Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over Chanoeka: Wat is Chanoeka? Waar komt het feest vandaan? Hoe wordt het feest gevierd? Dit is een bericht van 5 december 2018.
In deze lesbrief lees je over het joodse feest Chanoeka. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de informatie downloaden en opslaan of printen.)
Iedereen weet dat het deze week Kerstmis is. Maar wist je dat er ook een ander feest gevierd wordt? Het heet Chanoeka en staat bekend als het lichtjesfeest. In dit filmpje wordt uitgelegd wat er gevierd wordt. Dit is een bericht van 23 december 2019.
Het joodse feest Chanoeka wordt al eeuwenlang gevierd. Joodse mensen vieren tijdens dit feest dat ze de Tempel in Jeruzalem weer terug veroverden op de Grieken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Beknopte informatie over Grote Verzoendag (Jom Kipoer). Een belangrijke dag in het Joodse jaar. Een dag om na te denken over de dingen waar je spijt van hebt en wat je het volgende jaar anders wil doen.
Het joodse geloof ontstond vierduizend jaar geleden. In die tijd geloofden mensen in meerdere goden. Maar een herder, Abraham, geloofde maar in één god. Hij geloofde dat die god de wereld had gemaakt. Met Abraham en zijn nakomelingen begon het joodse geloof. Lees er over op de website van Docukit....
Ontmoet de Joodse familie Hollander in het Joods Museum junior! Vader, moeder en hun drie kinderen beleven elk op hun eigen manier hoe het is om Joods te zijn. In het Joods Museum junior (voorheen Kindermuseum van het Joods Historisch Museum) kan iedereen in huize Hollander zelf ervaren wat belangrijk...
In Jeruzalem staat de Klaagmuur. Duizenden Joden bidden hier iedere dag tot god. En er gebeuren nog meer Joodse rituelen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De leefregels uit de thora zijn voor joden erg belangrijk. Er zijn er wel 613. De belangrijkste zijn de Tien Geboden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Loofhuttenfeest is een joods feest in een zelfgemaakte hut. Toen de joden uit Egypte bevrijd werden, moesten ze een lange tocht door de woestijn maken. Daar leefden ze toen in tenten en hutten. Tijdens het Loofhuttenfeest denken ze daaraan. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Pesach is de viering van het joodse paasfeest. Tijdens Pesach herdenken de joden de uittocht uit Egypte. Kinderen spelen bij deze viering een belangrijke rol. Bekijk de clip in Schooltv.nl.
Pesach, het joodse Paasfeest, is het feest van de uittocht uit Egypte. Beknopte uitleg over Pesach, de symbolische betekenis van Séder en matses, het ongezuurde brood.
Het verhaal bij Pesach, een belangrijk verhaal uit het Jodendom. Het verhaal van Mozes is voor joden heel belangrijk. Het herinnert aan de wonderlijke bevrijding uit de slavernij van Egypte. Bekijk de clip in Schooltv.nl.
Het feest van Poeriem is een joods voorjaarsfeest, het wordt ook wel "Lotenfeest" genoemd. Tijdens dit feest herdenken de joden dat hun volk werd gered van de vreselijke Haman. Bekijk in de Schooltv Beeldbank een filmpje van het verhaal dat zich afspeelt in het oude Perzië.
Poeriem gaat over het verhaal van de joodse koningin Ester. Zij voorkwam een massamoord op de joden. Op de joodse kalender was dat de veertiende dag van de maand Adar. Op die dag is het Poeriem, het Lotenfeest. Lees er over op de site van Wereldmuseum Amsterdam.
Poerim is een vrolijk Joods feest dat de overwinning op het kwaad viert. Dit feest wordt elk jaar gevierd tussen half februari en half maart. Lees erover op de site Weet wat je viert.
Een muzikale uitleg door Frank Groothof en de familie Hollander over het joods nieuwjaar; Rosj Hasjana. En verder over de feesten Poerim en Pesach. (Foto: www.jhmkindermuseum.nl)
Op vrijdagavond begint met het aansteken van de kaarsen de sabbat, de rustdag van de joden. Over wijn en challe wordt een zegen uitgesproken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Met Sjawoe'ot herdenken de joden dat God de Tien Geboden naar de aarde zond. Dat was het begin van de joodse wetten en leefregels. Lees erover op de site Weet wat je viert.
Het gebedshuis van joden is een synagoge. Synagoge betekent 'huis van samenkomst'. Ze komen er samen om uit de thora te lezen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Joden komen op sabbat (zaterdag) bij elkaar in de synagoge. De eredienst wordt geleid door een rabbijn en een voorzanger. De dienst bestaat uit gebeden en het voorlezen uit de thora. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Veel godsdiensten hebben een heilig boek. Daarin staan de belangrijkste verhalen en regels. Het heilige boek van het jodendom is de TeNaCh. Het is geschreven in het Hebreeuws. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Voor joden en christenen zijn de Tien Geboden de belangrijkste leefregels. Ze heten ook wel de Tien Woorden van God. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.