Ziek zijn

Ik zoek informatie voor groep:
peuters 1 2 3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje Zorgen om zikavirus
    jeugdjournaal.nl
    Zorgen om zikavirus

    Het zika-virus wordt verspreid door besmette muggen. Het virus is niet gevaarlijk voor kinderen en volwassenen, maar wel voor ongeboren baby's. Als hun moeder het virus heeft, kunnen de baby's geboren worden met een te klein hoofd. In veel landen in Midden- en Zuid-Amerika maakt men zich zorgen over...

    x
  • Plaatje Zikavirus
    rivm.nl
    Zikavirus

    Op de site van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) vind je uitgebreide informatie over het zikavirus.

    x
  • Plaatje 3 vragen over het coronavirus in China
    kidsweek.nl
    3 vragen over het coronavirus in China

    Op de website van Kidsweek / Samsam vind je antwoorden op drie vragen over het coronavirus.

    x
  • Plaatje Wanneer een heel speciaal iemand A.L.S. heeft
    als.nl
    Wanneer een heel speciaal iemand A.L.S. heeft

    In deze folder wordt uitgelegd wat de spierziekte Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) precies is.

    x
  • Plaatje Wat is A.L.S.
    youtube.com
    Wat is A.L.S.

    In dit animatiefilmpje wordt uitgelegd hoe ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) werkt.

    x
  • Plaatje Weet wat ik heb - Afweerstoornis (CVID)
    weetwatikheb.nl
    Weet wat ik heb - Afweerstoornis (CVID)

    Op de site Weet Wat Ik Heb wordt uitgelegd wat de aandoening afweerstoornis (CVID) precies is. Bekijk het filmpje en lees de weetjes en feiten. In het spreekbeurtpakket vind je alles wat je nodig hebt voor een super spreekbeurt.

    x
  • Plaatje Aids
    docukit.nl
    Aids

    Over aids bestaan veel misverstanden. Als je aids hebt, is je afweersysteem beschadigd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 035. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Een allergietest
    schooltv.nl
    Een allergietest

    Flip kijkt mee tijdens een allergietest. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Allergisch!
    docukit.nl
    Allergisch!

    Sommige kinderen zijn allergisch, bijvoorbeeld voor pinda’s. Eten ze pinda’s, dan krijgen ze jeuk in hun mond, bulten en kramp in hun buik. Je kunt allergisch zijn voor verschillende dingen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Hoe ga je om met ALS?
    schooltv.nl
    Hoe ga je om met ALS?

    Igor is de vader van Kaat, Mink en Fedor. Hij heeft ALS, een spierziekte waarbij de spieren langzaam uitvallen. Als gezin proberen ze zoveel mogelijk gewoon door te leven, maar dat is soms best lastig als papa ziek is. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Mijn vader heeft ALS
    hetklokhuis.nl
    Mijn vader heeft ALS

    ALS is een spierziekte waarbij de spieren langzaam uitvallen. Igor is de vader van Kaat, Mink en Fedor en hij heeft ALS. Janouk bezoekt het gezin. Hoe is het om hiermee te leven en hoe doe je dat als je vader deze dodelijke ziekte heeft? Marion Sommers-Spijkerman heeft hier onderzoek naar gedaan en ontwikkelde...

    x
  • Plaatje Wanneer één van je ouders ALS heeft
    als.nl
    Wanneer één van je ouders ALS heeft

    In deze brochure wordt uitgelegd wat de spierziekte Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) precies is.

    x
  • Plaatje Wat is ALS?
    schooltv.nl
    Wat is ALS?

    Amyotrofische laterale sclerose oftewel ALS is een spierziekte waarbij de spieren langzaam uitvallen. Normaal sturen je zenuwen je spieren aan. Bij ALS valt de connectie tussen de zenuwen en de spieren weg. Hierdoor sterven uiteindelijk de spieren af. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is ALS?
    schooltv.nl
    Wat is ALS?

    Als je de diagnose ALS krijgt, heb je niet lang meer te leven. Je spieren vallen één voor één uit, totdat je ademhalingsspieren ermee stoppen. ALS kan nog niet genezen worden, dus wetenschappelijk onderzoek naar een werkende behandeling is van levensbelang. Bekijk de clipphanger...

    x
  • Plaatje Alzheimer
    hetklokhuis.nl
    Alzheimer

    De ziekte van Alzheimer, of zoals de meeste mensen zeggen: Alzheimer, is een vervelende ziekte in je hersenen. In Nederland leven zo'n 200.000 mensen met deze ziekte. Een aflevering van Het Klokhuis over hersenen.

    x
  • Plaatje Alzheimer
    schooltv.nl
    Alzheimer

    Charlotte bezoekt haar oma die de ziekte van Alzheimer heeft. Ze vertelt hoe ze erachter kwam dat oma alzheimer had. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er in de hersenen van iemand met alzheimer?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er in de hersenen van iemand met alzheimer?

    Mensen met de ziekte van Alzheimer zijn heel erg vergeetachtig. Ze herkennen soms hun eigen familie niet meer. Dat komt doordat het deel van hun hersenen waar herinneringen worden opgeslagen, steeds kleiner wordt. Veerle ervaart hoe het is om dement te zijn. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat voor soort ritten maakt een ambulance?
    schooltv.nl
    Wat voor soort ritten maakt een ambulance?

    Een ambulance valt vooral op als hij met zwaailicht en sirenes rijdt. Dat is een spoedrit. Verder zijn er ook ritten met gepaste spoed, voor niet-levensbedreigende gevallen. Daarnaast zijn er nog geplande ritten, bijvoorbeeld om iemand van het ziekenhuis naar het verpleeghuis te brengen. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Antibiotica
    hetklokhuis.nl
    Antibiotica

    Een bacterie is een minuscuul organisme. De meeste bacteriën doen ons lichaam geen kwaad of ze helpen ons zelfs. Maar sommige bacteriën hebben kwade bedoelingen. Dan komt je lichaam in actie. Word je toch ziek, dan kan het zijn dat de dokter een antibioticakuur voor je uitschrijft. Maar wat...

    x
  • Plaatje Aspirine
    docukit.nl
    Aspirine

    Iedereen slikt wel eens aspirine. Het helpt tegen pijn, koorts en verkoudheid. Aspirine is het beroemdste medicijn van de twintigste eeuw (1900-2000). Maar wat is het eigenlijk? Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 046. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Astma
    hetklokhuis.nl
    Astma

    Astma is een ontsteking van de luchtwegen. Maar waar gebeurt er precies bij een astma-aanval? Hoe worden astmapatiënten onderzocht? En hoe kan je astma behandelen? En wat kan allemaal wel of niet als je deze luchtwegaandoening hebt? In deze aflevering van Het Klokhuis vertelt een kinderlongarts van...

    x
  • Plaatje Astma
    schooltv.nl
    Astma

    Wat is astma? Er zijn verschillende soorten astma en de ene astmapatiënt heeft er meer last van dan de ander. In alle gevallen is er sprake van een ontsteking van de luchtwegen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ik heb astma
    docukit.nl
    Ik heb astma

    De meeste mensen hoeven niet na te denken over ademhalen. Het gaat vanzelf. Voor mensen met astma is ademhalen soms moeilijk. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 235. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Astma spreekbeurt
    astmakids.longfonds.nl
    Astma spreekbeurt

    Wil je een spreekbeurt over astma houden of een werkstuk over dit onderwerp maken? Hier vind je de informatie die je nodig hebt. Je hebt Adobe Acrobat Reader nodig om het bestand (in PDF) te kunnen downloaden en bekijken.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt Astma
    spreekbeurt-astma.yurls.net
    Spreekbeurt Astma

    Op deze pagina vind je handige websites, filmpjes, plaatjes en nuttige tips voor een spreekbeurt over astma.

    x
  • Plaatje Astma, hoe werkt dat?
    hetklokhuis.nl
    Astma, hoe werkt dat?

    Wil je alles weten over astma? Bekijk het astmadossier op de website van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje AstmaKids
    astmakids.longfonds.nl
    AstmaKids

    Op deze site ontdek je meer over astma. Test je kennis met de quizzen of bekijk de filmpjes. Met uitgebreide informatie voor een mooie spreekbeurt over astma.

    x
  • Plaatje Bacteriën en virussen
    schooltv.nl
    Bacteriën en virussen

    Bacteriën en virussen zijn ziekteverwekkers. Het woord zegt het al: Deze kunnen je ziek maken. Ziekteverwekkers kunnen worden doorgegeven via mensen, dieren, voedsel en via lucht. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Blindedarm
    hetklokhuis.nl
    Blindedarm

    Zo'n 16.000 mensen per jaar krijgen een blindedarmontsteking, maar wat is een blindedarm eigenlijk? Pascal gaat op onderzoek uit in het ziekenhuis en kijkt wat een arts kan doen als je een blindedarmontsteking hebt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Wat is een blindedarmontsteking?
    schooltv.nl
    Wat is een blindedarmontsteking?

    De meeste buikpijn gaat vanzelf weer over, maar als je een blindedarmontsteking hebt, moet je vaak meteen geopereerd worden. Het wormvormig aanhangsel wordt verwijderd, waarna jij met een klein litteken weer naar huis kan. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Astma
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Astma

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Epilepsie
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Epilepsie

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Wat is een brandwond?
    schooltv.nl
    Wat is een brandwond?

    Een brandwond kun je krijgen als je huid in contact komt met hele extreme temperaturen. Je kunt een eerstegraads, tweedegraads of derdegraads brandwond krijgen. Hoe zien die verschillende brandwonden er uit en wat kun je er tegen doen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Brandwonden
    schooltv.nl
    Brandwonden

    Als je je verbrandt, kan dat heel pijnlijk zijn. Er zijn verschillende brandwonden: een 1e graads verbranding is minder erg dan een 3e graads verbranding. In de clip van Schooltv.nl zie je wat er met je huid gebeurt als je je verbrandt. En wat je moet doen, natuurlijk.

    x
  • Plaatje Brandwonden
    schooltv.nl
    Brandwonden

    In 1 seconde verandert je hele leven. Wat gebeurt er als je plotseling in brand staat? Natasja van de Velden vertelt haar verhaal. Ze stak de houtkachel aan maar het ging helemaal mis. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Let op: de beelden kunnen schokkend zijn voor jonge kijkers.

    x
  • Plaatje Brandwonden
    hetklokhuis.nl
    Brandwonden

    Deze Klokhuisaflevering gaat over brandwonden. Marjorie is in haar jeugd ernstig verbrand en liep toen ernstige brandwonden op. Ze vertelt aan Ernst hoe het ongeluk haar leven veranderde. Ze wordt nog steeds behandeld in het Brandwondencentrum in Beverwijk.

    x
  • Plaatje Brandwonden
    docukit.nl
    Brandwonden

    Elk jaar gaan er 40 duizend volwassenen en kinderen met brandwonden naar de huisarts. Gelukkig zijn die niet allemaal even erg. Want als je een flinke brandwond oploopt, houd je je leven lang littekens op die plek. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Brandwonden
    hetklokhuis.nl
    Brandwonden

    Sosha ontmoet David (12 jaar). Hij liep een ernstige brandwond op en werd behandeld in het brandwondencentrum in Beverwijk. Brandwondenchirurg Annebeth legt uit hoe een huidtransplantatie in zijn werk gaat. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Breinspoken
    breinspoken.nl
    Breinspoken

    Deze site is speciaal voor kinderen die een vader of moeder met dementie hebben. Je vindt er wat je wilt weten over dementie. Ook hoe het voor jou is en wat jij kunt doen. Het Breinspookje neemt je mee en legt je alles uit. Bekijk de site alleen of als je het moeilijk vindt samen met iemand die je vertrouwt.

    x
  • Plaatje Wat is brozebottenziekte?
    schooltv.nl
    Wat is brozebottenziekte?

    Als je brozebottenziekte hebt, kunnen je botten heel makkelijk breken. Het is een zeldzame bindweefselaandoening, die ook wel OI wordt genoemd. De afkorting OI staat voor: Osteogenesis Imperfecta. Dat letterlijk ‘onvolmaakte botaanmaak’. Bekijk het filmpje van Weet Wat Ik Heb op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Weet wat ik heb - Brozebottenziekte (OI)
    weetwatikheb.nl
    Weet wat ik heb - Brozebottenziekte (OI)

    Op de site Weet Wat Ik Heb wordt uitgelegd wat de aandoening brozebottenziekte (OI) precies is. Bekijk het filmpje en lees de weetjes en feiten. In het spreekbeurtpakket vind je alles wat je nodig hebt voor een super spreekbeurt.

    x
  • Plaatje Coma
    hetklokhuis.nl
    Coma

    Als je hersenen, door bijvoorbeeld een ongeluk, ernstig beschadigd raken kun je in coma raken. Willemijn, hersendeskundige van het Radboud UMC, legt aan Nienke uit wat een coma precies is. Een aflevering uit Het Klokhuis over hersenen.

    x
  • Plaatje Antwoorden op vragen over corona
    jeugdjournaal.nl
    Antwoorden op vragen over corona

    Kinderen stelden het Jeugdjournaal allerlei vragen over het coronavirus. Youssef ging met de belangrijkste vragen naar een virusdeskundige. Hoe snel kan het virus naar Nederland komen? Hoe gevaarlijk is het virus? En is er al een medicijn? De antwoorden vind je in deze video (26 februari 2020) van het...

    x
  • Plaatje De speciale uitzending van het NOS Jeugdjournaal over corona
    jeugdjournaal.nl
    De speciale uitzending van het NOS Jeugdjournaal over corona

    Dit is de derde speciale uitzending van het NOS Jeugdjournaal (1 november 2020) over het corona-virus. Jullie vragen worden beantwoord en je hoort het laatste nieuws over corona in Nederland en de rest van de wereld. Bekijk hier de uitzending.

    x
  • Plaatje Het tweede speciale Jeugdjournaal over corona
    jeugdjournaal.nl
    Het tweede speciale Jeugdjournaal over corona

    Dit is de tweede speciale uitzending van het NOS Jeugdjournaal (5 april 2020) over het corona-virus. In de uitzending wordt verteld hoe het ervoor staat met het corona-virus enworden veel van jullie vragen over het virus beantwoord. Ook hoor je de resultaten van het onderzoek van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Corona in Nederland: 3 tips om niet ziek te worden
    jeugdjournaal.nl
    Corona in Nederland: 3 tips om niet ziek te worden

    Sinds deze week zijn ook in Nederland mensen besmet met het corona-virus. Om niet ziek te worden, geven gezondheidsdeskundigen een aantal tips. In dit artikel zet het Jeugdjournaal ze voor jou op een rijtje.

    x
  • Plaatje Informatie en uitleg corona
    kinderombudsman.nl
    Informatie en uitleg corona

    Het team van de Kinderombudsman zet hier, speciaal voor kinderen, informatie en uitleg over het coronavirus op een rijtje.

    x
  • Plaatje Steffie legt corona eenvoudig uit
    corona.steffie.nl
    Steffie legt corona eenvoudig uit

    Op deze website legt Steffie alles uit over het coronavirus. Ze vertelt je wat je wel en wat je niet moet doen. Zo kan jij ervoor zorgen dat jij en anderen niet ziek worden. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking. De uitleg wordt verteld in makkelijke woorden.

    x
  • Plaatje Corona uitgelegd aan kinderen
    youtube.com
    Corona uitgelegd aan kinderen

    In vier filmpjes wordt door wetenschappers,speciaal voor jou, van alles uitgelegd over het coronavirus en de aanpak: - Wat is het coronavirus? - Hoe werkt immuniteit? - De aanpak van het coronavirus - Wat kunnen we samen doen? Dit is een initiatief van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) in nauwe samenwerking...

    x
  • Plaatje Zapp over corona
    zapp.nl
    Zapp over corona

    In verschillende Zapp-programma's wordt aandacht besteed aan corona. Zapp verzamelt deze uitzendingen voor jou op deze speciale pagina.

    x
  • Plaatje Wel of geen corona-prik? Antwoord op jullie vragen
    jeugdjournaal.nl
    Wel of geen corona-prik? Antwoord op jullie vragen

    Vanaf 18 jaunari 2022 krijgen alle ouders in Nederland een brief met daarin een uitnodiging voor een corona-vaccin voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar. Ouders en kinderen kunnen zelf kiezen of ze de prik nemen of niet. Maar zo'n keuze kan best lastig zijn. Bekijk het bericht en het filmpje met uitleg...

    x
  • Plaatje Zo gaat het als je als kind een corona-prik krijgt
    jeugdjournaal.nl
    Zo gaat het als je als kind een corona-prik krijgt

    In het filmpje op de site van het Jeugdjournaal wordt uitgelegd hoe het gaat als je als kind een corona-prik krijgt. Dit is een bericht van 18 januari 2022.

    x
  • Plaatje Zo werkt een corona-test
    jeugdjournaal.nl
    Zo werkt een corona-test

    Als je klachten hebt die horen bij het coronavirus, koorts, hoesten, keelpijn of verkoudheid, kun je je laten testen op het corona-virus. Op de site van het Jeugdjournaal wordt uitgelegd hoe dat gaat. (Dit is een bericht van 1 juni 2020)

    x
  • Plaatje De speciale corona-uitzending van het Jeugdjournaal
    jeugdjournaal.nl
    De speciale corona-uitzending van het Jeugdjournaal

    Zondag 28 februari was er speciale uitzending van het NOS Jeugdjournaal over het corona-virus. In de uitzending wordt verteld hoe we ervoor staan met het corona-virus en er wordt antwoord gegeven op veel vragen. Hoe werkt een corona-test precies? Komt er een vaccin voor kinderen? En hoe is het om in...

    x
  • Plaatje Hoe zit het met kinderen en corona-vaccins?
    jeugdjournaal.nl
    Hoe zit het met kinderen en corona-vaccins?

    Het vaccineren in Nederland is begonnen, maar niet iedereen is meteen aan de beurt. Kinderen worden voorlopig zelfs helemaal niet gevaccineerd. Verslaggever Bart van het Jeugdjournaal zocht uit hoe dat zit. Bekijk dit artikel en filmpje. Dit is een bericht van 6 januari 2021

    x
  • Plaatje Het corona-virus
    pharos.nl
    Het corona-virus

    Op deze informatiekaart vind je antwoorden op de belangrijkste vragen over het corona-virus

    x
  • Plaatje Coronaportaal (WikiKids)
    wikikids.nl
    Coronaportaal (WikiKids)

    Dit is het coronaportaal van WikiKids. Hier kan je informatie vinden over het over het coronavirus.

    x
  • Plaatje Zeven vragen over de nieuwe coronaprik
    kidsweek.nl
    Zeven vragen over de nieuwe coronaprik

    Kidsweek, de krant voor kinderen, geeft antwoord op 7 vragen over coronaprik. Lees het artikel op de website. Dit is een bericht van 6 januari 2021

    x
  • Plaatje De route van je coronatest: van wattenstaafje tot laboratorium
    jeugdjournaal.nl
    De route van je coronatest: van wattenstaafje tot laboratorium

    Het afgelopen jaar zijn miljoenen mensen getest op corona en de afgelopen weken kregen ook steeds meer kinderen een test. Je krijgt dan een wattenstaafje in je neus en in je keel. Maar wat gebeurt er daarna precies met dat staafje? Je ziet het in de video van het Jeugdjournaal. (Dit is een bericht van...

    x
  • Plaatje Onderzoek naar gevolgen van de coronatijd voor kinderen, jongeren en gezinnen
    nji.nl
    Onderzoek naar gevolgen van de coronatijd voor kinderen, jongeren en gezinnen

    Sinds het begin van de coronacrisis zijn er veel onderzoeken uitgevoerd naar de gevolgen van de coronatijd voor kinderen, jongeren en gezinnen. Via deze pagina vind je voor verschillende thema's de belangrijkste uitkomsten van deze onderzoeken.

    x
  • Plaatje Coronavirus (StoryZoo)
    viewpure.com
    Coronavirus (StoryZoo)

    Bekijk dit filmpje van StoryZoo waarin wordt uitgelegd wat het coronavirus is en waar je op moet letten en moet doen.

    x
  • Plaatje Drie vragen over het coronavirus
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over het coronavirus

    In China zijn mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Het Jeugdjournaal (22 januari 2020) geeft antwoord op drie vragen over het coronavirus: Wat is het coronavirus? Wat wordt er gedaan tegen het virus? Kan het virus zich ook buiten China verspreiden?

    x
  • Plaatje Gratis e-book Coronavirus -  wat kinderen moeten weten
    issuu.com
    Gratis e-book Coronavirus - wat kinderen moeten weten

    Wat is het coronavirus, en waarom heeft iedereen het erover? In dit gratis e-book voor kinderen lees je er over. Je kunt het hier bekijken. (Let op: deze site bevat reclame) Wil je het boek downloaden

    x
  • Plaatje Het coronavirus te lijf
    schooltv.nl
    Het coronavirus te lijf

    Matthijs en Sosha van De Buitendienst zoeken uit hoe een virus werkt, hoe je weer beter wordt en wat een coronavirus anders maakt dan een normaal griepvirus. Bekijk de aflevering op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe verslaan we het coronavirus?
    zapp.nl
    Hoe verslaan we het coronavirus?

    Met een zwaard, glijbanen en kleurrijke pakken leggen Matthijs en Sosha je uit hoe we het coronavirus samen stoppen. Waarom zijn artsen volop in de weer met bloedplasma's en een vaccin? Bekijk het filmpje op zapp.nl.

    x
  • Plaatje Uitleg coronavirus voor kinderen
    viewpure.com
    Uitleg coronavirus voor kinderen

    Dit korte filmpje, speciaal voor kinderen, geeft een heldere uitleg van het coronavirus, de maatregelen die het virus met zich meebrengt en de gevolgen die deze kunnen hebben. Het filmpje is gemaakt door Therapieland.

    x
  • Plaatje Vijf vragen en antwoorden over het nieuwe coronavirus
    jeugdjournaal.nl
    Vijf vragen en antwoorden over het nieuwe coronavirus

    In dit artikel van het Jeugdjournaal (25 januari 2020) lees je antwoorden op vragen over het coronavirus.

    x
  • Plaatje Coronawoordenboek
    taalbank.nl
    Coronawoordenboek

    In het coronawoordenboek verzamelt Ton den Boon van Van Dale woordenboeken alle nieuwe woorden die met het virus te maken hebben. Zoals bijvoorbeeld: balkonbezoek, elleboogniezen of raamzwaaien. Neem snel een kijkje voor nog meer woorden.

    x
  • Plaatje Cyberpoli
    cyberpoli.nl
    Cyberpoli

    De Cyberpoli is een internetkliniek en ontmoetingsplaats voor kinderen en jongeren met een chronische aandoening. Er zijn 33 verschillende poli’s. Op iedere poli kun je terecht voor één of meerdere aandoeningen. Staat jouw aandoening erbij, dan kun je hier betrouwbare medische informatie...

    x
  • Plaatje Dementie
    docukit.nl
    Dementie

    Dementie is een verzamelnaam van tientallen ziektes die te maken hebben met de hersenen. Mensen met dementie kunnen niet goed meer denken en hun geheugen werkt vaak slecht. Vooral oudere mensen krijgen deze ziekte. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Kinderen over dementie
    alzheimer-nederland.nl
    Kinderen over dementie

    Buddy Vedder ging in het tv-programma 'Herinneringen voor het leven' in gesprek met kleinkinderen over hun opa's en oma's met dementie. Zij vertellen hoe zij de ziekte van hun opa of oma beleven. Bekijk hier de filmpjes van Djez-Lin, Mick en Jay en Lenthe.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over dementie
    alzheimer-nederland.nl
    Spreekbeurt over dementie

    Op de website van Alzheimer Nederland vind je allerlei materialen en informatie voor jouw spreekbeurt over dementie. Je vindt er online filmpjes en dia’s voor een PowerPointpresentatie. Daarnaast krijg je tips om je spreekbeurt zo interessant mogelijk te maken voor jouw ‘publiek’.

    x
  • Plaatje Wat is dementie?
    schooltv.nl
    Wat is dementie?

    Dementie is een ziekte in de hersenen. Mensen met dementie kunnen daardoor problemen met hun geheugen krijgen. Ze kunnen namen of gezichten vergeten. De meeste mensen die het krijgen zijn ouder dan 65 jaar. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Depressie
    hetklokhuis.nl
    Depressie

    Iedereen voelt zich wel eens somber. Sommige mensen voelen zich regelmatig somber. Zij hebben een depressie. Habtamu zoekt uit hoe het voelt om een depressie te hebben. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe voelt het om een depressie te hebben?
    schooltv.nl
    Hoe voelt het om een depressie te hebben?

    Sommige mensen voelen zich elke dag somber, soms zonder goed te weten hoe dit komt. Dan heb je last van een depressie. Het is alsof de verdrietige, bange of boze emoties niet meer uitgaan en je geen blijheid meer voelt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Diabetes
    isala.nl
    Diabetes

    Het Isala Diabetescentrum geeft je uitleg over het ontstaan van diabetes of suikerziekte, over de verschillende soorten en nog veel meer. Moeilijke begrippen zoals insuline, hypoglycemie en hyperglycemie worden uitgelegd.

    x
  • Plaatje Diabetes
    hetklokhuis.nl
    Diabetes

    Wat is diabetes precies? In deze aflevering van Het Klokhuis legt Lisa uit wat die aandoening met suiker te maken heeft. Steeds meer kinderen hebben diabetes. Olympisch volleybalkampioen Bas van der Goor, zelf diabeet, helpt kinderen met diabetes te sporten.

    x
  • Plaatje Ik heb diabetes
    docukit.nl
    Ik heb diabetes

    In Nederland hebben ongeveer 6000 kinderen diabetes. Het is een ziekte waarbij je goed op je energie moet letten. Dan kun je eigenlijk alles doen wat een gezond kind ook doet. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 258. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Uitleg over diabetes type 1 voor kinderen
    stichtingdon.nl
    Uitleg over diabetes type 1 voor kinderen

    Als kind kun je diabetes type 1 krijgen. Dat is een vervelende ziekte, zeker als je jong bent. Je moet jezelf namelijk iedere dag een spuitje insuline geven. Zo zorg je ervoor dat je je minder ziek voelt. Dat spuitje doet bijna geen pijn, maar het kost natuurlijk wel wat tijd. Bovendien moet je goed...

    x
  • Plaatje Waardoor word je duizelig?
    schooltv.nl
    Waardoor word je duizelig?

    Als je duizelig bent, draait de wereld om je heen. Met een beetje pech moet je zelfs overgeven! Janouk en de prof onderzoeken hoe duizeligheid werkt. En waar zit je evenwichtsorgaan eigenlijk? Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dwarslaesie
    hetklokhuis.nl
    Dwarslaesie

    Kess heeft een dwarslaesie, waardoor ze haar spieren voor een groot deel niet kan gebruiken. In een revalidatiekliniek traint ze om weer zelfstandig te kunnen bewegen. En daar komt veel bij kijken! Nizar volgt haar, en hij spreekt met arts Ineke die uitlegt wat het betekent om een dwarslaesie te hebben....

    x
  • Plaatje Ebola
    artsenzondergrenzen.nl
    Ebola

    Ebola is een besmettelijke ziekte waaraan mensen dood kunnen gaan. Ebola komt vooral voor in Afrikaanse landen. Op de site van Artsen zonder grenzen vind je uitleg over deze ziekte. Artsen vertellen ook hoe zij mensen met ebola behandelen. Vind je deze informatie naar, praat erover met je juf, meester...

    x
  • Plaatje Ebola
    hetklokhuis.nl
    Ebola

    Nienke gaat op bezoek bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam om te kijken hoe het ziekenhuis is voorbereid op patiënten die besmet zijn met een gevaarlijk virus als ebola. Waarom is ebola zo gevaarlijk? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Wat is eczeem?
    schooltv.nl
    Wat is eczeem?

    De hoornlaag is de beschermlaag van de huid. Normaal gesproken is dit laagje een beetje vettig, zodat het je huid kan beschermen tegen verkeerde stoffen. Als je eczeem hebt, is de hoornlaag droog en schilfert het daardoor een beetje. Maar hoe werkt dat precies? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op...

    x
  • Plaatje Emma Kinderziekenhuis
    emmakids.nl
    Emma Kinderziekenhuis

    Alles wat je wilt weten over het Emma Kinderziekenhuis vind je op deze website speciaal voor kinderen. Kinderen vertellen hun verhaal over hun verblijf in het ziekenhuis. je vindt er weetjes over alle afdelingen en alles wat je nog meer wilt weten.

    x
  • Plaatje Epilepsie
    hetklokhuis.nl
    Epilepsie

    Eén op de 150 mensen heeft last van tijdelijke 'kortsluiting' in de hersenen. Epilepsie. Kinderneuroloog Kees legt aan Maurice uit dat epilepsie niet alleen verschillende oorzaken heeft, maar ook heel veel verschijningsvormen kent. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis over hersenen.

    x
  • Plaatje Hoe is het om epilepsie te hebben?
    schooltv.nl
    Hoe is het om epilepsie te hebben?

    Britt is epileptisch. Soms heeft ze kortsluiting in haar hoofd en begint ze te brabbelen en te schudden. Omdat ze moeite heeft met zich concentreren, zit ze op een speciale school. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt epilepsie
    epilepsie.nl
    Spreekbeurt epilepsie

    Wil jij in de klas vertellen over epilepsie? Misschien heb je het zelf. Of je broertje of zusje heeft het. Je vader of moeder misschien. Dan vind je hier een filmpje, lesbrief en praatkaart. Die kun je gebruiken voor je spreekbeurt of werkstuk.

    x
  • Plaatje Epilepsiedossier
    hetklokhuis.nl
    Epilepsiedossier

    Wil je meer weten over epilepsie? Bekijk het epilepsiedossier op de website van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er met een gebroken arm?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er met een gebroken arm?

    Als je je arm breekt zit er een scheurtje in je bot. Dat moet weer aan elkaar groeien en daarom krijg je verband om je arm. Bekijk het filmpje van Huisje Boompje Beestje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gilles de la Tourette
    hetklokhuis.nl
    Gilles de la Tourette

    Renée heeft Gilles de la Tourette. Klinkt mooi, maar het is niet prettig. Want op onvoorspelbare momenten heeft zij last van allerlei zenuwtrekken. Maar met behulp van medicijnen en therapie kan ze de tics goed onderdrukken. Bekijk hier de Klokhuisaflevering.

    x
  • Plaatje Gilles de la Tourette
    tourette.nl
    Gilles de la Tourette

    Hier wordt uitgelegd wat het syndroom van Gilles de la Tourette is.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt Gilles de la Tourette
    tourette.nl
    Spreekbeurt Gilles de la Tourette

    Wil je een spreekbeurt houden over het syndroom van Gilles de la Tourette? Op deze site vind je informate, tips en filmpjes.

    x
  • Plaatje Goedaardige en kwaadaardige tumoren
    schooltv.nl
    Goedaardige en kwaadaardige tumoren

    Niet elke tumor is gevaarlijk. In dit filmpje van Schooltv.nl krijg je uitleg over goedaardige en kwaadaardige tumoren.

    x
  • Plaatje Griep
    surfsleutel.nl
    Griep

    Elk jaar is het weer hetzelfde liedje: van de herfst tot in het voorjaar worden mensen ziek. Verkoudheid, een griepje, een vol hoofd, hoesten en soms koorts. Lees de informatie op de site van Surfsleutel.

    x
  • Plaatje Drie vragen over de griep
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de griep

    Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over griep: Wat is griep? Waarom krijg je juist in de winter griep? Duurt de griep dit jaar langer dan normaal?

    x
  • Plaatje Wat is een griep?
    schooltv.nl
    Wat is een griep?

    Een dagje niet lekker? Misschien meld je je ziek met griep. Maar van échte griep ben je zeker een week ziek. De enige remedie: uitzieken. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Weet wat ik heb - Groeihormoonstoornis
    weetwatikheb.nl
    Weet wat ik heb - Groeihormoonstoornis

    Op de site Weet Wat Ik Heb wordt uitgelegd wat een groeihormoonstoornis precies is. Bekijk het filmpje en lees de weetjes en feiten. In het spreekbeurtpakket vind je alles wat je nodig hebt voor een super spreekbeurt.

    x
  • Plaatje Hartaanval
    hetklokhuis.nl
    Hartaanval

    Je hart is één van de belangrijkste organen in je lichaam. Als er iets mis is met je hart kan dat heel gevaarlijk zijn. Shanne kreeg op jonge leeftijd een hartaanval tijdens het sporten. Hoe dat voor haar was vertelt ze aan Sosha. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hersenschudding
    hetklokhuis.nl
    Hersenschudding

    Dat je per ongeluk je hoofd stoot tijdens het spelen kan iedereen overkomen. Meestal is er niets aan de hand, maar soms kan je daar een hersenschudding van krijgen. Maar wat is een hersenschudding precies? Eva zoekt het uit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Wat is een hersenschudding?
    schooltv.nl
    Wat is een hersenschudding?

    Als je je hoofd heel hard stoot of als je er een klap tegen krijgt, dan kun je een hersenschudding krijgen. Je hebt dan pijn aan je hoofd, kunt misselijk zijn en een beetje suf. Maar wat is een hersenschudding precies en wat kun je er het beste tegen doen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe word je beter van kanker?
    schooltv.nl
    Hoe word je beter van kanker?

    Als je griep hebt, ben je na een weekje wel weer beter. Maar beter worden van kanker doe je niet zomaar. Daar zijn zware medicijnen voor nodig. En niet iedereen die kanker heeft wordt beter. In het filmpje van Schooltv.nl krijg je uitleg over chemotherapie en bestraling.

    x
  • Plaatje Wat is hoofdpijn?
    schooltv.nl
    Wat is hoofdpijn?

    Je hebt verschillende soorten hoofdpijn. Bijvoorbeeld spierspanninghoofdpijn, migraine en hoofdpijn als je iets heel kouds eet. Maar hoe ontstaan deze soorten hoofdpijn? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is HPV?
    schooltv.nl
    Wat is HPV?

    HPV is een heel besmettelijk virus dat kanker kan veroorzaken. Je kunt het krijgen door seksueel contact met iemand die HPV heeft. Door je te laten vaccineren kun je voorkomen dat je HPV krijgt. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Huidhuis
    huidhuis.nl
    Huidhuis

    Deze site is speciaal voor kinderen en jongeren met een huidziekte. Je vindt er heel veel informatie.

    x
  • Plaatje Huidziekte
    hetklokhuis.nl
    Huidziekte

    Psoriasis is een huidziekte waarbij je allemaal rode plekken met witte schilfers op je huid krijgt. Een huidarts legt uit hoe psoriasis ontstaat en Dolores laat zien welke middelen er tegen deze huidziekte allemaal bestaan. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Huisarts
    hetklokhuis.nl
    Huisarts

    Iedereen heeft er één... een huisarts. Wat doet een huisarts de hele dag? En wat mag hij/zij wel, en en wat niet? Janouk loopt een dagje mee in de huisartsenpraktijk. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De huisarts
    docukit.nl
    De huisarts

    Heb je pijn of koorts en gaat het niet over, dan kun je naar je huisarts gaan. Dat is een dokter die van alle ziektes en kwalen iets weet. Je moet eerst een afspraak maken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 161. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Ik heb dat
    ikhebdat.nl
    Ik heb dat

    Deze website gaat over Yvo met z’n familie, en over andere kinderen met een ziekte of aandoening. Verder gaat deze site over erfelijkheid. Over de dingen dus, die we hebben meegekregen van onze ouders. Leuke dingen, maar ook minder leuke dingen. Je vindt ook een lijst met erfelijke ziektes. Als...

    x
  • Plaatje Wat is incontinentie?
    schooltv.nl
    Wat is incontinentie?

    Als je incontinent bent, verlies je per ongeluk kleine beetjes of grote hoeveelheden urine of ontlasting. Dat kan aangeboren zijn, maar ook komen door een ongeluk of val. Als je incontinentie hebt, ben je in elk geval niet de enige: in Nederland hebben meer dan 3 miljoen Nederlanders een plasprobleem!...

    x
  • Plaatje Weet wat ik heb - Incontinentie
    weetwatikheb.nl
    Weet wat ik heb - Incontinentie

    Op de site Weet Wat Ik Heb wordt uitgelegd wat incontinentie precies is. Bekijk het filmpje en lees de weetjes en feiten. In het spreekbeurtpakket vind je alles wat je nodig hebt voor een super spreekbeurt.

    x
  • Plaatje Jeugdreuma
    jongenreuma.nl
    Jeugdreuma

    Jeugdreuma is een verzamelnaam voor verschillende types reuma. Op deze site vind je alle belangrijke feiten.

    x
  • Plaatje Jeugdreuma
    hetklokhuis.nl
    Jeugdreuma

    Reza heeft jeugdreuma, een ziekte waarbij je gewrichten ontstoken zijn, en waar één op de duizend kinderen in Nederland last van heeft. Reza vertelt hoe haar leven eruit ziet, want hoeveel last je ervan hebt, verschilt per persoon. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Ik heb kanker
    hetklokhuis.nl
    Ik heb kanker

    In deze aflevering van Het Klokhuis ontmoet Dolores Khalid en Samantha. Khalid heeft botkanker in zijn onderbeen en is daar aan geopereerd. Ook  krijgt hij chemotherapie. Wat betekent het om ziek te zijn en veel tijd door te brengen in het ziekenhuis? Dit is de vierde aflevering van de serie Het Klokhuis...

    x
  • Plaatje Ik heb kanker
    docukit.nl
    Ik heb kanker

    Kanker ontstaat doordat er iets misgaat in je lichaam. Je lichaam bestaat uit miljarden cellen. Elke dag maakt het nieuwe cellen om oude of kapotte cellen te vervangen. Zo blijf je gezond. Nieuwe cellen ontstaan doordat cellen zich in tweeën delen. Elk van die cellen verdubbelt zich weer in twee nieuwe...

    x
  • Plaatje Spreekbeurt Kanker
    spreekbeurt-kanker.yurls.net
    Spreekbeurt Kanker

    Op deze pagina vind je handige websites, filmpjes, plaatjes en nuttige tips voor een spreekbeurt over kanker.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over kanker
    tegenkanker.nl
    Spreekbeurt over kanker

    Kanker is een nare ziekte. Misschien wil je er iets over weten omdat iemand uit je omgeving kanker heeft of heeft gehad. Of je hebt er iets over gezien op tv en je wilt er gewoon meer over weten. Hier vind je informatie die je goed verder kan helpen. En je misschien ook een beetje steun kan geven als...

    x
  • Plaatje Spreekbeurt: Wat is kanker?
    kwf.nl
    Spreekbeurt: Wat is kanker?

    Ga je een spreekbeurt houden over de ziekte kanker? Hier vind je antwoord op de meest gestelde vragen over kanker. Wat is kanker? Hoe werkt het menselijk lichaam? Hoe kunnen we kanker behandelen? En nog veel meer.

    x
  • Plaatje Wat is kanker?
    hetklokhuis.nl
    Wat is kanker?

    Het Klokhuis over kanker. In een serie van vijf speciale afleveringen wordt de ziekte vanuit verschillende kanten belicht. In de aflevering "Wat is kanker?" gaat Dolores op onderzoek uit. Wat is kanker precies? Hoe ziet kanker eruit? Is het besmettelijk? En wat is er aan te doen?

    x
  • Plaatje Kankerspoken
    kankerspoken.nl
    Kankerspoken

    Als je vader of moeder kanker heeft kan het aardig spoken in je hoofd. Deze site is voor kinderen, ouders, leerkrachten, hulpverleners en andere belangstellenden en geeft informatie voor en over kinderen die een vader of moeder met kanker hebben.

    x
  • Plaatje Kids-pagina KWF Collecteweek
    kwf.nl
    Kids-pagina KWF Collecteweek

    Van 3 tot en met 9 september 2023 wordt er gecollecteerd voor KWF-kankerbestrijding. Misschien gaan jouw ouders dan wel op pad om te collecteren. Wil jij ook meehelpen? Op de siet van het KWF lees je er meer over.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt of werkstuk over KiKa
    secure.kika.nl
    Spreekbeurt of werkstuk over KiKa

    Wil jij een spreekbeurt of werkstuk over KiKa doen? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om jouw spreekbeurt of werkstuk tot een succes te maken.

    x
  • Plaatje kinderMScentrum
    kindermscentrum.nl
    kinderMScentrum

    Als je MS hebt staat je wereld op zijn kop. Deze website geeft antwoord op veel vragen die jij misschien hebt over MS (Multiple Sclerose). Lees de uitleg en bekijk het filmpje, dan begrijp je beter wat er aan de hand is als je MS hebt.

    x
  • Plaatje Het kinderziekenhuis
    docukit.nl
    Het kinderziekenhuis

    Soms is een kind zo ziek dat het niet kan worden behandeld in een gewoon ziekenhuis. Het moet dan naar een kinderziekenhuis. Daar werken kinderartsen die heel veel weten over ziektes die kinderen kunnen krijgen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Lied: kinderziektes
    schooltv.nl
    Lied: kinderziektes

    In de jaren 20 en 30 zijn kinderziektes zoals de mazelen, rodehond en de bof levensgevaarlijk. Er zijn nog geen vaccins, pillen of andere medicijnen. Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 20 en 30 op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Krijg je kramp als je na het eten gaat zwemmen?
    schooltv.nl
    Krijg je kramp als je na het eten gaat zwemmen?

    Ze zeggen wel eens dat je beter niet kan zwemmen vlak na het eten, omdat je dan kramp in je maag krijgt. Maar is dat echt zo? Volgens Peter Beterweter valt dat wel mee! Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Lees je beter
    leesjebeter.nl
    Lees je beter

    Als je ziek bent kun je er op internet informatie over vinden. Maar uitleg over hoe het is om ziek te zijn, vind je niet zo makkelijk. Daarvoor kun je ook op zoek gaan naar een leesboek. Lezen over iemand met dezelfde aandoening kan niet alleen jou helpen, maar ook de mensen om je heen: je familie, je...

    x
  • Plaatje Hoe kun je de binnenkant van je lichaam bekijken?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe kun je de binnenkant van je lichaam bekijken?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Malaria
    hetklokhuis.nl
    Malaria

    Een muggensteek geeft in ons land wat jeuk. Maar er zijn verre landen waar de malariamug je kan prikken, en dat is gevaarlijk. Wat is malaria en hoe kan de mens zich er tegen beschermen? Kijk naar deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Drie vragen over de ziekte malaria
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de ziekte malaria

    Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de ziekte malaria: Wat is malaria? Hoe groot is het probleem? Wat is er tegen te doen?

    x
  • Plaatje Medische straling
    hetklokhuis.nl
    Medische straling

    In het ziekenhuis wordt regelmatig gebruikgemaakt van radioactieve straling. Met die straling is het mogelijk organen in je lichaam te onderzoeken zonder te opereren. Waar komt die straling vandaan? Maurice volgt de straling terug naar de bron: de cyclotron. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Medische tatoeage
    hetklokhuis.nl
    Medische tatoeage

    Bloemen, teksten of dieren: heel veel mensen hebben indrukwekkende tatoeages op hun lijf als versiering. Maar niet alle tatoeages zijn voor de sier. Eva ontdekt hoe medische tatoeages mensen kunnen helpen, bijvoorbeeld na een operatie. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Metabole ziekten
    hetklokhuis.nl
    Metabole ziekten

    Je lichaam is net een waanzinnige fabriek, vol met duizenden machinetjes. Als één van die machinetjes het niet goed doet, heet dat een Metabole Ziekte. Er zijn wel 1900 verschillende metabole ziektes, elke dag wordt er in Nederland iemand mee geboren. Janouk ontmoet verschillende kinderen...

    x
  • Plaatje Animatie: Wat zijn metabole ziekten?
    youtube-nocookie.com
    Animatie: Wat zijn metabole ziekten?

    In dit filmpje wordt uitgelegd wat metabole ziekten zijn.

    x
  • Plaatje Wat zijn metabole ziektes?
    schooltv.nl
    Wat zijn metabole ziektes?

    Je stofwisseling zorgt ervoor dat alles wat je eet wordt omgezet in energie. Als je een metabole ziekte hebt, gaat er iets mis bij dit proces. Je kunt daardoor erg ziek worden. Er zijn bijna 2000 verschillende varianten, dus er is nog veel onderzoek nodig voor we metabole ziektes kunnen genezen. Bekijk...

    x
  • Plaatje Metakids
    metakids.nl
    Metakids

    Metakids zet zich in voor kinderen met een stofwisselingsziekte. Metakids zamelt geld in voor onderzoek en vraagt aandacht voor kinderen met metabole ziekten. Op deze website (voor volwassenen) lees je alles over deze organisatie.

    x
  • Plaatje Mexicaanse griep
    sciencespace.nl
    Mexicaanse griep

    Op de website ScienceSpace wordt uitleg gegeven over de Mexicaanse griep.

    x
  • Plaatje Mijn moeder heeft kanker 2
    hetklokhuis.nl
    Mijn moeder heeft kanker 2

    Dolores volgt een gezin waarvan de moeder borstkanker heeft. In deze aflevering van het Klokhuis aandacht voor de chemokuur die de moeder krijgt in het ziekenhuis. Haar kinderen, Sjors en Nadine, gaan naar Het Praethuys in Alkmaar. Daar vinden ze steun bij kinderen van wie een familielid ook kanker heeft....

    x
  • Plaatje Je wordt niet misselijk van gamen in de auto - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Je wordt niet misselijk van gamen in de auto - Is het snugger of kletspraat?

    Als je in de auto leest, denken je ogen dat je stilstaat. Maar je lichaam voelt dat je in beweging bent. Daardoor word je misselijk. Als je gamet in de auto moet je goed opletten. Je kunt dan niet nadenken over misselijkheid. Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Mondkapjes
    hetklokhuis.nl
    Mondkapjes

    Mondkapjes, we horen er veel over de laatste tijd. Maar wat zijn de verschillen eigenlijk, waarom worden in het ziekenhuis andere mondkapjes gebruikt dan op straat? En hoe doe je een mondkapje op en af? Dat zoekt Eva uit met behulp van ultraviolet licht. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Helpt een mondkapje tegen een virus?
    schooltv.nl
    Helpt een mondkapje tegen een virus?

    Bij een epidemie zoals corona gaan veel mensen uit paniek een mondkapje dragen. Maar houdt zo’n mondkapje echt een virus tegen? Matthijs en Sosha doen een experiment met confetti en een tennisracket. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje MS
    hetklokhuis.nl
    MS

    Multiple sclerose (MS) is een aandoening aan het centraal zenuwstelsel. Wat doet dat zenuwstelsel precies? Onderzoekster Hanneke laat zien wat er misgaat bij MS-patiënten. En Miranda vertelt aan Nienke hoe het is om met MS te leven. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje MSkidsweb
    mskidsweb.nl
    MSkidsweb

    Wil je meer weten over de ziekte multiple sclerose? Op deze site over MS vertelt MuiS je alles. Het gratis spreekbeurtboekje kun je aanvragen of downloaden.

    x
  • Plaatje Wat is MS?
    schooltv.nl
    Wat is MS?

    Als je multiple sclerose hebt, is het contact tussen je hersenen en de rest van je lichaam verstoord. Je kunt hierdoor last krijgen van tintelingen, spierproblemen en evenwichtsproblemen. MS is een chronische ziekte, maar er zijn wel medicijnen om de symptomen te bestrijden. Bekijk de Clipphanger op...

    x
  • Plaatje Narcose
    hetklokhuis.nl
    Narcose

    Hoe kun je geopereerd worden zonder dat je wat voelt? Nienke gaat met een verdovingsdeskundige en een patiënt de operatiekamer in. In een paar tellen is de patiënt onder zeil. Hoe kan dat? Nienke legt het uit in deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Ik heb een nierziekte
    docukit.nl
    Ik heb een nierziekte

    Je nieren zijn ingewikkelde organen. Ze halen afvalstoffen uit je bloed. Ook maken ze je plas. Daarmee spoelen ze de afvalstoffen uit je lichaam. Bij sommige kinderen en volwassenen werken de nieren niet goed. Zij hebben een nierziekte. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je...

    x
  • Plaatje Onderzoek naar kinderkanker
    hetklokhuis.nl
    Onderzoek naar kinderkanker

    Janouk loopt mee met arts-onderzoeker Floor. Zij onderzoekt erfelijkheid bij kinderkanker. Waarom gebruikt zij daarvoor een 3D-foto en wat gebeurt ermee? Janouk ontmoet ook Roemer (9 jaar). Zij had leukemie en kreeg twee jaar lang behandelingen. Hoe is het nu met haar? Bekijk deze aflevering van Het...

    x
  • Plaatje Operatie
    hetklokhuis.nl
    Operatie

    Hoe zijn de taken verdeeld binnen een operatieteam? En wat voor apparatuur staat er allemaal in de operatiekamer van een ziekenhuis? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Waarom is operatiekleding groen of blauw?
    schooltv.nl
    Waarom is operatiekleding groen of blauw?

    Chirurgen en operatieassistenten dragen bij een operatie altijd groene of blauwe kleding. Dat heeft niks met mode te maken, maar met bloed en de werking van je ogen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe ontstaat een pandemie?
    schooltv.nl
    Hoe ontstaat een pandemie?

    Als mensen over de hele wereld tegelijk een besmettelijke ziekte krijgen, dan heet dat een pandemie. Een pandemie kan ontstaan als er een nieuwe ziekte is die ons lichaam nog niet eerder zag. En het moet makkelijk van mens op mens worden overgebracht. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Pandemie
    hetklokhuis.nl
    Pandemie

    Als een ziekte plotseling overal op de wereld voorkomt noemen we dat een pandemie. Hoe ontstaat een pandemie en wat kunnen we ertegen doen? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Parasieten
    schooltv.nl
    Parasieten

    Het schip de Stad Amsterdam heeft acht maanden lang een bijzondere reis gemaakt. Dit was dezelfde reis als Charles Darwin lang geleden maakte met zijn schip de Beagle. In Brazilië komt een wetenschapper de Bilharziaparasiet tegen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Parkinson
    hetklokhuis.nl
    Parkinson

    Mensen met de ziekte van Parkinson krijgen vaak moeite met bewegen en lopen. Dat komt doordat de ziekte iets verandert in hun hersenen. Wetenschappers hebben ontdekt dat er trucjes zijn waardoor het lopen toch lukt. Achteruit lopen, huppelen, stuiteren met een bal of tellen. Onderzoekers Anouk Tosserams...

    x
  • Plaatje De pest
    docukit.nl
    De pest

    Tussen 1347 en 1351 heerste er een gevaarlijke epidemie in Europa, die de Zwarte Dood werd genoemd. Bijna eenderde deel van de bevolking stierf aan de pest, een gruwelijke ziekte. Genezing was bijna niet mogelijk. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Wat was de pest?
    schooltv.nl
    Wat was de pest?

    In de veertiende eeuw werd de wereld getroffen door een ernstige pandemie: de pest, een hele besmettelijke ziekte. In die tijd was er nog geen medicijn, waardoor er 200 miljoen doden vielen. Dit virus ging de wereld over door handel en scheepvaart. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Is pijn nuttig?
    schooltv.nl
    Is pijn nuttig?

    Pijn is niet fijn, maar wel handig. Als je per ongeluk iets doet dat je lichaam kan beschadigen, doet dat vaak pijn. Je lichaam slaat hiermee alarm en stuurt een signaal naar de hersenen om je te waarschuwen. Bekijk het filmpje van Het Klkhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is pijn?
    schooltv.nl
    Wat is pijn?

    Als je je handen onder een gloeiend hete kraan houdt, geven je zenuwen een seintje aan je hersenen. De pijn die je voelt zorgt ervoor dat je de kraan snel dichtdraait en je jezelf niet erger verwondt. Eigenlijk is pijn dus erg handig. Bekijk de animatie van Rechill op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is PKU?
    schooltv.nl
    Wat is PKU?

    PKU is een zeldzame stofwisselingsziekte. In Nederland zijn er maar 1000 mensen met deze ziekte. Als je deze aandoening hebt, moet je heel erg goed opletten hoeveel eiwitten je eet. Doe je dat niet, dan kan dat gevaarlijk zijn. Daarom moet iemand met PKU zijn hele leven een streng dieet volgen, zonder...

    x
  • Plaatje Weet wat ik heb - PKU
    weetwatikheb.nl
    Weet wat ik heb - PKU

    Op de site Weet Wat Ik Heb wordt uitgelegd wat de aandoening PKU precies is. Bekijk het filmpje en lees de weetjes en feiten. In het spreekbeurtpakket vind je alles wat je nodig hebt voor een super spreekbeurt.

    x
  • Plaatje Premier Rutte beantwoordt jullie vragen over corona
    jeugdjournaal.nl
    Premier Rutte beantwoordt jullie vragen over corona

    Premier Rutte snapt dat kinderen veel vragen hebben over het coronavirus en de gevolgen. In deze video van het Jeugdjournaal (18 maart 2020) zie je zijn antwoorden op jullie vragen.

    x
  • Plaatje Prinses Maxima Centrum
    hetklokhuis.nl
    Prinses Maxima Centrum

    Janouk neemt een kijkje in het Prinses Máxima Centrum, een ziekenhuis speciaal voor kinderen met kanker. Het is een heel bijzonder ziekenhuis omdat kinderen zelf mee hebben gedacht over hoe het eruit ziet. Samen met Elisa chilt Janouk in de speciale tienerlounge. Elisa had kanker en zit in de...

    x
  • Plaatje Spreekbeurtpakket Prinses Máxima Centrum
    zorg.prinsesmaximacentrum.nl
    Spreekbeurtpakket Prinses Máxima Centrum

    Wil jij graag je spreekbeurt of werkstuk over het Prinses Máxima Centrum houden? Misschien omdat je broertje, zusje of iemand anders die je goed kent er vaak komt? Of gewoon omdat het jou een interessant onderwerp lijkt? Hier vind je alles voor een werkstuk of spreekbeurt over het Prinses Máxima...

    x
  • Plaatje Quiz : ALS
    schooltv.nl
    Quiz : ALS

    Elk jaar krijgen 500 mensen de ongeneeslijke ziekte ALS. Tijdens 3FM Serious Request wordt geld opgehaald voor wetenschappelijk onderzoek naar ALS en hulpmiddelen voor patiënten. Weet jij wat deze ziekte inhoudt? Beantwoord de vragen van de quiz op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat zijn reuzemoedervlekken?
    schooltv.nl
    Wat zijn reuzemoedervlekken?

    Bijna iedereen heeft wel ergens een moedervlek. Maar als ze heel groot zijn, is er sprake van reuzemoedervlekken. Dat noem je ook wel CMN: congenitale melancytaire nevi. Niet zo leuk, want ze kunnen gevoelig zijn en jeuken! Bekijk het filmpje van Weet Wat Ik Heb op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Weet wat ik heb - Reuzenmoedervlekken (CMN)
    weetwatikheb.nl
    Weet wat ik heb - Reuzenmoedervlekken (CMN)

    Op de site Weet Wat Ik Heb wordt uitgelegd wat de aandoening reuzenmoedervlekken (CMN) precies is. Bekijk het filmpje en lees de weetjes en feiten. In het spreekbeurtpakket vind je alles wat je nodig hebt voor een super spreekbeurt.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt of werkstuk over het Ronald McDonald Kinderfonds
    kinderfonds.nl
    Spreekbeurt of werkstuk over het Ronald McDonald Kinderfonds

    Op deze site vind je heel veel informatie vinden voor jouw spreekbeurt of werkstuk over het Ronald McDonald Kinderfonds en de Ronald McDonald huizen.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als je brood met schimmel opeet?
    kro-ncrv.nl
    Wat gebeurt er als je brood met schimmel opeet?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Schisis
    hetklokhuis.nl
    Schisis

    Aron heeft schisis. Bij zijn geboorte was zijn lip gespleten en had hij maar één neusgat. Ook in zijn kaak en gehemelte zat een flinke spleet. Samen met een groot medisch team, laat hij Sosha zien hoe je schisis met operaties en logopedie kunt behandelen. Bekijk deze aflevering van Het...

    x
  • Plaatje Een spreekbeurt over schisis
    robin.schisisnederland.nl
    Een spreekbeurt over schisis

    Met een schisis ben je net zoals andere kinderen. Alleen ziet je lip er soms wat anders uit of praat je anders. Je bent een poosje niet op school als je een operatie nodig hebt. Kinderen uit je klas weten niet altijd wat schisis is of waarom je niet op school bent. Het kan helpen als je met een spreekbeurt...

    x
  • Plaatje Ik heb een schisis
    robin.schisisnederland.nl
    Ik heb een schisis

    Op deze website wordt uitgelegd wat een schisis is.

    x
  • Plaatje Wat is een schisis?
    schooltv.nl
    Wat is een schisis?

    Als je met een schisis geboren wordt, heb je een spleet tussen je lip, kaak of gehemelte. Vroeger werd hiervoor het woord ‘hazenlip’ gebruikt als scheldwoord. Tegenwoordig kan een heel team aan artsen een schisis verhelpen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is scoliose?
    schooltv.nl
    Wat is scoliose?

    Kinderen met scoliose herken je vaak een kromme rug of bochel. Scoliose is namelijk een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Dat betekent dat er een bocht ontstaat in je wervelkolom die ook om zijn eigen as draait. Veel kinderen met scoliose dragen een brace. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Weet wat ik heb - Scoliose
    weetwatikheb.nl
    Weet wat ik heb - Scoliose

    Op de site Weet Wat Ik Heb wordt uitgelegd wat de aandoening scoliose precies is. Bekijk het filmpje en lees de weetjes en feiten. In het spreekbeurtpakket vind je alles wat je nodig hebt voor een super spreekbeurt.

    x
  • Plaatje Sikkelcelziekte
    hetklokhuis.nl
    Sikkelcelziekte

    Denischa en haar twee zusjes hebben sikkelcelziekte. De bloedcellen in hun lichaam hebben een andere vorm dan bij mensen zonder sikkelcelziekte. Eva zoekt uit wat dat voor gevolgen heeft en hoe je van de ziekte kunt genezen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Spastisch
    hetklokhuis.nl
    Spastisch

    Nienke heeft een 'cerebrale parese'. Het wordt ook wel 'spastisch' genoemd. Ze geeft uitleg aan Maurice. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Speciaal NOS Jeugdjournaal over het corona-virus
    jeugdjournaal.nl
    Speciaal NOS Jeugdjournaal over het corona-virus

    In dit speciaal Jeugdjournaal (15 maart 2020) over het corona-virus vertellen we je het laatste nieuws en zie je hoe het virus zich geleidelijk over de wereld verspreidde. En zoveel mogelijk van jullie vragen worden beantwoord. Dit Jeugjournaal werd uitgezonden op de dag dat werd besloten alle scholen...

    x
  • Plaatje Stofwisselingsziekte
    stofwisselingsziekten.nl
    Stofwisselingsziekte

    Op deze website wordt aan jou uitgelegd wat een stofwisselingsziekte is.

    x
  • Plaatje Straling in het ziekenhuis
    hetklokhuis.nl
    Straling in het ziekenhuis

    We kennen radioactieve stoffen vooral als iets dat heel gevaarlijk is. Maar wat is radioactieve straling eigenlijk? Op de afdeling nucleaire geneeskunde in het ziekenhuis ontdekt Tirsa hoe straling wordt ingezet om kanker te bestrijden. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Suikerziekte
    docukit.nl
    Suikerziekte

    In Nederland hebben meer dan 300.000 mensen suikerziekte. Dat is ongeveer één op de vijftig mensen. Bij deze mensen kan het lichaam niet goed energie uit voedsel halen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 044. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Taaislijmziekte - info voor kinderen
    ncfs.nl
    Taaislijmziekte - info voor kinderen

    Heb jij taaislijmziekte? Of heeft bijvoorbeeld jouw zus, vader of vriendinnetje taaislijmziekte? Dan wil je er vast meer over weten. Wat is taaislijmziekte eigenlijk? En kun je iets doen om er minder last van te hebben? Als je naar het ziekenhuis moet wat gebeurt er dan? En wie zijn die mensen in witte...

    x
  • Plaatje Wat is taaislijmziekte?
    schooltv.nl
    Wat is taaislijmziekte?

    Bij iedereen zit er slijm in het lichaam, dat bijvoorbeeld bacteriën afvoert. Maar als je taaislijmziekte hebt, is dat slijm taai en dik. Hierdoor moet je veel hoesten en kan je vaak last hebben van buikpijn. Samen spelen of sporten lukt dan niet altijd. Taaislijmziekte is erfelijk, maar niet besmettelijk....

    x
  • Plaatje Weet wat ik heb - Taaislijmziekte
    weetwatikheb.nl
    Weet wat ik heb - Taaislijmziekte

    Op de site Weet Wat Ik Heb wordt uitgelegd wat de aandoening taaislijmziekte precies is. Bekijk het filmpje en lees de weetjes en feiten. In het spreekbeurtpakket vind je alles wat je nodig hebt voor een super spreekbeurt.

    x
  • Plaatje Hoe verwijder je een teek?
    natgeojunior.nl
    Hoe verwijder je een teek?

    Draaien, trekken of toch schrapen: hoe verwijder je een teek? Lees meer over teken op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Wat je moet weten over teken (voor je spreekbeurt)
    rivm.nl
    Wat je moet weten over teken (voor je spreekbeurt)

    Wil je een spreekbeurt of presentatie houden over teken en de ziekte van Lyme? Op deze pagina vind je allerlei informatie, plaatjes en filmpjes die je hiervoor goed kunt gebruiken.

    x
  • Plaatje Week van de teek
    weekvandeteek.nl
    Week van de teek

    De Week van de Teek wordt jaarlijks in het vroege voorjaar georganiseerd. Op de website vind je antwoorden op vragen als: Hoe voorkom ik een tekenbeet? Hoe kan ik mij het beste beschermen? Hoe verwijder ik een teek?

    x
  • Plaatje Tekenbeet
    rivm.nl
    Tekenbeet

    Met deze app kun je (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken goed en snel te verwijderen.

    x
  • Plaatje 5 tips om tekenbeten te voorkomen
    kidsweek.nl
    5 tips om tekenbeten te voorkomen

    Op de site van Kidsweek vind je vijf tips om jezelf tegen tekenbeten te beschermen.

    x
  • Plaatje Testen van nieuwe medicijnen
    schooltv.nl
    Testen van nieuwe medicijnen

    De 11-jarige Nikki heeft een vorm van kanker waar nog geen goede medicijnen voor zijn. Mag je als je ernstig ziek bent en er nog geen officeel goedgekeurde medicijnen zijn, nieuwe medicijnen uitproberen? Van die nieuwe medicijnen weten artsen dus nog niet precies hoe ze werken en of ze wel goed zijn....

    x
  • Plaatje Hoe ontstaat een tumor?
    schooltv.nl
    Hoe ontstaat een tumor?

    Kanker klinkt eng. Maar weet jij eigenlijk wat het is? In het filmpje van Schooltv.nl wordt het uitgelegd.

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Hoe zit het met de nieuwe versies van het corona-virus?
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Hoe zit het met de nieuwe versies van het corona-virus?

    In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal, wordt uitgelegd hoe het zit met de nieuwe versies van het corona-virus.

    x
  • Plaatje Hoe gaat het prikken van een vaccin precies?
    jeugdjournaal.nl
    Hoe gaat het prikken van een vaccin precies?

    Hoe gaat het prikken van een vaccin precies? Verslaggever Noortje van het Jeugdjournaal zocht het uit. Bekijk het filmpje. Dit is een bericht van 6 januari 2021

    x
  • Plaatje Wie krijgt er straks als eerste een vaccin?
    jeugdjournaal.nl
    Wie krijgt er straks als eerste een vaccin?

    Als er straks een vaccin is tegen corona, wie krijgt dat dan als eerste? Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 19 november 2020

    x
  • Plaatje Van kou word je verkouden - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Van kou word je verkouden - Is het snugger of kletspraat?

    Veel mensen worden in de herfst of winter verkouden. Maar een snotneus krijg je niet van de kou, die krijg je van het verkoudheidsvirus. Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ziek zijn met Buddy Vedder en meester Willem (Liedje)
    schooltv.nl
    Ziek zijn met Buddy Vedder en meester Willem (Liedje)

    Ziek zijn is helemaal niet leuk! Waar kan je allemaal pijn hebben? Daar gaan we in deze energizer over zingen met Buddy en meester Willem. Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vergif
    docukit.nl
    Vergif

    Elk jaar moeten er wel een paar duizend kinderen naar het ziekenhuis of de dokter omdat ze iets giftigs binnengekregen hebben. Ze zijn nieuwsgierig en vinden in huis potjes met leuke, gekleurde pilletjes. Ze denken dat het snoepjes zijn en eten ze op. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Word je verkouden van kou?
    zozitdat.nl
    Word je verkouden van kou?

    Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Word je verkouden van zonder jas naar buiten gaan?
    schooltv.nl
    Word je verkouden van zonder jas naar buiten gaan?

    Victoria gaat de straat op om te vragen of je verkouden kan worden als je zonder jas naar buiten gaat. Ook vraagt ze het aan een expert. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vertel me maar hoe jij dat doet
    schooltv.nl
    Vertel me maar hoe jij dat doet

    Iedereen voelt zich wel eens somber. Maar wanneer je je heel vaak somber voelt en nergens meer van kunt genieten, ben je misschien wel depressief. Hoe dat voelt, daarover zingt Joy dit mooie liedje. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als je je vinger tussen de deur krijgt?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er als je je vinger tussen de deur krijgt?

    Als je je vinger tussen de deur krijgt, kan dat heel erg pijn doen. Door bloeduitstortingen wordt je vinger dan een beetje blauw of paars. Hoe werkt dat precies en wat kun je er het beste tegen doen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Virussen (Informatiereeks)
    docukit.nl
    Virussen (Informatiereeks)

    Een virus is zo klein, dat je het alleen met een elektronenmicroscoop zichtbaar kunt maken. Toch kunnen virussen grote gevolgen hebben. Een virus kan zich razendsnel verspreiden doordat het zichzelf kopieert. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Virussen
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Virussen

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Hoe besmettelijk is een virus?
    schooltv.nl
    Hoe besmettelijk is een virus?

    Een virus is heel klein. Je kunt de kans dat je een virus krijgt verkleinen door jezelf te beschermen met handschoenen en mondkapjes. Maar die werken alleen als je ze goed gebruikt. Sosha en Matthijs laten zien hoe het wel en niet moet. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe ontstaat een nieuw virus?
    schooltv.nl
    Hoe ontstaat een nieuw virus?

    Een nieuw virus ontstaat als een bestaand virus een klein beetje verandert. Dit noem je een mutatie. Dit gebeurt vaak bij wilde dieren, zoals de vleermuis. Soms springt zo’n virus dan ook over naar mensen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe snel verspreidt een virus zich?
    schooltv.nl
    Hoe snel verspreidt een virus zich?

    Om uit te groeien tot een pandemie moet een virus zich makkelijk kunnen verspreiden, maar niet te dodelijk zijn. Een virus kan zich bijvoorbeeld verspreiden via de lucht of door lichamelijk contact. Als er veel mensen dichtbij elkaar zijn en er een besmet iemand is, kan de verspreiding snel gaan. Bekijk...

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Hoe gevaarlijk zijn virussen (zoals corona) nou echt?
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Hoe gevaarlijk zijn virussen (zoals corona) nou echt?

    Het coronavirus is de afgelopen tijd vaak in het nieuws. In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal, wordt van alles uitgelegd over virussen.

    x
  • Plaatje Wat is een virus?
    sciencespace.nl
    Wat is een virus?

    Van een virus kun je ziek worden. Maar wat is een virus eigenlijk. Lees hier de uitleg.

    x
  • Plaatje Spreekbeurtpakket vitiligo aanvragen
    vitiligo.nl
    Spreekbeurtpakket vitiligo aanvragen

    Wil jij aan de kinderen in je klas uitleggen wat vitiligo is? Houd dan een spreekbeurt en leg aan je hele klas uit wat het precies is. Je kunt hier een spreekbeurtpakket aanvragen.

    x
  • Plaatje Wat is Vitiligo?
    schooltv.nl
    Wat is Vitiligo?

    Ruben heeft Vitiligo. Op zijn huid zitten witte plekken, doordat het pigment daar ontbreekt. Het lijkt net alsof hij twee verschillende huidskleuren heeft. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Met een VR-bril in het ziekenhuis
    schooltv.nl
    Met een VR-bril in het ziekenhuis

    Veel kinderen die geopereerd moeten worden in het ziekenhuis zijn best bang voor hun operatie. Om ze daarop voor te bereiden wordt er in het Sophie Kinderziekenhuis geëxperimenteerd met speciale Virtual Reality-brillen. Bekijk het filmpje van NOS op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wereldkankerdag
    kanker.nl
    Wereldkankerdag

    Op 4 februari wordt er over de hele wereld aandacht gevraagd voor de nare ziekte kanker. Op deze site vind je alle informatie over deze dag.

    x
  • Plaatje Wilhelmina Kinderziekenhuis
    hetwkz-kind.nl
    Wilhelmina Kinderziekenhuis

    Op deze website vind je informatie over het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Met allerlei weetjes over onderzoek en behandelijk, ziekten, naar welke dokter je gaat en over narcose. Met handig woordenboek en folders die je kunt downloaden.

    x
  • Plaatje Wilhelmina Kinderziekenhuis Woordenboek
    hetwkz-kind.nl
    Wilhelmina Kinderziekenhuis Woordenboek

    Als je ziek bent en in het ziekenhuis wordt behandeld gebruiken verpleegkundigen en dokters vaak moeilijke woorden. Op de site van Het Wilhelmina Kinderziekenhuis worden deze woorden uitgelegd.

    x
  • Plaatje Wat is een wrat?
    schooltv.nl
    Wat is een wrat?

    Wratten krijg je door een besmettelijk virus dat je kunt oplopen, bijvoorbeeld in het zwembad of in de gymzaal. Maar wat is een wrat precies en wat kun je er tegen doen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom werkt zeep tegen virussen?
    schooltv.nl
    Waarom werkt zeep tegen virussen?

    Je handen met zeep wassen helpt om het coronavirus tegen te gaan. Als je je handen met water wast, blijven de virusdeeltjes gewoon op je handen plakken. Als je met zeep wast, trekken de zeepdeeltjes het vettige jasje uit elkaar en wordt het virus kapotgemaakt. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal...

    x
  • Plaatje Ziek in je hoofd
    docukit.nl
    Ziek in je hoofd

    Aan iemand met waterpokken kun je goed zien dat hij ziek is. Dat iemand gewond is, zie je aan een pleister of aan gips. Maar aan iemand met een psychische ziekte zie je niets. Die ziekte zit van binnen, in het hoofd. Een psychische ziekte wordt veroorzaakt door de psyche. Dat zijn al je gedachten en...

    x
  • Plaatje Ziek zijn
    schooltv.nl
    Ziek zijn

    Timo is ziek en Finne probeert hem beter te maken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ziekte van Huntington
    huntington.nl
    Ziekte van Huntington

    In deze folder wordt aan kinderen uitgelegd wat de ziekte van Huntington precies is.

    x
  • Plaatje Ziekte van Lyme
    hetklokhuis.nl
    Ziekte van Lyme

    Het is misschien wel het gevaarlijkste dier dat vrij rondloopt in Nederland: de teek! Als hij tenminste besmet is met de borelia-bacterie, want dan kan hij de ziekte van Lyme op ons overbrengen. Er zijn in Nederland steeds meer teken; hoe kan dat? Wat weten we allemaal over de teek en wat moet je doen...

    x
  • Plaatje Ziekte van Parkinson
    parkinson-vereniging.nl
    Ziekte van Parkinson

    Als je Parkinson hebt, gaat er iets niet goed in je hersenen. Daardoor kun je minder goed bewegen. De meeste patiënten beven veel door de ziekte. Ken jij iemand met de ziekte Parkinson en wil je weten wat het nou precies is? Hier vind je uitleg. Voor een spreekbeurt of werkstuk kun je een speciaal...

    x
  • Plaatje Wat is de ziekte van Pfeiffer?
    schooltv.nl
    Wat is de ziekte van Pfeiffer?

    De ziekte van pfeiffer is een virus waar je heel erg moe van kunt worden. Hoe ziet zo’n virus er uit, wat doet het en hoe kun je het krijgen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De zwarte dood
    schooltv.nl
    De zwarte dood

    De pest zorgde jaren geleden in Europa voor miljoenen zieken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x