Zonlicht is goed voor de aanmaak van vitamine D. Maar te lang in de zon is niet goed. Een bestralingsdeskundige legt Bart uit wat er met je huid gebeurt als je te lang in de zon zit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Of het dag of nacht is, komt door de aarde en de zon. De zon straalt licht naar de aarde. Als het stukje aarde waar wij wonen, richting de zon draait, kun je de zon zien. Dan is het licht bij ons: het is dag. n. Lees over dag en nacht op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...
Als je toevallig gisteren omhoog hebt gekeken, heb je het misschien al gezien. De zon was niet knalgeel maar vuurrood! Hoe komt dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 30 augustus 2023.
Op deze website van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vind je heel veel informatie over ons heelal, de aarde, leven in de ruimte, ruimtevaartuigen. Met dingen om te doen en nieuwtjes.
Wist je dat de zon eigenlijk een ster is? Woezel en Pip krijgen samen met Anna en Milo les van Wijze Varen over het heelal. Ga je mee naar de ruimte? Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.
Een maansverduistering ontstaat als de aarde precies tussen de zon en de maan in staat, het licht van de zon wordt dan tegengehouden en de maan wordt niet meer verlicht en verduistert. Hoe werkt dit precies? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
NASA is de bekendste ruimtevaartorganisatie. Op deze speciale kidssite kun je games spelen, kleuren en veel feitjes ontdekken over de ruimte. De site is Engelstalig.
Het Nuon Solar Team bestaat uit 16 studenten van de Technische Universiteit Delft. Het team doet met haar zelfgebouwde zonneauto Nuna9 mee aan de World Solar Challenge 2017 in Australië. Op de website lees je er alles over.
Ontdek onze aarde en de ruimte eromheen met deze interactieve videotour. Klik op ‘Tours’ linksboven om de audiotour te starten of zoom in en ga op ontdekkingsreis langs onze planeet, de maan en de zon. Bekijk de Interactieve Schoolplaat op Schooltv.nl.
Ons zonnestelsel heeft acht planeten. Onze eigen aarde vind je tussen Venus en Mars, maar hoe zit het met de andere planeten? Met dit Snapje onthoud je de volgorde van de planeten! Bekijk het filmpje van op Schooltv.nl.
De regenboog verschijnt als het tegelijkertijd regent en de zon schijnt, zodat het licht door de druppels wordt gebroken: zie daar, een regenboog met zeven kleuren. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.
In deze lessen, activiteiten, en informatie ontdek je van alles over de fascinerende wereld van de ruimtevaart. Voor álle kinderen, ouders en leerkrachten van Nederland.
Om het ruimteweer beter te begrijpen is de Solar Orbiter onderweg naar de zon. Eén van de doelen is de zon beter te begrijpen. Bekijk het nieuwsbericht en het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.
Het Solar Team van de Technische Universiteit Eindhoven deed met haar zelfgebouwde zonneauto Stella Vie mee aan de World Solar Challenge 2017 in Australië. Op de website lees je er alles over.
Het Solar Team van de Universiteit Twente doet met haar zelfgebouwde zonneauto Red Shift mee aan de World Solar Challenge 2017 in Australië. Op de website lees je er alles over.
Er zijn ontzettend veel sterren in het heelal. Vanaf de aarde lijken ze allemaal hetzelfde, maar dat is niet zo. Je hebt hele grote en kleinere sterren. Onze zon is ook een ster! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Sterrenkids is de website voor kinderen en beginnende sterrenkijkers die alles willen weten over sterrenkunde en ruimtevaart. Sterrenkids staat vol met informatie, knutselopdrachten en materiaal om in de klas of thuis te gebruiken. Sterrenkids is onderdeel van de Cosmos sterrenwacht in Lattrop.
Je wordt rood door verbranden doordat de UV-straling uit het zonlicht de cellen in de huid beschadigen. De bloedvaatjes in de huid, gaan uit elkaar staan. Zo kunnen ze de ruimte van de zon beter kwijt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Hoe groot is de zon, hoe werkt de zon, en hoe ver staat de zon bij ons vandaan? En wat maakt de zon zo ongelofelijk heet? Bart komt, in deze aflevering van Het Klokhuis, alles te weten over de enige ster van ons zonnestelsel.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
De zon is de energiebron van de aarde. Alles op aarde leeft, bestaat door de zon. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 053. Kijk in de (school)bieb.
De zon is belangrijk is ons leven. De zon zorgt voor licht en warmte op aarde, maar ook voor zwaartekracht. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 337. Kijk in de (school)bieb.
Er is nog veel te ontdekken over de zon. Daarom stuurde onderzoekers er een speciaal ruimtevaartuig naartoe.Het Jeugdjournaal geeft in dit filmpje antwoord op drie vragen over de zon: Wat weten we al over de zon? Zal de zon altijd blijven bestaan? Wat wordt er de komende tijd onderzocht?
Wordt de zon nat als je hem in de zee ziet zakken? Wetenschapper Diederik legt aan de hand van een zelfgebouwd planetarium uit dat de aarde om de zon heen draait. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De zon gaat onder in het westen. Tenminste… dat wordt vaak gezegd. Maar als je uit je raam iedere dag naar de zonsondergang kijkt, zul je merken dat de zon niet altijd op dezelfde plek verdwijnt. Maar, hoe zit dat precies? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de zomer gaan we lekker naar het zuiden op vakantie. Daar is het namelijk lekker warm, veel warmer dan bij ons. Maar hoe komt dat eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De zon is ontzettend heet. Daarom worden er hittebestendige ruimtevaartuigen met allerlei meetinstrumenten naar de zon gestuurd om die van dichtbij te onderzoeken. Zo hopen wetenschappers er onder andere achter te komen waarom om de 11 jaar zonnevlekken tevoorschijn komen, en dan weer verdwijnen. Bekijk...
Doordat er zoveel waterstof op de zon is, smelt het samen. Dit is kernfusie en daarbij ontstaat een enorme hoeveelheid warmte. De zon is van binnen wel 15 miljoen graden. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Binnen in de zon is het verschrikkelijk heet: zo’n 15 miljoen graden. Dankzij ruimtetelescopen weten we steeds meer over hoe de zon werkt. Maar toch is de zon nog best onvoorspelbaar. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
Als je door een speciale zonnetelescoop kijkt, zie je de zon als een grote, rode bol met donkere vlekken. Dat zijn de zonnevlekken. Daar is de zon net iets minder warm. Als je nog dichterbij kijkt, ziet het oppervlak eruit als een kokende pan soep. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
De letters z, o en n vormen samen het woord zon. Hoe ziet de zon eruit en waar zie je de letter o om je heen? Bekijk het filmpje van Letterjungle op Schooltv.nl.
De aarde draait om de zon. Maar vroeger dachten mensen dat het andersom was. André Kuipers vertelt waarom we niet zonder de zon zouden kunnen. Bekijk het filmpje van Ontdek de ruimte op Schooltv.nl.
Lekker in de zon... dat betekent ook: insmeren! Waarom eigenlijk? Is de zon echt zo gevaarlijk voor ons? En wat gebeurt er als je je een keertje niet insmeert? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal wordt uitgezocht wat het antwoord is op die vragen.
Alle sterren gaan een keer dood. De zon ook. Maar wees niet bang: dat duurt nog miljarden jaren. André Kuipers laat zien wat er gebeurt als het zover is. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
Wolfram heeft een telescoop en kijkt naar de sterren. Wat zijn al die lichtjes die we in de lucht zien als het donker is? Hij vertelt over de zon, de maan en de sterren. Bekijk het filmpje van Koekeloere op Schooltv.nl.
De zon, we zitten er 8 lichtminuten vandaan. Maar zonder de zon kunnen we niet leven. En we maken er ook energie van: zonne-energie! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De World Solar Challenge is gestart. Drie Nederlandse teams doen mee en rijden met nog 38 andere teams dwars door Australië. Bekijk meer over dit onderwerp op de site van het Jeugdjournaal.
In de zon maakt je lichaam gelukshormonen aan. Geen wonder dus dat je zo blij wordt van lekker weer! Maar de zon heeft ook een minder leuke kant, je kunt flink verbranden. Dokter Jetske Ultee vertelt Eva wat er dan in je huid gebeurt. Met een speciaal apparaat laat Jetske aan Eva zien hoe zonnebrand...
De UV-straling van de zon kan je huid lelijk verbranden. Gelukkig bestaan er UV-filters in een flesje: zonnebrandcrème. Bekijk de Clipphanger op Schooltv.nl.
Een zonnepaneel op je dak zet het zonlicht om in stroom. En die stroom kun je dan gebruiken om bijvoorbeeld de lampen in je huis van te laten branden. Handig hè? In deze clip van Schooltv.nl zie je hoe zo'n zonnepaneel wordt gemaakt.
Je kunt niet langer dan een paar seconde achter elkaar naar zon kijken. Je gaat vanzelf met je ogen knijpen en krijgt hoofdpijn. Probeer het ook maar niet, want dat is niet goed voor je ogen. Bovendien heeft NASA het al voor je gedaan. Deze ruimtevaartorganisatie keek maar liefst 10 jaar naar de zon!...
Ga op ontdekkingstocht door ons zonnestelsel, langs de zon en de planeten. Start de interactieve videotour om er alles over te ontdekken! Bekijk de Interactieve Schoolplaat op Schooltv.nl.
Op de zon vinden voortdurend explosies plaats. Daarbij komen deeltjes vrij die de aarde kunnen bereiken. Die deeltjes kunnen voor het poollicht zorgen, maar ook storingen veroorzaken. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.
Hij komt elke dag op, de zon! Maar hoe kan ie zo mooi blijven schijnen en waar bestaat de zon eigenlijk uit? Er komen steeds meer manieren om de zon van heel dichtbij te onderzoeken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Vandaag is er een gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland. Dat betekent dat de maan tussen de zon en de aarde door schuift. Wil je meer weten? Kijk hier voor uitleg en interessante weetjes.