Zoeken: dummie mummie gouden scarabee

Ik zoek informatie voor groep:
3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje Dummie de mummie en de gouden scarabee
    schooltv.nl
    Dummie de mummie en de gouden scarabee

    Odeana (10) vertelt honderduit over de verhalen van Dummie de Mummie. Want wat zou jij doen als je een mummie in je bed vond? Het liefst wil zij een vriend zoals Goos. Goos is dapper en slim en een hele trouwe vriend. Een verhaal over anders zijn, vriendschap, en opstaan uit de dood. Luister naar De...

    x
  • x
  • Plaatje Dummie de mummie
    toscamenten.nl
    Dummie de mummie

    Dummie komt bij toeval door een bliksemschicht tot leven. Hij gaat langdurig logeren bij vader Klaas en zoon Goos in Polderdam. Op deze website vind je alles over Dummie de mummie. Dummie is bedacht door de schrijfster Tosca Menten en zij schrijft spannende avonturen over hem.

    x
  • Plaatje Waarom heet de Gouden Eeuw de Gouden Eeuw
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom heet de Gouden Eeuw de Gouden Eeuw

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Gouden Griffel en Penseel 2020
    jeugdbieb.nl
    Gouden Griffel en Penseel 2020

    Het boek Uit elkaar geschreven door Bette Westera, is bekroond met de Gouden Griffel 2020. Yvonne Jagtenberg kreeg de Gouden Penseel 2020 voor haar boek Hup, Herman. Lees meer in het Jeugdbiebnieuws.

    x
  • Plaatje Kan je een gouden plaat laten afspelen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Kan je een gouden plaat laten afspelen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Drie vragen over de Gouden Stuiver 2018
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de Gouden Stuiver 2018

    De Gouden Stuiver is een tv-prijs voor het beste kinderprogramma van het jaar. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de Gouden Stuiver. Wat is de Gouden Stuiver? Waarom heet de prijs de Gouden Stuiver? Wie zijn er genomineerd voor de Gouden Stuiver?

    x
  • Plaatje Armoede in de Gouden Eeuw
    schooltv.nl
    Armoede in de Gouden Eeuw

    De Gouden Eeuw is niet voor iedereen een tijd van welvaart. Er is ook vel armoede. Mensen die hun hoofd nauwelijks boven water kunnen houden gaan bedelen op straat. Maar daar moeten ze wel een vergunning voor hebben. Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Slavenhandel in de Gouden Eeuw
    schooltv.nl
    Slavenhandel in de Gouden Eeuw

    In de Gouden Eeuw verdient Nederland veel geld in de slavenhandel. Slaven worden vanuit Afrika naar de nieuwe wereld gebracht en verkocht aan de hoogste bieder. Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Walvisvaart in de Gouden Eeuw
    schooltv.nl
    Walvisvaart in de Gouden Eeuw

    De walvisvaart doet in de Gouden Eeuw goede zaken. Mensen gebruiken het dier om walvistraan, zeep en andere producten van te maken. Het stinkt alleen wel een beetje. Geschreven en geregisseerd door Niek Barendsen. Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Gouden Koets in het Amsterdam Museum
    goudenkoets.nl
    De Gouden Koets in het Amsterdam Museum

    De Gouden Koets is van 18 juni 2021 t/m 27 februari 2022 te zien in het Amsterdam Museum. Voor het eerst sinds de grote restauratie die in 2015 begon, kan hij weer worden bekeken. Amsterdammers schonken de Gouden Koets aan de jonge koningin Wilhelmina voor haar inhuldiging in 1898. Lees hier alles over...

    x
  • Plaatje Gouden griffels
    nl.wikipedia.org
    Gouden griffels

    Sinds 1971 wordt jaarlijks aan het beste, oorspronkelijk Nederlandse kinderboek een gouden griffel uitgereikt. In Wikipedia een overzicht van alle boeken die zo'n gouden griffel hebben gekregen.

    x
  • Plaatje Gouden koets
    koninklijkhuis.nl
    Gouden koets

    De Gouden Koets is een geschenk van de inwoners van Amsterdam aan Koningin Wilhelmina ter ere van haar inhuldiging. Lees op de site van het koninklijk huis meer over de gouden koets.

    x
  • Plaatje Drie vragen over mummies
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over mummies

    Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over mummies: Worden er vaker mummies gevonden in Egypte? Waarom maakten de Egyptenaren mummies? Zijn er in Nederland ook mummies gevonden? Dit is een uitzending van 20 januari 2021.

    x
  • Plaatje Armoede in de Gouden Eeuw
    schooltv.nl
    Armoede in de Gouden Eeuw

    In de Gouden Eeuw ging het erg goed met Nederland. Veel mensen waren rijk. Maar niet iedereen had het zo goed. Veel mensen, ook kinderen, moesten hard werken en verdienden bijna niets. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Gouden Eeuw
    docukit.nl
    De Gouden Eeuw

    Voor Nederland was de 17e eeuw (1600-1700) de Gouden Eeuw. Het was een tijd van grote rijkdom. De grachtenpanden in Amsterdam en het Paleis op de Dam werden in die tijd gebouwd. Vooral kooplieden werden schatrijk met de handel. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Het leven in de Gouden Eeuw
    docukit.nl
    Het leven in de Gouden Eeuw

    De Gouden Eeuw was een periode van grote rijkdom voor de Republiek der Nederlanden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 195. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt Gouden gekko
    kids.licg.nl
    Spreekbeurt Gouden gekko

    Op deze site is de belangrijkste informatie over de gouden gekko voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je...

    x
  • Plaatje Gouden Griffel 2018
    jeugdbieb.nl
    Gouden Griffel 2018

    De Gouden Griffel 2018, de prijs voor het best geschreven boek van het afgelopen jaar, gaat naar Annet Schaap. Zij krijgt de prijs voor het boek Lampje. Lees hier meer.

    x
  • Plaatje Gouden Griffel 2021
    jeugdbieb.nl
    Gouden Griffel 2021

    De Gouden Griffel 2021, de prijs voor het best geschreven boek van het afgelopen jaar, gaat naar Pieter Koolwijk. Hij krijgt de prijs voor het boek Gozert. Lees hier meer.

    x
  • Plaatje Gouden Griffel 2022
    jeugdbieb.nl
    Gouden Griffel 2022

    De Gouden Griffel 2022, de prijs voor het best geschreven boek van het afgelopen jaar, gaat naar Yorick Goldewijk. Hij krijgt de prijs voor het boek Films die nergens draaien. Lees hier meer.

    x
  • Plaatje Gouden Griffel 2023
    jeugdbieb.nl
    Gouden Griffel 2023

    De Gouden Griffel 2023, de prijs voor het best geschreven boek van het afgelopen jaar, gaat naar Edward van de Vendel en Anoush Elman. Zij krijgen de prijs voor het boek Misjka. Lees hier meer.

    x
  • Plaatje Gouden griffel 2024
    jeugdbieb.nl
    Gouden griffel 2024

    De Gouden Griffel 2024, de prijs voor het best geschreven boek van het afgelopen jaar, gaat naar Annejan Mieras voor haar boek Het kleine heelal. Lees hier meer.

    x
  • Plaatje Gouden Koets opgeknapt en museum in getakeld
    jeugdjournaal.nl
    Gouden Koets opgeknapt en museum in getakeld

    De Gouden Koets is gerestaureerd. en naar het Amsterdam Museum gebracht. Daar kun je de koets tot februari 2022 bekijken. Meer weten? Bekijk het bericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 10 juni 2021.

    x
  • Plaatje Gouden penseel 2018
    jeugdbieb.nl
    Gouden penseel 2018

    Het Gouden Penseel 2018, de prijs voor het best geïllustreerde boek van het afgelopen jaar, gaat naar Ludwig Volbeda. Hij krijgt de prijs voor zijn illustraties in het boek Fabeldieren. Lees hier meer.

    x
  • Plaatje Gouden penseel 2021
    jeugdbieb.nl
    Gouden penseel 2021

    Het Gouden Penseel 2021, de prijs voor het best geïllustreerde boek van het afgelopen jaar, gaat naar Ludwig Volbeda. Hij krijgt de prijs voor zijn illustraties in het boek Hele verhalen voor een halve soldaat. Lees hier meer.

    x
  • Plaatje Gouden Penseel 2022
    jeugdbieb.nl
    Gouden Penseel 2022

    Het Gouden Penseel 2022, de prijs voor het best geïllustreerde boek van het afgelopen jaar, gaat naar Raoul Deleo. Hij krijgt de prijs voor zijn illustraties in het boek Terra Ultima. Lees hier meer.

    x
  • Plaatje Gouden Penseel 2023
    jeugdbieb.nl
    Gouden Penseel 2023

    Het Gouden Penseel 2023, de prijs voor het best geïllustreerde boek van het afgelopen jaar, gaat naar Djenné Fila. Zij krijgt de prijs voor haar illustraties in het boek Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen. Lees hier meer.

    x
  • Plaatje Gouden penseel 2024
    jeugdbieb.nl
    Gouden penseel 2024

    Het Gouden Penseel 2024, de prijs voor het best geïllustreerde boek van het afgelopen jaar, gaat naar Jeska Verstegen. Zij krijgt de prijs voor haar illustraties in het boek Het touw en de waarheid. Lees hier meer.

    x
  • Plaatje Kunst uit de Gouden Eeuw
    schooltv.nl
    Kunst uit de Gouden Eeuw

    De schilderijen van Rembrandt. De inrichting van een huis en schilderkunst ons heel veel kunnen vertellen over het leven en de rijkdom van mensen uit de Gouden Eeuw. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gouden leeuwaap
    wildvanfreek.nl
    Gouden leeuwaap

    Op de site Wild van Freek vind je weetjes over de gouden leeuwaap.

    x
  • Plaatje Gouden leeuwaap
    gaiazoo.nl
    Gouden leeuwaap

    Wil je meer weten over de gouden leeuwaap, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over deze dwergaap.

    x
  • Plaatje Slavernij in de Gouden Eeuw
    schooltv.nl
    Slavernij in de Gouden Eeuw

    Tijdens de Gouden Eeuw tiert de Nederlandse handel welig. Casper komt uit Afrika als bediende naar Amsterdam. Hij weet zijn vrijheid te heroveren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vroeger werd gemalen mummie als medicijn gebruikt - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Vroeger werd gemalen mummie als medicijn gebruikt - Is het snugger of kletspraat?

    Mummies zijn gemummificeerde farao's uit het oude Egypte. Ze werden begraven in piramides. Vroeger dachten mensen dat de mummies speciale krachen hadden en daarom maakten ze er mummiepoeder van. Is het snugger of kletspraat? Bekijk het filmpje van Studio Snugger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Boekenlijst - De Gouden Eeuw
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - De Gouden Eeuw

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Wat voor prijs is de Gouden Griffel?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat voor prijs is de Gouden Griffel?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is de Gouden RadioRing?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat is de Gouden RadioRing?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Handel over zee tijdens de Gouden Eeuw
    schooltv.nl
    Handel over zee tijdens de Gouden Eeuw

    De rijkdom die werd verdiend met de handel had ook een minder mooie kant. Nederlandse kooplieden gingen handelen in Afrikaanse slaven. Die lieten zij heel zwaar werk in Amerika doen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Honderden mummies van dieren gevonden
    jeugdjournaal.nl
    Honderden mummies van dieren gevonden

    In Egypte zijn honderden dieren van mummies gevonden. Deze mummies worden nu tentoongesteld. Lees en bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Mummies
    rmo.nl
    Mummies

    Mummies: dode lichamen van soms duizenden jaren oud. Vrijwel intact. Van mensen en dieren. Hoe kan dat, en waarom mummificeerden de oude Egyptenaren hun doden? Tegenwoordig worden mummies met moderne technieken onderzocht. Kijk voor meer info op deze site van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

    x
  • Plaatje Mummies
    hetklokhuis.nl
    Mummies

    Sosha gaat op bezoek bij de mummies. Ze zoekt uit hoe mensen en zelfs dieren werden gemummificeerd. Ook kijkt ze mee in het ziekenhuis waar een echte mummie wordt onderzocht. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Mummies (Informatiereeks)
    docukit.nl
    Mummies (Informatiereeks)

    In de oudheid werden van dode mensen mummies gemaakt, omdat men toen geloofde dat je lichaam na je dood voortleefde. Tenminste, als het lichaam goed bewaard bleef. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 67. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Drie ingewikkelde vragen over mummies
    schooltv.nl
    Drie ingewikkelde vragen over mummies

    Egyptenaren geloofden in een leven na de dood. Belangrijke mensen werden daarom op een bijzondere manier begraven. Het lichaam werd gedroogd en verpakt in doeken. Zo bleven niet alleen de botten, maar ook de huid over. Dit noem je mummificeren. Zo’n lichaam noem je een mummie. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Piekerpad mummies
    pieker-pad-mummies.yurls.net
    Piekerpad mummies

    In dit pieker-pad (speciaal voor bollebozen) ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over mummies. Neem de tijd om de informatie op de verschillende websites en de filmpjes eens goed te bekijken.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt Mummies
    spreekbeurt-mummies.yurls.net
    Spreekbeurt Mummies

    Op deze pagina vind je handige websites, filmpjes, plaatjes en nuttige tips voor een spreekbeurt over mummies.

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Mummies
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Mummies

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Mummies
    docukit.nl
    Mummies

    Overal in de wereld worden dode mensen eerbiedig behandeld. Dat was duizenden jaren geleden al zo. Vroeger probeerden sommige volken de dode mensen zelfs te bewaren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 57. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Waarom maakten mensen vroeger mummies?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom maakten mensen vroeger mummies?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Gouden Boek voor Sjakie en de chocoladefabriek
    jeugdbieb.nl
    Gouden Boek voor Sjakie en de chocoladefabriek

    Het boek Sjakie en de chocoladefabriek, geschreven door Roald Dahl, is bekroond met een Gouden Boek. In dit bericht van Jeugdbieb.nl lees je er meer over.

    x
  • Plaatje Is een gouden medaille van echt goud?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Is een gouden medaille van echt goud?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe worden mummies gemaakt?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe worden mummies gemaakt?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Heks of geen heks?
    schooltv.nl
    Heks of geen heks?

    Heb je een knobbel op je neus, zwart haar of een kruidentuin? Dan word je in de Gouden Eeuw al gauw aangezien voor heks. En als je faalt bij de heksenproeven, eindig je op de brandstapel. Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De VOC in Indië
    schooltv.nl
    De VOC in Indië

    De VOC zorgt in de Gouden Eeuw voor veel welvaart in de Nederlanden. De handel in specerijen maakt ons land schatrijk. Maar of dat helemaal eerlijk is voor de bewoners… Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie was Antoni van Leeuwenhoek?
    schooltv.nl
    Wie was Antoni van Leeuwenhoek?

    Van slootwater tot sperma: wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek bestudeert alles onder zijn eigen uitvinding, de microscoop. Antoni is zijn tijd ver vooruit! Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie heeft New York gesticht?
    schooltv.nl
    Wie heeft New York gesticht?

    Engelsman Henry Hudson is in 1609 voor de VOC op weg naar Indië. In plaats daarvan komt hij uit in Amerika. Er ontstaan nederzettingen en de stad krijgt de naam ‘Nieuw Nederland’. Er wordt een rivier naar Hudson vernoemd en hij wordt de eerste burgemeester van New York. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Overwinteren op Nova Zembla
    schooltv.nl
    Overwinteren op Nova Zembla

    In 1596 vertrekken Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck naar Indië. Althans, dat is de bedoeling. Maar het schip komt vast te zitten in het ijs bij Nova Zembla in het noordpoolgebied. Hoe gaat de bemanning dit overleven? Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie heeft Willem van Oranje vermoord?
    schooltv.nl
    Wie heeft Willem van Oranje vermoord?

    Pang! Pang! Pang! Met drie pistoolschoten wordt Willem van Oranje in 1584 vermoord. Maar wie heeft het gedaan? De schout en z’n rakkers zijn op zoek naar de dader, Balthasar Gerards. . Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Matroos aan boord van de VOC
    schooltv.nl
    Matroos aan boord van de VOC

    Als matroos bij de VOC moet je keihard werken. Met een beetje pech val je overboord of word je verkocht als slaaf. Maar deze matrozen zijn eigenlijk best blij met hun leven aan boord van een VOC-schip! Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Atlas Major
    hetklokhuis.nl
    Atlas Major

    Nergens worden zoveel kaarten verkocht als in Nederland. En die gekte bestaat al sinds de Gouden Eeuw. De Atlas Major van de familie Blaauw, gemaakt in 1662, was in heel Europa een topper. Bart bekijkt de elfdelige atlas en smult van de mooie plaatjes en de interessante informatie. Een aflevering uit...

    x
  • Plaatje De bedreigde zwaan van Jan Asselijn
    schooltv.nl
    De bedreigde zwaan van Jan Asselijn

    Op het schilderij De bedreigde Zwaan van Jan Asselijn is veel meer te zien dan een boze zwaan die met zijn vleugels slaat. Eigenlijk gaat het over een politiek conflict dat Nederland in de Gouden Eeuw verdeelde: Johan de Witt tegen de Oranjes. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Buitenhuizen
    hetklokhuis.nl
    Buitenhuizen

    Als je in de Gouden Eeuw een beetje geld hebt, dan laat je een mooi 'buiten' bouwen. Deze buitenplaatsen dienen in de zeventiende en achttiende eeuw als zomerverblijf waar je even terug kunt naar de natuur. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis.

    x
  • Plaatje Buitenhuizen
    schooltv.nl
    Buitenhuizen

    In de Gouden Eeuw gaat het Nederland voor de wind: het is op dat moment een van de rijkste landen ter wereld. De rijke kooplieden wonen grotendeels in de grote stad, Amsterdam. Daar bezitten ze fraaie grachtenpanden, maar om de stinkende stad in de zomer te ontvluchten, bouwen ze buitenhuizen langs de...

    x
  • Plaatje De grachten zijn van iedereen (liedje)
    schooltv.nl
    De grachten zijn van iedereen (liedje)

    De grachten in Amsterdam hebben ons land in de Gouden Eeuw veel rijkdom gebracht. Nu is de grachtengordel van de Amsterdammers, de toeristen, de zwervers; van iedereen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Grachtengordel
    hetklokhuis.nl
    Grachtengordel

    Tijdens de Gouden Eeuw groeide Amsterdam uit tot één van de belangrijkste handelssteden ter wereld. Er moest uitbreiding komen. Op de tekentafel werd de grachtengordel ontworpen en het duurde 50 jaar om het project te bouwen. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis.

    x
  • Plaatje De grachtengordel
    schooltv.nl
    De grachtengordel

    In de Gouden Eeuw is Nederland een van de rijkste landen ter wereld en Amsterdam is een echte handelsstad. De stad groeit en er is ruimte nodig voor meer woningen. Op een slimme manier wordt van een graslandschap, een unieke wereldstad gemaakt. De stad wordt ingericht met grachten en statige grachtenpanden...

    x
  • Plaatje Wie waren Marten & Oopjen?
    schooltv.nl
    Wie waren Marten & Oopjen?

    Ruim drie en een halve eeuw waren ze verborgen: de schilderijen van het echtpaar Marten Soolmans en Oopjen Coppit. Deze schilderijen werden gemaakt door de beroemdste Nederlandse schilder uit de Gouden Eeuw: Rembrandt van Rijn. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het Melkmeisje van Johannes Vermeer
    schooltv.nl
    Het Melkmeisje van Johannes Vermeer

    Gouden Eeuw-schilder Johannes Vermeer is een specialist in het schilderen van alledaagse taferelen, zoals een dienstmeid die melk inschenkt: het melkmeisje. Vermeer maakt van gewone mensen hoofdpersonen op zijn schilderijen en dat maakt hem juist zo bijzonder. Bekijk het filmpje van Topstukken van het...

    x
  • Plaatje Poppenhuis van Petronella Oortman
    schooltv.nl
    Poppenhuis van Petronella Oortman

    In de Gouden Eeuw is het mode om je eigen huis te laten namaken als poppenhuis. Het is een manier om te pronken met je rijkdom. Een van de mooiste poppenhuizen uit die tijd is het poppenhuis van Petronella Oortman, met spulletjes van zilver, zijde en porselein. Geen poppenhuis om mee te spelen, maar...

    x
  • Plaatje Pronkstilleven van Adriaen van Utrecht
    schooltv.nl
    Pronkstilleven van Adriaen van Utrecht

    De Gouden Eeuw was een tijd van rijkdom en overvloed. Dat kun je goed zien op de stillevens uit die tijd. Adriaen van Utrecht schilderde dit stilleven vol met luxe eten en exotische dieren. De voorwerpen zien er levensecht uit. Het Rijksmuseum heeft nog veel meer van zulke stillevens. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Het Rijksmuseum
    schooltv.nl
    Het Rijksmuseum

    Het Rijksmuseum is een bijzonder gebouw met unieke kunstwerken uit de Nederlandse geschiedenis, vooral uit de Gouden Eeuw. Zoom in op het gebouw met deze interactieve schoolplaat en ontdek de topstukken van het museum. Meer weten over de bijzondere verhalen bij het gebouw? Volg dan de tours (linksboven...

    x
  • Plaatje Rembrandt van Rijn
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Rembrandt van Rijn

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Rembrandt van Rijn, de beroemdste schilder van de Gouden Eeuw.

    x
  • Plaatje De zeevaartzaal in het Rijksmuseum
    schooltv.nl
    De zeevaartzaal in het Rijksmuseum

    In de Gouden Eeuw is Nederland een wereldmacht, ook op zee. Onder leiding van admiraals als Michiel De Ruyter worden gebieden veroverd en zeeoorlogen uitgevochten. Het grootste scheepsmodel uit die tijd is te bekijken in het Rijksmuseum, net als schilderijen en tekeningen waarop de meest gewelddadige...

    x
  • Plaatje Zielenvisserij van Adriaen Pietsersz. van de Venne
    schooltv.nl
    Zielenvisserij van Adriaen Pietsersz. van de Venne

    In de Gouden Eeuw woedde er een strijd tussen katholiek Spanje en protestant Nederland: de 80-jarige oorlog. Daarover gaat dit schilderij van Adriaen Pietersz. van de Venne. De katholieken en protestanten vissen letterlijk naar zieltjes. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Atlas Maior van Blaeu
    schooltv.nl
    De Atlas Maior van Blaeu

    Zo’n 400 jaar geleden werd de Atlas Maior gemaakt. Dit is de mooiste, dikste en duurste atlas ter wereld! Hij is gemaakt door de familie Blaeu. De informatie uit de atlas is over de hele wereld verzameld door bekende ontdekkingsreizigers en zit vol met prachtige kaarten en tekeningen. Bekijk het...

    x
  • Plaatje De groei van de grachtengordel 1600-1700
    youtube.com
    De groei van de grachtengordel 1600-1700

    Dit bijzondere filmpje van het Stadsarchief van Amsterdam laat je de groei van de hoofdstad in de 17de eeuw zien. Je ziet ook de bouw van de Jordaan, de Westerkerk en de aanleg van het stadhuis.

    x
  • Plaatje Wie was Hugo de Groot?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wie was Hugo de Groot?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Historisch Museum JoCas
    museumjocas.nl
    Historisch Museum JoCas

    Het online Historisch Museum JoCas staat boordevol weetjes en feiten over de geschiedenis van Nederland en de wereldgeschiedenis.

    x
  • Plaatje Het Klokhuis afleveringen
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis afleveringen

    Heb je een aflevering van het Klokhuis gemist? Geen probleem. Via de website kun je oude afleveringen van het Klokhuis bekijken.

    x
  • Plaatje Koninklijk Paleis Amsterdam
    paleisamsterdam.nl
    Koninklijk Paleis Amsterdam

    Informatie en foto's van het Koninklijk Paleis in Amsterdam, bekend als het Paleis op de Dam. Het paleis wordt gebruikt door het Koninklijk Huis voor staatsbezoeken, prijsuitreikingen, nieuwjaarsrecepties en andere officiële ontvangsten. Lees hier alles over de geschiedenis.

    x
  • Plaatje Judith Leyster
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Judith Leyster

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over meesterschilder Judith Leyster.

    x
  • Plaatje De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn
    schooltv.nl
    De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn

    De Nachtwacht is een wereldberoemd schilderij van Rembrandt. Het hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het is een schuttersportret met een heleboel belangrijke en rijke mensen. Het is om meerdere redenen een bijzonder schilderij. En wist je dat het vroeger eigenlijk een nog groter schilderij is geweest?...

    x
  • Plaatje Waarom rijdt de koning op Prinsjesdag in een koets?
    schooltv.nl
    Waarom rijdt de koning op Prinsjesdag in een koets?

    Prinsjesdag is een dag vol tradities. Zoals de koets waarmee de koning en koningin naar de Ridderzaal in Den Haag worden gereden. Verslaggever Bobby is ter plaatse en weet precies waarom die koets zo belangrijk is. Bekijk het filmpje van De Vraag Vandaag op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Canon-pad Rembrandt
    canon-pad-rembrandt.yurls.net
    Canon-pad Rembrandt

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de beroemde schilder Rembrandt.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt Rembrandt
    spreekbeurt-rembrandt.yurls.net
    Spreekbeurt Rembrandt

    Op deze pagina vind je handige websites, filmpjes, plaatjes en nuttige tips voor een spreekbeurt over Rembrandt.

    x
  • Plaatje Hoe is Michiel de Ruyter een zeeheld geworden?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe is Michiel de Ruyter een zeeheld geworden?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje De Spaanse Armada op weg
    schooltv.nl
    De Spaanse Armada op weg

    In 1588 wil de Spaanse koning Filips II Engeland veroveren. Hij stuurt een grote vloot: de Armada, op weg naar Engeland. Maar al snel gaat het mis. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Stoet Prinsjesdag
    hetklokhuis.nl
    Stoet Prinsjesdag

    Elk jaar, op de derde dinsdag van september, trekken militairen hun beste uniform aan, komen de mooiste paarden van stal en neemt de koning met zijn gezin plaats in een speciale koets: allemaal voor Prinsjesdag. Janouk ontdekt wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Bekijk deze aflevering van Het...

    x
  • Plaatje De Tachtigjarige Oorlog Quiz
    schooltv.nl
    De Tachtigjarige Oorlog Quiz

    De Tachtigjarige Oorlog is een lange en bloederige oorlog waarin De Nederlanden zich losmaken van het Spaanse Rijk. Wat weet jij van de Beeldenstorm, Willem van Oranje en de Slag bij Nieuwpoort? Start de quiz, bekijk de video en beantwoord de vragen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ten strijde tegen Engeland
    schooltv.nl
    Ten strijde tegen Engeland

    De Spaanse koning Filips II regeert over een groot aantal gebieden in Europa. Ook over de Nederlanden. Het is het jaar 1588, veel Nederlandse provincies zijn tegen hem in opstand gekomen. Nederlanders vechten tegen Spaanse soldaten. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het vrolijke huisgezin van Jan Steen
    schooltv.nl
    Het vrolijke huisgezin van Jan Steen

    Op het schilderij ‘Het vrolijke huisgezin’ van Jan Steen is het een gezellige bende. De schilder wilde laten zien hoe het volgens hem juist niet hoort. Ouders moeten hun kinderen het goede voorbeeld geven, vond hij. Een moralistisch schilderij dus. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wereldwonderen
    wereldwonderen.com
    Wereldwonderen

    Op deze website vind je informatie, foto`s en video`s over de 7 nieuwe wereldwonderen en de 7 oude wereldwonderen.

    x
  • Plaatje Winterlandschap met schaatsers van Hendrick Avercamp
    schooltv.nl
    Winterlandschap met schaatsers van Hendrick Avercamp

    Op het Winterlandschap met schaatsers van Hendrick Avercamp is van alles te zien. Op het ijs komen alle soorten mensen samen: rijke mensen en bedelaars. Ook schildert Avercamp allerlei grapjes: mensen die omvallen of tegen een boom plassen bijvoorbeeld. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De ontdekking van de aardappel
    schooltv.nl
    De ontdekking van de aardappel

    In de Gouden Eeuw maakt Nederland kennis met de aardappel uit Zuid-Amerika. Kaat en Lidewij laten zien wat je er allemaal mee kunt koken. Een patatje tachtigjarige oorlog bijvoorbeeld. Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dierenmummies
    rmo.nl
    Dierenmummies

    In het oude Egypte werden niet alleen mensen, maar ook dieren gemummificeerd. Lees erover op de site van het Rijksmuseum van Oudheden.

    x
  • Plaatje Webpad Oude Egypte
    webpad-oude-egypte.yurls.net
    Webpad Oude Egypte

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over het oude Egypte.

    x
  • Plaatje Het Fragment - Tosca Menten
    kinderpodcasts.nl
    Het Fragment - Tosca Menten

    In deze podcast leest schrijfster Tosca Menten fragmenten voor uit haar boeken. Over Luuk Nootje, Siem en Struis, Dummie de mummie en meer

    x
  • Plaatje Tosca Menten
    hetklokhuis.nl
    Tosca Menten

    Tosca Menten is kinderboekenschrijfster en heeft het kinderboekenweekgeschenk 2012 geschreven. Bart gaat bij haar op bezoek om te kijken waar ze bekende series als Kereltje Kareltje en Dummie de Mummie heeft geschreven. Hij krijgt ondertussen een cursus kinderboekenschrijven. Bekijk deze aflevering van...

    x
  • Plaatje Wat kijk je nou? Hoe acteer je voor een camera?
    schooltv.nl
    Wat kijk je nou? Hoe acteer je voor een camera?

    Filmscènes zijn geloofwaardig omdat acteurs goed kunnen acteren. Ze brengen hun gevoelens over. Oussama Ahammoud uit Vakkenvullers vertelt over het verschil tussen film- en theateracteren en geeft 3 gouden tips voor hoe je acteur kan worden. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het is beeldenstorm!
    schooltv.nl
    Het is beeldenstorm!

    In de Gouden Eeuw was alleen het katholieke geloof toegestaan. In 1566 komen de protestanten in opstand. Dit leidt tot rellen, waarbij ze vele uitgebreide versieringen in de katholieke kerken vernielen. Bekijk het filmpje van Welkom in de 80-jarige Oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Buitenhuizen
    canonvannederland.nl
    Buitenhuizen

    Langs de rivier de Vecht staan veel buitenhuizen. Deze buitenhuizen zijn gebouwd in de 17e en 18e eeuw. De 17e eeuw was de Gouden Eeuw. Amsterdam was toen heel rijk. Rijke mensen gingen in de zomer liever weg uit de stad. Daarom bouwden ze grote huizen in de natuur. Lees hier meer. Let op: kies de informatie...

    x
  • Plaatje CupCakeCup
    zapp.nl
    CupCakeCup

    Hier vind je alle informatie over de Gouden CupCakeCup 2023-2024. Met recepten om zelf lekkere cupcakes te bakken en tips van de chef. Je kunt ook de battles en de eerdere edities terugkijken.

    x
  • Plaatje Wie is Cupido?
    schooltv.nl
    Wie is Cupido?

    We kennen Cupido als een bloot ventje met vleugels wiens gouden pijlen mensen verliefd op elkaar laten worden. Wie was hij precies? Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Yorick Goldewijk
    yorickgoldewijk.nl
    Yorick Goldewijk

    Hier vind je informatie over Yorick Goldewijk en zijn boeken. Yorick kreeg in 2022 de Gouden Griffel voor zijn boek Films die nergens draaien.

    x
  • Plaatje Yorick Goldewijk op Kinderboeken.nl
    kinderboeken.nl
    Yorick Goldewijk op Kinderboeken.nl

    Wil je meer weten over de schrijver Yorick Goldewijk, winnaar van de Gouden Griffel 2022? Neem dan een kijkje op de site van Kinderboeken.nl voor leuke en interessante weetjes.

    x
  • Plaatje Goud
    docukit.nl
    Goud

    Goud is een bijzonder metaal. Het is zacht, geel en kostbaar. Mensen dragen sieraden van goud. Vroeger betaalden ze met gouden munten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 125. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Goud recyclen
    hetklokhuis.nl
    Goud recyclen

    Wist je dat er goud zit in je mobieltje? Van honderden mobiele telefoons zou je een gouden ring kunnen maken. Maar voordat je goud in je handen hebt, is er nog een hele weg te gaan. Sosha volgt het proces en komt erachter dat als je goud smelt er alleen nog maar poeder over blijft. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Bibberbenen en klotsoksels tijdens Halloween
    kidsweek.nl
    Bibberbenen en klotsoksels tijdens Halloween

    Bloederige zombies, kakelende heksen en mummies. Halloween! Ooit werd dit feest vooral in Engelstalige landen gevierd, maar inmiddels is het griezeligste feest van het jaar ook in Nederland populair. Wat houdt het feest in? Lees er over op de site van Kidsweek / Samsam.

    x
  • Plaatje Halloween recepten
    ah.nl
    Halloween recepten

    Maak zelf de engste traktaties, hol een pompoen uit, maak mummieworstenbroodjes of griezelkoekjes. en je bent er helemaal klaar voor Halloween.Trick or treat! Neem snel een kijje op deze site voor recepten en tips.

    x
  • Plaatje Heksenvervolgingen
    schooltv.nl
    Heksenvervolgingen

    In de Middeleeuwen en in de Gouden Eeuw woonde er bijna bij elk dorp wel een heks. Als je meer wilt weten over heksen bekijk je de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Huisschilder
    hetklokhuis.nl
    Huisschilder

    Schilderen is een vak. Dolores gaat naar de Schilder'sCOOL en krijgt te zien hoe lastig het is om goed te schilderen. Ze krijgt gouden tips over kwastgreep, opstrijken en verdelen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Koninklijk Paleis Amsterdam
    hetklokhuis.nl
    Koninklijk Paleis Amsterdam

    Het Paleis op de Dam in Amsterdam heeft in de Nederlandse geschiedenis een grote rol gespeeld. Het is gebouwd in de Gouden Eeuw als stadhuis. In de verschillende ruimtes van het gebouw kun je de functies nog zien in de versieringen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Zonnende kwallen in een eiland van water
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Zonnende kwallen in een eiland van water

    Waarom zwemmen de gouden kwallen de hele dag in de zon? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Griezelen en grommen met Koos Meinderts
    jeugdjournaal.nl
    Griezelen en grommen met Koos Meinderts

    Gouden Griffelwinnaar Koos Meinderts geeft in het Jeugdjournaal antwoord op drie vragen. Waar moet je van griezelen? Waar word je boos van? Wat maakt je blij? Bekijk de filmpjes met de antwoorden.

    x
  • Plaatje Annejan Mieras
    annejanmieras.nl
    Annejan Mieras

    Annejan Mieras kreeg in 2024 de Gouden Griffel voor haar boek Het kleine heelal. Wil je alles weten over deze schrijfster en haar boeken? Neem snel een kijkje op haar website.

    x
  • Plaatje MuseumJeugdUniversiteit
    museumjeugduniversiteit.nl
    MuseumJeugdUniversiteit

    Meer weten dan je juf of meester? Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school...

    x
  • Plaatje Olympische Spelen
    docukit.nl
    Olympische Spelen

    De Olympische Spelen zijn het grootste sporttoernooi ter wereld. Bijna alle landen doen mee. De sporters strijden om gouden, zilveren en bronzen medailles. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 95. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Waarom is oranje de kleur van Nederland?
    schooltv.nl
    Waarom is oranje de kleur van Nederland?

    Als Nederland moet voetballen kleurt het hele land oranje. Maar oranje zit helemaal niet in onze vlag. Dat oranje toch onze nationale kleur is geworden, hebben we te danken aan Willem van Oranje. In de Gouden Eeuw leidt hij de opstand tegen het Spaanse Rijk. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Willem van Oranje
    schooltv.nl
    Willem van Oranje

    Vader des Vaderlands wordt Willem van Oranje ook wel genoemd. In de Gouden Eeuw was hij dé man die in opstand kwam tijdens de Spaanse overheersing en ten strijde trok tegen koning Filips van Spanje. Filips was woedend en loofde een beloning uit voor diegene die Willem van Oranje wist te vermoorden....

    x
  • Plaatje Paaseieren schilderen
    mamaliefde.nl
    Paaseieren schilderen

    Ga jij paaseieren schilderen? Op deze site vind je heel veel voorbeelden. Eenhoorn-eieren, vingerafdruk-eieren, gouden glitterverf eieren... Neem maar snel een kijkje. (Let op! Deze site bevat reclame.)

    x
  • Plaatje Patriotten
    hetklokhuis.nl
    Patriotten

    Aan het einde van de Gouden Eeuw zorgde stadhouder Willem de Vijfde vooral goed voor zichzelf en zijn vrienden. Het volk begon te morren. De Patriotten maakten aanvankelijk vooral spotprenten en pamfletten. Uiteindelijk liep het natuurlijk uit op een gewapend conflict tussen de stadhouder en de Patriotten....

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er op Prinsjesdag?
    rijksoverheid.nl
    Wat gebeurt er op Prinsjesdag?

    Elke 3e dinsdag in september is het Prinsjesdag. De Koning rijdt met de Gouden Koets naar de Ridderzaal en spreekt daar de Troonrede uit. Vervolgens gaat de minister van Financiën met het koffertje naar de Tweede Kamer om de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan te bieden. Bekijk dit filmpje met...

    x
  • Plaatje Wat is Prinsjesdag?
    schooltv.nl
    Wat is Prinsjesdag?

    Op Prinsjesdag vertelt de koning hoe het ervoor staat met Nederland en de minister van Financiën presenteert de Miljoenennota. En er is iets met een gouden koets en rare hoedjes. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Thé Tjong-Khing
    thetjongkhing.nl
    Thé Tjong-Khing

    Hier vind je informatie over de tekenaar Thé Tjong-Khing. Hij maakte o.a. illustraties in de boeken van 'Vos en Haas' en tekende de prentenboeken 'Waar is de taart?' en 'Picknick met taart'. Hij won drie gouden penselen en de 'MaxVelthuijsprijs'.

    x
  • Plaatje Jeska Verstegen
    jeskaverstegen.nl
    Jeska Verstegen

    Jeska Verstegen kreeg in 2024 het Gouden Penseel voor de illustraties in het boek Het touw en de waarheid. Op deze website vind je alle informatie over deze schrijfster en illustrator.

    x
  • Plaatje Anna Woltz geeft schrijftips
    schooltv.nl
    Anna Woltz geeft schrijftips

    Hoe schrijf je een goed boek? Tijdens de Kinderboekenweek in 2016 won schrijfster Anna Woltz de Gouden Griffel voor het beste kinderboek! Ze kreeg de prijs uitgereikt voor haar boek "Gips". Het Zapp Weekjournaal heeft een aantal vragen over dit boek en over het schrijfproces. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x