Je kunt een appel met schil en al opeten. Alleen het steeltje en het klokhuis gooi je dan meestal weg. Maar je kunt een appel ook schillen en in stukjes snijden. Wat gebeurt er als je een appel doormidden snijdt en de helft raspt? Ontdek het met dit proefje.
In veel Nederlandse gezinnen gaat er ieder jaar aardig wat appelmoes doorheen. Pascal neemt een kijkje bij een fabriek waar ze appelmoes maken. Wat gaat er nog meer in, behalve appels? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Hoe worden appels gekweekt en komen er ooit nog nieuwe soorten? En hoe komen de appels van de boomgaard in de supermarkt? Sosha laat zien hoe het gaat. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In het najaar worden appels geoogst. Maar je kunt ze het hele jaar door kopen in de supermarkt en bij de groenteboer. In gekoelde opslagruimtes worden de appels in slaap gehouden zodat ze niet gaan rotten en lekker knapperig blijven. Zo blijven Elstars wel een jaar goed! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis...
Appels zijn in ons vochtige klimaat gevoelig voor ziektes zoals schimmel. Door de appelbomen te bespuiten met een ongevaarlijk bestrijdingsmiddel zorgt de fruitteler ervoor dat appels ongestoord kunnen groeien. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Eet jij veel appels? Grote kans dat je je tanden in een Elstar zet. Dat is namelijk de meest geteelde appel in Nederland. Ze groeien in boomgaarden waar de bomen zo worden gekweekt dat er veel naast elkaar kunnen staan. In september zijn de appels rijp en kunnen ze geplukt worden. Bekijk het filmpje...
Als je in een appel gebeten hebt of een peer door midden snijdt, dan krijgt het fruit na een tijdje een bruinige kleur. Hoe komt dat en hoe kun je appelsap maken met een echt groene kleur? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Als een appel rijp is, kun je hem plukken. Als hij nog niet rijp is, zit hij nog vast aan de tak. En dan is hij ook nog helemaal niet lekker. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een glaasje appelsap: lekker! Bij heel veel mensen thuis staat een pak appelsap in de koelkast. Maar weet je eigenlijk hoe appelsap gemaakt wordt? Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.
Een goede appel ziet er lekker uit en heeft een smaak die bijna iedereen lekker vindt. En: hij moet natuurlijk goed kunnen groeien in ons Nederlandse klimaat. In de proeftuin van de Universiteit van Wageningen doen ze onderzoek naar nieuwe appelsoorten. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
De binnenkant van een appel noem je het klokhuis. Maar waarom heet het eigenlijk zo? Dat heeft niks te maken met het tv-programma, maar wel met het oud-Nederlandse woord Clockhuys. Bekijk dit filmpje uit Het Klokhuis op Schooltv.nl.