Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over zomerhitte. Want wat kan je het beste doen op een heel warme dag? Pien en Annabelle gaan op onderzoek uit. Luister naar de podcast in je podcast-app.
IJsheiligen is een oud begrip uit de volksweerkunde. Het begrip duidt vooral op het feit dat de kou in de nacht, nachtvorst, schade kan aanrichten aan planten. Na de ijsheiligen kunnen planten en zaden buiten de grond in. De ijsheiligen duren van 11 t/m 14 mei.
IJsheiligen is een oud begrip uit de volksweerkunde. De ijsheiligen zijn Mamertus, Pankratius, Servatius en Bonifacius. Zij vieren hun naamdagen op 11, 12, 13 en 14 mei. Lees hier meer informatie over deze heiligen.
Wanneer wordt er een code geel, oranje of rood uitgegeven? Lees er over op de website van het KNMI (Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut).
Water is continu op reis. Stel dat je 's zomers in zee zwemt. Dan is er een kans dat dat zwemwater later als regen op je hoofd valt. Hoe dat kan? Kijk naar deze clip van Schooltv.nl.
Stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood voor windstoten uitgeeft, krijgen per september 2019 een naam. Lees er over op de website van het KNMI (Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut).
Hoe weet je smartphone dat het gaat regenen? Nienke gaat op bezoek bij het KNMI om er achter te komen hoe de buienradar werkt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Warme zomerdagen kunnen soms eindigen met een fikse onweersbui. Wat is onweer precies en hoe ontstaat een onweerswolk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Je denkt misschien: regen is regen. Als je nat wordt, baal je. Maar wist je dat er verschillende sóórten regen zijn? In Nederland hebben we meestal 'frontale regen', en in Brazilië 'stuwingsregen'. Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.
Regen komt niet zomaar uit de lucht vallen. Hoe ontstaat het eigenlijk? Een regenwolk bestaat uit piepkleine druppeltjes. Als deze tegen elkaar botsen vormen ze grotere druppels. Op een gegeven moment zijn de druppels zo zwaar dat ze vallen. En dan regent het. Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.
Bij warm droog weer hebben mensen en planten dorst. Wij hebben dan water nodig uit een glas of een plantenspuit. Als je de planten sproeit, wat doet het zonlicht dan met het water? Ontdek het met dit proefje.
In dit filmpje leer je hoe je zelf een regenmeter kunt maken, zodat je kunt meten hoeveel regen er is gevallen. Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.
In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over regen. Is het normaal dat het nu zoveel regent? Bart en Pien vragen het aan weerman Marco Verhoef. Luister naar de podcast in je podcast-app.
Met je rubberbootje door de straat varen: het kan steeds vaker, want het regent steeds meer in Nederland. Hoeveel het regent wordt gemeten door het KNMI in De Bilt. Daar houden ze het weer goed in de gaten, zodat er als het nodig is een weeralarm kan worden gegeven. Bekijk dit filmpje van Schooltv.nl.
UniVersum is het verenigingsblad van de Jongeren Werkgroep voor Sterrenkunde en geeft informatie over sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Op de site vind je enkele artikelen uit het blad.
Het weer is belangrijk voor ons. Het bepaalt hoe we bouwen, hoe we ons kleden, wat we doen. We kijken of luisteren dus vaak naar het weerbericht. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 210. Kijk in de (school)bieb.
In deze aflevering van Het Klokhuis: Wat doet de weervrouw? Lisa volgt weervrouw Marjon de Hond. Hoe maakt ze haar weerbericht? En maakt Marjon zelf alle weerkaarten? Lisa ontdekt dat ze niet alleen voor de tv, maar ook voor de radio weerberichten maakt.
Windstoten zijn kortdurende rukwinden of windvlagen van minstens 50 kilometer per uur. Lees er over op de website van het KNMI (Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut).