Als je in het najaar naar een vogel zwaait, is de kans groot dat je deze in de winter niet meer ziet. Veel vogels in Nederland zijn namelijk trekvogels. Ze trekken van de ene naar de andere plek. Waarom trekken vogels en hoe weten ze de weg? Tirsa gaat op pad met Camilla die haar alles uitlegt. Bekijk...
Waarom verliest een boom zijn blaadjes in het najaar? In de herfst bereiden bomen zich voor op de winter. Om ervoor te zorgen dat er geen water verdampt via de bladeren laat een boom zijn bladeren vallen in het najaar. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In het voorjaar mogen ze weer naar buiten! In de zomer staan koeien in de wei. Maar in het najaar en de winter groeit er minder gras en is er niet genoeg te eten! Dus in het najaar gaan de koeien op stal. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Aardappelen eet je misschien wel elke dag. Ze worden bij de boer op het land verbouwd. In het voorjaar worden ze geplant en in het najaar worden ze geoogst: klaar om op te eten. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In het najaar worden appels geoogst. Maar je kunt ze het hele jaar door kopen in de supermarkt en bij de groenteboer. In gekoelde opslagruimtes worden de appels in slaap gehouden zodat ze niet gaan rotten en lekker knapperig blijven. Zo blijven Elstars wel een jaar goed! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis...
In het najaar wordt het kouder. Sommige vogels trekken naar het zuiden om te overwinteren. Maar wist je dat er ook vlinders weggaan, op zoek naar warmere streken? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Wat zijn die bolletjes op bladeren? Voornamelijk op blaadjes van de eikenboom groeien in het najaar bladgallen. In het galletje zit de larve van een galinsect. Bekijk dit filmpje van Schooltv.nl.
Het is weer gelukt: de oogsten zijn binnen en er is eten genoeg. Voor christenen is het najaar de tijd om God te danken voor de oogst. Protestanten doen dat op de Dankdag voor het gewas. Lees erover op de site Weet wat je viert.
Divali is het lichtjesfeest van de hindoes. In het najaar, wanneer de dagen korter worden, geven de diya's licht in het donker. Zo brengen hindoes rijkdom en geluk in hun midden. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In het najaar strijken aan de Friese kust massaal goudplevieren neer. Deze trekvogels overwinteren in Nederland. Voordat ze doorvliegen worden ze geringd en gemeten door zogenaamde wilsterflappers. Menno ziet hoe dit eeuwenoude ambacht in zijn werk gaat. Bekijk het filmpje van Vroege Vogels in de klas...
De hele winter hangen ze op hun kop! In het najaar eten vleermuizen hun buik rond. Zo hebben ze genoeg reserves voor de winter. In de winter eten ze namelijk helemaal niet: ze slapen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Zuurkool is de wintergroente bij uitstek. Dolores helpt mee met de kooloogst in het najaar. Om de witte kool te kunnen bewaren wordt er van oudsher al zuurkool van gemaakt. Hoe wordt die kool zuur en wat heeft zout daar mee te maken? Dolores gaat naar de zuurkoolfabriek. Bekijk deze aflevering van Het...