Zoeken: democratie

Ik zoek informatie voor groep:
4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje Democratie
    docukit.nl
    Democratie

    In Nederland ben je vrij om te denken en te zeggen wat je vindt. Je mag kritiek hebben op de regering. Als je volwassen bent, mag je via verkiezingen meebeslissen over het bestuur van het land. Nederland is een democratie. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Democratie
    hetklokhuis.nl
    Democratie

    Waarom hebben we verkiezingen en wat betekent het om in een democratie te leven? Nienke gaat bij de Tweede en Eerste Kamer langs en legt het uit. En wat heeft de koning met de regering te maken? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Wat is democratie?
    jozuadouglas.com
    Wat is democratie?

    17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen 2021. Iedereen vanaf 18 jaar mag dan stemmen. Wil jij meer weten over de verkiezingen en wat nou precies een democratie is? Bekijk het filmpje van kinderboekenschrijver Jozua Douglas. Om het je uit te leggen neemt hij je mee naar Costa Banana.

    x
  • Plaatje Democratie
    jeugdbibliotheek.nl
    Democratie

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Hoe is Nederland een democratie geworden?
    schooltv.nl
    Hoe is Nederland een democratie geworden?

    In Nederland is het volk de baas. Maar dat is niet altijd zo geweest. In 1848 schrijft Thorbecke een nieuwe grondwet waarin staat dat de koning minder macht krijgt. En pas in 1919 krijgt iedereen kiesrecht. Bekijk het filmpje van De Vraag Vandaag op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is een democratie?
    schooltv.nl
    Wat is een democratie?

    In Nederland mag iedereen zijn eigen mening hebben en bepalen we zelf wie ons regeren. Er is een grondwet waar iedereen zich aan moet houden en de regering mag zich niet bemoeien met wat er in de krant staat. Nederland is een democratisch land. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De verkiezingen komen eraan: wat wil Forum voor Democratie?
    jeugdjournaal.nl
    De verkiezingen komen eraan: wat wil Forum voor Democratie?

    Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Volwassenen kunnen dan stemmen op de politieke partij die volgens hen de beste plannen voor Nederland heeft. De partijen hebben ook plannen voor kinderen. Het Jeugdjournaal stelt de leiders van de grootste partijen aan je voor. Zij vertellen wat hun belangrijkste...

    x
  • Plaatje Kijk rond in de Tweede Kamer
    schooltv.nl
    Kijk rond in de Tweede Kamer

    Op deze interactieve schoolplaat ontdek je wat er allemaal gebeurt in de Tweede Kamer. Aan de hand van foto's en filmpjes leer je hoe de Nederlandse democratie werkt.

    x
  • Plaatje Verkiezingen
    hetklokhuis.nl
    Verkiezingen

    Bekijk de speciale pagina van Het Klokhuis over de Tweede Kamerverkiezingen. Met uitleg en filmpjes over democratie, de Tweede Kamer en politieke partijen..

    x
  • Plaatje Hoe worden in Nederland verkiezingen gehouden?
    schooltv.nl
    Hoe worden in Nederland verkiezingen gehouden?

    Nederland is een democratie. Elke vier jaar kiezen we zelf welke politici het land mogen regeren. Hoe gaan die verkiezingen in hun werk? Pepijn zoekt uit hoe het zit met stembussen, rode potloden en zetels. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De regering van China
    schooltv.nl
    De regering van China

    In China werkt de politiek heel anders dan bij ons. China is een communistisch land. Dat betekent dat er maar 1 partij is die bepaalt wat er in het land moet gebeuren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Derde Kamer
    derdekamer.nl
    Derde Kamer

    In de Derde Kamer vind je informatie over politiek, verkiezingen, het Binnenhof, historische gebeurtenissen, Kamerleden en Prinsjesdag. Voor een spreekbeurt een werkstuk, of gewoon omdat je wilt weten hoe de politiek echt werkt.

    x
  • Plaatje Wat doet de gemeenteraad?
    schooltv.nl
    Wat doet de gemeenteraad?

    Eens in de 4 jaar mogen we stemmen voor de gemeenteraad. De uitverkoren gemeenteraadsleden mogen zich dan bezighouden met het bedenken van nieuw beleid. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is de grondwet?
    schooltv.nl
    Wat is de grondwet?

    Geen enkele wet in Nederland mag in strijd zijn met de grondwet. In de grondwet staat onder andere dat iedereen voor de wet gelijk is en dat iedereen zijn eigen mening mag uitspreken. De grondwet is dus heel belangrijk. Bekijk het filmpje van De Vraag Vandaag op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kinderverkiezingen
    kinderverkiezingen.nl
    Kinderverkiezingen

    Op woensdag 22 november 2023 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Doe met jouw school / klas mee aan de Kinderverkiezingen en op je favoriete politieke partij. Kijk op deze site voor meer informatie.

    x
  • Plaatje Parlementszetels
    schooltv.nl
    Parlementszetels

    De stoelen in de Tweede Kamer noem je zetels. Daar zitten de mensen van de partijen die wij gekozen hebben in de verkiezingen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Politieke partijen
    schooltv.nl
    Politieke partijen

    Een politieke partij is een groep mensen die dezelfde ideeën hebben. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Stemmen
    schooltv.nl
    Stemmen

    Als er verkiezingen zijn, mag je stemmen. Dat betekent dat jij zegt wie volgens jou Nederland het beste kan besturen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Stemrecht
    docukit.nl
    Stemrecht

    Als je stemt, beslis je mee over wie er wint. Als je achttien jaar of ouder bent, heb je stemrecht of kiesrecht. Dan mag je stemmen over wat er gebeurt in je woonplaats, in je land en in Europa. Dat doe je als er verkiezingen gehouden worden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...

    x
  • Plaatje Verkiezingen
    docukit.nl
    Verkiezingen

    In een land of stad moet veel geregeld worden. Denk maar aan afspraken over de natuur en het verkeer, aan regels voor scholen en ziekenhuizen. Als iedereen zich ermee bemoeit, wordt het een rommeltje. Daarom zijn er verkiezingen, om een groep mensen uit te kiezen die de stad of het land besturen. Zij...

    x
  • Plaatje Hoe gaan verkiezingen in hun werk?
    schooltv.nl
    Hoe gaan verkiezingen in hun werk?

    In Nederland kiezen we zelf onze regering. Eens in de vier jaar worden er verkiezingen gehouden. En als jij goede ideeën hebt, kun je jezelf ook verkiesbaar stellen. Verslaggever Bobby gaat campagne voeren voor zijn eigen politieke partij. Bekijk het filmpje van De Vraag Vandaag op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Verkiezingsaffiches
    verkiezingsaffiches.prodemos.nl
    Verkiezingsaffiches

    Verkiezingsaffiches zijn een belangrijk onderdeel van de campagne van politieke partijen. Op deze website vind je uitgebreide achtergrondinformatie bij tientallen Nederlandse verkiezingsaffiches van 1918 tot 2012.

    x
  • Plaatje De grondwet
    schooltv.nl
    De grondwet

    Je kunt het zien als de spelregels van de Nederlandse democratie: de grondwet, geschreven in 1848 door Thorbecke. Door de komst van deze grondwet is Nederland een democratie geworden. Er staan allerlei wetten en regels in waar wij ons aan moeten houden in Nederland. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis...

    x
  • Plaatje Argentinië
    schooltv.nl
    Argentinië

    Argentinië is het land van tango, pampa’s en onze koningin Maxima. Vroeger was het een Spaanse kolonie en daarna waren dictators er de baas. Nu is het Argentinië een democratie en een van de sterkst groeiende economieën ter wereld. Bekijk het filmpje van De wereld rond op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Grondwet
    canonvannederland.nl
    De Grondwet

    De Grondwet is de belangrijkste wet van een land. In de Grondwet lees je wie de macht heeft in de staat. En hoe hij die mag gebruiken. De man die de Grondwet van 1848 maakte heette Thorbecke. Veel mensen vinden de 'Grondwet van 1848' het begin van de democratie. Het begin van een eerlijke verdeling van...

    x
  • Plaatje Denkboek 2023
    issuu.com
    Denkboek 2023

    Vrijheid vieren! Met dit Denkboek word je uitgedaagd om na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren, vrijheid en democratie. Je kunt het Denkboek 2023 hier downloaden.

    x
  • Plaatje Vriendenboekje van lijsttrekkers - Dilan Yeşilgöz-Zegerius
    kidsweek.nl
    Vriendenboekje van lijsttrekkers - Dilan Yeşilgöz-Zegerius

    Altijd al willen weten wat politici vroeger wilden worden? Of wat voor superkracht ze zouden kiezen? Lees in het vriendenboekje van Kidsweek meer over Dilan Yeşilgöz, de lijsttrekker van VVD (Voor Vrijheid en Democratie) bij de Tweede Kamerverkiezingen 2023.

    x
  • Plaatje Is de minister-president de baas van Nederland?
    schooltv.nl
    Is de minister-president de baas van Nederland?

    Minister-president Mark Rutte legt uit hoe onze democratie werkt en Sosha kijkt rond in de Tweede Kamer, waar ministers debatteren. De regels voor de regering staan in de grondwet, geschreven door Thorbecke. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Spinoza
    hetklokhuis.nl
    Spinoza

    Hij geldt als de belangrijkste denker die Nederland ooit heeft gehad: Spinoza. Hij durfde anders te denken, over van alles: vrijheid van meningsuiting, democratie, de rol van God. Dat klinkt normaal, maar het was in de 17de eeuw niet normaal om te zeggen of schrijven wat je dacht. Spinoza’s boeken...

    x
  • Plaatje Quiz: Spinoza
    schooltv.nl
    Quiz: Spinoza

    Spinoza is een van de beroemdste filosofen van Nederland. Tijdens zijn leven vinden veel mensen zijn ideeën gevaarlijk, maar na zijn dood zijn veel mensen lovend over hem. Zijn ideeën over de vrijheid van denken en meningsuiting zijn belangrijk voor onze moderne democratie. Wat weet jij van...

    x
  • Plaatje Verraad of verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Verraad of verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Duitsland de baas in Nederland. De democratie bestaat niet meer, de Duitsers bepalen de nieuwe regels. Veel mensen passen zich aan aan de nieuwe situatie. Andere mensen werken met de Duitsers mee en sluiten zich aan bij de NSB. Bekijk het filmpje van Jong in de oorlog...

    x