In Groningen was een grote fakkeloptocht om te protesteren tegen de gaswinning. In Groningen wordt aardgas uit de grond gehaald en dat veroorzaakt aardbevingen. Mensen in Groningen willen dat het stopt. Bekijk het nieuwsbericht en het filmoje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 16...
In Groningen wordt naar gas geboord. Dat zorgt voor aardbevingen in de omgeving. Stoppen met boren is geen oplossing, want aardgas is heel belangrijk voor Nederland. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op de plek waar het huis van Zara en Annemijn stond, wordt nu een huis gebouwd dat wel tegen aardbevingen kan. Ze wonen namelijk in Groningen, waar veel aardbevingen zijn door de gasboringen die er worden gedaan. Ze hebben een film gemaakt over de invloed die de bevingen op hun dagelijkse leven hebben....
In Groningen wordt al jarenlang naar gas geboord. Door de gaswinning ontstaan er aardbevingen. Die aardbevingen zorgen voor veel schade aan huizen. Pascal zoekt uit hoe die bevingen ontstaan. Ook kijkt hij hoe de schade aan de huizen wordt hersteld. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In Groningen zit gas in de bodem. Het wordt gewonnen omdat het gebruikt kan worden om op te koken of het huis te verwarmen. Het is ontstaan door rottende planten- en dierenresten. Door het eruit te halen, klinkt de bodem in. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
In de omgeving van Slochteren, op het terrein van boer Boon, werd meer dan 50 jaar geleden het grootste aardgasveld van Europa ontdekt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Jeugdbibliotheek.nl helpt jou aan handige informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Met verwijzingen naar boeken, filmpjes en websites. Let op, zit je in groep 7 of 8, kies dan Basisschool groep 7-8.
Aardgas is onze belangrijkste grondstof. We gebruiken het om ons huis te verwarmen en voor warm water om te douchen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 2. Kijk in de (school)bieb.
In Slochteren wordt in de jaren 60 een enorme gasbel aangetroffen. Dat levert een hoop geld op. Dat geld gaat allemaal naar de staat, niet naar de mensen in Groningen die er bovenop wonen… Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 60 op schooltv.nl.
Van plant naar steenkool naar aardgas. Aardgas is ongeveer 300 miljoen jaar geleden al ontstaan. Wil je daar wel eens meer van weten? Bekijk dan het filmpje op Schooltv.nl.
Je kunt aan de oppervlakte niet zien of er diep in de grond aardgas zit. Men heeft na jarenlang onderzoek wel een vermoeden, maar dat is niet genoeg. Daarom voert men seismologisch onderzoek uit. Dat is onderzoek dat met geluidsgolven werkt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Om het gas bij alle huishoudens te laten komen, is er in Nederland een netwerk van leidingen aangelegd: 11.500 kilometer in totaal. Vanuit deze hoofdleidingen komt het in kleine leidingen terecht. Door elke straat loopt wel een gasleiding, die het aardgas bij jou thuis brengt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Waar komt het gas in ons fornuis vandaan? In Nederland is veel aardgas te vinden; op land en in de zee. We hebben boorplatforms en boortorens nodig om het kostbare gas uit de bodem te halen. Geen gemakkelijke klus, maar goed voor de economie van Nederland. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Dolores ontdekt dat Nederland het gasknooppunt van Europa is. Verder gaat ze kijken hoe nieuwe gaspijpleidingen worden gelegd. Het is vooral een kwestie van lassen, graven of boren. En uiteindelijk komt het gas door de buizen bij de huizen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Waarom wordt er naar aardgas geboord? Waarom zijn de inwoners van Groningen boos? Gaan de gasboringen nu stoppen? Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over het gas in Groningen. Bekijk het filmpje. (Dit is een bericht van 20 april 2017)
Nederland is verdeeld in 12 provincies. Groningen is er één van. De hoofdstad van Groningen heet ook Groningen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 34. Kijk in de (school)bieb.
Voor warmte in je huis en om eten te koken is brandstof nodig. Nederland gebruikte in de loop van de tijd verschillende brandstoffen. Eerst hout en turf, daarna steenkool en aardgas. Nu wordt steeds meer gebruik gemaakt van wind-, waterstof- en zonne-energie. Lees meer over kolen en gas op de site van...