We vieren natuurlijk oud en nieuw op 31 december. Maar Chinezen vieren Chinees Nieuwjaar veel later! Hoe komt dat eigenlijk? En hoe wordt het precies gevierd? Bekijk dit filmpje waarin Iris Hesseling op pad gaat met Lily Jing, om te zien hoe zij Chinees Nieuwjaar viert.
Twee keer in één jaar Oud en Nieuw vieren, kan dat? Bij Chinezen wel. Die vieren feest op 31 december en 1 januari, maar ook met Chinees Nieuwjaar. Lees erover op de site Weet wat je viert.
In Nederland is het nieuwe jaar een paar weken geleden al begonnen. In China vieren ze op 22 januari 2023 Chinees Nieuwjaar. Hoe dat wordt gevierd, wordt uitgelegd in deze video van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 19 januari 2023.
Het Chinese Nieuwjaar wordt elk jaar uitbundig gevierd. De draak en de leeuw spelen een belangrijke rol bij het verjagen van kwade geesten. Zij brengen voorspoed en geluk. Wil je ook zien op welke manier Chinezen Nieuwjaar vieren? Bekijk dan deze clip in de Schooltv Beeldbank.
Op deze site vind je prentenboeken die worden voorgelezen in een andere taal of dialect. Bij het prentenboek vind je de beschikbare talen die je kunt luisteren.
Mensen vertellen elkaar verhalen. Zo leren we over elkaars cultuur, gewoontes en tradities. Hier kun je verhalen lezen, luisteren en downloaden in de Engelse taal en in heel veel andere talen.
Volgens de Chinese jaartelling staat elk jaar voor een dier. Wil jij weten in welk dierenjaar jij bent geboren? Kidsweek zocht het voor je uit. Kijk maar snel.
Op oudjaarsavond mag je vuurwerk afsteken. Overal in de wereld wordt op deze manier het nieuwe jaar begonnen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 328. Kijk in de (school)bieb.