Hoe werken je hersenen? Onze hersenen registreren elke beweging die wij maken, elk geluid dat wij horen en elke geur die wij ruiken. Maar waar in de hersenen gebeurt dat allemaal? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Matthijs krijgt de opdracht om op zoek te gaan naar de controlekamer van ons lichaam: de hersenen. Een makkelijke opdracht. Maar gebruikt Matthijs meer of minder dan 10% van zijn hersenen? En zijn hersenen eigenlijk hard of zacht? In de snijzaal van het UMC Amsterdam mag hij in een echt mensenlichaam...
Onze hersenen registreren elke beweging die wij maken, elk geluid dat wij horen en elke geur die wij ruiken. Maar waar in de hersenen gebeurt dat allemaal? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Je ziet het wel eens sciencefictionfilms: mensen die zich laten invriezen en zich in de toekomst weer laten ontdooien. Janouk en de prof testen wat bevriezen met je hersenen doet. Is anderhalve minuut in de magnetron genoeg om je hersenen weer aan de praat te krijgen? Bekijk het filmpje van Brainstorm...
Mensen met de ziekte van Alzheimer zijn heel erg vergeetachtig. Ze herkennen soms hun eigen familie niet meer. Dat komt doordat het deel van hun hersenen waar herinneringen worden opgeslagen, steeds kleiner wordt. Veerle ervaart hoe het is om dement te zijn. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Wist je dat we ook hersenen in onze buik hebben? Niet alleen in je hoofd maar ook in je darmen zitten namelijk hersencellen. Je darmen kunnen zelf beslissingen nemen zonder je hoofd te gebruiken. Voel je je beter als je goed eet en je darmen gezond zijn? Bekijk deze aflevering van het Klokhuis.
Hier vind je informatie over de anatomie en de functie van de hersenen. Het is mogelijk de informatie te downloaden. De tekst is niet speciaal voor kinderen geschreven en is daardoor misschien wat moeilijk.
Onder je schedel bevindt zich een klomp van 86 miljard hersencellen die maken wie je bent. Hoe? In een fMRI scan kunnen we de hersens van Nienke zien werken. Ze gaat op bezoek bij hersenonderzoekers Job en Michelle en krijgt te horen hoe ons ingewikkeldste orgaan functioneert. Een aflevering uit Het...
Speciale afleveringen: Het Klokhuis over hersenen. Op deze pagina vind je alle aflevering en super leuke extra's die je echt niet mag missen. Kijk goed rond dus!
Voetballers vangen regelmatig een bal op met hun hoofd. Af en toe een kopbal kan geen kwaad, maar als je het vaak doet kunnen je hersenen beschadigen. De prof laat zien wat er in je schedel gebeurt als je een bal kopt. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
In de puberteit ontwikkelen je hersenen zich volop. Daardoor kun je last krijgen van stemmingswisselingen en krijg je misschien moeite met in slaap vallen. En ’s ochtends fris weer opstaan. Bekijk de animatie van De Dokter Corrie Show op Schooltv.nl.
Je hersenen kunnen niet zonder slaap. Als je slaapt is je brein druk bezig met het organiseren van je geheugen. Een goede nachtrust is dus heel belangrijk! Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Na een nacht met weinig slaap voel je niet alleen minder fit, je hersenen presteren ook een stuk minder. Janouk onderzoekt hoe dat komt. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Hoe reageer jij als iemand je laat schrikken? Janouk en angstexpert Muriel zijn er klaar voor om een paar nietsvermoedende proefkonijnen de stuipen op het lijf te jagen. Bekijk het filmpje Brainstorm op schooltv.nl.
Een raketlancering is geen pretje. Daar weet astronaut André Kuipers alles van! Hoe is het om in de ruimte te leven? En wanneer kunnen we volgens André Kuipers wonen op Mars? Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Een aflevering uit Het Klokhuis over hersenen. Wat is ADHD eigenlijk? Wat gebeurt er in de hersenen? Sarah is ADHD-onderzoeker en legt aan Nienke uit dat er verschillende vormen van ADHD zijn.
De ziekte van Alzheimer, of zoals de meeste mensen zeggen: Alzheimer, is een vervelende ziekte in je hersenen. In Nederland leven zo'n 200.000 mensen met deze ziekte. Een aflevering van Het Klokhuis over hersenen.
Als je hersenen, door bijvoorbeeld een ongeluk, ernstig beschadigd raken kun je in coma raken. Willemijn, hersendeskundige van het Radboud UMC, legt aan Nienke uit wat een coma precies is. Een aflevering uit Het Klokhuis over hersenen.
Een aflevering uit de Klokhuisserie over hersenen. Kunnen computers net zo denken als mensen? Dolores doet een wedstrijdje met de computer. Computerdeskundige Cees legt uit hoe je een computer kunt leren om taken uit te voeren. Tijdens een wedstrijdje met voetbalrobots blijkt dat nog niet eenvoudig.
'Je merkt pas dat we een geheugen hebben als we iets zijn vergeten.' Dat zegt Henry, geheugendeskundige. Nienke gaat bij hem op bezoek en krijgt te horen hoe ons geheugen werkt. Een aflevering uit Het Klokhuis over hersenen.
De een is goed in puzzelen, de ander niet maar vindt het wel superleuk. De een leert Frans in drie minuten en een ander nooit. Heb je een wiskundeknobbel, richtingsgevoel of helemaal niet? Dol op uitgaan met veel vrienden of liever heerlijk onder een dekentje met de hond op de bank. Alle hersenen zijn...
Hersenen van kinderen en jongeren, dus ook van jou, werken soms anders dan die van volwassenen. Ze zijn namelijk nog in aanbouw. Hoe werken je hersenen en uit welke onderdelen bestaan ze? Wat gebeurt er allemaal in je hoofd als je aan het leren bent, een beslissing neemt of blij bent om je vrienden te...
Hoe zien onze hersenen eruit? En hoe zwaar zijn ze eigenlijk? Bekijk welke rol onze hersenen en zenuwen spelen bij het waarnemen van de omgeving. Hoe kan het dat we soms iets denken waar te nemen, maar dit niet zo blijkt te zijn? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Er zijn in de wereld maar een handjevol kinderen die op de universiteit zitten. Benjamin vraagt zich af wat er anders is aan de hersenen van zulke slimmeriken. Is er een manier om jouw eigen hersenen ook zo 'slim' te maken? En is het eigenlijk leuk, zó slim zijn? Bekijk dit filmpje uit de serie...
In elke klas zit wel iemand met dyslexie. Dat betekent dat je moeite hebt met lezen en spellen. Wat kun je er aan doen? Janouk gaat naar dyslexiedeskundige Iris. Wist je dat Mozart ook dyslectisch was? Bekijk dit filmpje van Het Klokhuis.
Eén op de 150 mensen heeft last van tijdelijke 'kortsluiting' in de hersenen. Epilepsie. Kinderneuroloog Kees legt aan Maurice uit dat epilepsie niet alleen verschillende oorzaken heeft, maar ook heel veel verschijningsvormen kent. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis over hersenen.
Je hersenen zijn gewend dat je naar links gaat als je op de fiets naar links stuurt. Als dat ineens is omgekeerd, raken je hersenen in de war. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
In je hersenen liggen een heleboel herinneringen opgeslagen. Maar door dementie, een beroerte of een ongeluk kunnen de verbindingen tussen je hersenencellen beschadigen. En dan kan je zomaar ineens vergeten zijn wie je kleuterjuf was. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Je benen worden aangestuurd door je hersenen. Maar wat als dat gedeelte van je hersenen niet goed meer functioneert? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Je zintuigen geven alles wat ze waarnemen door aan je hersenen. En als je je hersenen kunt laten denken dat een vreemde hand bij jou hoort, voel je dus ook pijn als die vreemde hand een klap krijgt. Bekijk het NOJ-filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
De BiebBoys gaan op de wetenschappelijke tour! Ze ontdekken op welke manieren je kunt onderzoeken wat er gebeurt in je hersenen wanneer je leest. Wil jij dat ook weten? Bekijk deze video. Voor leerkrachten: De leerlingen onderzoeken hun eigen leeservaring. Wat doet taal met je hoofd? Naast de video vind...
Hoe eten smaakt, proef je natuurlijk met je mond. Maar je ogen zijn ook heel belangrijk. Want als iets wat je eet een gekke kleur heeft, worden je hersenen gewaarschuwd dat het misschien bedorven is. Maar smaakt blauwe spaghetti ook echt anders dan gewone spaghetti? Bekijk het filmpje van Brainstorm...
Wat doet het kijken van zogenaamde 'brainrot-filmpjes' met je hersenen? Zorgt het er echt voor dat die gaan ‘rotten’? Breinonderzoeker Wouter van den Bos weet daar alles van. Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 8 mei 2025.
Meestal zitten chips in computers. Maar Elon Musk stopte er één in de hersenen van een mens. Waarom? En is het een goed idee? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 9 februari 2024.
Janouk mag de prof neerschieten met een lasergun. Presteert ze beter als ze haar hersenen eerst traint met een computerspelletje? Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Om alle informatie die tot je komt te verwerken, moet het wegennet in je hersenen goed blijven werken. Maar hoe ouder je wordt, hoe drukker de wegen in je hoofd. Margreet maakt een hersenscan en ze krijgt wat hersentestjes. Is er al filevorming in haar brein? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Verliefdheid is meer dan iemand knap vinden en vlinders in je buik voelen. Juist in je hersenen gebeurt heel veel. Janouk onderzoekt wie van de tweelingbroers Jeroen en Tom de meeste meisjes voor zich kan winnen met behulp van een speciaal parfum met feromonen. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Als je multiple sclerose hebt, is het contact tussen je hersenen en de rest van je lichaam verstoord. Je kunt hierdoor last krijgen van tintelingen, spierproblemen en evenwichtsproblemen. MS is een chronische ziekte, maar er zijn wel medicijnen om de symptomen te bestrijden. Bekijk de Clipphanger op...
De meeste mensen denken dat ze heel goed verschillende dingen tegelijk kunnen doen: multitasken. Maar vinden je hersenen dat ook? Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Muziek is enorm belangrijk. Het kan zorgen dat je vrolijk wordt en niet meer stil kan zitten. Wetenschapper Erik Scherder legt uit waarom: het stimuleert in je hersenen gebieden die met taal, beweging en emotie te maken hebben. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Op deze site wordt de werking van de hersenen uitgelegd. Lees in "Verken" over de wereld van het brein, neuronen, zintuigen, over het opslaan van informatie en veel meer. Met proefjes en spelletjes.
Je hersenen ervaren tijd anders bij onverwachte gebeurtenissen. De prof heeft een leuke slideshow met selfies van hem en Janouk gemaakt. Elke foto wordt even lang getoond. Maar als er ineens een foto van de prof met een alpaca voorbij komt, lijkt het alsof die veel langer in beeld is. Hoe kan dat? Bekijk...
Wat gebeurt er in je lichaam bij pijn? Pascal onderzoekt waarom pijn bestaat. Pijn-deskundige Maarten legt aan Pascal uit wat er in de hersenen gebeurt bij het voelen van pijn. Rosaline (11) heeft chronische pijn in haar gezicht. Ze vertelt aan Pascal haar verhaal. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Er worden allerlei trucs gebruikt om ons zo veel mogelijk spullen te laten kopen. Eva ziet in een MRI-scanner wat goede reclame met onze hersenen doet. Deze informatie gebruikt ze om reclame te maken voor speciale Klokhuis-appelmoes. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
De schedel is een goede bescherming van je hersenen. Een proefje laat zien dat de schedel en vocht daarvoor zorgen. Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.
Tablets, telefoons, computers: het lijkt soms wel alsof onze handen en ogen zitten vastgelijmd aan al die schermen. Er is natuurlijk heel veel leuks te zien en te doen. Toch zit het Pascal niet helemaal lekker. Waarom zit hij uren op zijn telefoon terwijl hij blijer wordt van skaten en hangen met vrienden?...
De werking van hersenen met betrekking tot taal. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. (Een filmpje uit de serie Wisebits, korte filmpjes over een wonderlijk feit om over na te denken.)
Mensen met autisme ervaren de wereld anders, omdat hun hersenen meer verbindingen hebben. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld heel goed dingen onthouden of zijn ze goed in het spotten van details. Hoe zit dat met het brein van de autistische cabaretier Fabian Franciscus? Bekijk het filmpje van Brainstorm...
Een helm beschermt je hersenen tegen schade van buitenaf. Bij wielrennen of skiën is een helm verplicht. Maar ook bij voetbal kan een helm best wel verstandig zijn. Echt waar, of kletspraat? Bekijk het filmpje uit Studio Snugger op Schooltv.nl.
De tijd vliegt als je het leuk hebt! Dat is natuurlijk niet echt zo, maar voor je gevoel gaat de tijd veel sneller als je iets leuks aan het doen bent dan wanneer je bijvoorbeeld een saaie opdracht moet doen. Je hersenen zijn namelijk heel slecht in het inschatten van tijd. Bekijk het filmpje van Brainstorm...
Kijken gaat met twee ogen net iets beter dan met één. Je hersenen voegen de beelden samen tot een driedimensionaal beeld. Janouk test of ze nog diepte kan zien met één oog. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Als je ADHD hebt, ben je drukker dan andere kinderen. Ook in je hoofd kan het een behoorlijke chaos zijn. Maar ADHD heeft ook leuke kanten! Typhoon rapt over hoe het is om ADHD te hebben. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Vijf tips om minder bang te zijn. Klopt je hard in je keel als je een slang of spin ziet? Iedereen is wel ergens bang voor. Maar het goede nieuws is: je kan je angsten overwinnen. Dat begint allemaal met het erkennen van je angst. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Voor autistische kinderen is het soms moeilijker om de dingen om zich heen te verwerken en te begrijpen. Femke heeft Asperger en kan niet goed tegen drukte. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Hersenwetenschapper Romke Rouw legt het uit. Lees het antwoord op deze vraag in het verslag van de kinderlezing van december 2016. (De Kinderlezing is een activiteit van NEMO Science Museum in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.)
Tung Tung Tung Sahur en John Pork. Herken jij die woorden? Het is bekend van 'brainrot' video's. Dat zijn vaak rare filmpjes. Waardoor je na het kijken denkt: Wat heb ik nou eigenlijk gezien? Veel scrollen op je telefoon en elke dag veel van dit soort filmpjes achter elkaar kijken, kan slecht voor je...
Als je slaapt, verwerk je dingen die je hebt meegemaakt of je eigen gedachten. Dat kan hele gekke dromen opleveren: dingen die in je droom heel normaal lijken maar eigenlijk heel onlogisch zijn. Mr. Right legt uit hoe dat kan, wat dromen betekenen en hoe je zelf kunt beïnvloeden wat je droomt! Bekijk...
Als je duizelig bent, draait de wereld om je heen. Met een beetje pech moet je zelfs overgeven! Janouk en de prof onderzoeken hoe duizeligheid werkt. En waar zit je evenwichtsorgaan eigenlijk? Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Een geur kan je helemaal terugbrengen naar een bepaalde herinnering. Maar kan geur ook je emoties beïnvloeden? Janouk test of een filmpje van de zee anders wordt ervaren door wat je erbij ruikt: zonnebrandcrème of dode vis. Mmm, jammie! Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Niet kijken als je honger hebt! Twee duo’s uit het testpanel krijgen van Janouk pizza en donuts voorgeschoteld. Het ene groepje krijgt alles in één keer, het andere duo krijgt een klein beetje per keer. Wie eten er het meest? Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Kleuren hebben namen zoals rood, groen of blauw. Je kunt deze namen schrijven in dezelfde kleur of in een andere kleur. Hoe snel kun jij de kleur noemen waarin een woord geschreven is? Ontdek het met dit proefje!
Nagels over een schoolbord, een tandartsboor; geluiden waar veel mensen een hekel aan hebben. Je kan er zelfs kippenvel van krijgen of misselijk van worden. Maar hoe komt dat eigenlijk? Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Dat je per ongeluk je hoofd stoot tijdens het spelen kan iedereen overkomen. Meestal is er niets aan de hand, maar soms kan je daar een hersenschudding van krijgen. Maar wat is een hersenschudding precies? Eva zoekt het uit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Als je je hoofd heel hard stoot of als je er een klap tegen krijgt, dan kun je een hersenschudding krijgen. Je hebt dan pijn aan je hoofd, kunt misselijk zijn en een beetje suf. Maar wat is een hersenschudding precies en wat kun je er het beste tegen doen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Als je hete en koude knakworsten om en om neerlegt en daar met je arm bovenop gaat leunen, gebeurt er iets geks. Je hebt het gevoel dat je verbrandt. Dat heet de thermal grill illusion. En zelfs wetenschappers snappen niet hoe het werkt. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
In een spiegel kun je zien of je haar goed zit. Of hoe je nieuwe kleren staan. Maar als je voor de spiegel staat, hoeveel zijn er dan van jou? Doe dit proefje maar eens.
Je hebt verschillende soorten hoofdpijn. Bijvoorbeeld spierspanninghoofdpijn, migraine en hoofdpijn als je iets heel kouds eet. Maar hoe ontstaan deze soorten hoofdpijn? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Als de vrouw kaartleest terwijl de man autorijdt, gaat het mis. Althans, dat denken veel mensen. Maar zijn mannen echt beter in navigeren dan vrouwen? Janouk neemt met het testpanel de proef op de som. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Na een lange dag school, sporten, en afspreken met vrienden wil je alleen nog maar bankhangen. Toch is het goed om dan heel even van de bank af te komen. Hoe werkt dat in je brein? Bekijk de animatie van Rechill op Schooltv.nl.
Bijna iedereen houdt wel van de drie P's: patat, pannenkoeken en pizza. Samen met Emma zoekt Tim uit hoe het kan dat we dit eten zo lekker vinden. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Tirsa voelt zich weleens overprikkeld, maar wat is dat? En wat zijn prikkels eigenlijk? Ze doet een prikkeltest die is bedacht door Deanne, die autisme heeft, en haar hongerprikkel niet voelt. Tirsa bezoekt een klas die een gastles krijgt van Monique over prikkelverwerking. Ze komt erachter dat de wereld...
Zonder slaap kunnen we niet leven. Maar waarom eigenlijk niet? Wat maakt die acht uurtjes slaap per nacht zo onmisbaar? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op Instagram en andere social media zie je continu foto’s en filmpjes voorbijkomen van mensen die er perfect uitzien en die alleen maar leuke dingen doen. In dit experiment bootsen we dat na, maar dan in het echt. Wat doet dat met het zelfbeeld van onze proefpersonen? Bekijk het filmpje van Brainstorm...
Woordjes stampen of een boodschappenlijstje onthouden, dat is best lastig voor je geheugen. Gelukkig is er een manier om je geheugen te trainen. Janouk demonstreert het aan de hand van macaroni. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Hoe worden wij verleid om in de supermarkt zo veel mogelijk geld uit te geven? Maurice en Nienke zoeken het uit. Ze horen van gedragswetenschappers en een hersenonderzoeker hoe wij onbewust keuzes maken. Daar maken supermarkten met hun winkelgeheimen handig gebruik van! Bekijk deze aflevering van de...
Mensen met de ziekte van Parkinson krijgen vaak moeite met bewegen en lopen. Dat komt doordat de ziekte iets verandert in hun hersenen. Wetenschappers hebben ontdekt dat er trucjes zijn waardoor het lopen toch lukt. Achteruit lopen, huppelen, stuiteren met een bal of tellen. Onderzoekers Anouk Tosserams...
De zenuwcellen in je mond slaan alarm als je pittig eet. Er worden dan pijnprikkels naar je hersenen gestuurd. Het stofje dat pijnprikkels stuurt naar je hersenen raakt uitgeput als je veel pittig eten eet. Als je dus veel pittig eet, heb je minder pijn. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Lisa legt uit dat er in heel veel producten alcohol (ethanol) zit. Zij praat ook met enkele 15- en 16-jarige jongeren over hun ervaringen met drank. Daarnaast praat ze met jeugdpsycholoog Mireille de Visser, die uitlegt dat het voor jongeren schadelijk is om al heel vroeg te beginnen met het drinken...
Als je autistisch bent, ziet de wereld om je heen er anders uit. Je hoort veel geluiden om je heen en ziet veel kleuren. Je hersenen kunnen al die informatie tegelijk moeilijk verwerken.
Er is een verschil tussen flauwvallen en bewusteloos raken. Bij bewusteloosheid is er een wond die schade kan aanrichten aan je hersenen. Ook worden alle spieren in je lichaam slap. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Van te veel cola kun je aardig gaan stuiteren! Dat komt niet door de suiker, maar door de cafeïne die erin zit. Dat stofje stimuleert je hersenen en geeft je een wakker gevoel. Wist je trouwens dat er vroeger cocaïne in cola zat? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Dementie is een ziekte in de hersenen. Mensen met dementie kunnen daardoor problemen met hun geheugen krijgen. Ze kunnen namen of gezichten vergeten. De meeste mensen die het krijgen zijn ouder dan 65 jaar. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.
Mensen met dyslexie hebben moeite met lezen en schrijven. Doordat er iets misgaat in hun hersenen kan Einstein zomaar veranderen van een wetenschapper in een schetenwapper. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.
Heb je ooit het binnenste van een worm gezien? Nienke snijdt een worm open en bekijkt zijn harten en hersenen. Door een dier te ontleden, kun je zien hoe hij er vanbinnen uit ziet. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Als je jezelf onder je oksels kietelt, gebeurt er niet zoveel. Dat komt doordat je hersenen al weten dat je gekieteld gaat worden. Maar betekent dit dat jezelf helemaal niet kunt kietelen? Janouk en Sosha ontdekken één plekje waar het wel kan! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Als je wordt gekieteld, reageert je lichaam met een reflex: je begint te lachen en met je lijf te kronkelen. Maar als je jezelf onder je oksel kietelt, weten je hersenen dat het lichaam niet hoeft te reageren op het gekietel. Slim hè? Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Mensen kunnen op allerlei manieren bewegen. Onze botten werken samen met onze spieren (en onze hersenen) om het lijf te kunnen bewegen. Als we deze botten en/of spieren niet zouden hebben, dan zouden we volledig in elkaar zakken. Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.
Met kunstmatige intelligentie proberen we onze menselijke hersenen na te bootsen. Je leert de computer om niet alleen voorgeprogrammeerde commando’s uit te voeren, maar ook om nieuwe dingen te leren, zoals het herkennen van gezichten of dieren. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Samen muziek maken is leuk! En muziek is goed voor je hersenen. Daarom is het belangrijk dat er op school muzieklessen worden gegeven. Op deze site vind je alles over 'Meer muziek in de klas'.
Mensen stammen af van apen. Vroeger leken we dus ook veel meer op apen. Maar door de eeuwen heen zijn we geëvolueerd. We zijn niet meer zo behaard en we hebben grotere hersenen en schedels gekregen. Uiteindelijk bleef er een mensensoort over: de homo sapiens. Bekijk het filmpje van Willem Wever...
Begin jij al te kwijlen als je aan chocoladetaart denkt, of een patatje met? Dat speeksel verschijnt automatisch in je mond als je hersenen denken dat er eten aan komt. En het heeft best een belangrijke functie! Bekijk het filmpje van het Klokhuis op Schooltv.nl.
Geluid wordt opgevangen door het trommelvlies. De geluidstrillingen worden doorgegeven aan kleine botjes in het oor. Daarna komt de trilling in het slakkenhuis terecht. Daar zit vloeistof in die haartjes doet bewegen. Die haartjes sturen signalen naar je hersenen. Die signalen zijn geluidsprikkels. Zo...
Pijn is niet fijn, maar wel handig. Als je per ongeluk iets doet dat je lichaam kan beschadigen, doet dat vaak pijn. Je lichaam slaat hiermee alarm en stuurt een signaal naar de hersenen om je te waarschuwen. Bekijk het filmpje van Het Klkhuis op schooltv.nl.
Als je je handen onder een gloeiend hete kraan houdt, geven je zenuwen een seintje aan je hersenen. De pijn die je voelt zorgt ervoor dat je de kraan snel dichtdraait en je jezelf niet erger verwondt. Eigenlijk is pijn dus erg handig. Bekijk de animatie van Rechill op Schooltv.nl.
Als je iets doet wat in jouw ogen niet oké is, schaam je je voor jouw gedrag. Je hersenen herkennen dit als angst en stress. Je hartslag gaat omhoog en je begint te blozen. Bekijk de animatie van Rechill op Schooltv.nl.
Een schuldgevoel kan door verschillende dingen ontstaan. Iemand anders kan je schuldig laten voelen, je kan jezelf een schuldgevoel opleggen of je hebt iets gedaan waardoor je je nu schuldig voelt. Je hersenen laten je dit dan merken. Bekijk de animatie van Rechill op Schooltv.nl.
Ongeveer een kwart tot de helft van de kinderen maakt wel eens een wandelingetje terwijl ze eigenlijk slapen. Op de slaapafdeling van het ziekenhuis weten ze precies wat er gebeurt in de hersenen van slaapwandelende kinderen. Maar zolang je geen gekke dingen doet is slaapwandelen gelukkig niet gevaarlijk....
Stotteren is een veelvoorkomend spraakprobleem. Iedereen struikelt wel eens over zijn woorden. Vaak uit zich dat in het herhalen of verlengen van klanken. Op die manier los je de storing op tussen je hersenen en je p-p-praatspieren. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.
Als je praat, bedenk je je eerst wat je wil zeggen. Vervolgens moeten je hersenen je ademhaling en je spieren, zoals je tong en je lippen, goed aansturen. Als daarbij iets misgaat, ga je stotteren. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Vlinders in je buik, een roze bril, geen eetlust, weinig concentratie. Het hoort allemaal bij verliefdheid! Waarom word je verliefd? En wat gebeurt er dan in je lijf en je hersenen? Eva zoekt het uit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Zeesterren wandelen over de zeebodem, vinden prooien en vluchten voor gevaar. En dat terwijl ze geen hoofd en geen hersenen hebben! Hoe doen de dieren dat? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.
Als je Parkinson hebt, gaat er iets niet goed in je hersenen. Daardoor kun je minder goed bewegen. De meeste patiënten beven veel door de ziekte. Ken jij iemand met de ziekte Parkinson en wil je weten wat het nou precies is? Hier vind je informatie om te downloaden. Voor een spreekbeurt of werkstuk...