Het bestrijden van een natuurbrand is vaak een race tegen de klok. Het moet snel gebeuren en bovendien zijn er in die gebieden vaak geen wegen voor de brandweerwagens. Dan worden blushelikopters ingezet. Nienke gaat mee op oefening. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Blussen met je neus ertussen is een muzikale kinderpodcast. Bevelvoerders Jansen en de Vries blussen branden en lossen tussendoor problemen op in hun dorp Kladderveen. Je kunt hier naar de podcast luisteren of in je podcast-app.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Op school is vast een blusapparaat, een brandspuit of een blusdeken. Dat is voor jouw veiligheid. Maar weet je wel wat je er mee kunt doen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Als er brand uitbreekt, kan het nog een tijdje duren voordat de brandweer er is. Die periode kan levensgevaarlijk zijn. Ben jij dan wel goed voorbereid wat je kunt doen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Als het lange tijd warm en droog is, dreigt altijd het gevaar van natuurbranden. Maar ook als er nog geen vuur is, zijn brandweermannen heel erg druk. Met allerlei voorzorgsmaatregelen proberen zij en andere organisaties de bossen en hei in ons land tegen een grote brand te beschermen. Bekijk het filmpje...
De meeste branden in huis ontstaan bij het koken, of door kaarsen, sigaretten of elektrische apparaten. Tom en Yannick krijgen een cursus brand blussen: wat moet je doen als de vlam in de pan slaat bijvoorbeeld? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Met een brandblussers kun je kleine brandjes in huis of ergens anders zelf blussen. Er zit geen water in, maar een blusmiddel dat het vuur dooft. Hoe worden die brandblussers eigenlijk gemaakt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Hoe kom je achter de oorzaak van een brand? Nienke gaat na een brand met deskundige Volkert op onderzoek uit. Kunnen ze de brandhaard opsporen? Verder zet Nienke de meest voorkomende oorzaken van brand op een rijtje. Wat staat op nummer 1? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In deze aflevering van Het Klokhuis aandacht voor brandende zaken. Veel dingen in huis kunnen brandgevaarlijk zijn. Er zijn elk jaar zo'n vijfduizend woningbranden. Ernst laat samen met brandweerman Cor zien wat er in en om het huis in de fik kan vliegen, hoe het te voorkomen is en wat je moet doen als...
Als er iets ernstigs gebeurt, kun je het alarm-nummer 1-1-2 bellen. Degene die de telefoon opneemt, vraagt waar het is gebeurd. En wie je nodig hebt: de brandweer, politie of een ambulance. Alles bij elkaar lijkt het lang te duren. Maar de brandweer zal altijd binnen ongeveer acht minuten aanwezig zijn....
Wil jij later bij de brandweer werken? Of wil je alleen maar meer weten over de brandweer? Of misschien wil je een spreekbeurt houden over de brandweer. Neem een kijkje op deze site boordevol informatie over de brandweer.
De brandweer rukt gemiddeld 350 keer per dag uit. Als brandweerman of -vrouw moet je dus altijd klaarstaan. Carolien en Tess mogen mee op een brandoefening. Lukt het ze om een autobrand te blussen? Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Wij zijn hele grote machines. Wij kunnen dingen bouwen, slopen, tillen, hakken, zagen, malen, slepen en graven. Dat is wat we doen. Dit is de brandweerauto die spuit heel veel water. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De brandweer voor in het water. Dat klinkt heel tegenstrijdig, maar ze bestaan echt. Als er iets of iemand te water raakt, komen de brandweerduikers in actie. Eva loopt een dagje mee. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Als er ergens brand uitbreekt, rukt de brandweer uit om de brand te blussen en mensen te redden. Maar wat moet een brandweerman of –vrouw eigenlijk dragen, om goed beschermd te zijn tegen warmtestraling en rook? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Een brand is spannend. Vaak staan er mensen te kijken. Gelukkig zijn er ook mensen die een brand graag willen blussen. Blussen is maar één taak van de brandweer. Een andere taak is bijvoorbeeld helpen bij ernstige auto-ongelukken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...
Hoe word je brandweerman? Nienke doet mee aan een uitgebreide selectie om te kijken of ze mee mag doen met de brandweeropleiding. Daar komen een aantal zware fysieke tests bij kijken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Een derde van alle meldingen die bij de brandweer binnenkomen heeft niets met brand te maken. Nienke traint mee met de hulpverleningsteams van de brandweer. Ze krijgt te maken met het team gevaarlijke stoffen en het duikteam. Uiteindelijk moet ze zelfs een auto open zagen. Bekijk deze aflevering van...
Een brandwond kun je krijgen als je huid in contact komt met hele extreme temperaturen. Je kunt een eerstegraads, tweedegraads of derdegraads brandwond krijgen. Hoe zien die verschillende brandwonden er uit en wat kun je er tegen doen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Deze Klokhuisaflevering gaat over brandwonden. Marjorie is in haar jeugd ernstig verbrand en liep toen ernstige brandwonden op. Ze vertelt aan Ernst hoe het ongeluk haar leven veranderde. Ze wordt nog steeds behandeld in het Brandwondencentrum in Beverwijk.
Elk jaar gaan er 40 duizend volwassenen en kinderen met brandwonden naar de huisarts. Gelukkig zijn die niet allemaal even erg. Want als je een flinke brandwond oploopt, houd je je leven lang littekens op die plek. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...
Sosha ontmoet David (12 jaar). Hij liep een ernstige brandwond op en werd behandeld in het brandwondencentrum in Beverwijk. Brandwondenchirurg Annebeth legt uit hoe een huidtransplantatie in zijn werk gaat. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Een brandweerauto heeft heel veel onderdelen. De belangrijkste zijn de pomp en de watertank. In deze clip van Schooltv.nl kun je zien hoe een brandweerauto eruit ziet.
Natuurbranden komen steeds vaker voor, ook in Nederland. Hoe kan dat? En wat kunnen we er tegen doen? Pascal bereidt zich voor op een vurig avontuur met brandweer en defensie. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Jaarlijks worden rond de 1.400 jongeren naar Halt gestuurd, omdat zij zich niet aan de vuurwerkregels houden. Vernielingen, brandstichting, geluidsoverlast en het lastigvallen van hulpdiensten zijn situaties die veel voorkomen tijdens oud en nieuw. Lees er over op de site van Halt.
In een rookmelder zit een sensor en een lampje. Daartussen zit een schot, dus het lampje kan niet direct op de sensor schijnen. Als er rookdeeltjes bijkomen, reflecteren zij het licht op de sensor. Hierdoor gaat de rookmelder af. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Vuur is overal om ons heen. Denk maar aan vulkanen en bosbranden maar ook fabrieken gebruiken vuur om dingen te maken. Wat is vuur eigenlijk, hoe hebben we het ontdekt? Eva zorgt voor een enorme steekvlam en laat gelukkig ook zien hoe je die kan blussen... Bekijk deze aflevering van het Klokhuis
Als je een kraan zachtjes aanzet, is het water helder en kun je er doorheen kijken. Maar als je de kraan harder zet, dan wordt het water wit en ondoorzichtig. Hoe komt dat eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.