allen uitstoten komt terecht in de atmosfeer. Wetenschappers hebben een manier gevonden om die CO2 te recyclen. Zo kan er bijvoorbeeld nieuwe benzine van worden gemaakt. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.
CO2 is niet alleen maar slecht. Zonder CO2 zou het op aarde ijskoud zijn. Het is dus een onmisbaar broeikasgas. Maar doordat we met zijn allen te veel CO2 uitstoten, is het klimaat aan het veranderen. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.
Elke keer als je fossiele brandstoffen, zoals steenkool, maar ook benzine, verbrandt, breek je het eigenlijk in kleine stukjes op. Daar komt CO2 bij vrij. CO2 houdt warmte vast en daardoor warmt de aarde op. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Duurzaam leven betekent goed zorgen voor je omgeving en de natuur. Maar ook: slimmer omgaan met grondstoffen, zodat ze bruikbaar blijven voor de toekomst. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 403. Kijk in de (school)bieb.
Informatie voor je spreekbeurt of werkstuk over energie. Antwoorden op allerlei vragen: hoe bespaar je energie, wat is er is mis met CO2? Je vindt het allemaal op EnergieGenie.
Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer. Het is dan bijvoorbeeld heel heet of juist heel nat. Wat kunnen we doen tegen extreem weer? Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.
Greenpeace is een milieuorganisatie die oplossingen zoekt voor problemen zoals klimaatverandering, bossen die gekapt worden en dieren die sterven door plasticvervuiling. Ook jij kunt in actie komen. Neem een kijkje op deze website.
Om energie op te wekken hebben we een energiebron nodig, zoals brandstof. Maar wat als alle brandstof in de toekomst op raakt? Gelukkig hebben we veel nieuwe manieren gevonden om energie op te wekken. Varkensmest bijvoorbeeld! Welke manieren nog meer? Bekijk dit filmpje uit Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Samen Groene Voetstappen zetten voor het klimaat! Het is een project voor scholen van Klimaatverbond Nederland. Verzamel 'Groene Voetstappen' door lopend ,fietsend op de step of skates naar school te gaan. Vraag je juf of meester voor meer informatie.
Imane en Joussef vinden het belangrijk om een steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Daarom zamelen ze in hun buurt afval in en zorgen dat het wordt gerecycled tot compost. Goed voor de tuin en het klimaat! Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.
Onderzoeker Appy Sluijs doet veel van zijn onderzoek op de boot. Nienke vaart met hem mee. Aan de hand van organismen die hij in het water en in de zeebodem vindt kan hij het klimaat van miljoenen jaren geleden reconstrueren. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Wat doe jij liever? Lekker luieren onder een palmboom? Of hou je meer van een stevige schaatspartij op natuurijs? Wetenschappers zijn er nog niet uit: wordt het in de toekomst warmer of juist kouder op de wereld? Dat het klimaat verandert, is duidelijk. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...
Het regent steeds vaker en harder. Behalve dat je er nat van wordt, kan veel regen ook nadelig zijn voor de landbouw en bijvoorbeeld overstromingen veroorzaken. Hoe komt het dat het steeds meer regent? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
De tweeling Annemieke en Lucas probeert samen met hun familie zo min mogelijk water en elektriciteit te gebruiken. Met hout stoken ze hun huis warm en ze gebruiken een jerrycan met water om te douchen. Bekijk het filmpje van Het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.
Fabrieksrook en uitlaatgassen zijn slecht voor de aarde, maar koeien kunnen er ook wat van. In hun scheetjes zit methaan, wat ook erg schadelijk kan zijn. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Aardwetenschapper Erik Cammeraat gaat op zoek naar het antwoord op de vraag: loopt Nederland onder water? Lees het antwoord op deze vraag in het verslag van de kinderlezing van het NEMO Science Museum van februari 2016. (De Kinderlezing is een activiteit van NEMO Science Museum in samenwerking met de...
In Nederland klagen we graag over het weer. Dat het hier veel regent heeft te maken met de ligging van ons land en ons klimaat. Maar het regent hier lang niet zoveel als in landen met een tropisch regenklimaat! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Veel elektriciteit op aarde wordt gemaakt door steenkool te verbranden. Daarbij komt veel CO2 vrij. Klimaatwetenschapper Appy Sluijs legt uit hoe we hiermee de koolstofkringloop verstoren. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Het beroemde Amerikaanse tijdschrift Time Magazine kiest elk jaar de meest invloedrijke persoon ter wereld. In 2019 won klimaatactivist Greta Thunberg. National Geographic Junior is het daar helemaal mee eens. Lees hier waarom.
Greta Thunberg werd wereldberoemd doordat ze spijbelde van school om te demonstreren voor het klimaat. Sindsdien demonstreren tienduizenden scholieren over de hele wereld en spreekt Greta wereldleiders toe. Bekijk het filmpje van Het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.
YouTuber MrBeast wil in totaal 20 miljoen bomen planten. Met de actie wil hij iets doen tegen klimaatverandering. Maar kunnen die miljoenen bomen daar echt bij helpen? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal, wordt het uitgelegd.
Het produceren van vlees kost zo veel dat het in de toekomst moeilijk is vol te houden. Wat zouden de alternatieven kunnen zijn? Een insectenburger of een hamburger van kweekvlees?...Bekijk deze aflevering van de Klokhuisserie 'Zoek Het Uit!', een serie over wetenschappelijk onderzoek in Nederland.
Schelpdieren, vogels, zeehonden: in het waddengebied leven een heleboel dieren die afhankelijk zijn van de zandplaten die droogvallen bij laag water. Maar als de klimaatverandering doorzet, kan de Waddenzee binnen een eeuw onder water komen te staan. Wat betekent dat voor de dieren die er leven? Bekijk...
Op 2 februari 2024 is het Warme Truiendag. Meedoen is simpel: zet de verwarming lager, trek een extra warme trui aan en bespaar 6% energie en CO2 per graad. Kijk voor alle informatie op deze website.
Nederland ligt voor een groot deel onder de zeespiegel. Daarom hebben we dijken, dammen en duinen nodig die ons beschermen tegen het water. Maar wat als de zeespiegel nog verder gaat stijgen? Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.