Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Als de nachten langer en kouder worden vieren de hindoes het Divali-feest, het lichtfeest. Hier vind je informatie over de betekenis en de gebruiken van dit feest en verhalen om zelf te lezen of voor te lezen.
Divali is het lichtjesfeest van de hindoes. In het najaar, wanneer de dagen korter worden, geven de diya's licht in het donker. Zo brengen hindoes rijkdom en geluk in hun midden. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Informatie over divali, een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme, uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme
Divali is een belangrijk feest voor hindoes over de hele wereld. Maar wat wordt er precies gevierd? En vanwaar de naam lichtjesdag? Lees het op de website van Kidsweek.
Bekijk het filmpje waarin het Jeugjournaal antwoord geeft op drie vragen over het lichtjesfeest Divali: Wat is Divali? Wat vieren ze precies? Wordt Divali ook in Nederland gevierd? Dit is een bericht van 30 oktober 2019.
Divali is een belangrijke feestdag van het hindoeïsme. Mensen komen samen om lichtjes aan te steken zodat al het donker en het kwaad weggaat. Het wordt vooral in India gevierd, omdat daar veel hindoes wonen, maar ook in Nederland, bijvoorbeeld op sommige scholen. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal...
Een van de belangrijkste hindoe feesten is Divali. Simran (11) uit Paramaribo vertelt waarom het ook wel lichtjesfeest wordt genoemd. Bekijk het filmpje op de site van Kidsweek / Samsam.
Gandhi leefde in India en Zuid-Afrika en had al tijdens zijn leven miljoenen volgelingen. Hij kwam op voor gelijke rechten voor iedereen. Het maakte niet uit of je arm of rijk was en welke godsdienst je had. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr....
Het verhaal van Prahalad is voor hindoes heel belangrijk. Het laat zien dat het belangrijker is God te aanbidden dan een mens. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.
Het hindoeïsme is zo'n 4000 jaar geleden in India ontstaan. Inmiddels zijn de gelovigen over de hele wereld verspreid. Maurice viert het hindoeïstische feest Holi en legt uit hoe de godsdienst beleefd wordt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Het hindoeïsme begon vierduizend jaar geleden in India. Het is de oudste wereldgodsdienst. Van de 650 miljoen hindoes in de wereld wonen er 450 miljoen in India. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 181. Kijk in de (school)bieb.
Hindoes komen voor de eredienst bij elkaar in hun tempel. De eredienst bestaat uit de puja en de preek. De puja is het offerritueel. Tijdens de preek vertelt de pandit uit de veda's. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het gebedshuis van hindoes is een tempel of mandir. Zij komen er samen om te bidden, te luisteren naar de preek van de pandit en te lezen uit de veda's. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Aan het eind van de winter vieren de Hindoes het Holifeest. Ze vieren dan de overwinning van de lichte lente op de donkere winter én van het goede op het kwade. Voor de Hindoes is het ook een soort oud en nieuw. Bekijk hier de clip van Schooltv Beeldbank.
Het feest Holi ken je misschien wel van de kleurenpoeder die mensen naar elkaar gooien. Maar waarom doen mensen dat eigenlijk en wat is het voor feest? In de site van het Jeugdjournaal vind je antwoord op deze vragen. Dit is een bericht van 18 maart 2022.
Holi Phagwa is een kleurrijke feestdag in Suriname! Iedereen doet mee, of ze nou hindoe, christen of moslim zijn. Iedereen wenst elkaar: Subh holi! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Holi Phagwa is het uitbundige feest waarmee hindoes de overwinning vieren van de lente op de winter. En van het goede op het kwade. Lees erover op de site Weet wat je viert.
Flip de Beer mag samen met drie kinderen Holi vieren. Dat is het lentefeest! Ze zingen liedjes en versieren elkaar met mooie kleuren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Met het Holifeest vieren mensen met het Hindoestaanse geloof onder andere het begin van de lente en dat het goede altijd overwint van het kwade. Ze doen dat onder andere door met heel veel gekleurd poeder te gooien. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.
Veel hindoes bidden thuis bij het huisaltaar. Dit is een speciale plek waar ze hun goden kunnen eren. Ze offeren er bloemen en wierook. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over het Kruikenfeest: Wat is het Kruikenfeest? Waarom vieren ze dit feest? Wat is er bijzonder aan het Kruikenfeest?
Veel godsdiensten hebben een heilig boek. Daarin staan de belangrijkste verhalen en regels. De heilige boeken van het Hindoeïsme zijn de Veda's. Het is geschreven in het Sanskriet. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het verhaal van Prahlaad is voor hindoes heel belangrijk. Het laat zien dat het belangrijker is God te aanbidden dan een mens. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.