Tip van Wies "De zwarte zwelger: Geen mens heeft hem ooit zelfs levend gezien. Hij is een mysterie. Een koele killer. Maar niemand ziet dat er binnenin hem altijd een gezellig lichtje schijnt. Het lichtje van een opgeschrokte hengelvis." (p. 25) Uit: Bijzondere beesten en doodgewone dieren / geschreven door Bibi...
Tip van Tim "We reden langs met een slakkengangetje over een smalle dijk toen de mobilofoon ineens riedelde. 'A.D.5!' Dat waren wij, Ambulance Dienst 5. Er zat een zwaan op de A10." (p. 30) Uit: We gingen achter hamsters aan: mee met de ambulance, geschreven door Bibi Dumon Tak.
Tip van Mirte "In de wet is geregeld dat de overheid ingrijpt als de eigenaar zijn dier verwaarloost of mishandelt. Het dier wordt in beslag genomen en krijgt een veilig onderdak. (p. 68)
Uit: We gingen op krokodillenjacht: mee met de dierenambulance / geschreven door Bibi Dumon Tak.
Kinderboekenschrijver Bibi Dumon Tak geeft jou 7 leuke en verrassende tips om een geweldig gedicht te schrijven. Kijk voor de handige tips op de site van De Schoolschrijver.
Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de wandelende tak. Handig als je een wandelende tak wil hebben, maar ook als je een spreekbeurt over dit dier gaat houden.
Dit is het YouTube-kanaal van Bibi. Bibi vindt het leuk om filmpjes te maken waarin ze knutselt of lekkere dingen maakt of bakt. Op haar YouTube-kanaal zijn steeds nieuwe filmpjes te zien.
Bibi is dol op boeken. Gelukkig lezen haar vader en moeder haar elke dag voor. Maar Bibi houdt niet alleen van lezen, ze is ook gek op spelen. En de boeken geven haar een heleboel ideeën om te spelen. Maar wat als papa een boekje over een wild en woest monster voorleest? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een bidsprinkhaan besluipt een wandelende tak. Zo gauw de prooi binnen het bereik van zijn vangpoten is, slaat de bidsprinkhaan toe. Bekijk het maar eens in het filmpje van Schooltv.nl.
Bij de Landmacht werken militairen, commando’s en de luchtmobiele brigade. Samen zorgen ze voor veiligheid, in Nederland en in het buitenland. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In elke stad moet de veiligheid goed worden geregeld. Daarvoor zorgt de politie. De politie schrijft niet alleen bekeuringen uit, maar spoort ook misdadigers op. Zodat iedereen veilig en onbezorgd kan leven. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Wetenschappers hebben al veel ontdekt over het ontstaan van de mens. Toch weet men veel nog niet zeker, bijvoorbeeld hoe onze stamboom er nu precies uitziet. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.
Dit boek kun je online lezen op Yoleo.nl of met de Yoleo iPad app. Daar moet je wel voor betalen. Ben je lid van de bibliotheek dan kun je een account aanmaken en gratis boeken lezen op deze site.
Dit boek kun je online lezen op Yoleo.nl of met de Yoleo iPad app. Daar moet je wel voor betalen. Ben je lid van de bibliotheek dan kun je een account aanmaken en gratis boeken lezen op deze site.
Als mensen over Nederland praten, denken ze al gauw aan molens. Vroeger werden molens veel gebruikt, bijvoorbeeld om meel te malen of hout te zagen. Maar je kunt er ook zware dingen mee optakelen. Om er achter te komen hoe zo'n molen precies werkt, ga je een molentje maken. Ontdek de leukste weetjes...
Met hydraulische kracht kun je zware dingen optillen. Je kent ze wel, die apparaten die je ziet in een garage. Ze tillen een auto op alsof het een dinky toy is. Eén druk op de knop en hup, daar gaat de auto omhoog en omlaag. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Liva (10) uit Groningen schreef het winnende gedicht van de Kinderboekenweek, dat past bij het thema Lekker eigenwijs! Deze Kinderboekenweek draait om dingen net iets anders dan anders doen. Daarom is er dit jaar geen dichter gevraagd voor het Kinderboekenweekgedicht, maar konden alle eigenwijze kinderen...
Zelf een vuurtje stoken is helemaal niet zo ingewikkeld. Maar welke ingrediënten uit de natuur kun je gebruiken om een perfect kampvuurtje te maken? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Een luiaard heet niet voor niets een luiaard. Een luiaard is heel erg lui. Hij slaapt wel zo'n 8 tot 9 uur per dag. En hij kruipt heeeel traag van tak tot tak. Op de site WNF-Rangers vind je allerlei weetjes over de luiaard.
Bushcrafters zijn mensen die leven in de natuur, van de natuur en met respect voor de natuur. Pascal leert een waterdichte hut van takken en bladeren bouwen van een bushcrafter. Zo’n hut moet groot genoeg zijn om in te liggen en gemaakt zijn van stevige takken. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis...
Als een appel rijp is, kun je hem plukken. Als hij nog niet rijp is, zit hij nog vast aan de tak. En dan is hij ook nog helemaal niet lekker. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Rachel neemt poep mee van een Aziatische olifant. Deze grote dieren eten hooi en takken. Dat klinkt niet veel, maar ze eten er wel honderd kilo per dag van. Bekijk het filmpje van Tussen Kop en Staart op schooltv.nl.
Weet jij hoeveel verschillende soorten zoogdieren er in Nederland leven. Wat een wandelende tak is en waarom het zo belangrijk is dat erin Nederland veel natuurgebieden zijn. Het antwoord op deze en nog veel meer vragen vind je hier. Kijk goed rond, speel spelletjes, beantwoord vragen en leer ondertussen...
Een boom zie je nooit helemaal. Een heel groot deel zit namelijk onder de grond. Dat zijn de wortels. Het wortel-stelsel is meestal net zo groot en breed als de takken erboven. Met de wortels staat een boom stevig vast in de aarde. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...
Als je moet vertellen wat een boswachter allemaal doet, ben je niet snel klaar. Want een boswachter heeft veel taken, binnen en buiten. Het hele jaar door is er werk. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 372. Kijk in de (school)bieb.
Buidelboomkikkers leven van insecten die ze tussen de takken van bomen vangen. Het zijn amfibieën, maar ze komen alleen in het water om de larven los te laten. Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.
Een aflevering uit de Klokhuisserie over hersenen. Kunnen computers net zo denken als mensen? Dolores doet een wedstrijdje met de computer. Computerdeskundige Cees legt uit hoe je een computer kunt leren om taken uit te voeren. Tijdens een wedstrijdje met voetbalrobots blijkt dat nog niet eenvoudig.
Indy's (Bibi) slijmavontuur gaat verder als een mysterieuze slijmsteen met magische krachten plotseling vanuit de ruimte opduikt. Wanneer deze in handen valt van slechterik Xenia Kobalt krijgt opeens de hele wereld ruzie met elkaar. Samen met oude en nieuwe slijmvrienden en de vrolijke alien Klatu moet...
Het plukken van druiven met de hand is veel werk. Daarom is er een handige machine die aan de wijnranken schudt zodat de druiven in een bak vallen. De takjes en blaadjes worden weggeblazen en de druiven zijn klaar om verwerkt te worden tot wijn! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Koningin Elizabeth is al 96 jaar, een leeftijd waarop de meeste mensen allang niet meer werken. Maar de koningin voert nog steeds koninklijke taken uit. Waarom? Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 30 augsutus 2022.
Alle bossen in Europa waren vroeger productiebossen. Het hout werd gebruikt voor het bouwen van een huis en takken als brandstof om te koken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Welke taken heeft de gemeente? Waar haalt de gemeente haar geld vandaan? Hoe kunnen mensen invloed uitoefenen op het beleid van de gemeente? Lees hier de informatie.
De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. De gemeenteraad geeft aan wat er in een gemeente moet gebeuren en ziet toe op het werk van de burgemeester en wethouders. Lees hier meer over de taken.
Als je een hut wilt bouwen in het bos, heb je sterke takken nodig en een hoop bladeren. Maar hoe bouw je precies een stevige hut die wind- en waterdicht is? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Kameleons zijn boombewoners. Tussen de bladeren en takken vallen ze niet op, omdat ze hun kleur aan hun omgeving kunnen aanpassen. Ze zijn goed gecamoufleerd. Ze hebben niet alleen vier poten met grijphandjes maar ook een grijpstaart om zich mee vast te houden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Kangoeroes kunnen natuurlijk niet praten, maar wel alarm slaan! Kangoeroe Lulu redt zo het leven van boer Len. Hij is bewusteloos door een tak die op zijn hoofd is gevallen. Maar gelukkig haalt de kangoeroe hulp. Een echte held! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Onze voorouders, de Germanen, haalden lang geleden al groene takken in huis. Tegenwoordig heeft bijna iedereen met kerst een groene spar in de huiskamer staan. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een kettingreactie is een reactie die zelf weer oorzaak is van een volgende reactie. Kettingreacties zijn er overal om ons heen. Denk aan het afschieten van een vuurpijl, of een auto die op benzine rijdt. Soms zijn kettingreacties gemaakt om simpele taken zo ingewikkeld mogelijk op te lossen. Waarom?...
Hier vind je uitgebreide informatie over de taken en werkzaamheden van de Koninklijke Marine. Deze site is niet speciaal voor kinderen maar wel informatief.
De marine is één van de vier onderdelen van het leger. De andere zijn de luchtmacht, de landmacht en de marechaussee. Die vier heten samen officieel de Nederlandse Strijdkrachten. Elk onderdeel heeft zijn eigen taken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior...
In de natuur broeden zwanen op een nest van takjes. Maar in de stad bouwen ze hun nest van plastic en ander afval. Is dat nog wel natuurlijk? Bekijk het filmpje van Dus Ik Ben Jr. op Schooltv.nl.
Hoe zijn de taken verdeeld binnen een operatieteam? En wat voor apparatuur staat er allemaal in de operatiekamer van een ziekenhuis? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In deze aflevering van Het Klokhuis het tweede deel over de paardenkliniek. Dolores ontdekt dat er ook paardenfysiotherapie bestaat. Verder is ze erbij als een paard wordt geopereerd. Er komen takels aan te pas om het verdoofde paard op de operatietafel te hijsen. Dolores is zelfs even operatieassistent.
De politie moet ervoor zorgen dat iedereen in Nederland rustig en veilig kan leven. De politie heeft vier belangrijke taken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 166. Kijk in de (school)bieb.
Sommige mensen gaan bij de politie werken, omdat ze het spannend vinden om met sirenes en zwaailichten rond te rijden. Maar een agent moet heel wat meer doen. De politie heeft vier taken: misdaad oplossen, hulpverlenen, zorgen voor rust in de openbare ruimte, en problemen voorkomen. Lees er over op de...
Anic en Anouar zingen een rap over de taken van de politie. De politie zorgt voor veiligheid en kan je bij veel dingen helpen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl en zing maar lekker mee.
Eva loopt een dagje mee met Menno Vloon, Nederlands recordhouder polsstokhoogspringen. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar hij heeft 5,85 meter gesprongen. Polsstokhoogspringen is misschien wel de moeilijkste tak van atletiek. Hoe train je daarop? Menno laat zien hoe je de perfecte sprong maakt....
Een professor heeft verschillenden taken. In de eerste plaats is dat lesgeven aan de studenten van de universiteit.Hij houdt zich ook bezig met wetenschap. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 7. Kijk in de (school)bieb.
Flip de Beer gaat met twee kinderen naar de 'robotdierentuin'. Daar zien zij allerlei robotdieren. Flip de Beer en de kinderen bouwen zelf een vogelbekdier, takelen het hoofd van een robotneushoorn omhoog en zien hoe een robotvlieg in elkaar zit. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een server is een soort grote computer zonder beeldscherm. Het is een computer die taken uitvoert voor andere computers. Ze kunnen verschillende dingen doen: computerspelletjes draaien, berichten verzenden of zoekresultaten geven. Andere computers kunnen daarvoor bij hen aankloppen. Bekijk het filmpje...
Bouw je eigen huis voor een spin. Dit heb je nodig: een plastic bak, zand, plastic folie, dunne stokjes, een natte spons, vliegen en maden en wat takjes. Dit filmpje van Schooltv.nl laat je zien hoe zo'n huis maakt.
Vlokreeften leven in schone sloten. Ze hebben heel veel pootjes, die allemaal verschillende taken hebben. Tijdens de paring zwemmen ze in paren rond, waarbij de grotere man de kleinere vrouw met zijn poten vasthoudt. Vlokreeften eten zowel dierlijk als plantaardig voedsel. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.