Hoe kunnen bacteriën en virussen het lichaam binnendringen? Bij een infectie spelen witte bloedcellen een belangrijke rol door bijvoorbeeld antistoffen aan te maken. Met een antibiogram wordt gekeken voor welk antibioticum een bacterie gevoelig is. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een afweerstoornis is een zeldzame, chronische ziekte waarbij het immuunsysteem is verstoord. Hierdoor ben je gevoeliger voor het oplopen van infecties en ben je vaak ziek. De meest voorkomende afweerstoornis heet CVID. Bekijk het filmpje van Weet Wat Ik Heb op Schooltv.nl.
Op de site Weet Wat Ik Heb wordt uitgelegd wat de aandoening afweerstoornis (CVID) precies is. Bekijk het filmpje en lees de weetjes en feiten. In het spreekbeurtpakket vind je alles wat je nodig hebt voor een super spreekbeurt.
Je spijsvertering, je afweersysteem: ze worden geregeld door eiwitten. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in eieren, vlees en groente. En je wordt er ook nog eens heel sterk van. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Aan een wc-bril ga je natuurlijk niet likken. Maar zitten daar echt meer bacteriën op dan bijvoorbeeld op het scherm van je mobiele telefoon? Eva en Sosha zoeken het uit. Bekijk het filmpje Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Over aids bestaan veel misverstanden. Als je aids hebt, is je afweersysteem beschadigd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 035. Kijk in de (school)bieb.