Zoeken: groente

Ik zoek informatie voor groep:
peuters 1 2 3 4 5 6 7 8 iedereen
  • Plaatje Het geweldige Grote Mensenboek : Waarom Grote Mensen nooit meer buitenspelen, zeuren dat jij je groente moet eten en zelf chips pakken als jij in bed ligt
    Het geweldige Grote Mensenboek : Waarom Grote Mensen nooit meer buitenspelen, zeuren dat jij je groente moet eten en zelf chips pakken als jij in bed ligt

    Tip van Emma
    "(Wel even aan je ouders vragen of zij het ook een goed idee vinden dat je twee weken met knalgroen haar rondloopt.)" (p. 41) Uit: Het geweldige Grote Mensenboek : Waarom Grote Mensen nooit meer buitenspelen, zeuren dat jij je groente moet eten en zelf chips pakken als jij in bed ligt / geschreven door...

    x
  • Plaatje Werken in de groentetuin
    schooltv.nl
    Werken in de groentetuin

    Timo en Finne werken in de groentetuin. Wat groeit er allemaal voor lekkers? Bekijk dit filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Groente
    docukit.nl
    Groente

    Sommige soorten groente kunnen goed tegen regen en kou. Die groeien op het land. Bijvoorbeeld bloemkool. Nederland bestaat voor vijf procent uit akkers waarop groente wordt verbouwd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 168. Kijk in de...

    x
  • Plaatje Groente en fruit
    docukit.nl
    Groente en fruit

    Het meeste voedsel dat je eet, komt van planten. Je kunt ze zelf verbouwen. Dan krijg je 's avonds eten op je bord dat uit je eigen tuin komt. Veel mensen hebben zo'n moestuin als hobby. Ze telen er allerlei soorten groente en fruit. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in...

    x
  • Plaatje Hoe wordt groente verpakt?
    schooltv.nl
    Hoe wordt groente verpakt?

    Allerlei soorten groenten worden de fabriek in gebracht, om vervolgens gesneden en gemengd te worden. Er worden wel drie miljoen zakjes per week gevuld. Hoe doen ze dat precies? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Groenten
    veggipedia.nl
    Groenten

    Informatie over groenten en fruit vind je in Veggipedia.

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Groente
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Groente

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Wat is het verschil tussen groente en fruit?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat is het verschil tussen groente en fruit?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Ik ben geen... groentes worden dieren
    schooltv.nl
    Ik ben geen... groentes worden dieren

    Een bloemkool is geen schaap. En een watermeloen is geen haai. Maar met een beetje fantasie kun je dat er wel van maken! Wat een gezonde dieren! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • x
  • Plaatje Vergeten groenten
    schooltv.nl
    Vergeten groenten

    Henriëtte Courgette zit aan tafel om te vertellen over vergeten groenten. Maar zelf is ze ook een beetje vergeetachtig... Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Asperges
    hetklokhuis.nl
    Asperges

    Asperges staan bekend als 'de koningin der groenten'. Maar hoe chique dit witte goud ook mag zijn: aspergesteken is noeste arbeid. De handen moeten flink uit de mouwen worden gestoken. Bart legt uit hoe asperges geteeld en verwerkt worden. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe groeit een asperge?
    schooltv.nl
    Hoe groeit een asperge?

    In deze clip van Schooltv.nl volg je het groeiproces van zaadje tot asperge. Met behulp van een glazen plaat kun je zien wat er onder de grond gebeurt bij een aspergeplant. Je ziet versnelde beelden van hoe de plant daarna boven de grond groeit, met bladeren, bloemen en zaadjes. Pas in het tweede jaar...

    x
  • Plaatje Hoe groeit een tomaat?
    schooltv.nl
    Hoe groeit een tomaat?

    Met versnelde opnames kun je goed zien hoe een tomatenplant groeit. Van zaadje, naar plant, van bloemen tot tomaat. Bekijk de clip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Schooltuinen
    docukit.nl
    Schooltuinen

    Groente koop je in de supermarkt, bij de groenteboer of op de markt. Maar daar groeit het natuurlijk niet. Waar en hoe groente dan wel groeit? Daar kun je achter komen in de schooltuin. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 336. Kijk in...

    x
  • Plaatje Tomatenkwekerij
    hetklokhuis.nl
    Tomatenkwekerij

    In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Bart langs bij een tomatenkwekerij. Hij laat een klein tomatenplantje zien en legt uit dat de plantjes in de kassen op steenwol groeien. Hij heeft een doos met hommels bij zich en vertelt dat er hommels nodig zijn om de gele bloempjes van de planten te bestuiven,...

    x
  • x
  • Plaatje Een eigen mini-moestuin
    schooltv.nl
    Een eigen mini-moestuin

    Wil je graag je eigen kruiden en groenten verbouwen, maar heb je geen tuin? Geen nood! Een balkon werkt ook prima. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Italiaanse wintergroenten
    schooltv.nl
    Italiaanse wintergroenten

    In de winter valt er in onze moestuin weinig te oogsten. Het is er te koud. Op het Italiaanse eiland Sicilië heerst een ander klimaat dan in Nederland. De winters zijn er zachter. Daarom kom je daar in de winter heel wat rijpe groenten en fruit tegen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Spinazieplanten kunnen explosieven opsporen - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Spinazieplanten kunnen explosieven opsporen - Is het snugger of kletspraat?

    Groente is gezond. Spinazie dus ook. Maar word je van spinazie eten net zo sterk als het tekenfilmfiguurtje Popeye? Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Podcast: Waarom vinden veel kinderen spruitjes zo vies?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Waarom vinden veel kinderen spruitjes zo vies?

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over het eten van groente. Je kunt hier naar de podcast luisteren of in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Spruitjesoogst
    schooltv.nl
    Spruitjesoogst

    Zou elk spruitje apart geplukt worden? Een spruitje is een bijzondere groente. Veel mensen vinden ze nogal bitter smaken. Toch worden er veel spruitjes gegeten. Kijk in deze clip van Schooltv.nl maar hoeveel er geoogst worden.

    x
  • Plaatje Stadslandbouw
    schooltv.nl
    Stadslandbouw

    In steeds meer grote steden worden tuinen aangelegd om groente te verbouwen. Hoe wordt dat gedaan en wat hebben we er eigenlijk aan? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Andijvie
    schoolfruitdigibord.nl
    Andijvie

    Weetjes en bijzonderheden over andijvie.

    x
  • Plaatje Asperge
    schoolfruitdigibord.nl
    Asperge

    Weetjes en bijzonderheden over de asperge.

    x
  • Plaatje Aspergeoogst
    schooltv.nl
    Aspergeoogst

    In het voorjaar worden asperges geoogst. Vind jij ze lekker? Het oogsten van asperges gebeurt met de hand. De aspergesteker is hier veel tijd mee kwijt. Daarom zijn asperges vaak duur. Vóór dag en dauw wordt met de oogst begonnen, want voor de beste kwaliteit moet de oogst binnen zijn als het nog fris...

    x
  • Plaatje Aubergine
    schoolfruitdigibord.nl
    Aubergine

    Weetjes en bijzonderheden over de aubergine.

    x
  • Plaatje Bieten
    schoolfruitdigibord.nl
    Bieten

    Weetjes en bijzonderheden over bieten.

    x
  • Plaatje Bloemkool
    schoolfruitdigibord.nl
    Bloemkool

    Weetjes en bijzonderheden over de bloemkool.

    x
  • Plaatje Hoe groeit bloemkool?
    schooltv.nl
    Hoe groeit bloemkool?

    Als je een bloemkool niet oogst, maar door laat groeien, komen er allemaal bloemen aan de bloemkoolplant (daarom heet de bloemkool ook zo). Dat groeien duurt een hele tijd, maar met versnelde opnames kun je het hier in de clip van Schooltv.nl goed zien.

    x
  • Plaatje Boerenkool
    schoolfruitdigibord.nl
    Boerenkool

    Weetjes en bijzonderheden over boerenkool.

    x
  • Plaatje Broccoli
    schoolfruitdigibord.nl
    Broccoli

    Weetjes en bijzonderheden over broccoli.

    x
  • Plaatje Courgette
    schoolfruitdigibord.nl
    Courgette

    Weetjes en bijzonderheden over de courgette.

    x
  • Plaatje Hoe groeit courgette?
    schooltv.nl
    Hoe groeit courgette?

    Courgettes worden in Nederland in kassen geteeld. Ze kunnen namelijk niet goed tegen de kou. Er is iets speciaals met de bestuiving van de bloemen van de courgetteplant. Hoe de courgette na de bestuiving groeit, zie je met versnelde opnames in de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Fruitterminal
    hetklokhuis.nl
    Fruitterminal

    Waar komt het fruit vandaan wat we het hele jaar door kunnen kopen? In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Bart naar de fruitterminal in de Rotterdamse haven. Hij ziet hoe het laden en lossen van miljoenen kilo's fruit in z'n werk gaat.

    x
  • Plaatje Hoe groeien uien?
    schooltv.nl
    Hoe groeien uien?

    In dit clipje van Schooltv.nl volg je het groeiproces van zaadje tot ui. Als een ui niet geoogst wordt, maar door mag groeien, wordt het een plantje. Het plantje krijgt allemaal bloemen en daarin kan een bevruchting plaatsvinden om zaadjes te krijgen. Het zaadje groeit daarna weer uit tot een ui.

    x
  • Plaatje Komkommer
    hetklokhuis.nl
    Komkommer

    Komkommerkweker Pleun uit Nootdorp kweekt zo'n 4 miljoen komkommers per jaar! Dolores gaat op bezoek in zijn kas. De zaadjes voor al die komkommers worden speciaal geselecteerd. Door soorten met elkaar te kruisen ontstaat de ideale komkommer. Dolores bezoekt ook de zaadhandelaar. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Komkommer
    schoolfruitdigibord.nl
    Komkommer

    Weetjes en bijzonderheden over de komkommer.

    x
  • Plaatje Kool
    hetklokhuis.nl
    Kool

    Kool wordt over de hele wereld gegeten. Het is een makkelijk gewas en groeit bijna overal. Nienke laat zien hoeveel verschillende koolsoorten er bestaan. Toch zijn die allemaal ontstaan uit één oorspronkelijke plant. De oerkool. Hoe zou die eruit zien? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Kousenband
    schoolfruitdigibord.nl
    Kousenband

    Weetjes en bijzonderheden over kousenband.

    x
  • Plaatje Paprika
    schoolfruitdigibord.nl
    Paprika

    Weetjes en bijzonderheden over de paprika.

    x
  • Plaatje De paprikakas van de toekomst
    schooltv.nl
    De paprikakas van de toekomst

    De meeste paprika’s die je in de supermarkt koopt, komen uit kassen. Hier kunnen de temperatuur, water en voeding voor de planten heel nauwkeurig worden geregeld. Er wordt veel onderzoek gedaan naar duurzame manieren om paprika’s te telen: bijna alles wordt geregeld door computers en robots....

    x
  • Plaatje De grootste paprikakassen ter wereld
    schooltv.nl
    De grootste paprikakassen ter wereld

    Paprika’s worden gekweekt in kassen. Sterker nog, in de grootste kassen ter wereld! Die staan in Noord-Holland en Maurice mag kijken hoe ze geteeld en geoogst worden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Pastinaak
    schoolfruitdigibord.nl
    Pastinaak

    Weetjes en bijzonderheden over de pastinaak.

    x
  • Plaatje Pompoen
    schoolfruitdigibord.nl
    Pompoen

    Weetjes en bijzonderheden over de pompoen.

    x
  • Plaatje Prei
    schoolfruitdigibord.nl
    Prei

    Weetjes en bijzonderheden over prei.

    x
  • Plaatje Radijs
    schoolfruitdigibord.nl
    Radijs

    Weetjes en bijzonderheden over radijsjes.

    x
  • Plaatje De radijszaaimachine
    schooltv.nl
    De radijszaaimachine

    Radijsjes groeien uit zaadjes. Die zaadjes zaait de boer niet met de hand, maar met een machine. Zo komen ze allemaal netjes op een rij op de juiste plek in de grond terecht. En kunnen ze straks ook weer makkelijk geoogst worden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Rode kool
    schoolfruitdigibord.nl
    Rode kool

    Weetjes en bijzonderheden over rode kool.

    x
  • Plaatje Een salade voor de lunch
    schooltv.nl
    Een salade voor de lunch

    Wat gaat er allemaal in een salade? Allemaal gezonde dingen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sla
    schoolfruitdigibord.nl
    Sla

    Weetjes en bijzonderheden over sla.

    x
  • Plaatje Sperzieboon
    schoolfruitdigibord.nl
    Sperzieboon

    Weetjes en bijzonderheden over de sperzieboon.

    x
  • Plaatje Spinazie
    hetklokhuis.nl
    Spinazie

    Hoe wordt vers geoogste spinazie binnen vier uur diepvriesspinazie? Bart gaat spinazie oogsten, zaaien en invriezen. In de spinaziefabriek ziet hij hoe ze van de gewassen en bevroren spinazie kleine vierkante blokjes diepvriesspinazie maken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Spinazie
    schoolfruitdigibord.nl
    Spinazie

    Weetjes en bijzonderheden over spinazie.

    x
  • Plaatje Word je sterk van spinazie?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Word je sterk van spinazie?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Word je sterk van spinazie?
    schooltv.nl
    Word je sterk van spinazie?

    Vaak wordt er gezegd dat je sterk wordt van spinazie. Victoria zoekt uit of dat echt waar is. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Spruitjes
    hetklokhuis.nl
    Spruitjes

    Met 'spruitjeslucht' wordt vaak iets negatiefs bedoeld, terwijl die kleine groene kooltjes toch best lekker zijn. Wat gebeurt er allemaal voordat spruitjes op je bord liggen? Dolores laat met speciale versnelde opnames zien hoe een spruitjesplant groeit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Spruitjes
    schoolfruitdigibord.nl
    Spruitjes

    Weetjes en bijzonderheden over spruitjes.

    x
  • Plaatje Hoe groeien spruitjes?
    schooltv.nl
    Hoe groeien spruitjes?

    In deze clip in Schooltv.nl zie je versnelde opnames van het proces van zaadje tot spruitje.

    x
  • Plaatje Spruitjesteelt
    schooltv.nl
    Spruitjesteelt

    Kleine spruitjesplanten in de kas. Zaden van spruitjes worden machinaal in zaadbakken gedaan. Daarna gaan ze de kas in om uit te groeien tot kleine spruitjes-planten. Dan mogen de planten het land op! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Word je sterk van spinazie?
    schooltv.nl
    Word je sterk van spinazie?

    In spinazie zit ijzer en van ijzer word je sterk. Daarom hebben onderzoekers altijd gedacht dat je sterk wordt van spinazie. Maar… is dat eigenlijk wel zo? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Tomaat
    schoolfruitdigibord.nl
    Tomaat

    Weetjes en bijzonderheden over de tomaat.

    x
  • Plaatje Waar komt de tomaat vandaan?
    schooltv.nl
    Waar komt de tomaat vandaan?

    Je hebt veel verschillende soorten tomaten. Rode, gele en groene bijvoorbeeld. Maar ook hele grote en hele kleine. Maar wat is dat nou eigenlijk, een tomaat? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Tomatenoogst
    schooltv.nl
    Tomatenoogst

    Tomaten worden geoogst als ze nog groen zijn. In het kistje rijpen ze pas tot mooie rode tomaten. Dat zie je in de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Uienoogst
    schooltv.nl
    Uienoogst

    Hoe komen uien van het land in de winkel? Uien zijn erg gevoelig voor vocht. Worden ze nat of vochtig, dan verrotten ze snel. Het is dus belangrijk dat de uien goed drogen. Dat gebeurt een aantal keer tijdens de oogst. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Witlof
    schoolfruitdigibord.nl
    Witlof

    Weetjes en bijzonderheden over witlof.

    x
  • Plaatje Hoe wordt witlof gekweekt?
    schooltv.nl
    Hoe wordt witlof gekweekt?

    Witlof is een tweejarig gewas. Het begint allemaal met het zaaien van een zaadje. Daar groeit dan een wortel uit: de witlofpennen. Maar hoe krijg je uit die harde wortels uiteindelijk een stronk witlof? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Witte kool
    schoolfruitdigibord.nl
    Witte kool

    Weetjes en bijzonderheden over witte kool.

    x
  • Plaatje Wortel
    schoolfruitdigibord.nl
    Wortel

    Weetjes en bijzonderheden over de wortel.

    x
  • Plaatje Wortelen
    hetklokhuis.nl
    Wortelen

    Ieder jaar komt er 480 miljoen kilo wortelen van het land. Zaadveredelaars zorgen er voor dat dat alleen lekkere wortelen zijn. Maurice gaat op zoek naar het goede zaad. Wist je trouwens dat er ook witte, gele en paarse wortelen worden geteeld? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Zuurkool
    hetklokhuis.nl
    Zuurkool

    Zuurkool is de wintergroente bij uitstek. Dolores helpt mee met de kooloogst in het najaar. Om de witte kool te kunnen bewaren wordt er van oudsher al zuurkool van gemaakt. Hoe wordt die kool zuur en wat heeft zout daar mee te maken? Dolores gaat naar de zuurkoolfabriek. Bekijk deze aflevering van Het...

    x
  • Plaatje Hoe wordt zuurkool gemaakt?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe wordt zuurkool gemaakt?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Gebouwen worden steviger met groente in het cement  - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Gebouwen worden steviger met groente in het cement - Is het snugger of kletspraat?

    Voor veel gebouwen wordt beton gebruikt. Beton wordt sterker als er wortelen of andere groenten doorheen gemengd worden. Een stofje in de groente zorgt dat er meer cement ontstaat. Daardoor is er minder beton nodig en dat is dan weer beter voor het milieu. Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe worden aubergines gekweekt?
    schooltv.nl
    Hoe worden aubergines gekweekt?

    Elke dag liggen er verse paarse aubergines in de supermarkt en bij de groenteboer. Janouk neemt een kijkje in een kas waar aubergines worden gekweekt. Maar wat doen al die bijen daar? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Is een olijf groente of fruit?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Is een olijf groente of fruit?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Broccoli
    hetklokhuis.nl
    Broccoli

    De een is er dol op, de ander ietsje minder, en het is een van de gezondste groenten die er zijn: broccoli. Serah bezoekt een bedrijf in Noord-Holland waar per jaar acht miljoen broccoli's worden verbouwd. Ze volgt het hele proces: van zaaien en oogsten tot inpakken. Ze krijgt antwoord op al haar prangende...

    x
  • Plaatje Rotten
    hetklokhuis.nl
    Rotten

    Vanaf het moment dat groenten en fruit geplukt zijn, krijgen ze geen voeding meer uit de grond. Hoe langer ze in de fruitschaal liggen, hoe slapper ze worden. Als je lang genoeg wacht, worden ze meestal vanzelf rot. Maar rotten, wat is dat eigenlijk? Eva gaat kijken in een laboratorium in Wageningen,...

    x
  • Plaatje Diepvriesspinazie
    hetklokhuis.nl
    Diepvriesspinazie

    In een paar maanden per jaar wordt genoeg spinazie verbouwd om een jaar van te eten. Een veld vol verse spinazie, hoe wordt dat in 3 uur gemaakt tot bevroren blokjes? Pascal neemt een kijkje in de spinaziefabriek. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Waarvoor worden microgroenten gebruikt?
    schooltv.nl
    Waarvoor worden microgroenten gebruikt?

    Microgroente smaakt knapperig en fris. Daarom worden ze bijvoorbeeld gebruikt in springrolls of als garnering bij soep, maar Janouk proeft ook een smoothie met tuinkers erin. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Smaakwereld
    smaakwereld.nl
    Smaakwereld

    In Smaakwereld ontdek je alles over waar ons eten vandaan komt. Met filmpjes, onderzoekjes, spelletjes en tips om dingen te kweken en te knutselen.

    x
  • Plaatje Tuinbouw
    docukit.nl
    Tuinbouw

    Het hele jaar door kun je groenten en fruit kopen. Tuinbouw is het verbouwen van groente, fruit, bloemen, bloembollen, paddenstoelen en zelfs bomen. In Nederland wordt veel groente en fruit verbouwd door tuinders. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er met kromme komkommers?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er met kromme komkommers?

    Niet alle komkommers worden zo mooi recht als je ze in de supermarkt of bij de groenteboer koopt. Toch zie je daar nooit kromme komkommers liggen. Worden die allemaal weggegooid? Tom en Yannick zoeken het uit. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is verticaal tuinieren?
    schooltv.nl
    Wat is verticaal tuinieren?

    Doordat er steeds meer mensen bijkomen op aarde, is er steeds meer voedsel nodig. En is er al zo weinig ruimte! De oplossing: verticaal tuinieren. Oftewel: groente telen in verdiepingen boven elkaar. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een moestuin in de stad
    schooltv.nl
    Een moestuin in de stad

    Ida’s vader heeft een moestuin. Er groeit van alles: tomaten en aardbeien bijvoorbeeld. Ze mag zelf broccoli zaaien en een komkommer oogsten. Die smaakt natuurlijk extra lekker! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Slateelt op water
    hetklokhuis.nl
    Slateelt op water

    De meeste sla die wij eten groeit buiten. Dit maakt de plantjes kwetsbaar. Eén flinke hagelbui en de hele oogst is naar de knoppen. Pascal gaat langs bij een teler die hier iets slims op bedacht heeft, hij teelt de sla binnen, op water. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe wordt taugé gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe wordt taugé gemaakt?

    Heb je wel eens taugé gegeten? En weet je ook hoe het gemaakt wordt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom zijn wortels oranje?
    schooltv.nl
    Waarom zijn wortels oranje?

    Er bestaan witte wortels, gele wortels en zelfs paarse wortels. In Nederland eten we voornamelijk de oranje wortel. Maar waar komt die kleur eigenlijk vandaan? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bijen
    hetklokhuis.nl
    Bijen

    Veel groente- en fruitsoorten zouden zich niet voort kunnen planten zonder bijen. Maurice neemt samen met bijenkenner Jeroen de honingbij onder de loep. Die bijensoort leeft in kolonies van zo'n 50.000 individuen. Hoe is zo'n kolonie georganiseerd? Maurice gaat op zoek naar de koningin. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Moestuin
    hetklokhuis.nl
    Moestuin

    Eva wil een moestuin. Ze wil haar eigen groenten en fruit kweken, maar krijgt het niet voor elkaar. Alles verpietert. Ze gaat langs bij professioneel tuinder Renée Janssen in Almere. Die legt haar uit wat een zaadje allemaal nodig heeft om uit te groeien tot een sappige vrucht. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Microgroenten
    hetklokhuis.nl
    Microgroenten

    Kleine plantjes, bomvol smaak, dat zijn microgroenten. In de kas ontdekt Janouk hoe microgroenten groeien. Chef-kok Eric Miete laat haar zien waarom chefs zo dol zijn op de miniplantjes. Maar wat doen microgroenten in een snackbar? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe begin je een moestuin?
    schooltv.nl
    Hoe begin je een moestuin?

    Waar moet je rekening mee houden als je wilt starten met een moestuin? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Van akker tot eten
    docukit.nl
    Van akker tot eten

    Je eet elke dag groente en fruit, maar weet je waar dat vandaan komt? Je ouders kopen het in de supermarkt, groentewinkel of op de markt. Maar hoe komt het daar? Waar komt die groente en dat fruit vandaan? Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Hoe onderhoud je een moestuin?
    schooltv.nl
    Hoe onderhoud je een moestuin?

    Alle stappen op een rijtje… In een moestuin kun je zelf je eigen groenten kweken. Maar die groenten groeien niet zomaar, daar moet je wat voor doen! Bekijk het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Snot is groen door vitamines - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Snot is groen door vitamines - Is het snugger of kletspraat?

    Waardoor is snot groen? Volgens groenteboer Harrie Covert komt het door de vitaminen die je binnenkrijgt als je groente eet. Maar is dat wel waar? Bekijk het filmpje van Studio Snugger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Van groenbak tot compost
    schooltv.nl
    Van groenbak tot compost

    Van GFT-afval (groente-, fruit- en tuinafval) wordt compost gemaakt Het groente-, fruit- en tuinafval uit de groenbak wordt in de compostfabriek verwerkt tot nieuwe tuinaarde. Als je daar meer over wilt weten bekijk je de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zaadveredeling
    hetklokhuis.nl
    Zaadveredeling

    Groenten ontstaan uit zaad. Uit één zaadje kan bijvoorbeeld wel 40 kilo tomaten voortkomen. Pascal gaat naar een zaadveredelaar en ziet hoe ze er jaren over doen om de allerbeste en sterkste zaden te ontwikkelen voor de lekkerste groenten. Ook ontdekt hij hoe nieuwe rassen biologische pompoenen...

    x
  • Plaatje Hoe komen appels in de winkel?
    schooltv.nl
    Hoe komen appels in de winkel?

    In het najaar worden appels geoogst. Maar je kunt ze het hele jaar door kopen in de supermarkt en bij de groenteboer. In gekoelde opslagruimtes worden de appels in slaap gehouden zodat ze niet gaan rotten en lekker knapperig blijven. Zo blijven Elstars wel een jaar goed! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis...

    x
  • Plaatje Biddag voor gewas en arbeid
    weetwatjeviert.nl
    Biddag voor gewas en arbeid

    Elk jaar weer moet het land genoeg graan, groente en fruit opleveren om iedereen te voeden. Daarom bidden christenen aan het begin van de lente voor een goede oogst. Protestanten doen dat op de 'Dag voor gewas en arbeid'. Lees erover op de site Weet wat je viert.

    x
  • Plaatje Red de bij (Kinderen voor Kinderen)
    schooltv.nl
    Red de bij (Kinderen voor Kinderen)

    De bij wordt bedreigd en daarom zingt Kinderen voor Kinderen: red de bij! Want zonder bijen hebben we geen bloemen en planten, geen groenten en fruit en dus ook geen appeltaart of perenijs. Download de bladmuziek, songtekst en lesbrief en help mee om de bij te redden! Bekijk het filmpje van Kinderen...

    x
  • Plaatje Hoe werkt biologische bestrijding?
    schooltv.nl
    Hoe werkt biologische bestrijding?

    In glastuinbouwkassen in Nederland worden allerlei groentes en fruit verbouwd. Helaas kunnen plaagdieren, die ook graag bijvoorbeeld paprika’s eten, ook die kassen in. Om die plaagdieren zo biologisch mogelijk te bestrijden en zo weinig mogelijk milieuonvriendelijke producten te gebruiken, worden...

    x
  • Plaatje Biologische landbouw
    agriculture.ec.europa.eu
    Biologische landbouw

    Weet jij hoe biologische groenten op een boerderij uit zaadjes worden opgekweekt? Of wat biologische melk is? Ga mee op reis, van de boer tot je bord! En ontdek allerlei weetjes over biologische producten.

    x
  • Plaatje Boeren met akkers
    docukit.nl
    Boeren met akkers

    Veel van wat we eten, komt van de boerderij. Boeren met vee zorgen voor vlees en melk. Weer andere boeren verbouwen graan, aardappels of groentes. Die gewassen groeien op hun akkers. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Mini Informatie, nr. 433. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Compost
    schooltv.nl
    Compost

    Hoe ontstaat compost? Door het verrotten van groente- fruit- of tuinafval ontstaat compost. Je kunt zelf een composthoop aanleggen in je tuin. Van het afval uit de groenbakken wordt in de fabriek compost gemaakt. Hoe dat gaat kun je zien in deze clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Compost
    hetklokhuis.nl
    Compost

    Van je groente, fruit en tuinafval dat de gemeente ophaalt, wordt compost gemaakt. Wormen eten het afval op en poepen het weer uit. Uiteindelijk ontstaat er zo heel vruchtbare aarde. Daar groeien planten goed in. Zelf kun je ook compost maken, bijvoorbeeld in een wormenhotel. Janouk zoekt uit hoe dat...

    x
  • Plaatje Eiwitten
    schooltv.nl
    Eiwitten

    Je spijsvertering, je afweersysteem: ze worden geregeld door eiwitten. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in eieren, vlees en groente. En je wordt er ook nog eens heel sterk van. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom moet je eten koken of bakken?
    schooltv.nl
    Waarom moet je eten koken of bakken?

    Aardappels, groente en vlees zitten vol voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Maar die komen pas vrij als je ze verhit. Bovendien bevat rauw vlees bacteriën waarvan je ziek kunt worden. Eerst even bakken dus! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Fruit
    veggipedia.nl
    Fruit

    Informatie over groenten en fruit vind je in Veggipedia.

    x
  • Plaatje Gezond eten
    schooltv.nl
    Gezond eten

    Gezond en gevarieerd eten zijn hartstikke belangrijk voor je. Vooral fruit en groente heb je nodig om lekker fit te blijven. Wil je weten hoe je gevarieerd kunt eten? Bekijk deze clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hongarije
    docukit.nl
    Hongarije

    Heb jij wel eens goulash gegeten? Dat is een gerecht met rundvlees, aardappels, tomaten, paprika en kruiden. Het is echt Hongaars eten. Hongaren maken het met groenten en vlees uit het eigen land. Een groot deel van Hongarije bestaat uit landbouwgrond. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje De hosho en mbira
    schooltv.nl
    De hosho en mbira

    Zimbabwe is een land in Afrika. Daar maken ze muziek op de hosho en mbira. Het zijn instrumenten die allebei worden gemaakt van uitgeholde groentes. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Jaarlijks gooien we veel voedsel en drinken weg
    schooltv.nl
    Jaarlijks gooien we veel voedsel en drinken weg

    Per jaar gooien we heel veel voedsel weg. Vooral brood, groente, fruit en aardappelen belandden in de prullenbak. Dat is erg zonde want er zijn wereldwijd veel mensen die juist niet genoeg eten en drinken hebben. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Keet smakelijk
    keetsmakelijk.nl
    Keet smakelijk

    Mmm, lekker groenten. Kijk voor lekkere recepten op deze site. Van de makers van het boek 'Chef Het Samen met tomaat. Het kinderkookboek dat werd uitgeroepen tot beste kinderkookboek van de wereld.

    x
  • Plaatje Kom in de kas
    komindekas.nl
    Kom in de kas

    Wil je met eigen ogen zien hoe groente en fruit in een kas groeien? Ga dan naar 'Kom in de kas' in het weekend van 6 en 7 april. Lees op deze website welke kas bij jou in de buurt open is.

    x
  • Plaatje Kromkommer
    kromkommer.com
    Kromkommer

    Zo’n 10% van het groente en fruit belandt niet op ons bord omdat er teveel van is of omdat ze niet mooi genoeg zijn. Te groot, te klein, te dik, te dun of te krom. Maar je kunt ze gewoon eten. Lees er meer over op deze site.

    x
  • Plaatje De landschildpad
    schooltv.nl
    De landschildpad

    Landschildpadden zijn traag, maar kunnen best hard lopen als ze willen. Het liefst eten ze de hele dag door gras, blaadjes, groente en fruit. Ze kunnen heel oud worden, wel meer dan 150 jaar. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Lekker naar de bioboer
    lekkernaardeboer.nl
    Lekker naar de bioboer

    Biologisch staat voor eerlijk en puur eten, dat gemaakt is met alle respect voor dier en natuur. In het weekend van 5 en 6 september 2020 kun je een kijkje nemen op een biologische boerderij. Biologische boeren -van groente- en fruittelers tot en met varkens- en pluimveehouders vertelen over hun boerenleven.

    x
  • Plaatje Wonen op Mars
    hetklokhuis.nl
    Wonen op Mars

    Mars lijkt van alle planeten in de buurt het meest op de aarde. Waarom zou je op Mars willen wonen en wat heb je daar allemaal voor nodig? En hoe kom je aan eten? Pascal bezoekt Wieger Wamelink, die experimenten doet met het kweken van groente op Marsgrond. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Wat zijn microgroenten?
    schooltv.nl
    Wat zijn microgroenten?

    Microgroenten zijn jonge groentes die net gekiemd zijn en heten ook wel kiemgroente. Ze worden al na een paar dagen geoogst. Ze smaken erg sterk. Een bekend voorbeeld is tuinkers. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Moestuinieren
    ivn.nl
    Moestuinieren

    Kweken van groente, fruit en kruiden is leuk, maar is ook best lastig. Op de site van het IVN staan handige tips voor een goed resultaat.

    x
  • Plaatje Eetbare paddenstoelen
    schooltv.nl
    Eetbare paddenstoelen

    Oesterzwammen en champignons kennen we allemaal, we eten ze ook, maar waar komen ze vandaan voordat ze bij de groenteboer liggen? Hoe worden ze eigenlijk gekweekt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe worden pitabroodjes gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe worden pitabroodjes gemaakt?

    Pitabroodjes kun je met van alles volstoppen, zoals falafel, groenten of shoarma. Hoe worden pitabroodjes gemaakt en hoe komt het dat er zo’n perfecte holte aan de binnenkant zit? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat eet een schildpad?
    schooltv.nl
    Wat eet een schildpad?

    Elbert geeft een schildpad van 1,5 meter te eten. Hij krijgt groente en vis. Bekijk het filmpje van Tussen Kop en Staart op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Supermarkt
    docukit.nl
    Supermarkt

    Waar je in Nederland ook woont, er is altijd een supermarkt in de buurt. Er zijn bijna vijfduizend van die grote winkels in ons land. Je kunt er van alles kopen, zoals groente, vlees, fruit, brood en andere levens-middelen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Eigen tuintje
    docukit.nl
    Eigen tuintje

    Groente en fruit kun je in de winkel kopen, maar je kunt het ook zelf kweken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 048. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Wanneer schrijf je een tussen-n?
    schooltv.nl
    Wanneer schrijf je een tussen-n?

    Waarom schrijf je pannenkoek met een n en groentesoep niet? Daar is een officiële regel voor! Maar er zijn ook heel wat uitzonderingen. Hoe zit het ook alweer met de tussen-n? Bekijk de Clipphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Van aardappel tot...
    schooltv.nl
    Van aardappel tot...

    In veel produkten zit een aardappel verwerkt. In Nederland gebruikt iedere persoon gemiddeld 81 kilo aardappelen per jaar. Niet alleen als aardappel op je bord, naast de groente en het vlees, maar ook als friet, chips of in medicijnen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom is vlees eten slecht voor het milieu?
    schooltv.nl
    Waarom is vlees eten slecht voor het milieu?

    Veel mensen eten bijna elke dag wel vlees. Maar de productie van vlees is niet zo goed voor het milieu. Er is namelijk veel voor nodig om een stukje vlees te produceren. Daarom zou het goed zijn als we allemaal minder vlees gaan eten, en meer groente en fruit. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doet de voedselbank?
    schooltv.nl
    Wat doet de voedselbank?

    Meer dan 80.000 mensen in Nederland hebben geen geld voor boodschappen. Zij kunnen terecht bij de voedselbank: hier krijgen ze pakketten met producten zoals rijst, pasta en groente zodat ze toch genoeg te eten hebben. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De voetafdruk van Nederland
    hetklokhuis.nl
    De voetafdruk van Nederland

    Om te leven heeft iedereen een stukje van de aarde nodig: landbouwgrond voor je groente, katoen voor je kleding, bomen voor hout. Het stuk land dat één persoon nodig heeft om een jaar te leven, noem je je ecologische voetafdruk. De voetafdruk van een Nederlander is behoorlijk groot, bijna...

    x
  • Plaatje Hoe wordt gezorgd dat de weegschaal in de supermarkt klopt?
    schooltv.nl
    Hoe wordt gezorgd dat de weegschaal in de supermarkt klopt?

    Als je in de supermarkt groente of fruit afweegt, gebruik je daarvoor een weegschaal. Deze weegschaal moet wel het goede gewicht aangeven. Inspecteurs controleren regelmatig met gewichtjes of de weegschalen nog kloppen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe wordt zeewier gekweekt?
    schooltv.nl
    Hoe wordt zeewier gekweekt?

    Voor het verbouwen van groente en het houden van vee is veel grond, water en voedsel nodig. Het is dus veel slimmer om voedsel op zee te verbouwen, want daar hebben we meer dan genoeg van. Is zeewier het voedsel van de toekomst? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x