Zoeken: gas

Ik zoek informatie voor groep:
peuters 1 2 3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje Actiegast
    Actiegast

    Tip van Thomas
    "Ok... Wat nu? 1) Spring uit het vliegtuig 2) open de parachute 3) Check of je een parachute hebt. Ah! ik zie wat ik fout deed. Ik had 3) Als eerste moeten doen. Stom! Dat betekent volgens mij dat ik nu zonder parachute naar beneden stort." (p. 8) Uit: Actiegast / geschreven door Andy Riley.

    x
  • Plaatje Gas
    hetklokhuis.nl
    Gas

    Dolores ontdekt dat Nederland het gasknooppunt van Europa is. Verder gaat ze kijken hoe nieuwe gaspijpleidingen worden gelegd. Het is vooral een kwestie van lassen, graven of boren. En uiteindelijk komt het gas door de buizen bij de huizen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Drie vragen over het gas in Groningen
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over het gas in Groningen

    Waarom wordt er naar aardgas geboord? Waarom zijn de inwoners van Groningen boos? Gaan de gasboringen nu stoppen? Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over het gas in Groningen. Bekijk het filmpje. (Dit is een bericht van 20 april 2017)

    x
  • Plaatje Vensterplaat de gasbel
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat de gasbel

    Op deze plaat over de gasbel is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Kolen en gas
    canonvannederland.nl
    Kolen en gas

    Voor warmte in je huis en om eten te koken is brandstof nodig. Nederland gebruikte in de loop van de tijd verschillende brandstoffen. Eerst hout en turf, daarna steenkool en aardgas. Nu wordt steeds meer gebruik gemaakt van wind-, waterstof- en zonne-energie. Lees meer over kolen en gas op de site van...

    x
  • Plaatje Kolen en gas
    schooltv.nl
    Kolen en gas

    Tijdens de industriële revolutie wordt steenkool een belangrijke brandstof in Nederland. In Limburg worden talloze mijnen geopend om steenkool te winnen uit de bodem. In 1959 komt daar nog een fossiele brandstof bij. Groningen blijkt boven op een enorme aardgasbel te zitten. Wanneer steenkool winnen...

    x
  • Plaatje Gas wil eruit
    schooltv.nl
    Gas wil eruit

    Gas is behoorlijk ongrijpbaar. Toch heb je er dagelijks mee te maken. Lekker gas geven op je brommer, maar ook je plakje cake zit er vol mee. Proef je dat dan en is dat vies of juist lekker? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Aardbevingen door gasboringen
    schooltv.nl
    Aardbevingen door gasboringen

    In Groningen wordt naar gas geboord. Dat zorgt voor aardbevingen in de omgeving. Stoppen met boren is geen oplossing, want aardgas is heel belangrijk voor Nederland. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kolen en gas
    hetklokhuis.nl
    Kolen en gas

    Mensen gebruiken heel veel energie: om warm te blijven, op vakantie te gaan of om je laptop op te laden. Daar is brandstof voor nodig. Waar komt al die brandstof vandaan? Janouk gaat op reis door de geschiedenis en ontdekt de gevolgen van het gebruik van steenkolen en aardgas. Zit de toekomst in groene...

    x
  • Plaatje Canon-pad kolen en gas
    canon-pad-kolen-en-gas.yurls.net
    Canon-pad kolen en gas

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over kolen en gas.

    x
  • Plaatje Gassen
    docukit.nl
    Gassen

    Als je diep inademt, zit je weer helemaal vol met gas. Geen aardgas, maar zuurstof. Gassen zijn er in allerlei soorten. Je ziet, voelt of ruikt ze niet, toch zijn gassen overal en altijd aanwezig. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 401. Kijk...

    x
  • Plaatje Gassen
    hetklokhuis.nl
    Gassen

    Stikstof zit overal in de lucht om ons heen. Maar hoe krijg je uit een mengsel van gassen nou een specifiek gas? Dolores bezoekt de fabriek waar ze gassen scheiden. Ze ziet hoe stikstof bijvoorbeeld gebruikt wordt om garnalen te verpakken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De gastarbeiders
    canonvannederland.nl
    De gastarbeiders

    Als het goed gaat met een land, is er veel werk. Begin jaren zestig was dat het geval in Nederland. Er waren veel arbeiders nodig. Hoe kwam je daaraan? Nederland ging mensen uit andere landen halen. Ze werden ‘gastarbeiders’ genoemd. Ze waren hier te gast, het was de bedoeling dat ze niet...

    x
  • Plaatje Gaswisseling
    schooltv.nl
    Gaswisseling

    Je ademt zuurstof in en koolzuurgas uit. Zuurstof wordt via de longblaasjes afgegeven aan je bloed. Dit noemen we gaswisseling. Als de zuurstof gebruikt is, gaat koolzuurgas vanuit het bloed weer de longblaasjes in. Dit gas adem je weer uit. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Canonpad De gastarbeiders
    canon-pad-gastarbeiders.yurls.net
    Canonpad De gastarbeiders

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de gastarbeiders.

    x
  • Plaatje De gastarbeiders
    hetklokhuis.nl
    De gastarbeiders

    In de jaren 60 was er in Nederland heel veel werk, maar er waren niet genoeg mensen die dat werk wilden of konden doen. Nederlandse bedrijven gingen op zoek naar mensen in andere landen zoals Griekenland, Turkije en Marokko. Ze kwamen hier zwaar werk doen in fabrieken of in de haven en werden gastarbeiders...

    x
  • Plaatje Wie zijn de gastarbeiders?
    schooltv.nl
    Wie zijn de gastarbeiders?

    Er was veel werk te doen in Nederland in de jaren 60, maar er waren te weinig mensen. Daarom ging Nederland op zoek naar mensen in andere landen. Bijvoorbeeld in Italië, Spanje, Griekenland, Joegoslavië, Turkije en Marokko. Daar waren mensen met geen of slecht betaald werk en het was de bedoeling...

    x
  • Plaatje Kun je gas ruiken?
    ahaindeklas.nu
    Kun je gas ruiken?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Wat zijn gastarbeiders?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat zijn gastarbeiders?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Gas in de Waddenzee
    docukit.nl
    Gas in de Waddenzee

    Er is een stuk van Nederland dat wereldberoemd is. Dat is de Waddenzee. Precies in dat prachtige natuurgebied zit aardgas in de grond. Gas waarmee je huizen kunt verwarmen en waarop je eten kunt koken. Dat gas is veel geld waard. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje Gas wordt steeds duurder, waarom is dat een probleem?
    jeugdjournaal.nl
    Gas wordt steeds duurder, waarom is dat een probleem?

    Veel gezinnen in Nederland gebruiken gas. De prijs van gas wordt steeds hoger. Bekijk het artikel en het filmpje op de site van het Jeugdjournaal, waarin wordt uitgelegd waardoor dat komt. Dit is een bericht van 6 oktober 2021.

    x
  • Plaatje Aardgas in de tuin
    schooltv.nl
    Aardgas in de tuin

    In Slochteren wordt in de jaren 60 een enorme gasbel aangetroffen. Dat levert een hoop geld op. Dat geld gaat allemaal naar de staat, niet naar de mensen in Groningen die er bovenop wonen… Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 60 op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Groningers protesteren met fakkeltocht tegen problemen
    jeugdjournaal.nl
    Groningers protesteren met fakkeltocht tegen problemen

    In Groningen was een grote fakkeloptocht om te protesteren tegen de gaswinning. In Groningen wordt aardgas uit de grond gehaald en dat veroorzaakt aardbevingen. Mensen in Groningen willen dat het stopt. Bekijk het nieuwsbericht en het filmoje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 16...

    x
  • Plaatje Ondergronds transport
    hetklokhuis.nl
    Ondergronds transport

    Bij Rotterdam liggen pijpleidingen voor transport van bijvoorbeeld gassen. Maurice vliegt met een controlevlucht over de buisleidingenstraat. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Waarom laten we scheten?
    schooltv.nl
    Waarom laten we scheten?

    Een scheet is een mengsel van gassen. Het grootste deel is lucht die we inademen. Het andere deel komt door bacteriën in je dikke darm. Die verteren ons voedsel tot poep, waarbij allerlei gassen vrijkomen. Die gassen moeten je lichaam uit. Dit doen ze als een scheet. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal...

    x
  • Plaatje Transport van aardgas
    schooltv.nl
    Transport van aardgas

    Om het gas bij alle huishoudens te laten komen, is er in Nederland een netwerk van leidingen aangelegd: 11.500 kilometer in totaal. Vanuit deze hoofdleidingen komt het in kleine leidingen terecht. Door elke straat loopt wel een gasleiding, die het aardgas bij jou thuis brengt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Aardgaswinning in Nederland
    schooltv.nl
    Aardgaswinning in Nederland

    Waar komt het gas in ons fornuis vandaan? In Nederland is veel aardgas te vinden; op land en in de zee. We hebben boorplatforms en boortorens nodig om het kostbare gas uit de bodem te halen. Geen gemakkelijke klus, maar goed voor de economie van Nederland. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoeveel kun je besparen bij het koken?
    schooltv.nl
    Hoeveel kun je besparen bij het koken?

    Elke dag wordt er gekookt met water, gas en elektriciteit. Je kunt bij elkaar wel 137 euro per jaar besparen! Maar hoe? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Straatputten
    schooltv.nl
    Straatputten

    Als je over straat loopt kom je allerlei putten tegen. In sommige van deze putten komt ons water. Maar er zijn ook putten met gas of putten waar juist water uitkomt voor de brandweer. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ontstaan van aardgas
    schooltv.nl
    Ontstaan van aardgas

    Van plant naar steenkool naar aardgas. Aardgas is ongeveer 300 miljoen jaar geleden al ontstaan. Wil je daar wel eens meer van weten? Bekijk dan het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Opsporen van aardgas
    schooltv.nl
    Opsporen van aardgas

    Je kunt aan de oppervlakte niet zien of er diep in de grond aardgas zit. Men heeft na jarenlang onderzoek wel een vermoeden, maar dat is niet genoeg. Daarom voert men seismologisch onderzoek uit. Dat is onderzoek dat met geluidsgolven werkt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Aardgasveld van Groningen
    wikikids.nl
    Aardgasveld van Groningen

    Informatie over het aardgasveld van Groningen uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Wat is methaan?
    schooltv.nl
    Wat is methaan?

    Methaan is net als CO2 een broeikasgas dat van nature voorkomt in onze atmosfeer. Maar onze koeien, vuilnisbelten en energiesector stoten zoveel methaan uit dat de aarde steeds verder opwarmt. Hoe kunnen we onze methaanuitstoot verminderen? Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Record: nog nooit werden spullen in één jaar tijd zo veel duurder
    jeugdjournaal.nl
    Record: nog nooit werden spullen in één jaar tijd zo veel duurder

    Als je iets koopt in een winkel is de kans groot dat het een stuk duurder is dan vorig jaar. Met een moeilijk woord noem je dat inflatie. Nooit eerder was de inflatie zo hoog als nu: 12 procent. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Scheten kunnen ontploffen - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Scheten kunnen ontploffen - Is het snugger of kletspraat?

    Scheten kunnen ontploffen. In een scheet zit een soort gas, en als dat gas zich op hoopt, bijvoorbeeld in een klein tentje op de camping, dan kan het ontploffen. Is dat snugger of kletspraat? Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nieuwkomers naast autochtonen
    schooltv.nl
    Nieuwkomers naast autochtonen

    Na de Tweede Wereldoorlog zijn veel mensen naar Nederland gekomen om hier een nieuw bestaan op te bouwen. De immigranten kwamen vooral uit Indonesië, Suriname en de Nederlandse Antillen. In de jaren 60 en 70, werden er Turkse en Marokkaanse gastarbeiders naar Nederland gehaald. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Belangrijk onderzoek voor Groningers
    kidsweek.nl
    Belangrijk onderzoek voor Groningers

    In de provincie Groningen stonden mensen weer eens te trillen op hun benen. Dit keer niet door een aardbeving, maar door spanning rondom een groot onderzoek daarover. Wat is er onderzocht? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 28 februari 2023.

    x
  • Plaatje Hotel
    hetklokhuis.nl
    Hotel

    Je hebt ze in alle soorten en maten, van goedkoop tot heel duur: hotels. Vooral bedoeld voor reizende mensen, voor vakantie, voor werk, voor een weekendje weg. Je kunt er slapen, douchen en eten. Wat komt er allemaal bij kijken om de hotelgasten te verzorgen? Pascal loopt een dagje mee in een groot hotel...

    x
  • Plaatje Immigratie vroeger en nu
    schooltv.nl
    Immigratie vroeger en nu

    In de jaren 60 kwamen er veel Turken en Marokkanen naar Nederland. In Turkije en Marokko heerste veel werkeloosheid en in Nederland was er juist een grote behoefte aan arbeidskrachten. Het was de bedoeling dat zij na enkele jaren zouden terugkeren naar het land van herkomst maar velen besloten te blijven...

    x
  • Plaatje Het Klokhuis afleveringen
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis afleveringen

    Heb je een aflevering van het Klokhuis gemist? Geen probleem. Via de website kun je oude afleveringen van het Klokhuis bekijken.

    x
  • Plaatje Wat is de koudste kou?
    nemosciencemuseum.nl
    Wat is de koudste kou?

    Natuurkundige Anne de Visser geeft antwoord op deze vraag in de kinderlezing van het NEMO Science Museum van januari 2016. Lees hier het verslag.

    x
  • Plaatje Waarom moet je scheten laten van bruine bonen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom moet je scheten laten van bruine bonen?

    In dit filmpje op de website van Willem Wever krijg je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom stinken scheten?
    nemosciencemuseum.nl
    Waarom stinken scheten?

    Professoren laten nooit scheetjes. En mooie meisjes ook niet. En moeders ook niet. Of… toch wel? Scheikundige Jan van Maarseveen gaat op zoek naar het antwoord op de vraag: Waarom stinken scheten? Lees het antwoord op deze vraag in het verslag van de kinderlezing van het NEMO Science Museum van...

    x
  • Plaatje De Turkse keuken
    hetklokhuis.nl
    De Turkse keuken

    Lahmacun (Turkse pizza) en döner kebab zijn hele bekende gerechten uit de Turkse keuken, maar er is nog veel meer! Tirsa gaat naar een Turks restaurant en proeft de lekkerste gerechten. Ook gaat ze meze maken met foodie Elvan. Meze zijn kleine hapjes die je als voorgerecht kunt eten, maar ook los...

    x
  • Plaatje Veelkleurig Nederland
    docukit.nl
    Veelkleurig Nederland

    De afgelopen eeuwen zijn heel wat mensen tijdelijk naar Nederland gekomen. Ze waren op zoek naar werk, moesten hun land ontvluchten, of wilden graag een beter leven hebben. Deze mensen moesten wennen aan het nieuwe land. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Aardbevingen in Groningen
    hetklokhuis.nl
    Aardbevingen in Groningen

    In Groningen wordt al jarenlang naar gas geboord. Door de gaswinning ontstaan er aardbevingen. Die aardbevingen zorgen voor veel schade aan huizen. Pascal zoekt uit hoe die bevingen ontstaan. Ook kijkt hij hoe de schade aan de huizen wordt hersteld. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Wat is aardgas?
    schooltv.nl
    Wat is aardgas?

    Gas komt bijna gratis uit de grond. Het is een fossiele brandstof en niet al te best voor het milieu. Daarom wordt de gaskraan langzaam dichtgedraaid en stappen we over op duurzamere vormen van energie. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Broeikasgassen
    hetklokhuis.nl
    Broeikasgassen

    In onze lucht zweven broeikasgassen: gassen die onze aarde warm houden, zelfs als de zon niet schijnt. Maar hoe werken die bijzondere gassen? En hebben we er te veel van in de lucht zweven? Janouk zoekt het uit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Ganzenbord was vroeger met echte ganzen - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Ganzenbord was vroeger met echte ganzen - Is het snugger of kletspraat?

    Ganzenbord is bedacht door een boer. Op een feest vroeg hij alle gasten een gans mee te nemen. De gasten mochten om de beurt met een dobbelsteen gooien. Bij zes mocht iemand zijn gans in een weiland met obstakels zetten. Is dat snugger of kletspraat? Bekijk het filmpje van Studio Snugger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kamperen
    docukit.nl
    Kamperen

    Wat heb je allemaal nodig om te kunnen kamperen? Om te beginnen natuurlijk een tent. Verder heb je een luchtbed of slaapmat en een slaapzak nodig. En om te koken een gasbrander met een klein gasflesje. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Is vingers knakken slecht voor je botten?
    schooltv.nl
    Is vingers knakken slecht voor je botten?

    Tussen je botten zit kraakbeen en een vloeistof waar onoplosbaar gas inzit. Als je je vingers knakt, poppen die eruit. Het gas moet namelijk een kant op. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoeveel kun je besparen met tochtstrips?
    schooltv.nl
    Hoeveel kun je besparen met tochtstrips?

    Om een huis op te warmen met de verwarming, verbruik je gas en dat kost geld. Als de warme lucht vervolgens weer verdwijnt door gaten en kieren, verbruik je veel meer. Met tochtstrips kun je wel 270 euro per jaar besparen op gaskosten! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Aardbevingen in Groningen
    schooltv.nl
    Aardbevingen in Groningen

    Op de plek waar het huis van Zara en Annemijn stond, wordt nu een huis gebouwd dat wel tegen aardbevingen kan. Ze wonen namelijk in Groningen, waar veel aardbevingen zijn door de gasboringen die er worden gedaan. Ze hebben een film gemaakt over de invloed die de bevingen op hun dagelijkse leven hebben....

    x
  • Plaatje Hoe ontstaan aardbevingen in Groningen?
    schooltv.nl
    Hoe ontstaan aardbevingen in Groningen?

    In Groningen zit gas in de bodem. Het wordt gewonnen omdat het gebruikt kan worden om op te koken of het huis te verwarmen. Het is ontstaan door rottende planten- en dierenresten. Door het eruit te halen, klinkt de bodem in. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ambassades
    docukit.nl
    Ambassades

    Een ambassadeur vertegenwoordigt zijn of haar land in een ander land. Hij komt op voor zijn eigen land, maar leert ook van alles over het gastland. Daarover informeert hij zijn regering en daardoor kunnen beide landen elkaar zo goed mogelijk begrijpen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Wat gebeurde er in Auschwitz en andere kampen?
    schooltv.nl
    Wat gebeurde er in Auschwitz en andere kampen?

    Anne Frank en haar familie komen in 1944 terecht in kamp Auschwitz. De gevangenen moeten dwangarbeid doen en krijgen bijna niets te eten en drinken. Mensen die te zwak zijn om te kunnen werken worden vermoord in de gaskamers. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kun je een auto laten rijden op poep?
    schooltv.nl
    Kun je een auto laten rijden op poep?

    Al onze poep komt in het riool terecht. In de waterzuiveringsinstallatie wordt dat een dikke, stinkende smurrie. En van het gas dat daarbij vrijkomt wordt biogas gemaakt. Een schone brandstof voor je auto! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Biogas
    schooltv.nl
    Biogas

    Het aardgas dat we in Nederland uit de grond halen raakt langzamerhand op. Maar gelukkig zijn er ook andere manieren om gas te winnen. Sanny Verhoeven laat zien hoe biogas gemaakt wordt uit koeienmest. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is een boer?
    schooltv.nl
    Wat is een boer?

    In je lichaam ontstaan gassen, doordat je lucht inslikt. Die lucht moet er weer uit, als boer of als scheet. Maar hoe werkt dat nou precies? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Boterham Show Podcast
    kinderpodcasts.nl
    De Boterham Show Podcast

    Luister hier naar de Boterhamshow! In de enige poppenpodcast ter wereld ontvangt presentator Opper de Pop interessante gasten, huisdichter Nico de Neushoorn komt langs en natuurlijk is er ook muziek. En elke aflevering is weer spannend, want wie weet ben jij kandidaat in het belspel: “Hallo, met...

    x
  • Plaatje Het broeikaseffect
    schooltv.nl
    Het broeikaseffect

    Het broeikaseffect ontstaat, omdat CO2 en andere gassen een beschermende laag vormen om de aarde. Ze laten de verwarmende stralen van de zon door, maar houden een deel van de warmte vast. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Buistransport
    hetklokhuis.nl
    Buistransport

    Tussen Rotterdam en Antwerpen ligt een ondergrondse snelweg met pijpleidingen voor transport van gassen en vloeistoffen. Hoe omzeil je de obstakels die je tijdens de aanleg tegen komt? Maurice vliegt met een controlevlucht over de 'buisleidingenstraat'. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Caravan
    hetklokhuis.nl
    Caravan

    Eén op de vijftien Nederlanders heeft een caravan en dat is het meeste van de hele wereld. Een vakantiehuisje op wielen, compleet met toilet, koelkast, zithoek, een keukentje, kastjes, en gas en elektriciteit. Nienke gaat kijken hoe ze zo'n caravan maken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Lekker dansen!
    schooltv.nl
    Lekker dansen!

    Ben jij net als Nienke ook gek op dansen? Schuif dan lekker alles aan de kant en dans en zing mee met het vrolijke liedje 'Van hoog naar laag'. Speciale gast in deze aflevering: Cor Bakker! Download ook de kleurplaat onder de video. Veel plezier! Bekijk het filmpje van Kliederen met Klanken op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Energiebronnen
    schooltv.nl
    Energiebronnen

    Energie ontstaat niet zomaar. Daar is een energiebron voor nodig. Er zijn verschillende soorten energiebronnen. Zonnepanelen, windmolens en waterkracht zijn milieuvriendelijk en kunnen met gas of steenkool gestookte elektriciteitscentrales vervangen. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe wordt een gehandicaptenvoertuig gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe wordt een gehandicaptenvoertuig gemaakt?

    Een gehandicaptenvoertuig is eigenlijk een kleine auto. Dolores neemt een kijkje in de fabriek. Alles begint bij het frame. Daarna gaat de motor erin, de wielen erop en wordt de auto helemaal in elkaar gezet. Gassen maar! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe word je hotelmanager?
    schooltv.nl
    Hoe word je hotelmanager?

    In een hotel komen gasten om te slapen, te dineren en lekker in de watten gelegd te worden. Sarah wil later graag hotelmanager worden. Maar wat moet je daar allemaal voor kunnen? Ze mag een dagje meelopen in het Kurhaus in Scheveningen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Jupiter en Saturnus
    schooltv.nl
    Jupiter en Saturnus

    Jupiter en Saturnus zijn de grootste planeten uit ons zonnestelsel. Omdat ze bestaan uit gas, is er geen leven mogelijk. Maar de ruimtesondes die erheen zijn gereisd, zoeken verder naar leven op exoplaneten. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Helpt kauwgom tegen huilen als je een ui snijdt?
    schooltv.nl
    Helpt kauwgom tegen huilen als je een ui snijdt?

    Als je een uit snijdt, komt er een gas vrij waardoor je ogen gaan tranen. Sosha en Eva testen of het helpt om tijdens het snijden kauwgom te kauwen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een duikbril opzetten tijdens het snijden. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kernenergie
    schooltv.nl
    Kernenergie

    Er zijn verschillende vormen van brandstof, steenkool, olie, gas en hout, maar er is nog een soort brandstof! Bekijk dit filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kernenergie
    docukit.nl
    Kernenergie

    Stroom komt uit de fabriek. Zo'n fabriek noem je een elektriciteitscentrale. Die werkt meestal op gas of op kolen. Het is ook mogelijk om elektriciteit te maken met kernenergie. Dat gebeurt in een kerncentrale. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Wat is het verschil tussen een komeet en een meteoor?
    schooltv.nl
    Wat is het verschil tussen een komeet en een meteoor?

    Een komeet herken je aan zijn witte staart van stof en gas. Een meteoor kan afkomstig zijn uit een komeet en wordt pas zichtbaar als hij door de dampkring suist: een vallende ster. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat zit er in de kruipruimte van een huis?
    schooltv.nl
    Wat zit er in de kruipruimte van een huis?

    Janouk neemt met een loodgieter een kijkje in de meterkast en de kruipruimte. In de meterkast komen de leidingen het huis binnen. Als je de kruipruimte in kruipt, zie je buizen voor afvoer naar het riool en de gasleiding. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doet een loodgieter?
    schooltv.nl
    Wat doet een loodgieter?

    Een loodgieter wordt tegenwoordig installateur genoemd. Bij de bouw van een huis legt hij of zij de leidingen voor water, gas en elektriciteit aan. Als er een verstopt toilet of een lekkage is, dan repareren zij dit weer. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Theedrinken in Marokko
    schooltv.nl
    Theedrinken in Marokko

    Marokkanen zijn echte theeleuten! Voor gasten wordt de groene thee met munt op een speciale manier gezet. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nationale Kinderherdenking - De Podcast
    nationalekinderherdenking.nl
    Nationale Kinderherdenking - De Podcast

    ‘Niet jouw oorlog, wel jouw vrijheid’. In deze podcast over moed, verdraagzaamheid, medemenselijkheid, empathie en gelijkwaardigheid, ontdek je hoe we uit de oorlog kunnen leren. In elke aflevering gaan twee presentatoren samen met twee kinderen en een speciale gast in gesprek over één...

    x
  • Plaatje DE OPENING van het culturele seizoen
    openingcultureleseizoen.nl
    DE OPENING van het culturele seizoen

    DE OPENING is de landelijke opening van het culturele seizoen.Toneelspelers, musicalsterren, zangers, dansers laten zien wat je het komende seizoen in de theaters in het hele land kunt beleven. DE OPENING wordt ieder jaar georganiseerd worden door een andere gaststad. Ook voor kinderen is er van alles...

    x
  • Plaatje Planetenreis
    jeugdbieb.nl
    Planetenreis

    Leer in deze app over de eigenschappen van de planeten, en de afstanden in het zonnestelsel. Zoek objecten op de steen- en gasplaneten en neem die mee in je raket. En breng het ijs van dwergplaneet Pluto naar de aarde!

    x
  • Plaatje Prikkels
    hetklokhuis.nl
    Prikkels

    Tirsa voelt zich weleens overprikkeld, maar wat is dat? En wat zijn prikkels eigenlijk? Ze doet een prikkeltest die is bedacht door Deanne, die autisme heeft, en haar hongerprikkel niet voelt. Tirsa bezoekt een klas die een gastles krijgt van Monique over prikkelverwerking. Ze komt erachter dat de wereld...

    x
  • Plaatje Wat is stikstof?
    schooltv.nl
    Wat is stikstof?

    Stikstof is een gas wat je niet kunt zien of ruiken. 80% van de lucht bestaat uit stikstof. Het wordt pas een probleem als het zich bindt aan andere stoffen en bijvoorbeeld ammoniak vormt. Bekijk het filmpje van Het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Stikstofdioxide
    atlasleefomgeving.nl
    Stikstofdioxide

    Stikstofdioxide (NO2) is een gas dat in Nederland voor het grootste gedeelte door het verkeer wordt geproduceerd en luchtvervuiling veroorzaakt. Lees er meer over op de website Atlas Leefomgeving.

    x
  • Plaatje Theeplantage
    hetklokhuis.nl
    Theeplantage

    Dolores helpt mee met de theepluksters van Sri Lanka. Een kwart van alle thee in de wereld wordt hier geproduceerd. Dolores is te gast op de fairtrade theeplantage Norwood Estate waar de pluksters en hun familie wonen en werken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Tien vragen over de Nucleaire Top
    nemokennislink.nl
    Tien vragen over de Nucleaire Top

    Nederland is op 24 en 25 maart gastland voor de Nuclear Security Summit 2014 (NSS 2014). Regeringsleiders komen samen in Den Haag om te praten over het voorkomen van nucleair terrorisme. Maar waarover gaat die top precies? En waarover niet? Kennislink zette het een en ander op een rij. Let op: deze site...

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als je je vingers knakt?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er als je je vingers knakt?

    In je vingers zitten botjes, gewrichten en gewrichtssmeer. Zo kun je je vingers soepel bewegen. Als er meer ruimte ontstaat doordat je je vinger beweegt, kan er gas vrijkomen uit de gewrichtssmeer en hoor je een knak. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Voetafdruk: Reizen
    hetklokhuis.nl
    De Voetafdruk: Reizen

    Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je ecologische voetafdruk. Door te reizen wordt je voetafdruk ook groter. Dat komt vooral omdat veel voertuigen vervuilende gassen uitstoten. Nizar zoekt uit hoe dat zit. Ook bezoekt hij wetenschappers die werken aan duurzamere...

    x
  • Plaatje Het Klokhuis over vrijheid
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis over vrijheid

    In de Klokhuisserie De 4 Vrijheden onderzoeken Pascal en Sosha wat het betekent om recht te hebben op een veilig leven, een huis, kleding en eten, een vrije mening te hebben en te geloven wat je wilt. Ze gaan op bezoek bij mensen die als kind de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt en spreken kinderen...

    x
  • Plaatje Maak je eigen waterijsjes
    nemosciencemuseum.nl
    Maak je eigen waterijsjes

    Water komt in verschillende fases voor. Vloeibaar, vast en gas. En met water in vaste vorm kan je lekkere dingen maken! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Welkom bij de Romeinen
    zapp.nl
    Welkom bij de Romeinen

    In 'Welkom bij de Romeinen"ontvangt tv-presentatrice Dorine Goudsmit in haar studio Romeinse gasten ‘die al eeuwen dood zijn’, zoals Nero, Caesar en Augustus. Samen met hen kijkt zij terug op de hoogte- en dieptepunten uit ‘hun’ tijd. Hier kun je alle afleveringen bekijken.

    x
  • Plaatje Hoe werkt een zelfrijdende auto?
    schooltv.nl
    Hoe werkt een zelfrijdende auto?

    Een auto die je brengt waar je naartoe wilt zonder dat je zelf iets hoeft te doen? Er wordt aan de Technische Universiteit Eindhoven hard gewerkt aan de eerste zelfrijdende auto. Een auto die met behulp van sensoren, camera’s en radar precies weet of hij moet gas geven of afremmen. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Zingen helpt!
    schooltv.nl
    Zingen helpt!

    Zingen helpt als je je sip voelt. Daarom zingt Nienke een lekker vrolijk liedje, samen met de muzikanten, een heleboel kinderen en speciale gast Alain Clark! Zing je mee? Bekijk het filmpje van Kliederen met Klanken op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zonnestelsel: de buitenplaneten
    hetklokhuis.nl
    Zonnestelsel: de buitenplaneten

    Nienke maakt met sterrenkundige Joeri van Leeuwen een reis buiten ons zonnestelsel. Sommige planeten blijken daar alleen uit gas te bestaan! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x