Per jaar gooien we heel veel voedsel weg. Vooral brood, groente, fruit en aardappelen belandden in de prullenbak. Dat is erg zonde want er zijn wereldwijd veel mensen die juist niet genoeg eten en drinken hebben. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.
Zo’n 10% van het groente en fruit belandt niet op ons bord omdat er teveel van is of omdat ze niet mooi genoeg zijn. Te groot, te klein, te dik, te dun of te krom. Maar je kunt ze gewoon eten. Lees er meer over op deze site.
Appels met een bruin vlekje, oud brood en een restje avondeten. Je gooit misschien wel eens eten in de prullenbak, maar dat is zonde! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Ieder jaar wordt er voor vijf miljard euro aan voedsel weggegooid! Pascal hoort van verspillingsdeskundige Toine hoe dit kan. Pascal gaat ook naar de verspillingsfabriek. Daar wordt van (eerder) weggegooide tomaten nieuwe sauzen gemaakt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Op de site van het Voedingscentrum vind je veel informatie over voedselverspilling. Antwoorden op vragen zoals: wat is voedselverspilling, wat kun je er tegen doen en wat is het effect op het milieu.
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over voedselverspilling. Wat is een anti-afval-restaurant? Hoeveel eten gooien we dan weg? Waarom is voedselverspilling zo erg? (Dit is een bericht van 13 december 2016)
Elk jaar gooien we in Nederland meer dan 2 miljard kilo eten weg. Dat is veel te veel, vinden deskundigen. Ook als de tenminste-houdbaar-datum-verstreken is, kun je veel producten nog prima eten. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Je staat er misschien wel eens bij stil. Dat het zonde is dat we voedsel verspillen doordat een deel in de verpakking achterblijft. Daarom is het goed te weten dat je door slim te vouwen je ook het laatste restje uit je pak vla of yoghurt krijgt. Kijk op deze website hoe je dat handig doet.