Adrenaline is een noodsignaal van je lichaam. Pascal zoekt uit hoe adrenaline werkt en wat het doet met je lijf. Daarom gaat hij het gevecht aan met Rico Verhoeven en springt hij aan een parachute uit het vliegtuig. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Doe mee met de Alternatieve Vierdaagse 2023! In de 4Daagse-week van 18 t/m 21 juli loop jij elke dag een zelfgekozen route van tussen de 5 en 50 kilometer. Je prestaties houd je bij in de Wandel.nl-app. Ga jij voor die digitale medaille? Meedoen is gratis. Kijk voor alle informatie, inschrijfformulier...
De Avond4daagse is overal in Nederland. Van Zwolle tot Tilburg en van Utrecht tot Assen. Voor alle weetjes over de Avond4daagse en als je wil je weten of er in jouw woonplaats ook een Avondvierdaagse wordt gelopen, neem je een kijkje op deze site.
Ben je niet in de gelegenheid om de Avond4daagse te lopen? Speciaal voor jou is er de Avond4daagse - Home Edition! Je kunt deelnemen van 1 mei t/m 30 september 2023. Overleg wel even met je ouders.
Dans en zing lekker mee met het nieuwe lied Avond4daagse van Kinderen voor Kinderen! Speciaal voor hét wandelfeest werd dit nummer geschreven om de Avond4daagse extra feestelijk te maken. Oefen het snel mee en loop zingend en swingend over de finish. Kijk hier voor de songtekst en de bladmuziek.
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de avondvierdaagse: Hoeveel kinderen doen er mee aan de avondvierdaagse? Hoe lang bestaat de avondvierdaagse? Wat zijn de tradities bij de avondvierdaagse? Dit is een bericht van 21 mei 2019.
Loop jij de avondvierdaagse? Als je onderweg liedjes zingt met elkaar schiet het lekker op en heb je de kilometers er zo opzitten. Kijk hier voor de teksten van vrolijke loopliedjes.
Misschien doe jij ook mee aan de avondvierdaagse. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan? Het Jeugdjournaal heeft het voor je uitgezocht. Je ziet het in dit filmpje. Dit is een bericht van 30 mei 2022.
Wat is baleffect? Als je een bal een effect meegeeft, geeft je het als het ware een extra draai. Je kan hem zo van richting laten veranderen. In dit clipje kijken we naar twee sporten waarbij een effect meegeven zeer belangrijk is voor het spel.
Nola zit op ballet en hiphopdans. Ballet is heel sierlijk en elegant, maar hoe dans je op hiphopmuziek? En wat draag je dan voor kleren en schoenen? Nola laat het zien. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
Bij bergbeklimmen denk je vaak aan expedities naar de Himalaya. Aan mannen en vrouwen die met gevaar voor eigen leven bergen van meer dan zevenduizend meter hoog beklimmen. Maar bergbeklimmen is ook een leuke sport voor iedereen die ervan houdt actief en geconcentreerd bezig te zijn. Lees er over op...
Nizar klimt naar grote hoogte; hij beklimt de 3500 meter hoge Sonklarspitze. Op die hoogte bestaat de wereld alleen nog maar uit rots, sneeuw en ijs. Maar gelukkig gaat hij niet alleen. Berggids Tomas gaat met hem mee en zorgt ervoor dat ze veilig, gezekerd aan een touw, de top bereiken. Bekijk deze...
Kasper en Edson gaan op bezoek bij bergbeklimmer Wilco. Hij heeft als enige Nederlander op elk continent de hoogste top beklommen. Wilco laat Kasper en Edson zien hoe je je voorbereidt op een bergbeklimming. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Bewegen is gezond en dus zijn er tegenwoordig heel veel games waarbij je flink moet bewegen om te spelen. Bart onderzoekt hoe gezond al die sportieve games zijn. Hoeveel calorieën verbrand je als je met de computer een potje tennist of een hardloopwedstrijd doet? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse krijgen veel wandelaars ermee te maken: blaren. Een blaar is een holte tussen verschillende huidlagen, gevuld met bloedplasma. En dat doet pijn! Even met de beentjes omhoog dus, en als het echt niet anders kan: doorprikken maar! Bekijk de Clipphanger op Schooltv.nl.
Boccia is een vorm van mikspel en lijkt op het spel jeu de boules. Het is een sport die gespeeld kan worden door mensen met een beperking. Twee teams van één tot drie personen spelen tegen elkaar. Bij boccia is het toegestaan hulpstukken te gebruiken om de bal in het veld te rollen. De...
Je zou het misschien niet geloven, maar bodybuilders hebben evenveel spieren als ieder ander. De spieren van een bodybuilder zijn alleen veel en veel dikker. Dat komt onder andere doordat ze hun spieren dagelijks trainen. Hoe werkt dat precies? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Boulderen is indoor klimmen met hindernissen en zonder tuigje. Hoe kleiner de handgrepen, hoe moeilijker de boulderbaan. Boulderwedstrijden zijn dan ook heel spannend om naar te kijken. Janouk wil wel eens zien hoe zo’n boulderbaan gemaakt wordt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Pascal gaat boulderen. Hij is in de klimhal en leert van Nederlands kampioen Kim hoe hij een route leest. Elke klimroute heeft een eigen moeilijkheidsgraad. En hoe gaat een boulderwedstrijd er aan toe? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Is het een dans, is het een sport of is het kunst? Breakdance. Breakdance mag zich vanaf de Spelen van 2024 definitief een Olympische sport noemen. Breakdance is een dansstijl waarbij je moeilijke en spectaculaire bewegingen maakt op hiphop-muziek. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Breakdance is een vorm van dansen. Je maakt moeilijke bewegingen op hiphop muziek. Lees er over op Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.
Met hulp van dansers Erik en Rein van de dansgroep EenVijfVijf maak jij je eigen toffe breakdance! Op Klokhuis Studio vind je handige filmpjes en hoedoejedat-jes.
De Nederlandse breakdancer India Sardjoe mag meedoen aan de Olympische Spelen in Parijs. Het is de eerste keer dat zij aan de belangrijke wedstrijd meedoet. En dat heeft een reden: breakdancen is volgend jaar namelijk voor het eerst een onderdeel op de Spelen. Lees het artikel en bekijk het filmpje op...
Waarom vindt de een bungeejumpen de ultieme kick en is het voor de ander een ware nachtmerrie? Veel waaghalzen blijken een extra stukje DNA te hebben waardoor ze steeds meer en meer spanning opzoeken. Sosha is wel benieuwd of zij dat ook heeft! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Zweten, hoge hartslag en meer suiker in je bloed bij spannende situaties. Als je iets spannends doet, zoals bungeejumpen, voel je je hart bonzen en maakt je lichaam meer adrenaline aan. Dat is niet zomaar: je lichaam maakt zich klaar om te vluchten of vechten. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
CP-voetbal (internationaal Football 7-a-side genoemd) wordt gespeeld door voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. Op deze site lees je over deze sport.
Elke dag een mile (1,5 km) lopen is supergoed voor je gezondheid en je resultaten op school. Deze actie is in Groot-Brittannië gestart. In Nederland komen ook steeds meer scholen in actie. Meer weten? Kijk op deze site.
Darten is een sport met eigen spelregels. Om te kunnen darten heb je drie darts, een dartbord en een veilige ruimte nodig. Vaak wordt er in cafés en in de kantine van sportclubs dart gespeeld. Maar er zijn ook officiële wedstrijden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...
Drie pijltjes die je één voor één in een bord gooit, dat noem je darten. Wie het beste kan gooien, die wint. Habtamu leert darten van Aileen, zij is de beste vrouwelijke darter ter wereld. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Habtamu krijgt darttips van Aileen, één van de beste darters van Nederland. De drie tips: let op een stabiele houding, maak een strakke beweging met alleen je onderarm en laat het pijltje steeds op hetzelfde moment los. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Bij darten begin je met 501 punten en moet je als eerste bij 0 uitkomen. Elk vakje op het dartbord heeft een eigen puntenaantal. Het hoogste is de triple 20. Met drie pijltjes daarin gooi je one hundred and eighty! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Voor een mooie vlucht hoef je niet per se in een vliegtuig te zitten. Nienke gaat vliegen met het simpelste vliegtoestel dat er bestaat. De deltavlieger. Ze legt uit hoe de vlieger vliegt, stuurt en landt. Samen met camera en instructeur maakt ze een indrukwekkende duovlucht. Bekijk deze aflevering van...
Als sporters gebruik maken van verboden middelen om hun prestaties te verbeteren, dan noemen we dat doping. Ook qat (zeg: kat) is een middel om vermoeidheid te verdrijven. Je krijgt er een oppepper van. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 60....
Tess en Silke gaan mee met een dopingcontroleur om erachter te komen hoe een dopingcontrole in zijn werk gaat. Ze gaan langs bij topvolleybalster Madeleine. Zij moet haar plas laten onderzoeken op doping. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Als je lang onder water wil blijven, gebruik je zuurstofflessen. Voordat deze bestonden, gebruikten mensen duikklokken om onder water te blijven. Hiermee doken ze naar schatten van gezonken schepen. Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.
De Doggersbank in de Noordzee is een populair gebied om te duiken. Peter is onderwatercameraman. Tijdens één van zijn duikavonturen is hij de mooiste kwallen en vissen aan het filmen, als hij ineens onwel wordt. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Duiven zijn hele slimme vogels. Je kunt ze trainen om zo snel mogelijk terug naar huis te vliegen, zelfs van 1000 kilometer ver. Er zijn wedstrijden waarbij de snelste duif een prijs wint. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Al sinds de jaren 70 gamen mensen tegen elkaar. Tegenwoordig worden er hele toernooien georganiseerd. Habtamu loopt een dagje mee met de Nederlands Kampioen E-Divisie. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Van 18 t/m 24 juni 2023 gaat Maarten van der Weijden de Elfstedentocht zwemmen, fietsen en lopen. Met als doel zoveel mogelijk geld inzamelen voor kankeronderzoek. Op deze website lees je er alles over en kun je hem via een livestream volgen.
Als je chocola eet of je geliefde aanraakt, bezorgen de endorfines die daarbij vrijkomen je een (kortstondig) geluksgevoel. Maar je kunt ook gewoon even een marathon gaan lopen: endorfines zorgen dan voor een zogenaamde 'runners high'. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.
Hoe blijft je lichaam in balans? Je evenwicht bewaren is niet zo makkelijk als het lijkt. Als je zwaartepunt buiten je steunvlak komt, dan val je om. Waarom is dit zo moeilijk. Bij turnen is het allemaal een kwestie van in balans zijn. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het European Youth Olympic Festival is een voorproefje op de echte Olympische Spelen. Het is een groot internationaal toernooi voor sporters tussen 13 en 18 jaar. Het EYOF 2019 vond plaats in Sarajevo (Bosnië en Herzegovina). Hier vind je informatie over de Nederlandse deelname aan dit sportevenement.
Fierljeppen is een echte Friese traditie. Een goede aanloop, snel klimmen en een goede landing zijn belangrijk voor een goede sprong, ondervindt Ruben. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Fierljeppen komt uit Friesland. Het is een officiële sport. Het doel is om met een lange stok zover mogelijk te springen, zonder daarbij in de sloot terecht te komen natuurlijk. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Misschien ga jij ook wel eens naar een sportschool om met fitness je conditie bij te houden of je spieren te trainen. Bij fitnessapparaten worden op allerlei manieren krachten overgebracht van je lijf naar het apparaat en andersom. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Freerunnen is een sport waarbij je zo spectaculair en soepel mogelijk een route van A naar B aflegt. Onderweg probeer je obstakels die je tegenkomt te overwinnen. Pascal leert een run van de 16-jarige wereldkampioen Noa. Zal het Pascal lukken? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Freerunning is een sport waarbij het de bedoeling is om zo sierlijk mogelijk van het ene obstakel naar het andere te springen. Lees er over op Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.
Op de laatste dag van de Vierdaagse in Nijmegen krijgen de wandelaars gladiolen van het publiek. Deze bloem is een teken van kracht en overwinning. Dat heb je wel verdiend als je vier dagen achter elkaar 30 kilometer of meer hebt gelopen! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Goalball is een balsport voor mensen met een visuele handicap. Goalballspelers dragen een afgeplakte skibril, waardoor ook sporters zonder een visuele beperking deze sport kunnen beoefenen. Goalball wordt gespeeld met een rinkelbal, een bal met een belletje erin. Op de website vind je meer informatie...
Hoe kan je beter gooien? Bij de Vrije Universiteit van Amsterdam wordt er onderzoek gedaan naar de manier waarop sporters een bal gooien. Hoe kan je beter richten en gooien? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het Guinness Recordboek is een boek waar allerlei wereldrecords in staan. Je kunt erin opzoeken wie de oudste mens ter wereld is. Of wat de zeldzaamste postzegel is. Het boek verschijnt één keer per jaar. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...
Het schieten met pijl en boog gebeurde vroeger om te vechten of te jagen. Maar tegenwoordig is handboogschieten een echte sport. Dat kan met beide benen op de grond, maar ook vanaf een paard. Tirsa leert de fijne kneepjes van het handboogschieten van jeugdschutter Elin uit Almere en ze ziet hoe Europees...
Hockey is een teamsport. Als je in een team speelt moet je goede afspraken maken. Hoe je in een team samenwerkt kun je zien in deze clip van Schooltv.nl.
Bij hondensport moeten de honden zo snel mogelijk een parcours afleggen. Helma Houben, Nederlands- en Wereldkampioen Behendigheid Hondensport, laat Bart zien hoe ze haar honden traint en ze neemt hem mee naar een wedstrijd. Kijk naar deze aflevering van Het Klokhuis.
Margreet begeeft zich op het gladde ijs van de ijsshow. Wat moeten de kunstschaatsers voor zo'n show allemaal kunnen? Hoe wordt de ijsvloer aangelegd en hoe houd je die vloer lekker glad? Je ziet het in deze aflevering van Het Klokhuis.
Skydiven is natuurlijk supergaaf. Maar je hebt wel een vliegtuig en een parachute nodig en het is natuurlijk niet helemaal zonder gevaar. Gelukkig kan je ook indoor skydiven. Zweven op lucht in een speciale windtunnel. Hoe werkt zo'n tunnel en hoe kun je zweven op lucht? Bekijk deze aflevering van Het...
Als je wil weten hoe het is om te parachutespringen, kun je ook indoor skydiven. Je zweeft dan in een tunnel waar lucht met een snelheid van 300 kilometer per uur doorheen wordt geblazen. Sosha laat zien hoe zo’n windtunnel werkt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
De Invictus Games zijn een soort Olympische Spelen voor militairen die gewond zijn geraakt tijdens hun werk. Deelnemers uit 20 landen over de hele wereld doen deze week mee aan de games. De Invictus Games vinden plaats in Den Haag van 16 tot en met 16 april. Op deze site vind je er alles over.
De Jeugd Olympische Winterspelen vonden plaats van 19 januari tot en met 1 februari 2024 in Gangwon (Zuid-Korea). De beste wintersporters van de wereld in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar streden om de medailles. Lees hier meer over de Nederlandse deelname.
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de Jeugd Olympische Winterspelen 2020: Wat zijn de Jeugd Olympische Winterspelen? Hoeveel Nederlanders doen er mee? Maakt Nederland kans op medailles?
Leren racen voor de Formule 1. Bij karten is snelheid erg belangrijk. Vandaar dat je speciaal veiligheidsmateriaal nodig hebt. Ook gek van karten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Bij ronkende motoren en scheurende auto’s denk je al gauw aan de Formule 1 en Max Verstappen. Maar… op de kartbaan kunnen ze er ook wat van! In deze aflevering van Het Klokhuis volgen we Bobbi, al sinds haar achtste doet ze aan karten. En Pascal mag tegen haar racen.
Mensen kunnen op allerlei manieren bewegen. Onze botten werken samen met onze spieren (en onze hersenen) om het lijf te kunnen bewegen. Als we deze botten en/of spieren niet zouden hebben, dan zouden we volledig in elkaar zakken. Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.
Bergbeklimmers gaan vaak via speciale klimroutes langs de bergwand. Dolores klautert samen met een meervoudig Nederlands kampioen van haak naar haak langs een behoorlijk steile route. Kijk naar deze aflevering van Het Klokhuis.
Bij kinderen in de groei die fanatiek sporten, kunnen er bobbels ontstaan tussen scheenbeen en knie. Dat heet Osgood-Schlatter en komt doordat er extra bot wordt aangemaakt. Als je het hebt kom je er helaas niet meer vanaf, maar de pijn gaat gelukkig wel voorbij. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op...
De Koningsspelen, een vrolijke en gezellige sportieve dag voor alle kinderen van de basisscholen in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. De dag begint altijd met een gezond en feestelijk Koningsontbijt, gevolgd door de Koningssportdag, vol beweging voor alle kinderen. In 2024 zijn de Koningsspelen...
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de Koningsspelen 2021: Hoe lang bestaan de Koningsspelen? Waarom zijn de Koningsspelen bedacht? Is het ieder jaar hetzelfde? Dit is een bericht van 22 april 2021.
Zij aan zij, Pasapas, Fitlala... Lekker zingen en dansen! Hier staan alle video's van de Koningsspelenliedjes van Kinderen voor Kinderen op een rijtje.
Kung Fu komt uit China en is al meer dan 1500 jaar oud. Wij kennen het vooral als vechtkunst, met spectaculaire trappen, luchtsprongen en vechten met verschillende soorten wapens. Maurice krijgt les van wereldkampioen Sifu Henny Eleonora. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Wij kennen Kung Fu vooral als vechtsport met hoge trappen en sprongen, maar er hoort ook een levensstijl met meditatie bij. Maurice krijgt les, hij leert de basisbewegingen en neemt het op tegen een ervaren stokvechter. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
In de rubberkorrels op sportvelden met kunstgras zitten kleine hoeveelheden kankerverwekkende stoffen. Sommige sportclubs nemen geen enkel risico en kiezen voor korrels van kurk in plaats van rubber. Maar hoe gevaarlijk zijn de rubberen korrels nou echt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Sportvelden met kunstgras zijn bestrooid met korrels van vermalen autobanden. Die stoffen kunnen gevaarlijk zijn. Wetenschappers moeten onderzoeken of het echt zo is en hoe gevaarlijk het is. Ouders en sportclubs maken zich zorgen. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.
Over het algemeen zijn kinderen tegenwoordig minder lenig dan vroeger. Ze zitten veel meer en spelen minder buiten. Dit kan voor rugklachten zorgen. Hoe zorg je dat je geen kromme rug krijgt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Bij veel sporten, zoals turnen, moeten de sporters heel lenig zijn. Bijvoorbeeld om een spagaat te kunnen maken. Hoe word je leniger? Door de juiste oefeningen te doen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Oud-zwemkampioen Maarten van der Weijden is begonnen met een Elfsteden-triatlon. In de week van 18 t/m 24 juni wil hij 200 kilometer zwemmen, 200 kilometer fietsen en 200 kilometer wandelen. Dat doet hij om geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte kanker. Bekijk het filmpje en lees het artikel...
Hoe ga je ermee om? Als voetballer heb je op verschillende manieren te maken met druk. Het zwaarste is de mentale druk in een belangrijke wedstrijd. Wat is precies de invloed van mentale druk op je sportprestaties? En de mensen in je team? Studenten van de Universiteit van Groningen buigen zich over...
Tijdens een risicowedstrijd wordt veel politie ingezet. Zij zorgen ervoor dat alles veilig verloopt. Maar als alles goed verloopt, is er veel politie ingezet voor niks. Is het dan wel nodig? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Modelracen is een sport waarbij coureurs hun auto met een afstandsbediening besturen. De modelauto’s zijn een soort bouwpakketten en de onderdelen zijn zo af te stellen dat je bijvoorbeeld soepel door de vochten gaat. Een onderdeel is bij een kampioenschap bij alle auto’s gelijk: de motor....
Wat moet je weten voordat je tijdens de Olympische Spelen naar de moderne vijfkamp gaat kijken? In dit filmpje van de NOS wordt het uitgelegd. Let op: dit filmpje gaat over de Olympische spelen van 2016.
Snelheid, racen en hoge sprongen maken. Dat hoort bij motorcross. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 357. Kijk in de (school)bieb.
Aan de Vierdaagse in Nijmegen doen meer dan 40.000 wandelaars mee. Het is dus belangrijk om goed in de gaten te houden hoe druk het is, zodat er geen opstoppingen ontstaan. Maar ook het weerbericht is belangrijk voor de wandelaars. Dat wordt allemaal geregeld vanuit het meld- en informatiecentrum. Bekijk...
Elk jaar verschijnen duizenden wandelaars van over de hele wereld aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse. Het gaat er niet om wie het snelste loopt, maar dat je alle vier dagen binnen de tijd uitloopt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal werd uitgezocht of iedereen topsporter kan worden. Kun je het leren of ben je als topsporter geboren?
Er zijn veel sporten waarbij de atleten heel hard naar beneden gaan. De sporten rodelen en skeleton gaan het snelst. Daarbij suizen sporters met soms wel 140 kilometer per uur over de baan. Dat is sneller dan een auto op de snelweg! In deze aflevering UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal zoekt Lucas het...
Mensen willen graag vliegen, zoals een vogel. Door middel van een parachute kan dit. Sommige mensen parachutespringen voor de lol. Anderen doen dit voor hun beroep. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 6. Kijk in de (school)bieb.
Maurice gaat parachutespringen! Hij krijgt instructies van een professionele skydiver en leert alles over een vrije val, in formatie springen, free flying en hoe de parachute in elkaar zit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Maurice gaat parachutespringen en krijgt instructies van een professionele skydiver. Een sprong bestaat uit een stuk vrije val en zweven aan de parachute. Een parachute bevat luchtkamers, die samen een soort vleugel vormen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Nienke gaat paragliden. Een mix van vliegen en parachutespringen. Met een lier wordt ze de lucht in geslingerd. Het hangt van de 'thermiek' af hoe lang ze daar kan blijven vliegen. Hoe weet ze die warme, stijgende lucht te vinden? Een aflevering van Het Klokhuis voor mensen die geen last hebben van hoogtevrees!
Pasapas is het vrolijke lied van Kinderen voor Kinderen bij de Koningsspelen 2019. Tijd om uit je stoel te komen en lekker mee te zingen en dansen! Bekijk het filmpje van Kinderen voor Kinderen op Schooltv.nl.
Het lied voor de Koningsspelen 2019 heet Pasapas! Gaat de dans van de Pasapas iets te snel voor je? Dans dan hier mee met de iets minder snelle versie van de Pasapas! Bekijk het filmpje van Kinderen voor Kinderen op Schooltv.nl.
In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over hoe je met winst of verlies omgaat. Je kunt hier naar de podcast luisteren of in je podcast-app.
In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over topsport. Hoe schop je het tot het Nederlands efltal, of tot een podiumplek op de Olympische Spelen? Je kunt hier naar de podcast luisteren of in je podcast-app.
Bart laat zien hoe de meest geavanceerde racesimulator ter wereld in Nederland wordt gebouwd. Zelfs Formule-1 coureurs trainen in deze simulator! Maar hoe krijg je een racecircuit in de computer? Bart laat het zien: met GPS apparatuur! En natuurlijk mag hij de simulator uitproberen! Bekijk deze aflevering...
Brullend scheuren ze over de weg: racewagens. De droom van veel jongens. En van sommige meisjes. Racen, dat is plankgas vooruit. Twee-, driehonderd kilometer per uur is nog niet snel genoeg. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 043. Kijk in de...
Wat moet je doen om snel te reageren? Tijdens het sporten is het belangrijk om een snel reactievermogen te hebben. Wat is het reactievermogen precies en hoe train je dit? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over over hoe je je gedraagt op het sportveld. Luister naar de podcast in je podcast-app.
Wie kan er beter voetballen, de robot of de mens? De Technische Universiteit in Eindhoven heeft een voetbalteam van robots ontwikkeld. Maar hoe kunnen die robots precies voetballen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Wat is er leuker dan een lekker potje rolschaatsen als het buiten lekker weer is? Het maken van rolschaatsen gebeurt in de fabriek. Eerst wordt de schoen op maat gemaakt en als laatste komen de wieltjes eraan. Rolschaatsen maar! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Nienke kijkt mee bij de dames van Nederlandse rolstoelbasketbalteam: de Orange Angels. Zij zijn de wereldtop en doen mee aan de Paralympics. Wat zijn de regels bij rolstoelbasketbal? En hoe kun je zo behendig en snel zijn in een rolstoel? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Wat gebeurt er allemaal bij wedstrijdklimmen? Dolores volgt het Nederlands klimkampioenschap en legt uit hoe een klimwedstrijd verloopt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Op de schaatsbaan schaatsen we rondjes linksom: tegen de klok in. En ook bij het baanwielrennen en bij atletiek gaan de rondjes linksom. Maar waarom is dat eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het zijn al jaren de meest gebruikte scheldwoorden op het schoolplein: 'gay' en 'homo'. Soms wordt het gebruikt om mee te grappen, maar soms ook om mee te pesten. Waarom gebeurt dat zoveel? Dat heeft het Jeugdjournaal voor je uitgezocht in deze aflevering van de serie UITGEZOCHT.
Als je topsporter bent moet je na school altijd trainen. En soms komen de lessen zelfs in de problemen door alle trainingen en wedstrijden. Daarom zijn er speciale scholen voor kinderen die heel goed kunnen sporten. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Als iemand je aanraakt zonder dat je dat wilt of meekijkt in de kleedkamer terwijl je je omkleedt, dan noem je dat seksuele intimidatie. Het is belangrijk dat je er met iemand over praat als dit gebeurt. Hiervoor kun je ook terecht bij de Kindertelefoon. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.
In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering zijn Bart en Malou in de sportschool, omdat daar steeds meer kinderen te vinden zijn. Ze praten met met kinderen en met sportarts Linda van den Berg of al dat sporten wel...
Skateboarden is bedacht door surfers die ook wilden surfen als er geen golven zijn. Daarom zetten ze wieltjes onder hun surfboard. Maar hoe wordt zo’n skateboard gemaakt? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Front side 5-0 of shove-it out? Maurice gaat skateboarden met een stel skaters uit de actieve skatescene van Eindhoven. Skater Nick doet een boekje open over de trucs die hij uithaalt met z'n board. Basis van elke truc is de 'ollie'. Maurice probeert 'm onder de knie te krijgen. Bekijk deze aflevering...
Skateboarders mogen vanaf 2020 meedoen aan de Olympische Spelen. Janouk gaat naar een skatepark in Den Haag. Die is speciaal gebouwd om te oefenen voor de Spelen. De bondscoach van het Olympische team legt uit hoe skaten op de Spelen eraan toegaat. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Skates en skeelers zijn die nou hetzelfde? Eigenlijk niet, maar in Nederland worden die woorden door elkaar gebruikt. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 116. Kijk in de (school)bieb.
Als je wilt skaten, kun je naar een skatepark gaan. Dat is veiliger dan op straat. Er is in dat park namelijk geen ander verkeer. Er zijn skateparken buiten en skateparken binnen. Voor een skatepark binnen moet je een kaartje kopen. Een skatepark buiten is gratis. Lees er over op de website van Docukit....
Dolores gaat indoor-skydiven: ze maakt een vrije val, zonder parachute, in een speciaal daarvoor ontworpen windtunnel. Hoe kan je in deze speciale springtunnel blijven zweven? En hoe kom je er weer uit? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Een snorvlieg is een soort vliegende bromfiets. Ernst krijgt een lesje snorvliegen. Na wat vallen en opstaan vliegt hij hoog in de lucht. Maar ja, je moet natuurlijk ook weer landen, en dat vindt Ernst minder leuk. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Je weet vast wel dat bewegen goed voor je is. Om alle kinderen in Nederland lekker fit te krijgen is er een sportprogramma bedacht: Speel je fit. Negen sportieve helden hebben speciaal voor jou superleuke oefeningen met een voetbal bedacht. Bekijk de filmpjes en dan aan de slag dus!
Je kan ze van de buitenkant misschien niet zien maar je gebruikt ze elke dag: je spieren. We hebben meer dan 600 spieren in ons lichaam. We gebruiken spieren om een marathon te rennen, om de boodschappen te tillen of om te kunnen lachen. Maar wat zijn spieren? En hoe kunnen we ze trainen? Bekijk deze...
Zes liedjes van Tijl Damen in het thema Sport en spel, klaar voor de start! Naast liedjes heeft Tijl een uitgebreid lespakket rond de liedjes geschreven. Met teksten, akkoorden en meezingvideo's.
Je knie verdraaien op het sportveld of een dikke enkel krijgen nadat er een hockeybal tegenaan knalt: bij kinderen komen sportblessures het vaakst voor. Hoe zorg je de kans op blessures zo klein mogelijk maakt? Bekijk het filmpje van Het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.
Op de bank hangen is relaxed, maar je wordt er wel lui van! Daarom is sporten zo belangrijk: je kunt je energie kwijt, wordt er fit van en maakt nieuwe vrienden. Mr. Right helpt je met kiezen. Bekijk het filmpje van Mr. Right op Schooltv.nl.
Klimmen is een sport! In een wedstrijdhal legt Dolores uit hoe een klimwand ingericht wordt met klimroutes. Elke klimroute heeft een eigen moeilijkheidsgraad. Hoe bouw je een echte wedstrijdklimroute? Kunnen de wedstrijdklimmers de route tot het eind volhouden? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In het Sportlab draait het allemaal om sport. Hoe kan je zo hoog mogelijk springen? Hoe blijf je beter in evenwicht? En hoe verbeter je je conditie? Bekijk de afleveringen van het Klokhuis Sportlab.
Hoe maak je een sprong waarmee je helemaal om je eigen as draait? Dolores ontdekt dat er niet alleen in de sport om de eigen as wordt gedraaid, ook bij dansen is de '360' een belangrijk onderdeel. Een aflevering van Het Klokhuis Sportlab.
Wat is baleffect? Mustafa vraagt het aan kampioenen poolbiljarten en tafeltennis. Hoe geef je een biljartbal of een tennisbal een speciaal effect? Met de Sportlabsupertip: hoe gooi je een bal beter in een doos met baleffect? Een aflevering van Het Klokhuis Sportlab.
In deze aflevering van Het Klokhuis zoekt Bart samen met marathonloopster Merel de Knegt uit wat een goede conditie is. Hoe krijg je zelf een betere conditie? Ga naar Klokhuis Sportlab!
Wat is evenwicht? Om Dolores goed in evenwicht te krijgen, gaat een sportprofessor op zoek naar haar zwaartepunt en steunvlak. Snowboarder Dolf van der Wal en turnster Joy Goedkoop leggen uit hoe belangrijk evenwicht in hun sport is. Een aflevering van Het Klokhuis Sportlab.
Hoe kan je beter gooien? Dolores krijgt gooitips van korfballers. Met twee basketballers doet ze schotonderzoek. Wanneer heb je de meeste kans op scoren? Een aflevering van Het Klokhuis Sportlab.
In Het Klokhuis Sportlab draait het allemaal om sportwetenschap. Wat is lenig? Dolores gaat langs tijdens de training van een van onze beste turners: Epke Zonderland. Hij laat zien hoe hij op verschillende turnonderdelen zijn lenigheid traint.
Hoe word je in sport mentaal beter? Bart volgt het penaltyonderzoek van de Universiteit Groningen. Wanneer maak je de meeste kans om een strafschop te scoren? Een aflevering van Het Klokhuis Sportlab.
Lisa bekijkt het reactievermogen van een sprinter en een voetbalkeeper. En ze gaat kijken hoe op de universiteit het reactievermogen van de keeper wordt gemeten. Een aflevering van Het Klokhuis Sportlab.
Vandaag onderzoekt Lisa het springen in de sport. Een hoogspringer en een verspringer laten zien hoe zij hun sprong trainen. Een sportwetenschapper legt het verschil uit tussen langzame en snelle spiervezels. Lisa onderzoekt op de universiteit sprongkracht. Een aflevering van Het Klokhuis Sportlab.
Hoe wordt je sterker? Dat weet de sterkste vrouw van Nederland: Ielja Strik. Deze powerlifster traint elke dag haar spieren. Met echoapparatuur laat Dolores zien wat er gebeurt als Ielja hele zware dingen optilt. Een aflevering van Het Klokhuis Sportlab.
Hoeveel luchtweerstand heeft een wielrenner te verduren? Om dat te onderzoeken stuurt Mustafa een wielrenner de windtunnel in. Kijk ook op Klokhuis Sportlab!
Voor deze aflevering van Het Klokhuis is Bart bij Ajax. Bart ontdekt op het trainingsveld dat de Amsterdammers een hypermodern trainingssysteem hebben.
Hoe kom je tot betere sportprestaties? Hoe haal je Olympische records? Het heeft allemaal te maken met materialen, training en natuurlijk ook voedsel. Oud-wereldkampioen schaatsen Harm Kuipers legt uit hoe records in de sport nog steeds verbroken kunnen worden. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Springen lijkt een makkelijke beweging, maar er komt veel meer bij kijken. Spieren uit het hele lichaam moeten op het juiste moment aangespannen worden. Hoe kun je zo hoog mogelijk springen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Als je tijdens het lopen een steek in je zij krijgt, betekent dat dat je middenrif te weinig zuurstof krijgt. Even stoppen, rustig ademen en uitkijken voor wespen! Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
Hoe word je sterker? Als je sterker wil worden dan moet je je spieren trainen. Wanneer je fitnessoefeningen doet train je je spieren om extra werk te verrichten. Dat is goed te zien bij de sterkste vrouw van de wereld: Ielja Strik. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Streetdance is een coole manier van dansen. De bewegingen die gemaakt worden zijn niet zo moeilijk, maar wel altijd stoer... Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Streetdance is ontstaan uit breakdance en electric boogie. Dennis laat in deze aflevering van Het Klokhuis met zijn hiphopdansgroep zien waarom hij wereldkampioen streetdance is. Neem een kijkje.
Streetdance is een kenmerk van hiphop en komt uit de Verenigde Staten. Met hiphop vertellen jongeren over grote problemen. Maar ook over gevoelens, als verliefdheid of verdriet. In de dans bedenken hiphoppers steeds nieuwe danspassen die ze op straat aan anderen laten zien. Lees er over op de website...
Studio Sport zorgt elk weekend voor de voetbalsamenvattingen. Bart kijkt achter de schermen en mag zelfs bij hoge uitzondering in de regiewagen komen, waar ze met behulp van acht camera's de wedstrijd registreren. Hoe doen ze dat en hoe maak je heel snel de herhaling van een doelpunt. Bekijk deze aflevering...
Deze aflevering zit vol met spins en flips want Pascal gaat stuntskaten. Samen met Jaro laat hij allemaal gave trucs zien en geeft hij een lesje stuntskaten voor beginners. Maar wie is er beter? Jaro en Pascal vechten het uit in een battle. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Met stuntskaten doe je zoveel mogelijk trucs. Hiervoor gebruik je obstakels die je tegenkomt, zoals trappen, of obstakels in een skatepark. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Judo en karate zijn bekende vechtsporten. Tai chi is een vechtsport waarbij het niet gaat om slaan en schoppen, maar om balans en evenwicht. Het is een echte vechtkunst. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Voor sommige sporten heb je een bal nodig. Voor tennis een kleine bal en voor basketbal een grote bal. Wat gebeurt er als de ene bal op de andere valt? Ontdek het met dit proefje!
Bewegingswetenschapper Maurice Maas weet er alles van. Lees het antwoord op deze vraag in het verslag van de kinderlezing bij NEMO van mei 2017. (De Kinderlezing is een activiteit van NEMO Science Museum in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.)
Topsporter word je niet zomaar. Natuurlijk heb je talent nodig. Maar je moet er ook veel moeite voor doen. Wil je bij de beste sporters van de wereld horen? Dan moet je al op jonge leeftijd beginnen met sporten. En iedere dag trainen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in...
Trial is een onderdeel van motorsport waarbij het niet gaat om de snelheid, maar om de behendigheid waarmee je een moeilijke hindernis neemt. Bart leert de trucs van Nederlands Kampioen Trial: Luc Branten. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Een duik in de enige teamsport zonder scheids: ultimate frisbee! Wiebe van den Brink is met zijn club Europees kampioen geworden. Janouk doet mee aan een ultimate frisbee training met Wiebe en ze mag zelfs meespelen met een echte wedstrijd. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Bewegen is gezond! In deze energizer gaan we niet alleen zingen, maar ook bewegen. Samen met Buddy gaan we rennen, springen en allerlei sporten uitbeelden. Want bewegen smaakt naar meer! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Bungeejumpen: het toppunt van veerkracht. Gillen mag en verder is het een kwestie van je gewoon laten vallen: het elastiek zorgt ervoor dat je veilig omhoog veert. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Bij de Tour de France gaat het natuurlijk om de sport, maar er is ook vaak gedoe over verboden middelen. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen: Wat is doping nu precies? Hoe wordt erop gecontroleerd? En wat gebeurt er als je betrapt wordt? (Dit is een bericht van 3 juli 2018)
Hardloopevenementen waarbij je wordt bekogeld met gekleurde verf zijn heel populair. Maar als het verfpoeder in je longen terechtkomt, kun je moeite krijgen met ademhalen. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.
Deze website vertelt je alles over de Vierdaagse in Nijmegen. Deze Vierdaagse is het grootste wandelevenement in de wereld. De Vierdaagse vindt plaats van 15 juli tot en met 18 juli 2025.
De Nijmeegse Vierdaagse is het grootste wandelevenement ter wereld. Jaarlijks doen er veel deelnemers uit de hele wereld mee. En daar moet heel veel voor geregeld worden. Sosha kijkt backstage bij de blarenprikkers, het weerstation en de controlepost waar precies wordt bijgehouden hoe druk het overal...
Zou het niet gaaf zijn als je kon vliegen? Met speciale pakken kun je net als een vogel over de bergen en de bomen vliegen. De Buitenband heeft er een tof liedje met videoclip over gemaakt! Luister het liedje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Profvoetballer Jake Daniels heeft verteld dat hij homoseksueel is. Jake Daniels is 17 jaar en speelt bij de Engelse club Blackpool FC. Dat een topvoetballer zoiets durft te zeggen, komt bijna nooit voor. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal.
Wandelvoetbal, bestaat het echt of is het kletspraat? En welke bijzondere sporten bestaan er nog meer? Bekijk het filmpje van Studio Snugger op schooltv.nl.
Als je de Nijmeegse Vierdaagse loopt, is het belangrijk dat je stevige, goed passende schoenen hebt. Voetexpert Mark heeft een trucje om je veters extra stevig te strikken. Bij blaren staat het Rode Kruis voor je klaar. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Sanny gaat samen met gids Hans wadlopen op Ameland. Zij leert o.a. dat de schelpdieren die in de Waddenzee leven het water schoon houden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Jarno Cordia is wereldkampioen wingsuitvliegen. Hij springt uit een vliegtuig en met een speciaal pak zweeft hij dan als een soort Superman door de lucht. Maar hoe komt het eigenlijk dat hij niet naar beneden valt? Nizar legt uit hoe vliegen werkt en gaat met Jarno mee de lucht in. Bekijk deze aflevering...
Informatie over allerlei beroepen in zorg, welzijn en sport. Geeft antwoord op al je vragen: wat maakt het beroep zo leuk, wat ga je doen, past het beroep bij je, waar werk je, welke opleiding moet je volgen en wat verdien je.
ZiggZagg is het vrolijke lied van Kinderen voor Kinderen bij de Koningsspelen 2023. Op de site van Zapp vind je de videoclip, songtekst en bladmuziek. Tijd om uit je stoel te komen en lekker mee te zingen en dansen!
Tijdschrift met veel foto's en tekeningen over onderwerpen zoals: sport, techniek, computers, natuur. Op de site vind je deze onderwerpen terug maar daarnaast ook leuke filmpjes en spelletjes en je kunt verschillende programmaatjes downloaden.
Vliegen zonder motor, maar met behulp van thermiek. Dat is wat er gebeurt bij zweefvliegen. Maar hoe kom je zonder motor toch in het luchtruim? Bart gaat in Terlet zweefvliegen. Kijk maar eens naar deze aflevering van Het Klokhuis.
Hoog in de lucht, zo vrij als een vogel, dat is zweefvliegen. Mensen hebben eeuwenlang geprobeerd om net als vogels te kunnen vliegen. Pas aan het eind van de 19e eeuw lukte het om zweeftoestellen te maken waarmee je een tijd in de lucht kon blijven. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...
Gwen wil weten wat je moet kunnen om een zweefvliegtuig te besturen. Samen met Piet gaat ze vliegen in een zweefvliegtuig en mag ze 'm zelf besturen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Snelheid en veiligheid zijn belangrijk bij zwembadglijbanen. Presentator Bart wil weten hoe deze glijbanen worden gemaakt en hij praat en glijdt mee met twee glijbaankeurmeesters. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.